gost 243178
Veoma poznat
- Poruka
- 12.084
Kanda je i malko samozaljubljen.
Aha : )
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kanda je i malko samozaljubljen.
Gejmenova "Koralina" je strahovito lose napisana knjiga.
) u okviru žanra koji favorizuju pomere se i ukusi, granice i stavovi.

Meni je nejasno kako se dobrom knjigom može smatrati nešto što bar ne teži da stvori kompleksnu, slojevitu realnost.
Ja trilere citam ko shashava, ali ako vidim da je samo neka besmislena radnja, akcija u pitanju, onda batalim.Mislim da je to do vas, skolovanih![]()
Ne zezam, niti provociram, samo kazem svoje misljenje. Kada kazem vi skolovani, podrazumevam da ste izucavali knjizevnost na nekom visem nivou i na duzi period, od onog pukog srpskog jezika, knjizevnosti i kulture izrazavanja. Nauceni ste da pravite razlike medju tim slojevima, da do tancina definisete stilove... Shodno tome, i utisci i komentari o delu su smisleniji i slozeniji od utisaka "obicnog" citaoca koji sve sumira u svidja mi se, ne svidja mi se, zanimljiva je, dosadna je!
Znam mnogo takvih ljudi, i zajednicko za sve njih je da prosto ne vole zanrovske knjige, trilere, akcije, SF... sve gde nema dovoljno dubine i gde je akcenat vise na samoj prici i dinamici radnje.
I ovde na temi vas ima nekoliko, i defakto se vidi odudaranje od ostalih.
"Mislim da treba čitati samo one knjige koje su u stanju da nas dodirnu ili pogode. Ako čitamo knjigu koja nas neće probuditi udarcem u glavu, zašto je uopšte čitamo. Knjiga mora da bude sekira za smrznuto more u nama. To je moje uverenje". - Franc Kafka
Mislim da je to do vas, skolovanih![]()
Ne zezam, niti provociram, samo kazem svoje misljenje. Kada kazem vi skolovani, podrazumevam da ste izucavali knjizevnost na nekom visem nivou i na duzi period, od onog pukog srpskog jezika, knjizevnosti i kulture izrazavanja. Nauceni ste da pravite razlike medju tim slojevima, da do tancina definisete stilove... Shodno tome, i utisci i komentari o delu su smisleniji i slozeniji od utisaka "obicnog" citaoca koji sve sumira u svidja mi se, ne svidja mi se, zanimljiva je, dosadna je!
Znam mnogo takvih ljudi, i zajednicko za sve njih je da prosto ne vole zanrovske knjige, trilere, akcije, SF... sve gde nema dovoljno dubine i gde je akcenat vise na samoj prici i dinamici radnje.
I ovde na temi vas ima nekoliko, i defakto se vidi odudaranje od ostalih.
Shvatam i, u principu, slažem se, mada ne mislim da to ima toliko veze sa školovanjem, bar onim institucionalnim. Više je stvar ukusa.
Shvatam i, u principu, slažem se, mada ne mislim da to ima toliko veze sa školovanjem, bar onim institucionalnim. Više je stvar ukusa.
).I ja isto mislim.
Ima dosta skololovanih ljudi (bas u tom inst. smislu) a ne vole da citaju niti ih knjige nesto zanimaju.

Ne znaci da, svako ko je skolovan i visoko obrazovan, voli da cita, ali znaci da je obrazovanje o skolovanje neophodno da bi dostigao taj nivo svesti koji je neophodan za shvatanje knjizevnosti, na nacin na koji su autori zeleli da budu shvaceni. Nisu clanovi zirija za mnoge nagrade, kao i kriticari, ljudi koji voze kamione, moleri ili fudbaleri (ne vredjam nijednu od tih profesija), vec kvalifikovani, inteligentni, nauceni da ocenjuju knjizevna dela, i potkovani velikim citalackim iskustvom.
).U pravu si, ne mora da voli da cita ali to se kod mnogih primecuje, jer prave neverovatne greske u pravopisu
za koje se ne moze ocekivati da to uradi bilo ko obrazovan (a kamoli visoko obrazovan).
Jedna moja poznanica je zavrsila master ali se iz njenog rada vidi da nema veze sa osnovnim stvarima u pravopisu, da ne pominjem kakve greske su u pitanju.
(mozda naleti na ovaj post pa se prepozna).
Mislim da time svi na ovom podforumu raspolažemo (dobro, možda ne baš svi).

Nadam se da okidac za ovaj tvoj post nije bila neka moja gruba greska iz poslednjih postova
Nemoguce je ne sloziti se gore napisanom konstatacijom. Tacno se primecuje ko cita, i neguje i obnavlja to svoje znanje jezika i, pre svega gramatike. Svi pravimo greske, jezik nam je dosta slozen i vremenom ti neke sitnice ispadnu iz glave, ali, po neka greska moze da se potkrade, losa interpunkcija itd. ali, ljudi moji koji ja blam dozivljavam kad kolega salje nekome mail u kome mu napise (mail od pre sat vremena) u prilogu je to i to i VIDE CE TE nasu ponudu... nebi smo mogli da garantujemo da ce sve biti UREDU, nije ne moguce da bude ne tacno!!! I jos mene stavi u CC... tacno se telepromptujem (copyright keramicar sef bie) u kancelariju tog sto primi mail i vidim kako se krsti i smeje!
I, da, boli me uvo, smem da to napisem ovde jer znam da nece sigurno da zaluta na ovu stranicu, za razliku od te tvoje poznanice
- - - - - - - - - -

Ej, lupio sam godinu, ako sam slucajno uboo, da znas da je cista slucajnost![]()
DakleM, Kventi, reci sad, odmah, ovde, ovog trenutka, ili cuti zuavek!!![]()
![]()
Da nisi, znao bi da nisam imao crkveno vjenčanje.

Ih, bre, Kventi, tol'ke godine se znamo, a ti sumnjas.
Pa, dok sam kucao, proslo mi je kroz glavu ma, daj bre, pa on se covek garant nije vencao u crkvi, nije to njegov stil!
I, nisam promasioAli delovalo mi smesno pa sam svejedno zadrzao post.
![]()
Tačno. Ima mnogo školovanih ljudi, pa i onih koji su studirali književnost, koji ne čitaju, čitaju malo ili čitaju isključivo literature za razonodu ili zabavu. Znam ljude koji su studirali šta i ja (engleski jezik i knjižvnost) koji bukvalno nisu pročitali ni jednu knjigu otkad su otišli sa fakulteta.
Hoću da kažem, na razvoj ukusa utiču mnogi faktori, među kojima je školovanje sigurno jedan od bitnijih, ali nije jedini, a vjerovatno ni najvažniji.
Inače, (iako me svi ovdje znate) osjećam potrebu da malo dokazujem kako nisam neki snob. Ja relativno sofistikovan ukus imam samo kad su knjige u pitanju.
Što se tiče filmske umjetnosti, gledam samo serije, a u muzici slušam rokenrol. Nikad me ozbiljna umjetnička muzika nije privlačila.![]()