BiH zackoljica oko sandzackih Bosnjaka

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Juce je predsjednik Vucic izjavio da ubistvo Bosnjaka od strane policajca nije etnicki motivisana. Odmah su uslijedili komentari na drustvenim mrezama, i jedan Bosnjak iz Bosne komentarise da ako zrtva zivi u Srbiji da je Srbin.

Cilj ovakvih manipulacija iz Bosne je namjera da se Srbi i Hrvati iz BiH pobosnjace a da Sandzaklije u Srbiji i Crnoj Gori budu Srbi ili Crnogorci. Hvala predsjedniku Vucicu sto priznaje bosnjacku naciju u Srbiji. Moje misljenje je da Srbi i Hrvati u BiH nikada ne mogu se osjecati Bosancima jer Dodik je nekoliko puta na to sugerirao da se Srbi iz BiH ne mogu nazvati bosanskim Srbima. Bosnjaci iz Sandzaka ne mogu pogaziti svoje etnicko dostojanstvo i zato predsjednik Vucic je primjetio tu zackoljicu i igru sa nacionalnom pripadnoscu.
Muslimani Sandzaka su Bosnjaci pa makar se to ne svidjelo nekim sarajevskim intelektualcima.

Jedan Srbin mi je rekao da mi Srbi pravoslavci nazovemo ponekad nekog muslimana Srbinom, zato sto ga volimo i postujemo. Naravno, da to razumijem ali mozemo se voljeti i kao Bosnjaci i sa druge strane Srbi.
Apropo tvoje dansnje teme o ljubavi bosanskih muslimana i Turaka citajuci danas putopis Pogled u Bosnu 1839-40 naletio sam na ovo stivo koje govori o velikoj ljubavi Turaka i poturica

Turčin Воšnjak mrzi na Osmanliu, jerbo kaže, da neima pod nebom gadniega čověka od Osmanlie: a Osmanlia kaže, da su Turci Bošnjaci poturice i da su gori od kaura; zato da njih treba davit i gaziti, nek se boje poturice, i nek znadu, tko njim zapověda. I od tuda dolazi, da se Turci Bošnjaci boje Osmanliah kao i Krstjani od Bošnjakah Turakah.

Muslimani Sandzaka su Bosnjaci pa makar se to ne svidjelo nekim sarajevskim intelektualcima.
Нису Санџачки бошњаци, већ санџачки муслимани. Пошто си млад, да ти објасним да у време грађанског рата који није био тако давно, није постојао рат између хрвата, срба и бошњака већ између хрвата, срба и муслимана.
Jedan Srbin mi je rekao da mi Srbi pravoslavci nazovemo ponekad nekog muslimana Srbinom, zato sto ga volimo i postujemo. Naravno, da to razumijem ali mozemo se voljeti i kao Bosnjaci i sa druge strane Srbi.
Видиш, неки политичар је решио да од верског опредељења (а то је муслиман) направи нацију. Сваки муслиман зна како се он првобитно презивао.
Неки муслимани из принципа нису мењали своја стара презимена. Други јесу, али небитно, и једни и други знају ко су и одакле су.
То што политичари профитирају од тога да се људи свађају и што то неком одговара, то је друга ствар.

Back