Citat:
Ne, naprotiv poredim samo drzavu u susjedstvu i jednostavno vidim bolju i laksi oblik zarade, da ne pricam o ekonomiji.To je vise geopoliticki polozaj Hrvatske, nego sto ih hvalim kao drzavu, znaci totalno netacno.Hrvatska je zemlja koju priznajem i zemlja gdje imam fine uspomene, i tako ce i ostati,.Nadam se da neces vise ubacivati nekakva cvijeca,Bosnjaci su narod i oni su ti koji u faktor stabilnosti u Bosni barem.
Jel, mozemo dalje?
Nemaš ti pojma. Možeš ti da priznaješ ili nepriznaješ koju god hoćeš zemlju. Tvoja stvar. Bošnjaci su narod koji se do 1918 izjašnjavao kao Turci. Od 1918-1941 kao Srbi islamske veroispovesti. Od 1941-1945 kao Hrvati islamske veroispovesti. Od 1945-1974 kao Jugosloveni. Od 1974-1992 kao Muslimani, a od 1992 kao Bošnjaci... nauči malo istoriju. Nije istorija počela 1992. godine, jarane...
Citat:
1200 otoka i 2000 km skoro morske linije, ali to nije poenta.Mozemo li dalje, jarane?
Hvala što si mi objasnio. Rođen sam u Zadru, školu i fakultet sam završio u Zagrebu, a radio sam u Sarajevu od 1987. do 1992.
Citat:
Federacija Bih je tu, stabilna i ziva.Hrvatsko otcjepljene si slusao sa programa Rts kad si bio klinac,Hrvati su zadovoljni stanjem, imaju prvaka u nogometu Siroki Brijeg,, ekonomski su bogati i imaju svoje kantone.Zadnji put kada su Hrvati spominjali 3 entitet je bilo 1997 godine, tada su Srbi drzali i Podunavlje i Kosovo!Nadam se da razumijes nesto, pa da ne treba da objasnjavam ovaj pasus
Itekako treba da objašnjavaš. Pogledaj malo hrvatske forume, a postoje i na ovom forumu stavovi nekih koji pričaju kako sa vama više ne mogu. Inače, ako se toliko volite, što delite Mostar. Ma kome ja pričam, ti izgleda uopšte ne živiš u BiH, ako ne znaš ove stvari...
Citat:
Pa,moj rahmetli rodak je prodao lokal i kucu Albancu Trogir Hrvatska, ako si ikad bio na moru, a godisnje oni dobiju preko milijardi dolara i vise samo na turizmu.To je milijardu $ i vise nego sto Srbija inkasira/
Pa što su onda dužni 24 milijarde dolara, a mi duplo veći od njih samo 12 mld.???
Citat:
Pa, Hrvatska ima 4.4 miliona stanovnika a Srbija 7.4 miliona stanovnika i taj broj opada.Nadam se da znas da to nije polovica od navedenog broja, ako se mogu tako izraziti..
Ostaje pitanje duga, a i veličine. Jer da nismo još uvek najveći i najjači od Ex republika, ti bi se sada prepucavao na nekom hrvatskom ili makedonskom forumu, a ne na srpskom. Šta ti je kompleks???
Citat:
Zavist i pakost je teska stvar, mozda trebas na lijecenje, mi imamo Oskara a vi imate pijanicu, najveci Musliman do 1990 a sada Srbenda Nemanja Kusturicu.Ja vidis nisam pakostan, zadrzite Nemanju i nek uziva Nemanja u Mokroj Gori
Vidim sve znaš. Pratiš zbivanja. A ako je pakost, što je onaj vaš pravio izložbu i plakat: "Brate Nemanja, 2:0 za nas!!!" Što se tiče Emira, čovek se samo vratio korenima. A biće vas još takvih, samo da vam Ameri i EU okrene leđa.
Citat:
Sarajevo je dosta izgradeno, ne zaboravi da su na njega pale Milione granata od Srbocetnika, pa treba jedan odreden period.Berlin 1955 deset godina nakon rata nije bio obnovljen.
Pa, imamo zgradu Avaza, prelijepa je, ali sumnjam da si vidio Sarajevo, osim na slici ili preko brda
Tu je Bosmal, najvisa zgrada na Balkanu
Zavrsen Olimpijski bazen u Sarajevo
Projekat Riverina najveci na Balkanu tezak milijardu i po $
Projekat Velesici 800 stanova
Pa, gdje su one silne zgrade, a da ne pricam, jos ima dosta toga za obnovo.Grbavica izgleda mnogo bolja, nego kada sam je zadnji put vidio.Ti momce nisi cuo za nesto poput Khk Lukavca,najveceg Klornog preduzeca bivse Jugoslavije, koji se je pravio preko 20 godina.Silne Zeljezare i ostalo?
Dobro, ipak ti si klinac i mladic, nisi ucio privredne resurse bivsih Jugoslavije u osnovnoj skoli, pa ne znas
Oprastam ti klinac, ipak nisi zavrsio Osnovnu u Jugi
POgledaj odgovor pod 2. Ja sam rođen pre skoro četrdeset godina i prošao sam u životu mnogo više nego ti.
I da te ispravim, nije na Sarajevo palo milion granata, nego milijarda, pa još nekoliko hiljada atomskih bombi... to je kao i onih 200 000 ubijenih civila, 100 000 silovanih muslimanki... u jbt. al' volite preterivati, pa to je već kritično...
Citat:
Bosnjaci su nacija koja postoji vec par stoljeca
Samo za tebe prvi Bosanski rjecnik je izdan 1631
Tada Srbi nisu znali sta su Padezi, dok Vuk nije ''otkrio ''toplu vodu, tj Srpski jezik, nakon sto ga je kopirao iz Bosanskog
Nakon Voje Putnika, i nakon progona Muslimana?
Nakon Januarke 1929 diktature?
Nakon Sahovica 1924?
Nakon Srpskog terora u 1 Jugoslaviji, ti mislis da smo smjeli imati svoje Ja?
Hm, bas si smijesan
Tito je skoro priznao naciju Bosnjak vec 1974, ali na izlaganje rahmetli Hamdije Pozderca, usvojen je naziv Musliman
BOsnjaci su bili ono sve do 1918, kao sto se moj pradid izjasnjavao
I beg s tim, kada je dosla Srboslavija, imanje su mu pokrali Srbi i izgubio je status Bega?
S takvim ambijentom, ti meni pricas o izjasnjenu Bosnjaka u cetnickoj Jugoslaviji
kakva je to nacija zvan Srbin
Gdje do bune 1882 Milana Obrenovica 25% Stanovnistva su cinili Vlasi
Kakva je to nacija Srbin, kada najveci Srbin i tvorac NACERTANIJA Garasanin ne zna da preko Drine zive Srbe, nego zove ih Bosnjanima pravoslavne vjere
Kakva je to nacija Srbin, koja je pripojila i asimilirala, sve pravoslavno Uho od Zagubice do Benkovca
U knjizi Etnicko Srpsko pitanje, i Srbizacija pravolsavnih Vlaha,
Radoslav Lopasic pise
Sve vise i vise naseg lokalnog stanovnistva dolazi pod utjecaj Srpske pravoslavne crkve, i sve vise nasi Vlasi i lokalni Hrvati pravoslavni dolaze pod Srpski utjecaj i Srbizaciju
Na tvoju tesku i bolnu zalost Radoslav Lopasic je zivio i umro kao Pravoslavni Hrvat!
Tako su nastajali Srbi Hrvatske
Nikola Petranovic je primjer Srbizacije Vlaha
1852 pred starom Pravoslavnom crkvom Sarajevo on dijeli letke pravoslavnom stanovnistvu
od danas ste Srbi a ne Vlasi on govori pred svima
1851 , godinu prije slavni putopisac i krscan Fra Ivo Jukic ovako opisuje stanje u Bosni
Sve vise i vise Cincara i Vlaja prelazi na Srpsku naciju.
Opisujuci Cipuljic te 1851 on vec prica da stariji ljudi kazu
Mi smo Cincari,Dok mladi odreda govore da su Srbi!
Stariji su izumrli, a mladi konvertirani Vlasi su postali Srbi
opisujuci stanje Srpstva preko Drine
Vladimir Corovic kaze
Mi se jedino Srbi moramo zahvaliti Turcima, jer Srpstvo se je najvise sirilo preko Turaka i naseljavanja i asimilacije pravoslavnih Vlaha preko Drine
Evo, John Fine Jr Balkan short history 6-20 century
Pa, kad procitas, dodi po jos
E, ne znam da li kod vas to postoji, a kod nas postoji, zove se institu Laza Lazarević pa svrati. Vole oni takve pacijente...
Jbte gde si pročitao te gluposti. Tebi je izgleda uzor Mile Budak i slični naučnici...
Ma nismo mi pravili janjičare nego vi. Nismo mi otimali decu i vodili ih u Istambul. Jesi li ti normalan????