Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja sam se setila još jedne - Pesma o keruši, Sergeja Jesenjina. Ne znam koliko sam mogla da imam godina, verovatno niži razredi osnovne škole. Mama kupila knjiga i čitala nam. A ja..... sva se zarozala, nisam mogla da se zaustavim.
Posle su je ismejali onoj Audiciji: Tužna pesma o keruši i njenih sedam malih kučića
ne mogu da nadjem na jutubu, ima samo cela predstava

Ja ne smem ni da pomislim na tu pesmu, odmah pocinjem da placem.

Plakala sam kao kisha citajuci Dikensa , ali kad sam bila mladjaHna, i dan danas bih mogla da placem secajuci se
Devojcice sa shibicama ali danas vidimo toliko slika, reportaza o nesrecnoj, zlostavljanoj deci da smo nekako
i oguglali na scene iz knjiga.

[/I]

Zavrsila sinoc 'Rusku konkubinu' (hrvatski prevod, citala njihovu pdf verziju), kod nas prevedena kao Devojka iz ruske cetvrti, Kejt Fernival. Meni se svidja kako pise, verno opisuje situacije, bas onako osetis patnju junaka ili njihovu zaljuvbljenost i td. I sasvim drugaciji stil u odnosu na prvi deo, talentovan pisac (mada moderan i dosta je to pisanje podredjeno ukusu sire publike). Nastavicu sa njom, imam i treci deo.

Za vikend smo puno setali i druzili se, stigla sam samo da dovsim ovu knjigu i obavim jos jednu delimicno citalacku aktivnost - ispijanje jutarnje kafice juce u kaficu u komsiluku koji ima i kutak sa knjigama :)

Poslednje što mi je nateralo suze na oči je cena injekcija za moga muža za upalu vena na nozi. Za početak, 10 komada za 5 dana 5600ddinara, plus lekovi 1500. Čarapu ni ne računam, jer je trenutno nisam našla, ona je 4-5 hiljada. :dash:

...uh, Ana Frank je nesto posebno...narocito kada dodjes pred kraj, a svi su te vec upozorili kakav je kraj i ti znas da nje uskoro vise nema...strasno...pocnes da places na sredini knjige:(

...gledala sam emisiju u kojoj je gostovala Miep Gies, zena koja je skrivala, ne znam da li je mislila na sebe ili joj je samo puklo pred ocima, nudila je nakit, novac, sve sto ima, valjda u trenutku ocaja nije ni mislila kako nju mogu da oteraju u logor i jedini razlog zasto je nisu ubili je bio taj sto su policajci bili iz Beca kao i ona sama a sacuvala je dnevnik koji cak nije ni procitala i svu dokumentaciju ne znajuci da li ce nekada neko po to doci, mislim da se negde nadala da ce Ana doci ali umesto nje je dosao Oto Frank iz Ausvica. Obicno padnu u zaborav sporedni ljudi bez kojih nesto krupno uopste ne bi bilo moguce...ali mozda je Ana pomogla sa onog sveta da njena dobra vila dozivi, ne znam koliko ali mnogo, mnogo godina...kada sam je gledala bila gotovo stogodisnjakinja...

I dalje ne mogu da se setim da li je Ana Frank lektira...secam se da sam citala u cetvrtom osnovne ali ne znam da li bese za skolu...

Mislim da je Ana Frank lektira.

Pročitala sam Čik me uhvati, Frank V. Abagnejl. Istinita priča o Frenku koji postaje prevarant, ali on ne vara obične male ljude već banke, korporacije i sl. Prvo ''postaje'' pilot, pa lekar, pa pravnik... Uspeva u svakoj prevari i povlači se kad postane gusto. Falsifikuje čekove i unaovčava ih u bankama bez većih problema. Njegove prevare otkrivaju policajci, ali čeka ga i kazna, prvo u Francuskoj, pa u Švedskoj, a potom u Americi. Knjiga se brzo čita i dinamična je, puno je dogadjaja koji su opisani i čekaš da vidiš koja će naredna situacija da mu se namesti da izvede prevaru. Meni je bilo zanimljivo (zbog moje struke) da čitam kako bankarski službenici nisu videli da su raznorazni čekovi falsifikovani, ali i o tome kako ih je falsifikovao. Snimljen je i film, a knjigu slobodno možete da čitate, dobra je.

Jutros sam počela Majka je samo jedna, Mikloš Vamoš.

E, što smo plakale, plakale smo. Pobedile su, čini mi se Devojčica sa žižicama i Pesma o keruši.

Ajmo sada na lepšu anketu.

Anketa br. 2. Koje delo vam je izazvalo najviše osmeha?

Ja sam se kao dete najviše smejala poljaru Lijanu iz Orlovi rano lete. Kasnije, tačno se sećam da sam se kikotala na Pop Ćira i pop Spira, i da me je čak otac ućutkivao, nemoj toliko glasno, smetaš ostalima. Poslednjih godina najviše osmeha mi je izvukla Mirjana Đurđević, više knjiga je u pitanju. Nisu joj sve istog kvaliteta i nisu mi se sve svidele, ali njen humor je moja vrsta humora.

Ajde, sada vi...

Znala sam da ce posle one da usledi ova anketa :)

I jedva sam cekala da kazem, Hajduci i Autobiografija od Nusica.
Suze su mi isle koliko sam se smejala. I dan danas tačno znam u kom ambijentu sam je citala (u sobi na krevetu, boja cebeta, kakav je bio dan...)

Moj sestric se kada je bio mali (a iscitala sam mu SVE sto sam citala kao dete, plus neke novije stvari) nezaustavljivo smejao na nekom delu Tom Sojera i Copicevom Macak otisao u hajduke.
Tog njegovog smeha se i dan danas tako rado secam :zaljubljena:

Ovom spisku cu dodati jos neke knjige kada budem imala vremena.

:ortaci:

Mislim da je Ana Frank lektira.

Pročitala sam Čik me uhvati, Frank V. Abagnejl. Istinita priča o Frenku koji postaje prevarant, ali on ne vara obične male ljude već banke, korporacije i sl. Prvo ''postaje'' pilot, pa lekar, pa pravnik... Uspeva u svakoj prevari i povlači se kad postane gusto. Falsifikuje čekove i unaovčava ih u bankama bez većih problema. Njegove prevare otkrivaju policajci, ali čeka ga i kazna, prvo u Francuskoj, pa u Švedskoj, a potom u Americi. Knjiga se brzo čita i dinamična je, puno je dogadjaja koji su opisani i čekaš da vidiš koja će naredna situacija da mu se namesti da izvede prevaru. Meni je bilo zanimljivo (zbog moje struke) da čitam kako bankarski službenici nisu videli da su raznorazni čekovi falsifikovani, ali i o tome kako ih je falsifikovao. Snimljen je i film, a knjigu slobodno možete da čitate, dobra je.

Jutros sam počela Majka je samo jedna, Mikloš Vamoš.
Super je ta knjiga Cik me uhvati. Davno sam je citala ali je se i sada prilicno dobro secam.
I film je odlican.

A Majka je samo jedna je jedna od mojih omiljenih knjiga.
Secam se da su je jos neki citali, da im se svidjala, ali i da niko ne deli ovoliko moje odusevljenje.
A meni je bas, bas super :D

E, što smo plakale, plakale smo. Pobedile su, čini mi se Devojčica sa žižicama i Pesma o keruši.

Ja sam se kao dete najviše smejala poljaru Lijanu iz Orlovi rano lete. Kasnije, tačno se sećam da sam se kikotala na Pop Ćira i pop Spira, i da me je čak otac ućutkivao, nemoj toliko glasno, smetaš ostalima. Poslednjih godina najviše osmeha mi je izvukla Mirjana Đurđević, više knjiga je u pitanju. Nisu joj sve istog kvaliteta i nisu mi se sve svidele, ali njen humor je moja vrsta humora.

Ajde, sada vi...

Definitivno Pop Cira i pop Spira:D

Ostala mi je u secanju neka recenica " Posla Juca u Beckerek kod ujca" pa jos isla nekim cezama ili fijakerom i ja sam kao dete, ali mnogo dugo kasnije
reazmisljala kako je moguce da fijakerom ide u Madjarsku jer je za mene taj Beckerek bilo nesto kao Budimpesta. Kad ono , vidi, to je bio Zrenjanin:zcepanje:

Čitam Vivegov ''Roman za žene'', ali nije mi nešto.
I pročitala sam ''No i ja'' (Delfina de Vigan, Čarobna knjiga), osrednja je.
Baš sam se ulenjila kada je o čitanju (a i pisanju o istom) reč. Brinem uobičajene trudničke brige (neispavanost, osluškivanje kad će bebac da se javi, bolovi u leđima, sinoć nisam mogla da se sagnem da obujem čarape...). Za dve nedelje ulazim u 9. mesec, pa onda mogu i da se porodim.

Ja se uopste ne secam koja me knjiga nasmejavala u maldjim danima....sada mislim da sam se poslednji put smejala na Cudo u Poskokovoj Dragi, Ante Tomica. On mi je bas onako za smeh.
A placem malo malo na knjige....meni ne treba mnogo da se rasplacem

Ja sam najvise plakala uz Devojcicu sa sibicama... Inace se lako rasplacem, uz svaku drugu knjigu pustim suzu. Poslednje sto sam citala i umirala od smeha - Cudesni zivot diplomiranih knjizevnika.

Isla sam u biblioteku popodne, ali sam imala samo mrvicu vremena i izabrala sam knjigu iskljucivo na osnovu korice (sneg, Rusija), evo ni sad ne znam kako se zove ali na Goodreads ima prosecnu ocenu 3.96 :)
Nisam mogla vise od jedne jer jos drzim Zahira plus muzu uzela dve knjige koje je narucio.
A za Jocu nasla predivnu - Kako stici do zvezda, sa mnogo lepim ilustracijama, i jos nekoliko a najsrecniji je zbog jedne sa auticima. Tu knjigu celo vece vuce po stanu a svaki cas dodje do mene i kaze - hvaja mama za kigicu, mogo sam secan :)

I pročitala sam ''No i ja'' (Delfina de Vigan, Čarobna knjiga), osrednja je.
Baš sam se ulenjila kada je o čitanju (a i pisanju o istom) reč. Brinem uobičajene trudničke brige (neispavanost, osluškivanje kad će bebac da se javi, bolovi u leđima, sinoć nisam mogla da se sagnem da obujem čarape...). Za dve nedelje ulazim u 9. mesec, pa onda mogu i da se porodim.

Eee, približilo se.
Još je neko rekao da mu taj roman nije nešto. Pa nisu ni druge Vivegova knjige koje sam ja čitala.... ni u originalu, ni u prevodu :per:

A ja moram da priznam da mi se svidja ovaj čiklit Skandalozno, Tili Bagšo. Svet bogataša, glumaca... ljubavi, osvajanja, osvete.. vuče me da vidim šta će dalje biti, kako će mu se osvetiti.

Što se tiča koje su me nasmejale, dobro je Lamar pomenu Nušićevu Autobiografiju, ja je se ne bih setila, a bila mi je super, pa Ćopić, Magareće godine, prvi Efraim Kišon kog sam čitala Kod kuće je najgore, takođe prvo što sam čitala od Mirjana Đurđević Deda Rankove riblje teorije, posle sam malo izgustirala te pisce.

- - - - - - - - - -

Ja sam najvise plakala uz Devojcicu sa sibicama... Inace se lako rasplacem, uz svaku drugu knjigu pustim suzu. Poslednje sto sam citala i umirala od smeha - Cudesni zivot diplomiranih knjizevnika.

Isla sam u biblioteku popodne, ali sam imala samo mrvicu vremena i izabrala sam knjigu iskljucivo na osnovu korice (sneg, Rusija), evo ni sad ne znam kako se zove ali na Goodreads ima prosecnu ocenu 3.96 :)
Nisam mogla vise od jedne jer jos drzim Zahira plus muzu uzela dve knjige koje je narucio.
A za Jocu nasla predivnu - Kako stici do zvezda, sa mnogo lepim ilustracijama, i jos nekoliko a najsrecniji je zbog jedne sa auticima. Tu knjigu celo vece vuce po stanu a svaki cas dodje do mene i kaze - hvaja mama za kigicu, mogo sam secan :)

jao, srećica, kako je zahvalan i fin i lepo vaspitan.. bravo mama

Ja ne znam nikoga kome je to kao kucna slava, Rada sigurno slavi skolsku slavu.

Kako god, njena je slava, kućna ili školska, to joj je druga kuća... :)

- - - - - - - - - -

Meni se mnogo nije dopao. Štaviše... Onomad sam ga pošteno ispljuvala.

- - - - - - - - - -

Za dve nedelje ulazim u 9. mesec, pa onda mogu i da se porodim.

Još malo... A onda žurkaaaaaa!

- - - - - - - - - -

:):):)

ciao svima. Nisam pisala na forumu: citala sam.

:)

Za praznike sam procitala Kci direktora cirkusa od Justeina Gordera.. Ba smi se dopala. Ranije sam citala njegovu Decojku sa pomorandzama, secam se da mi se svidela, ali ne mogu da je poredim sa ovom zadnjom.

Zatim sam citala nekoliko knjiga od Erlenda Lua. Sve su odlicne, ali meni su najbolje Dopler i Naivan Super. Popis mi se manje svideo, glavni lik je sam po sebi previse nadrealan.
Meni su sve ove knjige urnebesno zabavne inace..i smejem se dok citam Lua.

Olaf Olafson: Iskupljenje: Super.

A sada malo na jug. :) Pocela sam najnoviju knjigu Huana Hosea Miljasa Luda zena: U njegovom stilu. Opet me nije izneverio.

E sada treba da zavrsim Idiota od Dostojevskog, pocela sam za Bozic...stadoh kod 400 strane...i moram reci da mi se ta knjiga dopada manje od ocekivanog. Previse likova, previse dijaloga, previse situacija. Nekako ne postoji centralni dogadjaj. Knez Miskin koji je bi trebalo da bude glavni lik, nije centralna figura. Previse mi je detalja u romanu, i ni jedan nije dovoljno duboko obradjen.

Uz to cituckam i Kortasara, ali to mi je knjiga za bus. jedna prica dnevno, kad se setim da je ponesem i kad sam raspolozena.

Htela sam d akupim Bekstvo Alis Manro, secam se d aje ovde bila bas hvaljena. Trazila sam na sajmu u Domu Sindikata, ali nisam je nasla.

Ovo mi je visemesecni kratki izvestaj, nadam se da cu se malo ustaliti da ne pisem ovolike postove. :)

Ajde, sada vi...

U detinjstvu sam se najviše smejala nekim delovima Toma Sojera, Hajducima i Autobiografiji ,
Magarećim godinama i Doživljajima Nikoletine Bursaća. Bio mi je smešnjikav i Bakonja fra Brne.
I da, Pop Ćira i pop Spira, Pokondirena tikva... bilo je još toga ali trenutno ne mogu da se setim.

Ludo sam se zabavljala uz Cacu u metrou, plakala od smeha na Autostoperski vodič i O kupusu
i kraljevima. Sarojan je znao da me zasmeje nekim vrcavim dosetkama.

Svaki put kad sam čula da je Vidojković objavio nešto novo umrla sam od smeha.

@off topic
Linejna, šta bi sa tobom? Ukočili mi se palčevi i svo drveće sam očukala. :)

U detinjstvu sam se najviše smejala nekim delovima Toma Sojera, Hajducima i Autobiografiji ,
Magarećim godinama i Doživljajima Nikoletine Bursaća. Bio mi je smešnjikav i Bakonja fra Brne.
I da, Pop Ćira i pop Spira, Pokondirena tikva... bilo je još toga ali trenutno ne mogu da se setim.

Ludo sam se zabavljala uz Cacu u metrou, plakala od smeha na Autostoperski vodič i O kupusu
i kraljevima. Sarojan je znao da me zasmeje nekim vrcavim dosetkama.

@off topic
Linejna, šta bi sa tobom? Ukočili mi se palčevi i svo drveće sam očukala. :)

Nekoga sa jednog ( ne ovog) foruma nije mrzelo pa se dao u troshak i poslao mi jednu knjigu tog Vidojkovica.
Neka Crvenkapa ili tako nesto.

Boze dragi, ja sam se smejala i plakala istovremeno. Doduse, ima i od goreg gore. Jos su strashniji slucajevi nekakve Marije Jovanovic
koja jel pishe romane.

QUOTE]

Shade, bojim se da nisam razumela. Slutim da se smeješ tome što dotični uopšte piše? Nije duhovita knjiga? Jesi li to htela da kažeš?

Ovaj kupus sa kraljevima htedoh da kupum skoro na voćkama, ni sam ne znam zašto nisam. To beše O'Henri? Imam neku njegovu knjigu priča, svojevremeno mi je izazvala vrlo mnogo osmeha.

Gospodje u najboljim godinama, Vidojković nije za nas. Svaka roba ima svog kupca, a u ovom slučaju to nismo mi.

Ja sam ga svojevremeno uzela iz biblioteke jer sam čula za njega, a volim da budem u toku. Ja to nisam mogla da čitam. I onda sam ponudila sinu koji je tad bio tinejdžer, on se oduševio, pročitao, a kasnije i pokupovao njegove knjige.

Ne branim ja Vidojkovića, nikad više nisam ništa pokušala da čitam, ali ima on svoju publiku, kakav god da je.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back