E ne znam sta je svima nama sa ovim prolecem, ali i ja sam nesto u bedaku te se vratih knjizi koju mnogo volim a nisam je davno citala
Restauracija Rouz Tremejn (Laguna). Za ovu je bila u najuzem izboru za Bukera a i s pravom, sto se mene tice. Knjiga je bas divna. Prvi put sam je citala cim sam odgledala istoimeni film sa mojim ljubimcem Robertom Daunijem Dzuniorom za koga zaista ta uloga kao da jeste pisana. Ali tada kad sam citala knjigu samo sam htela jos jednom da prozivim film. Sad sam film skoro zaboravila pa sam se vratila knjizi i jos mi se vise dopala.
Govori o dobu Restauracije, kada se posle fanatizma puritanaca i Olivera Kromvela u Englesku vratila monarhija na celu sa Carlsom II. Pricu prica u prvom licu propali lekar Robert Merivel, a propao je jer mnogo voli da dobro pojede, popije, blesavi se na opstu srecu i zadovoljstvo i povaljuje sve zensko sto stigne. Uziva covek u zivotu. Citava knjiga je zapravo njegov izvanredan portret, tako lepo mozes da ga zamislis na osnovu govora. Pun je protivrecnosti ali ne mozes da ga na gotivis. I kroz njegovu zivotnu pricu, koncentrisanu na tri kljucne godine njegovog zivota pratimo kako se on kao covek menja, a i kako se njegovo vreme i vrednosti u njemu menjaju.
Divna mi je najpre zato sto je taj lik upecatljiv i nezaboravan, cesto sam se i naglas nasmejala a i zamalo zaplakala, vreme je dobro opisano a neopterecujuce istorijom jer on jel' te prica iz svoje vizure o sadasnjosti, vrlo je vrcav govor... Ma bas uzivancije i sve sto sam u ovom trenutku zelela od dobre knjige. Topla preporuka.
PS. Nale, mozes i ti da citas
Druga koju sam zavrsila, a gustirala sam je sto godina
Sekspir i druzina, Stenli Vels (Clio). Ko voli non-fiction, Sekspira i njegovo doba, ili je makar zainteresovan za to uzivace. Pisana je pitko, namenjena je sirokoj publici a ipak ju je napisao mozda najbolji sekspirolog danasnjice. Koncentrisana je na Sekspirovo vreme, na to kako se tada glumilo, kakvi su bili rekviziti, kako se pisalo i onda koji su bili drugi tada poznati dramski pisci, jer nije Sekspir bio jedini. I onda daje sliku njihovih dela opet kroz slicnosti/razlike sa Sekspirovim i to kako je tadasnja publika reagovala njih, sta su bila njihova ocekivanja, sta im se svidjalo i sl. Bas mi je bilo zanimljivo.
I inace, volim da kombinujem beletristiku sa non-fictionom, tako i citam paralelno, u skladu sa raspolozenjem