Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
atvud-ja preporucujem skoro sve
prvo sto sam procitala od nje je macje oko-malo nostalgicna prica o detinjstvu,na nacin zanimljiv odraslima,pocni od nje
sluskinjina prica je kobajagi naucna fantastika,ali nije,to je samo jedna varijanta kako bi svet sutra mogao da izgleda,i sto je zanimljivo tu ne opisuju naucna dostignuca,nego dusevno stanje/emocije u takvom,drugacijem poretku (necu da ti odam previse)
alijas grejs-procitati,radnja je smestena u 1800 i neku,zenski zatvor(meni dovoljno da zagolica paznju)
slepi ubica-malo sam razocarana,po prvi put,mnogo sam se namucila da procitam prve stranice,i to samo zato jer poznajem atvudovu,inace da mi je prva knjiga odustala bih
moralni poremecaj-price ali povezane jedna s drugom,mislim da je zapravo lazna klasifikacija u price,ja vidim kao roman
citati ovim redom

Meni se svidelo Mačije oko (http://www.yu4you.com/items/sr/knjiga/item_3210.html), Alijas Grejs je dobra knjiga, ali meni nije interesantna tematika. Sluškinjina priča je super, i dobre su priče u Good Bones, ali ne znam da li su prevedeni/da li čitaš na engleskom. Mislim da je Linda hvalila Slepog ubicu, ja sam pokušala da je čitam i nikako me nije zainteresovala...

ma i ja sam se mucila u pocetku,secas se posle se izvukla,recimo od polovine
inace procitala sam dekameron:super: kakva hrabrost za to vreme,uploviti u takve teme a ne pasti u kicericu:D
mogu da zamislim koji je to skandal bio za to vreme,i kako se tajno citalo
kao danas...pa ne moze danas nista da bude tako,sve tabue smo probili,mozda jedino crkva
ali i to...

atvud-ja preporucujem skoro sve
prvo sto sam procitala od nje je macje oko-malo nostalgicna prica o detinjstvu,na nacin zanimljiv odraslima,pocni od nje
sluskinjina prica je kobajagi naucna fantastika,ali nije,to je samo jedna varijanta kako bi svet sutra mogao da izgleda,i sto je zanimljivo tu ne opisuju naucna dostignuca,nego dusevno stanje/emocije u takvom,drugacijem poretku (necu da ti odam previse)
alijas grejs-procitati,radnja je smestena u 1800 i neku,zenski zatvor(meni dovoljno da zagolica paznju)
slepi ubica-malo sam razocarana,po prvi put,mnogo sam se namucila da procitam prve stranice,i to samo zato jer poznajem atvudovu,inace da mi je prva knjiga odustala bih
moralni poremecaj-price ali povezane jedna s drugom,mislim da je zapravo lazna klasifikacija u price,ja vidim kao roman
citati ovim redom

Hvala ti, mLogo. Kada procitam Penelopijadu, krecem ovim redom.:)

da, dekameron je zakon :)

a malo malo neko drpi tu formu - već sam preporučivala onaj ruski dekameron, tj. Ženski dekameron ta knjiga nema ništa zajedničko sa Bokačom, osim forme, a mnogo liči na forum :lol: deset sovjetskih žena provodi deset dana u porodilištu za vreme neke infekcije, i pričaju o ljubavi, osveti, novcu, plemenitim delima itd. mnogo je zabavna (iako često prosta)... a sad vidim da je Fej Veldon napisala Spa Decameron, to mora da je nešto slično...

da, dekameron je zakon :)

a malo malo neko drpi tu formu - već sam preporučivala onaj ruski dekameron, tj. Ženski dekameron ta knjiga nema ništa zajedničko sa Bokačom, osim forme, a mnogo liči na forum :lol: deset sovjetskih žena provodi deset dana u porodilištu za vreme neke infekcije, i pričaju o ljubavi, osveti, novcu, plemenitim delima itd. mnogo je zabavna (iako često prosta)... a sad vidim da je Fej Veldon napisala Spa Decameron, to mora da je nešto slično...
nesto mi poznat naslov,ali nisam citala
ja mislim da bi knjiga s formom foruma imala uspeh,bar u ovo vreme i za nase generacije
u svaku glavu postavis po jednu temu,i uvek isti diskutanti (deset petnaest) svaki ima svoj psiholoski profil,malo bude neka tema,malo cist spam(ali koji govori vise od odgovora na temu),a knjiga da bude bukvalno citiranje postova
kad bi neko to umeo kako treba ja bih tu knjigu kupila:D

ma i ja sam se mucila u pocetku,secas se posle se izvukla,recimo od polovine
inace procitala sam dekameron:super: kakva hrabrost za to vreme,uploviti u takve teme a ne pasti u kicericu:D
mogu da zamislim koji je to skandal bio za to vreme,i kako se tajno citalo
kao danas...pa ne moze danas nista da bude tako,sve tabue smo probili,mozda jedino crkva
ali i to...

Od svega sto smo radili u srednjoj skoli iz srpskog najvise mi se dopao Dekameron(secam se da nam je profesor istorije rekao da se tako zove jer se odnosi na 100 prica za 10 dana) i Bozanstvena komedija. Kasnije Kafkin Proces. Isto mi se dopao nacin pisanja o zabranjenim temama u to vreme, fenomenalno(mislim na Dekameron). Kod Dantea mi se dopala masta i iznenadilo me je koliko moze da bude zanimljivo citanje o paklu, cistilistu i raju, van uobicajenog konteksta u kome se isti pominju.

mi to nismo radili..ili sam ja izbegla lektiru(to mi zvuci nemoguce)
hmmm
dantea smo radili odlomak koliko se secam
propustila sam zlocin i kaznu,jer sam izabrala karenjinu
imali smo nekoliko puta izbor izmedju dve knjige

mi to nismo radili..ili sam ja izbegla lektiru(to mi zvuci nemoguce)
hmmm
dantea smo radili odlomak koliko se secam
propustila sam zlocin i kaznu,jer sam izabrala karenjinu
imali smo nekoliko puta izbor izmedju dve knjige

Nije ni nama Dekameron bio lektira nego smo pominjali Bokaca iz srpskog i istorije kao predstavnika epohe, pa me je zaintrigirao. Sto se Dantea tice, citali smo Pakao, ali meni se dopalo pa sam procitala celu Bozanstvenu komediju. Nismo imali mogucnost izbora knjiga, Karenjinu sam pokusala, ali nisam mogla da je procitam, bas je dosadna, a Zlocin i kaznu sam procitala i odusevila se, ali nikako da nastavim sa citanjem Dostojevskog. I Solohovov(sto ovo smesno zvuci) Tihi don mi se dopao, ali nesto sam posle zapostavila ruske pisce, ne znam sto. :neutral:

ja mislim da bi knjiga s formom foruma imala uspeh,bar u ovo vreme i za nase generacije
u svaku glavu postavis po jednu temu,i uvek isti diskutanti (deset petnaest) svaki ima svoj psiholoski profil,malo bude neka tema,malo cist spam(ali koji govori vise od odgovora na temu),a knjiga da bude bukvalno citiranje postova
Ja to umem, ali mi treba tvoja lična podrška.
Kad bi došla kod mene na jedno, recimo, dve nedelje, na časnu reč bih je napisao. :)

o tihi don :lol: druga knjiga je ubistvo ostale su mi se dopale
koliko sam ja oduvek gutala knjige toliko moji momci pa ni danasnji muz nisu bili u tom fazonu
secam se jednom,moj tadasnji decko me ispitivao kakve sam sve knjige procitala,i onda mi kaze "covece pa ti si procitala sigurno 100 knjiga :eek: " sto je on smatrao wow a ja mu kazem :roll: si ti normalan na stotki sam bila u prvom osnovne
sto je otprilike bilo tacno :lol:

Ti izgleda nisi procitala to sto si citirala.
Niko ne spori da ima dobrih i losih autora , vec da svako ima pravo da cita ono sto mu je srcu drago .

Vrati se na poslednju recenicu o komsinici Dusanki.

Tako bi i ona rekla.
Ja da ti kazem taj Vidojkovic je sund.
I sad ako ona tako kaze - tako je.

E pa nije tako.
Ima onih kojima je i Andric dosadan, onih koji ce osporiti kvalitet Crnjanskog, koji ce reci da je Bukovski bzvz....sta cemo sa tim ???

Da se slozimo ili ne slozimo...sta drugo? I obicno pitas zasto neko tako misli, zar ne?
:mrgreen:

Nije ni nama Dekameron bio lektira nego smo pominjali Bokaca iz srpskog i istorije kao predstavnika epohe, pa me je zaintrigirao. Sto se Dantea tice, citali smo Pakao, ali meni se dopalo pa sam procitala celu Bozanstvenu komediju. Nismo imali mogucnost izbora knjiga, Karenjinu sam pokusala, ali nisam mogla da je procitam, bas je dosadna, a Zlocin i kaznu sam procitala i odusevila se, ali nikako da nastavim sa citanjem Dostojevskog. I Solohovov(sto ovo smesno zvuci) Tihi don mi se dopao, ali nesto sam posle zapostavila ruske pisce, ne znam sto. :neutral:

...nama je bio Dekameron lektira...ako se dobro secam u II gimnazije jedino sto ja ne delim opste odusevljenje tom knjigom...Bozanstvena komedije je meni lepse stivo a najvise sam uzivala citajuci Cica Gorija i mog omiljenog Fausta...Gete je genije...Ipak obozavam ruske pisce jer imaju punocu, najmanje mi prijaju latinoamericki ali ih trenutno najvise citam, valjda u zelji da me neka knjiga njihovih pisaca odusevi ali to nikako da se desi. Ne bih pomiljala opstepoznate knjige i pisce samo bih preporucila knjigu koju sam skoro procitala i ostala pokosena. Knjiga se zove Arhipelag Gulag a pisac je Solzenjicin...remek delo...:heart:

Da se slozimo ili ne slozimo...sta drugo? I obicno pitas zasto neko tako misli, zar ne?

i slazem se delimicno sa onim sto je alal napisala o kandzama...
da je knjiga lagana za citanje i da je dobro povezana...znaci covek zna da pise tehnicki..ali nema pojma sta da pise..ili pise ono sto se prodaje...

Inace sma pocela da citam Istoriju ljubavi..neko prastaro izadnje geopoetike....

pročitaj onda peljevinljevljev (uh!) šlem užasa =)
nije forum al je čet

Tako je. Evo, na primer, mene jako zanima zašto se tebi ne sviđa, recimo, Bukovski? :mrgreen:

Onomad si spomenula Samizdat.
Srđan Valjarević, pisac fenomenalnog romana Komo, objavio je tu svoj roman.
Srđanu je, recimo, uzor Henri Kinaski, ako znaš ko je on? :)

p.s.
Glavni junak romana Komo je kompilacija Henrija Kinaskog i Hansa Kastorpa
(glavnog junaka Čarobnog brega), dakle Bukovski i Tomas Man na jednom mestu - pokraj jezera Komo. :)

...ni meni se ne svidja Bukovski...ja nista precenjenije ne znam u literalnom svetu od njega...

...ne svidja mi se ni Vidojkovic...ni vecina izdanja Samizdata...iskrena da budem uz muku sam procitala i Carobni breg...i to iz drugog puta...jel da priznam i za Igru staklenih perli ili bolje da cutim...mislim to je umetnost, zavisi od ukusa cak i kada o zbilja kvalitetnim piscima govorimo...ne mora se dopasti ljudima samo zato sto ga kritika voli...kritika je volela i Hemingveja, ja procitala citav komplet u potrazi za knjigom koja bi mi se eventualno mogla dopasti i corak...nista mi se ne svidja...a covek dobio Nobelovu nagradu...

...ni meni se ne svidja Bukovski...ja nista precenjenije ne znam u literalnom svetu od njega...

...ne svidja mi se ni Vidojkovic...ni vecina izdanja Samizdata...iskrena da budem uz muku sam procitala i Carobni breg...i to iz drugog puta...jel da priznam i za Igru staklenih perli ili bolje da cutim...mislim to je umetnost, zavisi od ukusa cak i kada o zbilja kvalitetnim piscima govorimo...ne mora se dopasti ljudima samo zato sto ga kritika voli...kritika je volela i Hemingveja, ja procitala citav komplet u potrazi za knjigom koja bi mi se eventualno mogla dopasti i corak...nista mi se ne svidja...a covek dobio Nobelovu nagradu...
Igru staklenih perli Hese je pisao u već poodmaklim godinama, i napisao je za ljude
"od nauke i obrazovanja", a ne za nestrpljive i razdragane klinke poput tebe.
Priznajem da je i meni na momente izgledala dosadna, ali treba izdržati i
pročitati je do kraja, i pažljivo, a zatim porazmisliti o svemu pročitanom. Ima se
šta zaključiti. Upravo se u toj knjizi može naći odgovor na pitanje šta je potrebno
čoveku koji želi da svoj život posveti nauci i obrazovanju. Pa, materijalna podrška,
potrebno je stvoriti, obezbediti mu (pred)uslove za to.

Ok, ne dopada ti se Bukovski, zatim Tomas Man, Hemingvej i još poneko...
Reci nam koje pisce voliš da čitaš, Lahorasta devojčice? :)

Sa Heseom sam se prvi put susreo u gimnaziji, i mogu ti reći
da mi se njegov Stepski vuk veoma dopao, iščitao sam ga nekoliko
puta. Zatim sam dograbio Sidartu, Demijana i još nekoliko njegovih
romana i sa uživanjem ih iščitao. Hesea bih i tebi preporučio, ali se
plašim da si već prestara za njega. :mrgreen:

Parkić, a što lepo ne kažeš koje pisce voliš da čitaš,
a ne da samo pljuckate po njima, ti i ova Lahorasta,
i sisata Zvezdanka, takođe,
ispašće da si se rodila toliko pametna da ti nijedan
od njih nije ni bio potreban u duhovnom razvoju (ako ga je uopšte bilo). :mrgreen:

Dopada ti se Goran? Goran Petrović.

Ma to za Igru staklenih perli je bajka intelektualaca, da ne gresim dusu moguce je da Heseu nisam dorasla ali kako mi se Sidarta, Demijan, Stepski vuk, Roshalde i Gertruda prilicno dopadaju pre bih kazala da je probelem sa Igrom staklenih perli, kao da je pisana da bi bila nerazumljiva, elem potrebno je prilicno poznavanje sholastike da bi covek razumeo o cemu uopste govori, bogato stivo Tome Akvinskog i Aurelija Augustina bi bio preduslov..ja tome dorasla nisam...

...obzirom na to da mi je ujak bio nas jel pisac imam u kuci tomove, tomove i tomove...priznajem, bila sam previse radoznala pa sam se trudila da jel otvorim one knjige koje se nisu otvorile ispred mene, to da...ali nevezano za moju zurbu da sto pre uletim u ralje Kastanede, Mana, Zole, Tekerija, Bulgakova ni kasnije kao ponavljac nisam bila odusevljena...za mene je knjiga prijatan nacin da provedem vreme pa zato volim Dostojevskog, Igoa, Kisa, Aljende, Ljosu, Gordera, Kosidovskog, Odantjea, Balzaka, Tolstoja, volim pripovetke Laze Lazarevica i francuske simboliste, prija mi Gete a bogami i Miltonov Izgubljeni Raj...prijaju mi Zimske beleske o letnjim utiscima ali i Perl Bak...volim Miris kise na Balkanu ali i Sahranite mi srce kod ranjenog kolena (o pokolju americkih Indijanaca)...zasto moram da volim ono sto je "na glasu"? Slozicemo se da je knjizevnost umetnost a svi mi imamo licni dozivljaj iste...za mene je LJubav u doba kolere lepsa i prijatnija knjiga od Sto godina samoce a bogami nisam gadljiva ni na Den Brauna jer svasta ponovim iz istorije uz njega, prija mi Narnija ali i Mi deca sa stanice ZOO...to je licni dozivljaj...a Vidojkovic mi ne prija jer je agresivan i veoma trendy...Bukovskog sam kasno otkrila, tek sa 22 godine kada sam radila PR za neke njegove filmove, tada procitala i ono sto je prevedeno ali i nesto na netu, naucila mu napamet biografiju i ne svidja mi se...sta mogu kada mi se ne svidja...

Tako je. Evo, na primer, mene jako zanima zašto se tebi ne sviđa, recimo, Bukovski? :mrgreen:

Onomad si spomenula Samizdat.
Srđan Valjarević, pisac fenomenalnog romana Komo, objavio je tu svoj roman.
Srđanu je, recimo, uzor Henri Kinaski, ako znaš ko je on? :)

p.s.
Glavni junak romana Komo je kompilacija Henrija Kinaskog i Hansa Kastorpa
(glavnog junaka Čarobnog brega), dakle Bukovski i Tomas Man na jednom mestu - pokraj jezera Komo. :)

Preskocila sam ga.:mrgreen:

Tomasa Mana sam pocela da citam u srednjoj skoli, pa mi nije islo....mozda bi kasnije bilo bolje, ali avaj...ne imadoh nikad vise toliko slobodnog vremena da se posvetim tako obimnim knjigama...

A bukovskog sam citala, rekoh ti...
A ne volim ga..zato sto ne videh bas nista u njegovim delima sto je vredno ikakve analzie i zadrske...znaci pise neke prozaicne price o nesrecnim ljudima koji bivstvuju samo onako...a ne znaju da zive...i nemaju nikakav duhovni i emotivni zivot...kao da su mrtvi...ne uspeva mi da ozivim likove i da "udjem" u knjigu, znaci potpuno mi je apsurdno...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back