Bila jednom jedna zena...

Teško je živeti sa psihički bolesnom osobom.
Možda nije bio dorastao situaciji. Možda je njena bolest (AKO je bila u pitanju depresija) uznapredovala... nije lečena... ili nikad dijagnostikovana, i tada nema tog muža, roditelja ili deteta koji bi mogli da spreče ovako tragičan ishod.

Još sa gore navedenog sajta:

Uzroci

- Genetski faktor - u nekim porodicama se depresija češće javlja.

ˇ Medicinska istraživanja dokazuju da kod ljudi sa depresijom dolazi do hemijskog disbalansa neurotransmitera, važnog 'prenosioca poruka' u mozgu.

ˇ Teško detinjstvo sa preživljenjim fizičkim ili emocionalnim zlostavljanjem, traumama ili gubitkom roditelja vezano je za veću stopu depresije.

ˇ Žene su duplo osetljivije i podložnije depresiji od muškaraca, što se moze povezati sa menstrualnim ciklusom, porođajem ili menopauzom, ukazujući na to da hormoni mogu imati ulogu u razvitku bolesti.

ˇ Ima perioda u životu u kojima su pritisci porodice ili na poslu veći i tokom kojih ljudi bivaju podložniji depresiji.

ˇ Depresija može da sledi velike gubitke kao što su gubici voljenih osoba, iznenadni gubici posla ili odlazak u penziju.

ˇ Depresija ja takođe vezana za somatske bolesti ili hronični invaliditet.

ˇ Osobine ličnosti takođe imaju važnu ulogu kod javljanja depresije. Oni koji su pesimistični i negativni u interpretaciji životnih događaja, manje prilagodljivi na promene, perfekcionisti i kojima nedostaje podrška okoline su pod većim rizikom od razvoja depresije.

ˇ Neki lekovi i ulične droge su takođe poznati kao uzročnici depresije time što remete ravnotežu važnih moždanih neurotransmitera (supstanci koje služe kao 'nosioci poruka' u mozgu).

ˇ Depresija je češća kod onih sa malim prihodima, kod nezaposlenih, neudatih/neoženjenih ili razvedenih.

ˇ Alkohol je poznat kao depresor centralnog nervnog sistema i duža zloupotreba alkohola je vezana za veći rizik od depresije.

Odoh na neku vedriju temu. :mrgreen:

Sa njenim mužem nešto se čudno dešava. Štogod mu kaže, on muče. Lepo mu kaže: "Stani, zaveži pertle, zar ne vidiš da ti se vuku po zemlji, šta ako na njih staneš, slomićeš vrat!". On je pogleda, ne progovara, samo muče.

Njen muž voli, dok gleda televiziju, da pije pivo. Ne razmišlja, stavlja flašu iz frižidera pravo na milje. "Nemoj na milje", kaže mu ona, "spusti na novine, samo perem i peglam, dobila sam giht od štrikanja". On daljinskim promeni program i zamuče. "Pa dobro, jesi li se u kravu pretvorio, koji ti je moj?". On opet "mu, mu, muuuuuu".

Kaladont pritiska po sredini umesto, kao svi normalni ljudi, od kraja tube. Kad jede lubenicu, pljucka koštice na poslužavnik, omakne mu se, padne neka i na tepih. Ona posle za njim čisti. Šta je u čovekovoj duši? Možda je u njoj toplo kao u štali? Ona tu toplinu ne oseća, samo miris kravlje balege.

Čisti, sprema, voli higijenu. Tako ju je pokojna mama naučila. Žena se vidi po kuhinjskim krpama. Njene su bele kao sneg. Takvom krpom njen muž obriše džezvu muzgavu od soca. Pa šta treba i ona da muče? Kuću u štalu da pretvori!

Uredna je. Ćutljiva. Pere sanitarije. Glanca šerpe. Grabuljicom češlja rese na tepihu. Riba banane vimom. Irigatorom svake večeri ispira anus. Po ulici ide s krpom i pere oluke. Sve lepo je oprala.

Sa njenim mužem nešto se čudno dešava. Štogod mu kaže, on muče. Lepo mu kaže: "Stani, zaveži pertle, zar ne vidiš da ti se vuku po zemlji, šta ako na njih staneš, slomićeš vrat!". On je pogleda, ne progovara, samo muče.

Njen muž voli, dok gleda televiziju, da pije pivo. Ne razmišlja, stavlja flašu iz frižidera pravo na milje. "Nemoj na milje", kaže mu ona, "spusti na novine, samo perem i peglam, dobila sam giht od štrikanja". On daljinskim promeni program i zamuče. "Pa dobro, jesi li se u kravu pretvorio, koji ti je moj?". On opet "mu, mu, muuuuuu".

Kaladont pritiska po sredini umesto, kao svi normalni ljudi, od kraja tube. Kad jede lubenicu, pljucka koštice na poslužavnik, omakne mu se, padne neka i na tepih. Ona posle za njim čisti. Šta je u čovekovoj duši? Možda je u njoj toplo kao u štali? Ona tu toplinu ne oseća, samo miris kravlje balege.

Čisti, sprema, voli higijenu. Tako ju je pokojna mama naučila. Žena se vidi po kuhinjskim krpama. Njene su bele kao sneg. Takvom krpom njen muž obriše džezvu muzgavu od soca. Pa šta treba i ona da muče? Kuću u štalu da pretvori!

Uredna je. Ćutljiva. Pere sanitarije. Glanca šerpe. Grabuljicom češlja rese na tepihu. Riba banane vimom. Irigatorom svake večeri ispira anus. Po ulici ide s krpom i pere oluke. Sve lepo je oprala.

Neje red da se ismejava smrt...ali...

:lol:

Види, често се тај термин (погрешно) користи са пејоративним значењем.

Психопата је човек који болује од одређених психичких поремећаја, а самоубице су у ретким случајевима психички здраве особе.
ne, gresis.
to suprotno uvrezenom stanovistu nije sinonim za psihopatu (i pored toga sto bi tvoje misljenje potvrdila etimologija reci psihopata).
psihopatija je jedan od oblika poremecaja licnosti (poremecaja, a ne bolesti), koji karakterise pre svega emocionalna obogaljenost. oni ljudi koje bi nazvala zlim, su psihopate sa poremecajem najveceg inteziteta. u pravu se, recimo, osobe koje nisu u stanju da shvate znacaj svog dela ili upravljaju svojim postupcima zbog dusevne bolesti, privremene dusevne poremecenosti, zaostalog dusevnog razvoja smatraju neuracunljivim i ne kaznjavaju, vec im se izricu mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lecenja. psihopate vrlo dobro znaju sta rade i bez problema upravljaju svojim postupcima.
da dodam zbog google-a: u knjizi koju sam ja citala se psihopatija izjednacavala sa antisocilalnim poremecajem licnosti, a psihopate su nazivane i sociopatama, ali kasnije sam uvidela da neki prave razliku.

Poslednja izmena:
Tuzna prica, ali ko zna i kakav je zivot izmedju njih bio , i sta je to kvrcnulo u njenoj glavi te se odlucila na taj korak...
Da je zelela da se nekom obrati za pomoc, verovatno bi to uradila.

Meni je malo bez veze da mi sad tu pretresamo sta je moglo a sta nije moglo biti ... bas zato sto zene vise nema i nista se tu ne moze vise uciniti. .. a i nije lepo.

Odnesi joj na grob neki cvetic, zapali svecu za njenu dusu ako verujes u to, zao ti je zene
to je ok, ali po meni je besmisleno sad nagadjati sta je sve moglo biti ....a nje nema.

Mislim da je prica naduvana,kao i sve koje pokrece M.P.Pice,po njoj je ceo njen komsiluk cudan i svima treba njena pomoc.
Mozda ce zvucati kao provokacija,ali moram da kazem da joj se recnik promenio za 360stepeni od pre mesec dana,kada je pljuvala,psovala i vredala.
M.P.Pice,mozda tebi treba pomoc kada izmisljas ovakve price,kao i o onom klincu ,uzas sta sve izmisljas.

Back