Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ако се не варам, јуче је некоме био рођендан, а данас је неком другом рођендан у овој Библиотеци:) Каменита и Би, обема желим осмех сваки дан у ово суморно доба и да будете радосне са својим породицама :):)

Hvala veliko Snežna. Da, beše rođendan, jubilarni, 50-i. :eek::eek::eek:

Bi, srećno ti bilo i da uskoro imaš pune ruke posla.

- - - - - - - - - -

А ево је и полица:)
Pogledajte prilog 366620

Sjajan poklon, sjajna polica i sjajni prijatelji. Sigurna sam da si sve zaslužila. Kako je lepo kada te tvoji bližnji osluškuju i znaju tvoje potrebe i želje. :)

Ja ređam knjige malo ovako - malo onako, na dosta mesta su horizontalno poslagane.

I ja redjam tako. Horizontalno uvis stane vise nego vertikalno. Nisam znao tada kad sam je ukrajao ali cu znati za sledecu da izracunam bolje sirinu i visunu pregrada da mogu da stanu vise u kombinociji horizontalno-vertikalno.
Већ сам писао овде да се у ту сврху вертикалне странице буше увис у два реда на по 3 цм (по жељи), дубине 1,5 – 2 цм, пречника 5 – 6 мм у које се убацују метални клинчићи ф 5 мм, на које се слободно полажу хоризонталне преграде (са сваке стране по два подметача). Клинчићи се слободно ваде и премештају па се тако подешавају висине, али је код ове полице фиксирано, како видим.

Каменитој и Би срећан рођендан! :)

Poslednja izmena:
I ja sam juče bila na jednom sjajnom mestu. Istorijski muzej - izložba Pupin. Toliko imam dobrih utisaka da moram da ih podelim i ovde. Najpre, za mene je ogromno iznenađenje bila ooogromna poseta, par stotina ljudi, a videlo se da su iznenađeni i autor izložbe i zaposleni. Bilo je ljudi svih uzrasta, od beba u kolicima koje su doveli roditelji do ljudi u poodmaklom trećem dobu. Bilo je i dosta dece, tako da je autorka, koja nam je bila i vodič izdvojila manju decu i za njih organizovala zasebno vođenje, kako se klinci ne bi gurali sa nama i kako bi videli sva interaktivna čuda koja su u sklopu izložbe. U stvari ne znam ko me je više impresionirao, sam Pupun ili dotična autorka izložbe, ime joj je Aleksandra Nikolić. Njen stepen fascinacije Pupinom, njena oduševljenost i posvećenost poslu, količina energije koju je unela u sve su tako veliki i potpuno zarazni. (Ja sam očigledan primer te zaraze.) Mlada g-đa Nikolić (cenim rane tridesete) je uspela da od ničega napravi jako zanimljivu izložbu i umesto sat vremena koliko je otprilike predviđeno za obilazak sa sve uganutom nogom zadrži nas dva i po sata nadahnuto govoreći niz činjenica za koje većina nas nije znala. Svi znamo za Pupinove kalemove, ali njegov opus je toliko veliki da je, kako je juče rekla g-đa Nikolić, Bil Gejts pre par godina rekao da su današnje informacione tehnologije oslonjene na leđa jednog diva - Mihajla Pupina.

Dakle, zašto od ničega? Zato što naša država nije prepoznala Pupinov značaj nakon njegove smrti i nije se potrudila da njegovu zaostavštinu (pri čemu je on sve što je imao ostavio Srbiji) prenese u domovinu. Na izložbi nema mnogo, tačnije je, gotovo da uopšte nema materijalnih artefakata, pisama i sl.stvari kojima se Pupin služio i sl., kao što postoji u Teslinom muzeju. Uglavnom se sve svodi na prepise nekih članaka i prikaz pronalazaka uz interaktivno učešće posetilaca.

Takođe, količina njegove ljubavi prema rodnoj zemlji i svom rodu za mene je bila pravo otkrovenje. Pupin je čak otkupljivao slike Uroša Predića (jedna od tih slika je Siroče na majčinom grobu, jedna od najlepših Predićevih slika) i slao ih u Narodni muzej, kao svoj legat, sve kako ih ne bi kupio neki američki bogataš i zatvorio u svoju ličnu zbirku, koju nijedan naš čovek ne mogao više da vidi. Izložena je ova i još nekoiko Predićevih slika.

Samo ću da kažem još jednu činjenicu, koju smo juče čuli, a to je da se na Beloj kući tokom njene istorije svega u dva navrata zavijorila zastava koja nije američka. To su bile kineska (ni znam kada i kojom prilikom) i srpska, 1918., jedan jedini put u dvadesetom veku.

Da ne davim previše, koga zanima otići će i videti, a moja topla preporuka je da odete.

- - - - - - - - - -

Rado i Kapetane, hvala za čestitke!!! :)

- - - - - - - - - -

Htela sam da kažem i ovo. Kada završim Kiša, obavezno čitam Od pašnjak do naučnika, Pupinovu autobiografiju.

Napokon se odjavljujem.

Kamenita, što si napisala napokon se odjavljuješ. Jeste ti bio malo duži posta, ali je jako zanimljiv i poučan. Ja znam za tu izložbu od otvaranja, jedna koleginica je bila i sva oduševljena nam je preporučila, isto kao i ti. A ja sam u medjuvremenu zaboravila na nju (izložbu) :rumenko:

Hvala svima za rodjendanske čestitke, a Kamenitoj uzvraćam sa željom da bude zdrava, srećna, uspešna, načitana ....

Pahuljice, super je polica...

Ko je čitao Kao voda za čokoladu? Upravo sam kupila...

Ja sam čitala i dopada mi se. Pravi onaj latinoamerički magični realizam, sa nesrećnim zabranjenim ljubavima, razbojnicima, a uz to dobra strasna jela....

- - - - - - - - - -

Napisala sam: oslenjene na leđa jdnog diva... Ali mi nešto škripi.

Je li trebalo na leđima? ili nekako drugačije?

Zbunih se, nisam sigurna...

Deluje mi u redu "oslonjene na ledja", možda čak i oslonjene o ledja....

Rodjendanke, srecni vam rodjendani :cmok:

Kamenita, ovo o Pupinu je pre-zanimljivo.
Volela bih da procitam tu autobiografiju.

Pahuljice, polica ti je odlicna. Narocito jer moze jos toga da stane.
Horizontalno, vertikalno, kako god :)

Ko je čitao Kao voda za čokoladu? Upravo sam kupila...

JA!

I gledala i citala:lol:

Sjajno delo, verovatno zavisi od ukusa ali je svakako vredno...pomesana magija, meksicko vesticarenje, nerealne, bajkovite situacije a osnova je ljubav i genetsko nasledje...mozda najbolje delo koje je Meksiko iznedrio, ne toliko po kvalitetu koji mogu da ocenjuju strucni ljudi a ne ja vec po ideji...sta su nam sve dali oni koji su ziveli pre nas i sta cemo mi dati nasim potomcima iako mozda i ne znaju od koga sta dobijaju uz jednu prepletenu, vrlo autenticnu kulturu.

Изгледа занимљиво, али да ли има додира са Кастанедом тј. са чаробњаштвом мексичких индијанаца или је то само један сладуњав роман?

Kastaneda pise drugacije...procitala sam odavno ceo Kastanedin opus jer je moj otac imao u kuci i ne, ne podseca ali ne znaci da ne vredi, taman posla...nije sladunjav, lep je roman.

Mozda vise podseca na Ljubav u doba kolere sa puno duhovitih momenata i magicnih detalja koji se odnose na kulturu iz koje poticu...u ljubavi izgori kuca i tome slicno...tipicna meksicka bajkovitost...

Freja je mnogo lepše opisala knjigu nego ja, iako je i meni divna. Ali ima ljudi koji uopšte ne vole taj magični realizam, ni Markesa ni druge, pa onda ovo nije za njih. Možda je ipak malo više za žene :think:

12341096_983187431703817_881573193348271402_n.jpg

Bi i Kamenita, srecan vam rodjendan! :heart:

Hajde sad da cujem sta da cita covek zeljan opisa (posebno zime)?
Poslednjih nekoliko knjiga su mi u tom smislu bili potpuni promasaji, samo tece prica, puno dijaloga, puno radnje a deskripcija nula.

Jos 50 strana i rastajem se od Gordera. :)

Bi i Kamenita, srecan rodjendan!:heart::cvet::cvet:

Nista ne citam..a lepa knjiga mi stoji pri kraju..

@Kanela, ti kao da si mi sestra (po mnogim pitanjima ;)) I ja trazim nesto sa snegom..

Elem, ova knjiga Ponoc u Petrogradu (kod nas Ponoc u St. Petersburgu) Venora Benet ima snega..:),
Jedne zimske noci - Simon Montefjore takodje. Poznajavajuci tvoj ukus mislim da bi ti odgovarale ili barem ne bi bile cist promasaj.
U planu su mi (ali ih nisam citala) Stepski konji...

hvala, devojke. :cmok2:

Kamenita, svidja mi se što nam zajedno čestitaju rodjendan! Kao da smo bliznakinje. Nema veze što je razlika jedna godina bez jednog dana :zper:

Ja ništa ne čitam, spremam proslavu, eno na kuvanju već bila jedna torta :) :kolac:

I ja sam juče bila na jednom sjajnom mestu. Istorijski muzej - izložba Pupin. Toliko imam dobrih utisaka da moram da ih podelim i ovde. Najpre, za mene je ogromno iznenađenje bila ooogromna poseta, par stotina ljudi, a videlo se da su iznenađeni i autor izložbe i zaposleni. Bilo je ljudi svih uzrasta, od beba u kolicima koje su doveli roditelji do ljudi u poodmaklom trećem dobu. Bilo je i dosta dece, tako da je autorka, koja nam je bila i vodič izdvojila manju decu i za njih organizovala zasebno vođenje, kako se klinci ne bi gurali sa nama i kako bi videli sva interaktivna čuda koja su u sklopu izložbe. U stvari ne znam ko me je više impresionirao, sam Pupun ili dotična autorka izložbe, ime joj je Aleksandra Nikolić. Njen stepen fascinacije Pupinom, njena oduševljenost i posvećenost poslu, količina energije koju je unela u sve su tako veliki i potpuno zarazni. (Ja sam očigledan primer te zaraze.) Mlada g-đa Nikolić (cenim rane tridesete) je uspela da od ničega napravi jako zanimljivu izložbu i umesto sat vremena koliko je otprilike predviđeno za obilazak sa sve uganutom nogom zadrži nas dva i po sata nadahnuto govoreći niz činjenica za koje većina nas nije znala. Svi znamo za Pupinove kalemove, ali njegov opus je toliko veliki da je, kako je juče rekla g-đa Nikolić, Bil Gejts pre par godina rekao da su današnje informacione tehnologije oslonjene na leđa jednog diva - Mihajla Pupina.

Dakle, zašto od ničega? Zato što naša država nije prepoznala Pupinov značaj nakon njegove smrti i nije se potrudila da njegovu zaostavštinu (pri čemu je on sve što je imao ostavio Srbiji) prenese u domovinu. Na izložbi nema mnogo, tačnije je, gotovo da uopšte nema materijalnih artefakata, pisama i sl.stvari kojima se Pupin služio i sl., kao što postoji u Teslinom muzeju. Uglavnom se sve svodi na prepise nekih članaka i prikaz pronalazaka uz interaktivno učešće posetilaca.

Takođe, količina njegove ljubavi prema rodnoj zemlji i svom rodu za mene je bila pravo otkrovenje. Pupin je čak otkupljivao slike Uroša Predića (jedna od tih slika je Siroče na majčinom grobu, jedna od najlepših Predićevih slika) i slao ih u Narodni muzej, kao svoj legat, sve kako ih ne bi kupio neki američki bogataš i zatvorio u svoju ličnu zbirku, koju nijedan naš čovek ne mogao više da vidi. Izložena je ova i još nekoiko Predićevih slika.

Samo ću da kažem još jednu činjenicu, koju smo juče čuli, a to je da se na Beloj kući tokom njene istorije svega u dva navrata zavijorila zastava koja nije američka. To su bile kineska (ni znam kada i kojom prilikom) i srpska, 1918., jedan jedini put u dvadesetom veku.

Da ne davim previše, koga zanima otići će i videti, a moja topla preporuka je da odete.

- - - - - - - - - -

Rado i Kapetane, hvala za čestitke!!! :)

- - - - - - - - - -

Htela sam da kažem i ovo. Kada završim Kiša, obavezno čitam Od pašnjak do naučnika, Pupinovu autobiografiju.

Napokon se odjavljujem.

Obavezno pročitaj.
Ne zato što je ta njegova autobiografija dobila Pulicerovu nagradu, već zato što je napisana jednostavnim i lepim stilom.
Ona je baš dokument jednog vremena. Uz to ima odlično opisane epizode. Na primer, opis njegovg putovanja brodom do Amerike. Nije znao kako je hladno na okeanu, pa se smrzavao u oskudnoj odeći, siromašan i neupućen, ali rešen da u Americi proveri svoja znanja i primeni ih. Da bi se ugrejao na brodu, grlio je neke cevi koje su širile toplotu iz potpalublja.

Takođe se može uočiti i njegovo razmatranje razlike između evropskog obrazovanja koje je sklono teorijskim istraživanjima, i američkog koje svaku teoriju pokušava da primeni u praksi i ostvari dobit.

Kad završiš to delo, preporučujem ti autobiografiju Milutina Milankovića koja nosi naziv "Sećanja". Delo je mestimično prožeto duhovitostima na sopstveni račun, a uglavnom se bavi opisom društvene i naučne klime u Austrougarskoj. Tu su i par ljubavnih priča, a ima i viđenja beogradskog mentaliteta s kojim se sreo kad je dobio zadatke vezane za urbanizaciju glavnog grada zaostale Srbije.

Obe knjige se čitaju kao uzbudljivo štivo i dokument vremena, svedočanstvo političke klime u Evropi, Americi i kod nas.

DHF, izgleda lako, ali, ne verujem da je u praksi baš tako... :) A kako da dođem do stadijuma tvrdog koričenja? Msm, kako da poravnam raspale listove?

- - - - - - - - - -

Baš mi je drago da se nisam prešla s ovom "Kao vodom" za čokoladu. Dobro sam je procenila...

Lamar, Kanela, Water, Don Hose hvala!

- - - - - - - - - -

hvala, devojke. :cmok2:

Kamenita, svidja mi se što nam zajedno čestitaju rodjendan! Kao da smo bliznakinje. Nema veze što je razlika jedna godina bez jednog dana :zper:

Ja ništa ne čitam, spremam proslavu, eno na kuvanju već bila jedna torta :) :kolac:

Lepa ti je torta, opet sam virkala tamo.

Poslednja izmena:
Don Hose, ti se dosad, koliko me pamet služi, nisi pojavljivao ovde kod neozbiljnih čitača. Dođi nam češće, sve smo fine, a fina su nam i ona tri momka.

Dobro me podseti, imam i Milankovićevu autobiografiju. Tačno ću jednu za drugom za vreme praznika, pošto do praznika teško da ću šta stići.

I ja bih da cestitam Bi i Kamenitoj rodjendane, sve najlepse zelim!
Bi divno torta izgleda.

(Moja sreca da kad vec volim da gledam recepte i onu temu o kuvanju, sve se zavrsi najcesce tako da iskopiram recept i zaboravim da postoji :lol: )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back