Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mole se Rada, Meda, Esterka da me obaveste kada se prekine pisanje o vampirima.
Hvala

Evo ja prekidam pisanje o vampirima :D

Procitala sam Belu kraljicu Filipe Gregori (Laguna). Utisak mi je... sta ja znam:confused: S jedne strane, pitka je, ja volim istorijske romane a ovaj to jeste i prica je uzbudljiva. S druge strane, nema nista od britkosti "Druge Bolenove kceri", nekako ovde kao da je otaljivala stvar, dosta se ponavlja, uplela je neke carolije i legende bez ikakve potrebe, a i ne stice se utisak da stvarno "udjes" u doba o kojem govori, nista posebno ne saznas o tome kako se zaista zivelo.
To je portret jedne ambiciozne zene koja bi pod plastom ljubavi i odanosti sve zivo prodala i pogazila da zadrzi titulu kraljice i uticaj. U pitanju je Elizabeta Vudvil, na pocetku Rata ruza, gradjanskog rata u Engleskoj 15.veka, udovica viteza na jednoj strani, da bi se posle udala za kralja druge strane u sukobu. Ona je majka princeva koji su navodno ubijeni u Taueru i nikad nije razreseno sta se tacno desilo, ako znate za tu legendu. A po zenskoj liniji je i baba mislim Henrija Osmog.
Ovo je idealna knjiga za leto ali da se uzme iz biblioteke, prilicno je skupa da bi se kupovala za ono sto nudi.
A dosad sve sto sam procitala Filipe Gregori bih obako poredjala po tome koliko su mi se dopale:
1. Druga Bolenova kci
2. Nasledje Bolenovih
3,. Kraljicina luda
4. Bela kraljica

tacno po redu po kojem su i izlazile.

Uostalom u knjizi je bilo toliko gresaka, nije ni prosla pored lektora. Recimo secam se pise: "Njegova individualnost" umesto "Njegova invalidnost". Pa stvarno msm, slicno je :roll:

E to je horor koji mene plasi, a ne tamo neki vampiri. To kad mi se dopada knjiga a ipak me nervira sto neke elementarne stvari nisu ispunjene od strane izdavaca :evil:

Dano, obavezno uzmi da citas Slinkove Letnje lazi. :) Znam da su ti se dopala Bekstva od ljubavi, a ovo su isto price, isto o nekim usamljenim ljudima.
Inace, ne znam da li ste primetile, u romanu Slepi ubica pise putom, umesto putem.

Da prijavim da sam zavrsila Kraljicinu ludu i da ostajem pri misljenju da mi se svidja vise nego Nasledje Bolenovih.
Mozda zato sto sam citala prve dve u nizu, trecu sam ipak citala posle male pauze.

Sada ne znam sta da citam. Ceka me Djavolja kraljica, ali bih da se odmorim malo od dvorova, spletki, trovanja i inkvizicija.

Dano, obavezno uzmi da citas Slinkove Letnje lazi. :) Znam da su ti se dopala Bekstva od ljubavi, a ovo su isto price, isto o nekim usamljenim ljudima.
Inace, ne znam da li ste primetile, u romanu Slepi ubica pise putom, umesto putem.

Hocu, sigurno cu citati "Letnje lazi"! To sam zacrtala jos kad sam videla da ce knjiga izaci. Ja Slinka izuzetno cenim, citala bih svaku njegovu knjigu, uvek nesto lepo saznam od njega i ume da me baci u razmisljanje :)

A da, ni "Slepi ubica" se nije proslavio lekturom, ali Narodna knjiga pokojna je na apsolutno prvom mestu po tom pitanju

Da prijavim da sam zavrsila Kraljicinu ludu i da ostajem pri misljenju da mi se svidja vise nego Nasledje Bolenovih.
Mozda zato sto sam citala prve dve u nizu, trecu sam ipak citala posle male pauze.

Sada ne znam sta da citam. Ceka me Djavolja kraljica, ali bih da se odmorim malo od dvorova, spletki, trovanja i inkvizicija.

Ja sam "Nasledje" citala odmah posle "Druge Bolenove kceri" pa mi se nekako prirodno nadovezala. A "Ludu" sam citala posle pauze i malo kriticnije, pa mi se mozda zbog toga vise dopalo "Nasledje". Ipak, mala je razlika..

Procitala sam Belu kraljicu Filipe Gregori (Laguna). Utisak mi je... sta ja znam:confused: S jedne strane, pitka je, ja volim istorijske romane a ovaj to jeste i prica je uzbudljiva. S druge strane, nema nista od britkosti "Druge Bolenove kceri", nekako ovde kao da je otaljivala stvar, dosta se ponavlja, uplela je neke carolije i legende bez ikakve potrebe, a i ne stice se utisak da stvarno "udjes" u doba o kojem govori, nista posebno ne saznas o tome kako se zaista zivelo.
To je portret jedne ambiciozne zene koja bi pod plastom ljubavi i odanosti sve zivo prodala i pogazila da zadrzi titulu kraljice i uticaj. U pitanju je Elizabeta Vudvil, na pocetku Rata ruza, gradjanskog rata u Engleskoj 15.veka, udovica viteza na jednoj strani, da bi se posle udala za kralja druge strane u sukobu. Ona je majka princeva koji su navodno ubijeni u Taueru i nikad nije razreseno sta se tacno desilo, ako znate za tu legendu. A po zenskoj liniji je i baba mislim Henrija Osmog.
Ovo je idealna knjiga za leto ali da se uzme iz biblioteke, prilicno je skupa da bi se kupovala za ono sto nudi.
A dosad sve sto sam procitala Filipe Gregori bih obako poredjala po tome koliko su mi se dopale:
1. Druga Bolenova kci
2. Nasledje Bolenovih
3,. Kraljicina luda
4. Bela kraljica

Sećam se da mi je bila neubedljiva ali, pošto je taj period "klizav teren", nema dovoljno podataka, dokumenata...ne znam ni da li mogu da očekujem više. Po meni, nije se loše snašla u tom popunjavanju rupa, s'obzirom na to šta je imala na raspolaganju. Kod nje inače jako cenim to što se zaista korektno odnosi prema naučnom materijalu, pa ima kredit kod mene :D Šta znam, kad sve sabereš i oduzmeš, jeste drugačija od Tjudora, ali opet, meni se svidelo :)

1. Druga Bolenova kci
2. Nasledje Bolenovih
3,. Kraljicina luda
4. Bela kraljica

znala sam ko če mene da spasi
ovo je to NEŠTO što sam čitala, a mislila da je Kraljičina luda
ti si Danče moje, još i bila blaga
meni se stvarno nije dopala , ali nikako
pogotovo su neki djelovi nategnuti, neki njeni unutrašnji monolozi i patnje i prebiranja...
po meni, nije za nikakvu preporuku,,,i nekako je sva knjiga mračna i odiše tim njenim nezadovoljstvom

Sećam se da mi je bila neubedljiva ali, pošto je taj period "klizav teren", nema dovoljno podataka, dokumenata...ne znam ni da li mogu da očekujem više. Po meni, nije se loše snašla u tom popunjavanju rupa, s'obzirom na to šta je imala na raspolaganju. Kod nje inače jako cenim to što se zaista korektno odnosi prema naučnom materijalu, pa ima kredit kod mene :D Šta znam, kad sve sabereš i oduzmeš, jeste drugačija od Tjudora, ali opet, meni se svidelo :)

:D
sad vidjeh šta je Medulinka napisala

a ja imam preporuku za ljeto...
Modiskinja, Andrea Vitali (muško je pisac :D ) Laguna, naravno

prava italijanska knjiga sa zapetljancijama, sa živopisnim likovima...pisana u kratkim formama..ono strana do dvije...slika po slika...duhovito i slatko
ovaj Andrea je napisao i Gradonačelnikova kči, ako je neko čitao, u istom je stilu
meni se doplala jako

jedino me čudi što se u cijelom romanu ne pojavljuje nijedno dijete..za te landravce italijanske mi je to skoro nemoguće

a sad malo da se pufkam
radnja se dešava na jezeru Komo, u gradu Belano...a ja bih trebala, bože zdravlja, za koji dan tamo da odem..tako da ču da vidim svojim očima :mrgreen: gdje se radnja dešavala

Redovno vas citam al slabo pisem, jos uvek gnjavim Zimski dvorac :sad2:

Brat od ujaka mi se zaposlio u Delfi knjizari SKC, onoj najvecoj imam 50% popusta na sva izdanja
Jaooooooooooo pevaj ujko, pevaj rode :maramica:

Danas sam kupila
-Zovem se Dina
-Sin srece
-Kad vencanje prodje

Redovno vas citam al slabo pisem, jos uvek gnjavim Zimski dvorac :sad2:

Brat od ujaka mi se zaposlio u Delfi knjizari SKC, onoj najvecoj imam 50% popusta na sva izdanja
Jaooooooooooo pevaj ujko, pevaj rode :maramica:

Danas sam kupila
-Zovem se Dina
-Sin srece
-Kad vencanje prodje

diiivno majko od Milice, bar za ove dvije prve
ovu treća mi je trenutno nepoznata

kome da se javimo kad ulazimo u knjižaru? je li čemu taj brat?
mislim, ja to zbog ovih đevojaka, ne zbog mene
čisto da znamo šta nas čeka

PERJANIK JE TO

iz knjige Ljubavni život crnogoraca

..priča baka iz Šureka doživljaje iz mladosti svojoj unuci
Čuvamo ti ja i moja druuuga (drugarica) ovce izvan džade.Spazimo dva kršna Crnogorca kako jašu tudijer.Oni se poprimakože i spaziše nas.''Ustaviše se one japije momačke.Na njima crnogorska odijela i brci do vrata.Ima im metar i po s' ramena na rame.Zapođenusmo priču.Riječ po riječ i uteče sram sa našijeg obraza.Namignuše nam, pa s' nama pravo u najgušću goru.
Au, kuku ti ga se , bake Lile! I šta bi s' vama?
A šta bi?! Šta je bog stijo (htio).! Ko bi se smijo odgovorit' perjanicima kralja Nikole?
:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back