aman bre covece ja sam rekao da nema razlike kad ih vidis na ulici,malo poricas sa njima ,mislim kad upoznas nekoga neces ga odmah pitati odakle su mu prededovi ,na cijoj mu se strani u ratu deda borio i slicno
,recimo kod nas u Backoj stari nacin da prepoznas razliku izmedju kuce starosedeoca i bosanca po tome sto ispred ovih drugih uvek ima gomila cipela i sto se oni obicno izuvaju ispred kuce kao i njihovi gosti ,sto znamo ciji je obicaj,to ne cini Srbe iz Bosne manje vrednim ili inferiornijim u odnosu na ostale ali je poznata cinjenica da obicno ljudi poprime obicaje sredine u kojoj zive i ne treba se toga stideti.
Ako ti nisi u stanju da to vidiš, to nikako nije razlog
da tvrdiš da razlika gotovo i ne postoji!!! Tvoja nemogućnost da raspoznavaš nešto što 99% nije isto nikako ne može da se smatra pravilom!!!
Ovdje samo malo te podsjetim na tvoje riječi:
..."nema gotovo nikakve razlike izmedju Srbina,muje ili Hrvata iz BiH osim sto idu u razlicitu crkvu, a obicaji ,nacin zivota,civilizacijski nivo i govor potpuno isti ,kao i Srbi sa Kosova i Albanci"
Ovo je primjer isklučivog suda donesenog od strane nekog ko očigledno nedovoljno poznaje priču koje se dotakao!!!
Sve to si argumentovao jedino "običajem izuvanja na pragu kuće"!!!
Pa čovječe opštepoznata stvar je da se čak i sama turska kuća i vezanih očiju može razlikovati od srpske!!! Sad me ti pitaj kako, a ja mogu da ti samo o tome čak knjigu napišem!!!
Nekoliko primjera:
Jezik
Rijetko koji turčin razlikuje č i ć, dž i đ i u pisanju, a pogotovo u izgovoru, dok malo koji Srbalj ima verbalne i literarne probleme takve prirode!!!
Jezik im je prepun kroatizama i (ma koliko to sarkastično zvučalo) nije baš isti kao onaj kojim mi govorimo (npr. glagolske promjene su im usvojene iz hrvatskog jezika)!!!
U međusobnom kontaktu jedni drugima obrađaju se (vjerovao ili ne) sa "selam alejkum", "bujrum", "merhaba" i sl.!!!
Kuće su im obavezno pokrivene na "četiri vode" (osim onih koje je renovirala MZ koja nije htjela da finansira orijentalno arhitektonsko naslijeđe)!!! Veoma često te njihove kuće iz malo daljeg perioda nemaju ovaj nama svojstven ukopani temelj, već su građene na sedri (kamenu)!!!
Svima nama (Srbaljima i Hrvatima) njihove kuće smrde na loj na kojem spremaju hranu!!!
Kako se mi hranimo, vjenčavamo, molimo, sahranjujemoa, praznujemo, a kako oni - to je tek "nebo i zemlja"!!!
Oni pišu latinicom, a mi ćirilicom i latinicom!!!
Oni se lože na orijentalnu kulturu, a mi na našu nacionalnu!!!
Oni svakih desetak godina mijenjaju teoriju o svom porijeklu i nacionalnom identitetu, a mi znamo ko smo!!!
Oni tuđe Sultane, Careve, Firere, Poglavnike... dočekuju cvijećem, a mi ispraćamo rafalima!!!
...
A kolike su tek razlike među ljudima ...!!!
PS Mnogo više sličnosti možeš da uočiš između srbalja i muslimana po Loznici ili u Vranju nego npr. u Potkozarju ili u Semberiji!!! O Hercegovini ne treba trošiti riječi!!!
Naravno, sve to Lozničane i Vranjance ne čini ništa manjim Srbaljima od tebe i mene!!!