Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I jos da se pohvalim Procitala sam Slepi ubica i molim da to pozdravite jednim glasnim aplauzom :lol:

Knjiga me je odusevila, fenomenalna, svima je preporucujem, pocetak me je malo zbunjivao jedva sam pohvatala ko je ko ali kasnije se klupko polako razmotavalo i postajalo je sve zanimljivije :)

Bravisimo :klap::zag:

Pa posle kaži da si spora a, a ja tek na63. str. :rumenko: jel vidiš sada šta je sporost :zper:

Ja sam onda odlično prošla:andjeo:

Nisam počela još ništa da čitam,zbunjuje me velika ponuda na polici.Nisam ja na to navikla,pokvariste me... :zper: kupujem li,kupujem.Počela bih i ja tog Slepog ubicu,al' mi nešto debela :confused:posle onih 660 strana

Em debela, em sitna slova.:(
I šta samo kukaš na tih 660 strana. Moja ima 560, što će reći za šestinu sitnija slova od tvojih. :rida:

Kad pomenuh sitna slova, pre nekoliko večeri sam ponovo gledala Memoare jedne gejše, pa se setih da sam knjigu kupila pre nekoliko godina. A ono,:eek:, slova od jednog milimetra.

Ja tu knjigu tražim već par godina, ali sam se bila nameračila na izdanje u tvrdom povezu, s tim što je izdavač (Narodna knjiga) propao, pa ne znam gde da je nađem. Na Sajmu su imali samo neku malu, broširanu, nisam gledala unutra, ali pretpostavljam da su sitna slova.

'Štimer klavira' se bliži kraju, već merkam šta ću sledeće da čitam. Na polici mi stoje nepročitane:
'Duh' Robert Heris
'Ponoćni klub' Džejms Paterson
'Asam' Žerar de Kortans
'Zlatno pero' Bernard Grun (govori o Mocartu, stala sam na pola jer me nerviraju sitna slova)
'Čuvari šume' Dragoljub Jovičić
i trilogija Kolin Mekalou 'Fortunini miljenici'.

Dobila sam na poklon 'Gospodin Pip', prelistala sam malo ovu temu, čini mi se da ste napisale da je dobra.

Poslednja izmena:
Ja tu knjigu tražim već par godina, ali sam se bila nameračila na izdanje u tvrdom povezu, s tim što je izdavač (Narodna knjiga) propao, pa ne znam gde da je nađem. Na Sajmu su imali samo neku malu, broširanu, nisam gledala unutra, ali pretpostavljam da su sitna slova.

'Štimer klavira' se bliži kraju, već merkam šta ću sledeće da čitam. Na polici mi stoje nepročitane:
'Duh' Robert Heris
'Ponoćni klub' Džejms Paterson
'Asam' Žerar de Kortans
'Zlatno pero' Bernard Grun (govori o Mocartu, stala sam na pola jer me nerviraju sitna slova)
'Čuvari šume' Dragoljub Jovičić
i trilogija Kolin Mekalou 'Fortunini miljenici'.

Dobila sam na poklon 'Gospodin Pip', prelistala sam malo ovu temu, čini mi se da ste napisale da je dobra.

Imas funkcionalnu knjizaru Narodne knjige jos uvek na pocetku Cetinjske kao i u Srpskih vladara, blize Slaviji, mozda tamo nadjes "Gejsu".
Od tih tvojih neprocitanih ja bih preporucila "Gospodina PIpa'. Od ostalih sam citala samo "Asam"a bolje da nisam, nevidjeno gubljenje vremena.

Moja je ta tvrda iz Narodne knjige. Lupa će ti biti neophodna, veruj mi. Sitnija slova u životu nisam videla.

Rado, hvala na informaciji, nisam znala da im je ta radnja u Cetinjskoj još u funkciji, davno sam bila tamo. Otići ću čim se vratim u BG. 'Gospodin Pip' je kod mame, čekam da pročita (mada joj sporo ide jer ovih dana stalno nešto plete).
Medvede, hvala na preporuci, pročitaću onda tog 'Duha'. Od Herisa sam inače čitala samo Pomepju i mnogo mi se svidela, a muž je čitao i 'Otadžbinu', kaže da je dobra.
Iščitavam ovu temu i zapisujem nazive knjiga koje ste preporučivale i već se prilično nakupilo, ne zanm kad ću stići sve to da nabavim i pročitam :rtfm: :mrgreen:

Šta bih ja mogla da preporučim, da mi prvo pada na pamet:
'Dvadeseta supruga' i 'Svetkovina ruža' Indu Sundaresan. Pročitala sam i 'Lepotu nepoznatog' iste autorke, i nije loša, mada je ostavila slabiji utisak nego prethodne dve.
'Samarkand' Amin Maluf, a dobri su mu i 'Vrtovi svetlosti' i 'Taniosova stena'.
''Poslednji ruski car'' Robert Aleksander (izdao Alnari)
''Životinjska farma'' Orvel
''Dnevnik motocikliste'' Ernesto Če Gevara
''Hobit'' Tolkin
''Ognjena kapija'' Stiven Presfild (ovo je više 'muški' roman jer govori o bici kod Termopila' i srčanosti Spartanaca, ali je zaista ostavio utisak na mene)
''Šeširdžijin zamak'' Arčibald Kronin
''Doručak kod Tifanija'' Truman Kapot
''Pesma o Troji'' Kolin Mekalou
''Pesma leda i vatre'' Džordž Martin (epska fantastika, dosad su izašla 4 dela)

''Kraljevski čitalac'' Alan Benet (izdavač Čarobna knjiga), divna knjižica, duhovita. Govori o kraljici Elizabeti koja se slučajno 'zarazi' čitanjem i tako zadubljena u knjigu zapostavlja svoje vladarske obaveze. :D

''Vašar taštine'' V. Tekeri
''Grof Monte Kristo'' i ''Tri musketara'' A.Dime mi spadaju u omiljene.

Procitala sam Kratku istoriju sveta za mlade, Ernst Gombrih (Geopoetika). Tacno je sve sto je rekla Lamar onomad (ko se seca dobro je, ko se ne seca, neka nadje ;)) Sve je kao prica, tecno ispricano, bez opterecivanja velikim brojem godina i detalja. Najpre mi je dosta smetalo izvesno pojednostavljivanje nekih stvari, odnosno povremeno olako karakterisanje nekih vladara ili licnosti kao "dobre" ili "lose" i slicno ili prikazivanje samo jedne strane neke slozene istorijske situacije (ovako na pamet mi prvo pada Kromvelova revolucija u Engleskoj ali ima jos toga). Medjutim, buduci da je namenjena mladima, sigurno da je morao mnogo kompromisa te vrste da pravi. Sve mane nadilazi to sto je tako lepo i tecno pisana, sto ju je ipak pisao covek koji je istoricar umetnosti, da je fantasticno uspeo da predstavi neke prilicno komplikovane ideje (tipa socijalizma, prosvetiteljstva, Seoba naroda i jos mnogo drugih). I uopste, volela bih da sam nekad kao mladja prvo citala istoriju odavde jer se tu vidi koliko je sve povezano i da nema velikih rezova (dok se u skoli uci po oblastima i lekcijama koje se kasnije zaborave jer se uci za ocenu i onda ti ispadne da se u istoriji neke stvari same stvore a ne da su u uzrocno-posledicnoj vezi sa onim pre i posle, ili da su razlicite zemlje uvek u nekakvom odnsou, nista se ne dogadja samo na jednom mestu). Veoma sam zadovoljna sve u svemu, bas sam uzivala citajuci je.

Procitala sa m i Privatni zivot drveca Alehandra Sambre (Geopoetika). Divna knjizica, sva nezna i elegantna. Iako je kratka cita se sporije nego sto je ocekivano zato sto je svaka rec i recenica brizljivo negovana, sve je spakovano na malom prostoru, sve su misli i osecanja svedena a opet jasna. Cini se da se nista ne dogadja (citava knjiga smestena je u jednu dugu noc cekanja), a opet sve je tu - i neka razmisljanja o kojecemu, i proslost i sadasnjost i buducnost likova, i ljubav, i neznost i svasta nesto. Necu da prepricavam sadrzaj, Dragonfly ga je pre nekog vremena prikazala, samo sam htela da kazem da mi se roman mnogo dopao i da je ispunio moja ocekivanja.

Procitala "Out", napisala japanska knjizevnica Natsuo Kirino.

Odlicna knjiga ali nije za osetljive osobe, opisi su tako verni (i jezivi )da sam imala utisak da sam i ja prisutna... Krimic, mada se svo vreme zna ko sta radi, odlican psoholoski roman.
Na zalost samo nekoliko njenih knjiga je prevedeno na engleski, ne znam da li ima prevoda na srpski.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back