Bикиликс: Crveni polumesec švercovao oružje u BiH

Han van Zem

Buduća legenda
Poruka
29.857
BANJALUKA - U jednoj od diplomatskih depeša objavljenoj na sajtu "Vikiliks" tvrdi se da je vlada Irana uz pomoć međunarodne humanitarne organizacije Crveni polumesec krijumčarila oružje i na područje Balkana, piše banjalučki "Glas Srpske" u sutrašnjem broju.

List navodi da nisu objavljeni detalji te depeše, ali da je veb stranica "intelwire.com" pribavila diplomatsku prepisku još neobjavljenu na sajtu "Vikiliksa", u kojoj je je precizno opisano kako je 4. septembra 1992. godine u Hrvatskoj zaplenjena pošiljka oružja iz Irana, namenjena za BiH.

Hrvatske vlasti su, navodno, pretražile avionski teret iz Irana, kome je krajnja destinacija trebalo da bude BiH. Tadašnji predsednik Franjo Tuđman zatražio je savet od američkog konzula u Zagrebu, a sugerisano mu je da posadi naloži da se vrate u Iran, uz garancije da oružje neće biti zadržano u Hrvatskoj ili poslato u BiH.

"Avion je, prema Tuđmanovim riječima, bio 'pun oružja', a među opremom bila su brojna burad za koju se verovalo da sadrži hemijske ili biološke agense. Bilo je i nešto medicinske opreme i odeće", piše "Glas Srpske" pozivajući se na sadržaj još neobjavljene depeše.

U avionu je navodno bilo 4.000 automatskih pušaka i 1,2 miliona metaka kalibra 7,62 milimetra, a sve je nosilo oznaku - Crvenog polumeseca, organizacije koja je u islamskim zemljama isto što i Crveni krst u hrišćanskim državama.

Srna
 

Back
Top