Bil Klinton prilikom posete Severnoj Koreji oslobodio 2 amerikanske novinarke

Pera Perić

Zainteresovan član
Poruka
129
Bivši predsednik SAD u Severnoj Koreji

Oslobođene američke novinarke stigle kući

Severnokorejski lider Kim Džong-il dao je „specijalno pomilovanje“ dvema američkim novinarkama, Lori Ling (32) i June Li (36) uhapšenim u martu ove godine, navodno zbog nezakonitog ulaska u ovu zemlju iz Kine, javila je nacionalna agencija KCNA, a prenosi Rojters. Novinarke su danas sletele na aerodrom u Burbanku.

Oslobađanje novinarki je usledilo po dolasku bivšeg američkog predsednika Bila Klintona u iznenadnu privatnu posetu Pjongjangu
„Kim Džong-il je izdao nalog, kao predsedavajući Nacionalne komisije za odbranu Demokratske Narodne Republike Koreje, da se odobri specijalno pomilovanje za dve američke novinarke koje su osuđene na težak rad u skladu sa članom 103 socijalističkog ustava i da se one oslobode“, navodi se u saopštenju koje je objavila agencija KCNA. Novinarke Lora Ling i Jun Liu bile su osuđene na po 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, neprijateljskih delatnosti protiv Severne Koreje.

Bivši predsednik SAD, stigao je juče u iznenadnu posetu Severnoj Koreji. On je Kim Džongu Ilu, severnokorejskom lideru „učtivo“ preneo usmenu poruku Baraka Obame, predsednika SAD, tvrdi radio u Pjongjangu. Bela kuća je to demantovala.
Klinton je na aerodrom „Sunan“ u Pjongjangu doputovao avionom bez državnih oznaka, a pored pionirke koja mu je uručila cveće, na aerodromu su ga dočekali i Jang Hjong Sop, potpredsednik skupštine Severne Koreje, i Kim Kje Gvan, zamenik ministra spoljnih inostranih poslova.
Rezultati Klintonove posete, iako je ona privatne prirode, mogli da budu dalekosežniji od oslobađanja dve uhapšene novinarke. Hladni diplomatski odnosi Severne Koreje i SAD dodatno su narušeni poslednjih meseci nakon što se Pjongjang povukao iz sporazuma o razoružanju i izvršio nuklearne i raketne probe. Analitičari u Južnoj Koreji zameraju Klintonu da svojom posetom praktično nagrađuje režim Kim Džong Ila za to što Severna Koreja uporno prkosi međunarodnoj zajednici.
Lora Ling i Juna Li uhapšene su 17. marta posle ilegalnog ulaska na severnokorejsku teritoriju iz Kine. Osuđene su na 12 godina teškog rada zbog nedozvoljenog prelaska granice, omalovažavanja režima i teškog zločina koji severnokorejske vlasti nisu precizirale. Lingova je u telefonskom razgovoru sa svojom starijom sestrom Lizom rekla da uviđa da je prekršila severnokorejski zakon, da joj je žao zbog svega što se desilo i da je njoj i Lijevoj potrebno diplomatsko posredovanje i pomoć vlade SAD. Američke vlasti su navele da je Lora Ling bolesna, a da Junu Li kod kuće čeka četvorogodišnja ćerka.

Ranije američke posete Pjongjangu
Džimi Karter, bivši američki predsednik, tokom nuklearne krize 1994. godine susreo se sa Kim Il Sungom, pokojnim ocem Kim Džong Ila. Poseta je nakon nekoliko meseci rezultirala sporazumom Vašingtona i Pjongjanga. Poslednji visoki američki zvaničnik koji je posetio Severnu Koreju bila je Medlin Olbrajt, državni sekretar SAD u Klintovoj administraciji, koja je u Pjongjangu boravila 2000.

http://www.blic.rs/svet.php?id=104674

Dakle, kao što vidimo ovaj lažov, manijak i ratni zločinac Klinton je uspeo da prilikom svoje PRIVATNE i "prijateljske" posete Severnoj Koreji izdejstvuje oslobađanje ove 2 novinarke. Naime, Bela Kuća je demantovala da je poslala Klintona u ovu posetu i da je Obama bilo šta poručio Severnoj Koreji preko Klintona.

Ko zna kakvim je sve ucenama i pritiscima izložio severnokorejskog lidera kad je ovaj pristao na pomilovanje. A ove 2 novinarke su mu verovatno, u znak zahvalnosti još u avionu popu**le piiiiiiiiiiip i ugovorom se obavezale da će da mu ga dudlaju bar 3 puta dnevno do kraja života. :hahaha:
 

Back
Top