БиХ - Фајронт после доброг ручка

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=82662&sectionId=51
:rtfm:
Fajront posle dobrog ručka!
Karl Bilt i Džejms Stajnberg lidere sedmorke uspeli da održe na okupu samo dok nije završen zajednički ručak, a potom prekinuli pregovore, posle procene da ne postoji ni promil šanse da se šefovi stranaka u BiH dogovore

Pregovori sedam vodećih stranaka u BiH o rešenju krize u zemlji završeni su praktično pre nego što su i počeli, jer su glavni organizatori sastanka Karl Bilt i Džejms Stajnberg prekinuli skup i nastavak razgovora zakazali za 20. oktobar!

Švedski šef diplomatije i zamenik američkog državnog sekretara na ovaj potez su se odlučili posle procene da ne postoji ni minimalna šansa da se šefovi partija dogovore o bilo čemu. Biltu i Stajnbergu, koji su prekjuče u otvorenom pismu građanima BiH poručili da „ne gaje iluzije" i da ne očekuju previše od skupa koji je gromoglasno najavljen kao novi Dejton, to je postalo jasno nakon što su se uverili da su stavovi stranaka iz RS i Federacije ostali nepomirljivi i da dijalog među njima još nije moguć.

Prema saznanjima Pressa RS, Bilt i Stajnberg učesnicima skupa nisu ni uspeli da ponude dokument, koji su pre toga zajedno usaglasili.

Kako saznaje Press RS, na njihovu odluku da učesnicima skupa ne pokazuju radni dokument presudno su uticali ambasador SAD Čarls Ingliš, šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas, te evropski komesar za proširenje Oli Ren.
- Njihova procena je i uticala na to da se učesnicima skupa pokazuje bilo kakav papir i da im se on nudi na potpisivanje - tvrde dobro obavešteni izvori Pressa RS.

Prema njihovim tvrdnjama, održana su dva plenarna sastanka, a obavljene su i konsultacije sa liderima sedmorke. Međutim, svi pokušaji ubeđivanja su propali, pa su pokrovitelji samita odustali od ideje da predlažu bilo šta iz ‘paketa' i da nameću raspravu o pitanjima oko kojih nema elementarne saglasnosti.

Da SAD i EU nisu pokazale nikakav papir donekle potvrđuju i reči premijera RS Milorada Dodika, koji je na pitanje šta su Amerikanci i Evropljani ponudili, izjavio: - Ponudili su dobar ručak!

Dodik je, ipak, priznao da su neki učesnici butmirskih pregovora pokušali da pitanje ustavnih promena povežu sa zatvaranjem OHR-a i da to proguraju kao uslov za gašenje Kancelarije visokog predstavnika.

- To nije fer! Rekli smo da RS ne želi takav razvoj događaja i da ne želimo da vidimo situaciju u kojoj se ‘pet plus dva' uslova šire na ‘pet plus dva plus jedan' uslov - rekao je Dodik.


Razočarani... Karl Bilt, Oli Ren i Valentin Incko

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg izjavio je posle sastanka da bh. političari predočene predloge moraju da razmotre do 20. oktobra, kada će u Sarajevu ponovo biti održan skup u istom sastavu.

- Postoje elementi koji obećavaju i daju nadu da se ide dalje, ali lideri stranaka moraju da shvate da neće biti udovoljeno njihovim maksimalističkim zahtevima - poručio je Stajnberg.

Izvori Pressa RS tvrde da su SAD i EU i u Butmiru pokazale da nemaju jedinstven stav o BiH i rešenjima za izlaz iz teške političke krize. Prema tvrdnjama naših izvora, kamen spoticanja među njima predstavlja zahtev američke strane da se ustavne promene, koje su veoma slične ranije odbačenom aprilskom paketu, postave kao uslov za zatvaranje OHR-a i za dalji put BiH ka EU i NATO.

- To rešenje razlikuje se od „aprilskog paketa" u tome što predviđa i redukovanje entitetskog glasanja. Brisel je pristao da ustavne promene budu uslov da BiH dobije kandidatski status za ulazak u EU, ali pod uslovom da to budu samo promene koje realno mogu da se dogovore. EU, a posebno predsedavajući ministar Karl Bilt, insistira na tome da se OHR što hitnije zatvori, i to bez ikakvih daljih uslovljavanja! Zato je dogovoreno da se pitanje entitetskog glasanja, barem za sada, ostavi po strani - naglašava naš izvor.

SILAJDŽIĆ opet nezadovoljan

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da na sastanku o Butmiru nije razgovarano o ukidanju entitetskog glasanja.

- O tome nije bilo reči, iako je entitetsko glasanje glavni mehanizam blokade političkih dogovora u BiH - rekao je Silajdžić i poručio da je za njega neprihvatljivo i to što se, kako je naveo, o pitanju raspodele državne imovine, što je glavni preostali uslov za zatvaranje OHR-a, razgovara na bazi ranijeg dogovora „prudske trojke".


DODIKOV ŠTAB SEDEO U LUKAVICI

U vreme dok je Milorad Dodik predvodio tročlanu delegaciju SNSD-a na pregovorima u Butmiru, ekipa stranačkih stručnjaka i visokih zvaničnika bila je okupljena u motelu „3M" u Istočnom Sarajevu, gde su čekali vesti iz kampa kako bi bili spremni da brzo analiziraju ponuđena rešenja međunarodne zajednice. Kako saznajemo, u Lukavicu je stigao Nebojša Radmanović, srpski član Predsedništva sa svojim saradnicima, a tu je bio i jedan od najpoverljivih ljudi premijera RS Slavko Mitrović.
 
Svidjalo se nekom to ili ne, Milorad Dodik je danas, kakav god da je, najuticajniji politicar u BiH. On ima apsolutnu podrsku u Republici Srpskoj, a njegove stavove podrzava i dobar deo stanovnistva u FBiH, posebno hrvati. Ako je takva realna situacija, onda on, kao profesionalni politicar koji je dugo na politickoj sceni (skoro 20 godina), iskazuje stanje uma kod stanovnistva koje zastupa, a to je sigurno preko pola biraca BiH i na vise od 65% teritorije BiH. U takvoj situacij, vrlo je tesko ne identifikovati takvo misljenje kao realnost i verovatno ce sudbina BiH biti kao sudbina SRJ ili Cehoslovacke, miran razlaz, bez nekih vecih trevenja. O nekom novom ratu i prizivanju ratova nema govora. Politicari koji su jedino znali da se realizuju kroz ratnu opciju ili su pod zemljom ili u Hagu (s izuzetkom Harisa Silajdzica). Etnicke granice koje su sada i fakticki administrativne onemogucavaju sukobe nekog veceg intenziteta a i 15 godina distance od poslednjeg rata je ucinilo to da nova raspodela etnickih korpusa u BiH cini rat besmislenim. Jer ne postoje realno ostvarivi strateski ciljevi. Hrvati i Srbi nemaju NITI jedan strateski cilj za koji bi ratovali (pogotovo srbi), a unitarna BiH kao strateski cilj je besmislena jer Bosnjaci nemaju potencijal da takvo nesto ostvare jer za ostvarenje takvog necega je potrebna podrska barem jednog od ostala dva naroda, koji su istovremeno i JEDINI susedi koje bosnjaci imaju i sa kojima se granice, i koji su brojcano, ekonomski i strateski daleko nadmocniji, tako da bi svaki pokusaj sa ponovno stvaranje unitarne BiH silom, bio prakticno samoubilacki po bosnjacku stranu. Odugovlacenje razlaza u BiH je sa druge strane, najgora opcija za bosnjake, jer oni kao najveci narod u BiH dozivljavaju sudbinu vecinskih naroda u multinacionalnim drzavama, a iz istorijske prakse (austrijanci u austrougarskoj, rusi u sovjetskom savezu, srbi u jugoslaviji) je opste poznato da u takvim dilovima, najgore prolaze vecinski narodi jer trose nacionalni potencijal besmisleno i na kraju im se sve olupa o glavu.

Zato gospodo bosnjaci, poslusajte Dodika i buducnost ce vam biti svetla!!
 
U vezi sa BiH, postoji nešto što mi - iz raznoraznih razloga - tek naziremo, a što je istovremeno i prijatelj i neprijatelj BiH od njenog postanka do danas. Izvorno se crpi iz supozicije BiH, kako regionalne tako i globalne, i to u smislu da je ona središte a ne periferija ljudskih nada i beznađa. To nešto je filogenetski u nama - prijateljima BiH, ispoljeno kao većinsko i 1992. godine, pa čak i globalno prepoznato kao - borba za život u njegovom najprirodnijem obliku: gdje biopsihosocijalna ontogeneza čovjeka i čovječanstva nije neizbježna Prokrustova postelja. To je historijski atipično, međutim danas se globalno ističe kao primaran uvjet života na Zemlji uopće.

Po onoj: "Ko pristaje - ne čini mu se nepravda." - BiH i Bošnjani nikad nisu pristali na Prokrustovu postelju, bez obzira na sve učinjene nepravde. Najnovija, konsenzualna nepravda je uvijena u kojekakva politička: multi! - ispred kojeg se značajna većina bh-građana (računajući i one malodobne za političko izjašnjavanje) povlači u političku herezu, "predosjećajući" da su na sceni izbori oprečni njihovom biću.

U historiji BiH malo je perioda u kojima su joj neprijatelji davali ikakvu šansu. Ali - nadživjela ih je, oponirajući svim njihovim prognozama. Danas, BiH ima globalno najbolju šansu - s obzirom da su za nju čuli i prijatelji. Stoga je i ovolika presija na nju, a primarno na osnovne premise njenog opstanka. Među njima je na prvom mjestu - čovjek, prijatelj sebi i, potom, svima i svemu. Pa čak i nesretnicima koji i ne znaju šta je prijateljstvo i traže spas u jednoumljima i diktaturama.

Na ljudsku nesreću, šapat da BiH „šapatom“ padne sve više je – molitven. Međutim, klerofašističkim nijetima Abrahamov/Avramov/Ibrahimov korjen je nedosežno visok.

Stoga, ukoliko bi bilo ko u BiH stavio konsenzualni palac na papir u kojem je ustanovljena kapitulacija BiH (odnosno - bosnocid!), čovjek ne bi imao izbora, izuzev - borbe za BiH. Bosnocid je uvod u geocid, zato se ni jedan ljudski stvor ne bi trebao čuditi bosanskom otporu. Niti tvrditi da „Bosnom nikad niko nije vladao“, te da mu se to „uvijek samo činilo“.
 

Back
Top