BILI SMO MLADI-razvojni put političara u Srbiji

evaras

Zainteresovan član
Poruka
239
DRUGOVI
Kurir ušao u arhive Saveza komunista i među funkcionerima Marksističkog centra našao ime ministra Slobodana Samardžića

BEOGRAD - Da je većina današnjih državnih funkcionera u ne tako davna vremena bila odana komunizmu, i nije neka tajna. Kurir je, međutim, došao do dokumenata o članovima Saveta Marksističkog centra CK SK Srbije, u kojima se nalaze imena nekih danas uglednih profesora i analitičara demokratske provenijencije, ali i jednog aktuelnog ministra!

Naime, Koštuničin ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić bio je u Marksističkom centru sekretar Sekcije za međunacionalne odnose. On je na to mesto postavljen 1. februara 1977. godine, umesto današnjeg direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića. Zamenjivao ga je šest meseci, dok je Janjić bio na odsluženju vojnog roka u JNA.

Ovaj ekspert za Kosovo i jedan od najuglednijih srpskih analitičara, za koga važi da ima odlične kontakte sa svetskim zvaničnicima, kaže da je Savez komunista u to vreme bio liberalna partija.

- Bilo je mesta i za Samardžića i za mene. Osim što me je zamenjivao dok sam bio u vojsci, ništa zajedničko nemamo. Obojica smo se bavili Kosovom. Njegovu poziciju ne bih da kvalifikujem, ali ja sam uvek bio više za Evropu i socijaldemokratiju, iako je on doktorirao na socijaldemokratiji - kaže Janjić u izjavi za Kurir.

U Savez komunista Janjić se učlanio 1968. godine, a stranku je napustio dvadeset godina kasnije zbog, kako kaže, „neslaganja sa Slobodanom Miloševićem i onima koji danas vode Kosovo“.

- Ja sam u SK ušao i izašao svojevoljno. Nikada nisam bio biran ili imenovan u funkcionera. Vodio sam časopis Marksistička misao i bio zamenik direktora Marksističkog centra. Radio sam zajedno sa Jovanom Ćirilovim, Vesnom Jugović, Marinom Blagojević, osnivačem ženskih studija... - priseća se Janjić.

U časopisu Marksistička misao bili su angažovani mnogi uvaženi profesori - kulturolog Ratko Božović, sociolog Vukašin Pavlović, politikolog Milan Matić i aktuelni dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac.

U Marksističkom centru bio je i demokrata Ivan Vejvoda, nekadašnji savetnik premijera Zorana Đinđića, koji je i danas uvažen u DS, a njegovo ime je pominjano kada se odlučivalo o tome ko će biti ministar spoljnih poslova. Tu su bili i Vladimir Goati, koji danas važi za jednog od najboljih stručnjaka za izborni sistem, kao i profesor Pravnog fakulteta Jovica Trkulja.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je sada u Hagu optužen za ratne zločine, sedamdesetih se u SK bavio gotovo apstraktnim temama - bio je predsednik Sekcije za idejna pitanja u nauci.

DRUGARICA VESNA

Predsednica kompanije „Mis Ju“ Vesna Jugović bila je sekretar Sekcije za međunacionalne odnose. U arhivama Marksističkog centra ističe se da je „drugarica Jugović završila Ekonomski fakultet s prosečnom ocenom 9,54“.
- Radila sam istraživanja iz ekonomije i držala okrugle stolove na kojima se okupljala inteligencija, između ostalih i Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, eldepeovac Vladimir Gligorov. U stranku sam ušla još kao mala, a izašla na vreme - kaže Jugovićeva.
Među komunistima je, kako tvrdi, naučila zakone birokratije, a sidro je digla pre nego što ju je „mašina samlela“.
- Sada sam nestranačka ličnost, bavim se šou-biznisom i nisam više ateista - tvrdi organizatorka izbora za srpske misice.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Do skoro je bila aktuelna tema o pojedinim članovima LDP i njihovom saradnjom sa časopisom Pogledi. Ali eto i ''druga strana'' je bila aktivna...
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.