Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro veče, ja se vratih iz Praga. Živa, zdrava i iznurena. Kao u onim vicu o piletu, ne osećam ništa, ni rukice, ni nogice, ni krilca... Uz Prag, obišli smo još i Drezden i Karlove Vari. I plovili Vltavom, uz zvuke Smetanine Vltave.

Da ne spamujem previše, daću samo par utisaka. Prag ne zovu bez razloga zlatnim, zaista je apsolutno očaravajući, u čemu mu je naravno pomoglo to što nikada nije rušen, bombardovan i sl. Međutim, neljubaznost Pražana (tako se kaže?) je tako zapanjujuća. Osmeh ne postoji, ljubaznost je uglavnom nepoznata stvar i niko ne zna ni reč engleskog. Ili neće da priča, ali to je još gore. Tako da mi je ovaj utisak jedan od jačih, na žalost.
Ooo, dobro se ti nama vratila :cmok:

Na račun te neljubaznosti Pražana, setih se jednog intervjua Tonija Parsonsa o Beogradu, koji sam negde čitala, možda smo i komentarisali ovde, ne sećam se baš najbolje.
Svi mi čitamo i čujemo po medijima kako kad neki stranac dođe ovde na ono trivijalno pitanje: šta vam se u Beogradu/Srbiji najviše dopada... odgovara: ljudi, gostoprimljivost i sl. To svi uzimamo kao kliše, dok ne dođemo u situaciju da nije svuda tako.
Elem, Toni Parsons je rekao da je njegov prvi susret sa Beogradom bio pre dvadeset i recimo pet godina. On je kao mlad čovek putovao Evropom sa rancem na leđima, ne mogu da se setim kako se zovu takvi turisti. I kaže da je za te putnike postojao vodič kroz Evropu, gde šta smete i šta ne smete da radite, gde možete da spavate, gde ste bezbedni i druge korisne informacije. I kaže, za Beograd je samo pisalo da ne treba da traže prenoćište, ono će naći njih, šta god to značilo. I tako je on jedne večeri, pokasno je bilo, izašao iz voza u Beogradu i počeo da se osvrće kako će to prenoćište da ga nađe. Nije rekao kuda je išao, uglavnom se nešto muvao i taman počeo da se brine gde će prenoćiti, sa jednog prozora ga je pozvala neka baba: Dečko, imaš li gde da spavaš? On lepo prespava kod babe i krene ujutru da se pakuje, dođe baba: Kuda si ti pošao? A doručak? I on ostane da doručkuje, posle sa babinim sinom udari po rakiji. Prođe taj dan, sutra isto, pakuje se, baba: a doručak? I tako je neplanirano ostao kod babe pet dana, uživajući u gostoprimstvu te porodice.
Nije kompletan spam, o piscu se radi...
Čitala sam i ja ovo negde, samo sam zaboravila o kojoj osobi se radilo :D

Ovo s Parsonom i babom me podsetilo na doživljaj moje drugarice. E ovo jeste spam jer ona nije pisac, bila je predstavnik jedne naše firme u Pragu. Sredina 90.-ih, mi u g.ovnima do guše (Jel ono u nekom filmu (ili u Radovanu III) bilo "A kad mi to nismo bili u g.vnima?!". Ona tamo, došla joj neka drugarica i one valjda negde izašle i upoznaju tipa. Ne sećam se sad više ko je on i šta je bio, neki stranac verovatno, uglavnom dovedu ga u stan da prespava, valjda nije imao gde. I onda ih uhvati neki strah, pa kaže jedna: "Baš smo lude. Dovele tipa, nemamo pojma ni ko je, ni šta je, šta ako je neki manijak, pa nas u toku noći opljačka, ukrade nam pasoše....". A druga kaže"A šta bi radio s našim pasošima. (nisu to više oni crveni iz Titove Jugosalvije, uz koje nije trebala viza skoro nigde, prim.Bi) Pa ako neko ima razloga a se plaši, to je on. Namamile smo ga ovamo u stan, zatvorile, dve smo, a on jedan. Otkud zna kakve mi imamo namere".
Naravno, niko nije imao loše namere, sve se lepo završilo, one učinile dobro delo, on našao mesto da prespava. Srpska gostoljubivost širom sveta.
Volimo o sebi tako da mislimo, ali sve manje smo takvi.

Hvala vam puno, ali ja uopšte ne volim cirkus. Meni je bilo šta što ima veze sa cirkusom apsolutno neprivlačno.
A da me pitate zašto, pojma nemam :think:
Čim sam izguglala i videla da je u centru priče zaista cirkus, odustala.

- - - - - - - - - -

To ti pričam :lol:

i ja ne podnosim cirkuse, te me je naslov odbijao dugo :lol:
cak ni kao mala nisam zelela da idem u cirkus
sve mi je tamo prljavo, vestacki, nezanimljivo, kao neka jeftina predstava
ali, ovaj cirkus nema bas puno veze sa onime sto mi pod cirkusom zamisljamo
veruj mi
neces se pokajati
jos ako volis malo magije...nema boljeg :)

Poslednja izmena:
NNC. Imam neku frku, a kad ja pa nisam bila u frci. :(
Za divno cudo ni ja ne volim cirkus. Bila sam jednom u zivotu i to mi je dovoljno. To je bilo u Americi. Dok je masa sveta ulazila da pogleda predstavu, napolju su bile demonstracije sa sve plakatima protiv maltretiranja zivotinja. To moze samo u Americi. Izvinite, ali prosto nisam odolela da napisem ovu crticu. Posle me bilo sramota kada sam izlazila (cirkus mi se naravno nije dopao), ali morala sam da idem jer je njegovo dete trazilo da ide...

Pa, s kim si otišla na venčanje? S deverom?
Prvi put čujem...:think:

Na svim svadbama na kojima sam ikada bila, od malena,sve do sada ovih kao modernijih, kada mladoženja sa familijom dodje po mladu, izvodi je brat i predaje je deveru.Ona zakiti mladoženju, daruje koga treba...Mladoženja je tu,ali ona na venčanje odlazi sa deverom i svojom kumom i tek u crkvi ili opštini, mlada i mladoženja su zajedno..
tako je bilo i pre 10 godina kada sam kumovala drugarici...

E sad na ovim savremenijim svadbama, kakva je bila i moja, ja sam u auto sela sa mladoženjom..Mislim godinama smo zajedno, živimo zajedno..bilo mi je glupo da izlazim iz roditeljske kuće...pa kao tu me neko "predaje"ovo, ono..
Deveruše nisu naš običaj...ali sam ja imala svoje tri kumice, kojima sam sašila bele haljinice, jer je bilo potrebno da nose veo i šlep,a i divno to sve izgleda...

Poslednja izmena:
I bolje da se ne dicis jer ovi sto se dice srpstvom nemaju srama u nemoralnim odlukama...a poslednja u nizu je ukidajnje trudnickog bolovanja!?! :dash:
Muka mi je od ove zemlje i velikih srba koji nas vode u propast. Niko toliko bezobrazno otvoreno ne unistava svoju zemlju kao nasa bagra!

Kakvo ukidanje trudničkog, sad kad ja planiram, konačno?
Ne znam za tu novost...pa tek su nedavno u Vojvodini uveli da trudnica dobija 100% platu dok je na trudničkom, kao u Bgd...

- - - - - - - - - -

Ja pišem ćirilicom u stvarnom životu, a na Internetu se više služim latinicom.
Mada, pomalo mi smeta kad neko koristi 'ošišanu' latinicu, pa nekad ne znam da li je C u stvarnosti C, Č ili Ć. Sećam se da je neka od vas preporučivala knjigu ''Istorija sveta u 6 pica'', pa sam najpre pomislila da je reč o picama (nisam nikad pre toga čula za tu knjigu), tek sam na sajtu izdavača videla da je reč o piću. Desi se da nekad kucam s telefona na kome nemam odgovarajuće pismo, i stoga se trudim da uglavnom odgovaram sa laptopa.
Najviše mi smeta trovanje srpskog jezika nepotrebnim stranim izrazima. Nedavno sam otvorila časopis Joy i zgranula se nad prekomernom upotrebom engleskih reči i nepismenošću autora tekstova. Ja vala pare na to više ne bacam (od tih ženskih magazina jedino je Bazar koliko-toliko ostao normalan).

Waterfall, moguće je i da sam ja nešto pobrkala. Moj trudnički mozak je počeo da otkazuje (zato sam celo leto i čitala tralalala knjige, bila sam suviše iscrpljena za nešto iole ozbiljno). Ali, nemojte mi čestitati; nakon onog fijaska od prošle godine, strepim gotovo svakodnevno. Mislim da neću ići na Sajam, ali možda pošaljem tatu da mi donese koju knjižicu.

Baš si me prijatno iznenadila...samo to ću reći..:heart:

Da, Kamenita, Pražani nikad nisu bili naročito ljubazni. U vreme socijalizma bili su ljuti na Ruse, a ne znam na koga su sada ljuti. Valjda na Amere, koji su kupili veći deo zemlje, jer su, konačno se oslobodivši Rusa, krenuli da prodaju imovinu, isto kao ovi naši.
Mladji znaju engleski, ali ne znam zašto neće da pričaju. Hvale se milionima turista, baš bi mogli da budu malo zahvalni na tome. Ti turisti ipak ostave tamo silne pare.
Ali šta te briga za njih. Lepo brinu o svom gradu, stalno se nešto renovira, doteruje, farba, kreči. Nikad ne možeš sve da vidiš jer je uvek nešto pod skelama. Bar je tako bilo u vreme kad sam ja bila.

Vredi ga videti, lepo si se provela, puna lepih utisaka.

I moje je iskustvo sa Cesima takvo. Ja sam nekoliko puta bila u Karlovim Varima po nedelju dana, nezljubazni su do zla boga.
Ne kazu ni dobar dan, stalno su nesto besni, namrgodjeni. Takvi su i Madjari, ko je bio u Budimpesti ili Segedinu isto je to doziveo.

Nameravam da uskoro idem u Poljsku, pretpostavljam da je i tamo ista prica, ali meni to ne smeta, takvi su kakvi su,
ne idem zbog ljudi nego zbog drugih lepota.

I moje je iskustvo sa Cesima takvo. Ja sam nekoliko puta bila u Karlovim Varima po nedelju dana, nezljubazni su do zla boga.
Ne kazu ni dobar dan, stalno su nesto besni, namrgodjeni. Takvi su i Madjari, ko je bio u Budimpesti ili Segedinu isto je to doziveo.

Nameravam da uskoro idem u Poljsku, pretpostavljam da je i tamo ista prica, ali meni to ne smeta, takvi su kakvi su,

Meni se Prag toliko dopao , da tu neljubaznost nisam nešto ni primetila.
Jeste da nije bilo neke srdačnosti,ali valjda tako mlada, nisam previše ni obraćala pažnju...
Sad kad razmislim...to je valjda takva nacija..i da, Madjari su slični..
Nekako ne daju da im pridješ..mne svi, naravno,ali onako globalno, tako ih doživljavam...

Kakvo ukidanje trudničkog, sad kad ja planiram, konačno?
Ne znam za tu novost...pa tek su nedavno u Vojvodini uveli da trudnica dobija 100% platu dok je na trudničkom, kao u Bgd...

To sam i ja rekao. Kud bas sad kad smo mi dosli na red :D
Cuo sam svedocenja zena na radiu da su im prekidali bolovanje i vracali na posao. Kasnije sam i po netu na par mesta procitao nesto slicno. Sve pod parolom: mere stednje!
Naravno u demokratskim slobodnim medijima nema ni slova o tome. Bila je zena kod doktora sinoc bas i pitala i on kaze da se nesto kao o tome suska ali da nije jos uvek nista zvanicno. Verovatno se pustaju probni baloni da se vidi rekacija ljudi. Mada ja sumanjm da ce ista biti od toga jer nas vicni svevisnji premier prati samo rejting i shodno tome povlaci poteze a ukidanje trudnickog mu svakako ne bi islo u korist!

To sam i ja rekao. Kud bas sad kad smo mi dosli na red :D
Cuo sam svedocenja zena na radiu da su im prekidali bolovanje i vracali na posao. Kasnije sam i po netu na par mesta procitao nesto slicno. Sve pod parolom: mere stednje!
Naravno u demokratskim slobodnim medijima nema ni slova o tome. Bila je zena kod doktora sinoc bas i pitala i on kaze da se nesto kao o tome suska ali da nije jos uvek nista zvanicno. Verovatno se pustaju probni baloni da se vidi rekacija ljudi. Mada ja sumanjm da ce ista biti od toga jer nas vicni svevisnji premier prati samo rejting i shodno tome povlaci poteze a ukidanje trudnickog mu svakako ne bi islo u korist!

Iznenadila sam se kad sam ni Pinku videla da Jovana Janković-Joksimović već vodi Jutarnji program. Verovatno je i to zato da se pruži primer drugim porodiljama da se treba ranije vratiti sa bolovanja. Onda sam tražila, porodila se u aprilu. Ne znam kad je počela da radi, ali eto, ni šest meseci. Nisam ja njen fan, naprotiv, baš je ne volim, ali to mi je palo u oči i iznenadilo me. Baš smo komentarisali na poslu, čemu ta žurba da se vrati sa porodiljskog.
Mene to užasno nervira. Radnicima se ukidaju prava za koja su se borili godinama. Joj, ovo nije mesto za to, ali eto morala sam da podržim vas koji planirate i čekate bebe.
U zemlji sa tako lošim prirodnim priraštajem, sa tako malo dece, nema para i dobre volje za bebe...

Još jedan utisak iz Praga, šta ću... Na kasi u supermarketu je radila žena sa slomljenom rukom, u gipsu. Drži je u onoj marami, drugom rukom uzima stvari iz korpe, okreće na barkod, pomažu joj kupci koliko mogu. Žena na licu ima izraz apsolutne paćenice, možda je i u bolovima, ali nije na bolovanju, nego za kasom. Užas užasni.

Još jedan utisak iz Praga, šta ću... Na kasi u supermarketu je radila žena sa slomljenom rukom, u gipsu. Drži je u onoj marami, drugom rukom uzima stvari iz korpe, okreće na barkod, pomažu joj kupci koliko mogu. Žena na licu ima izraz apsolutne paćenice, možda je i u bolovima, ali nije na bolovanju, nego za kasom. Užas užasni.

Tražili ste, gledajte...

Iznenadila sam se kad sam ni Pinku videla da Jovana Janković-Joksimović već vodi Jutarnji program. Verovatno je i to zato da se pruži primer drugim porodiljama da se treba ranije vratiti sa bolovanja. Onda sam tražila, porodila se u aprilu. Ne znam kad je počela da radi, ali eto, ni šest meseci. Nisam ja njen fan, naprotiv, baš je ne volim, ali to mi je palo u oči i iznenadilo me. Baš smo komentarisali na poslu, čemu ta žurba da se vrati sa porodiljskog.
Mene to užasno nervira. Radnicima se ukidaju prava za koja su se borili godinama. Joj, ovo nije mesto za to, ali eto morala sam da podržim vas koji planirate i čekate bebe.
U zemlji sa tako lošim prirodnim priraštajem, sa tako malo dece, nema para i dobre volje za bebe...
Frka je neka bila oko trudnica koje odlaze na bolovanje onog dana kada su i primetile da su trudne ( znaci treci mesec) pa su im trazili
neku dodatnu dokumentaciju, a to im je bilo kao neprihvatljivo pa se po medijima pojavili naslovi kako se ukida trudnicko bolovanje.

Muke po jeziku;)

| ponedeljak 13.10.2014
Klajn: Političare ne zanima jezička kultura
Danas | Marjana Stevanović

Niko od onih koji odlučuju u ovom društvu nije zainteresovan za jezičku kulturu. To se najbolje vidi u medijima, koji su danas presudni za razvoj jezika. Svaki urednik pazi da bude politički podoban, da slučajno ne umanji prihod od reklama, ali pravilan srpski jezik niti je kome doneo podršku vlasti, niti je zaradio ijedan dinar za redakciju, kaže za Danas akademik Ivan Klajn, jedan od naših najpoznatijih lingvista.

Mladi nisu zainteresovani za jezik i književnost, ili jesu, kako neki tvrde, ali ne na način na koji se to od njih traži. Da li bi se nešto promenilo kad bi se u srednjim školama učilo više gramatike, ili kad bi se povećao broj časova maternjeg jezika, ili mislite da je neophodan drugačiji pristup jeziku u školskom obrazovanju?

- U srednjim školama ne može da se uči "više" gramatike, jer se gramatika uči u osnovnim školama, a u srednjima se UOPŠTE NE UČI. To sam svojevremeno zaključio razgovarajući s nastavnicima, a i danas mi to potvrđuju oni koji imaju decu srednjoškolskog uzrasta. Predmet se zove "Srpski jezik i književnost", ali predaje se samo književnost, jer je gradivo po običaju preobimno, pa za jezik nastavnicima ne ostaje vremena. Ti nastavnici većinom dolaze s katedara za književnost, dok za nastavu gramatike nisu kvalifikovani. Mi smo na to mnogo puta skretali pažnju ministarstvima prosvete i kulture, ali nam nijedan ministar nije odgovorio. Ni onaj koji je svojevremeno rekao da pisanje rečnika SANU ne smatra naukom u pravom smislu reči, ni onaj koji je, povodom prijemnih ispita za srednje škole, izjavio da pravopis nije važan (na šta kolega Vlado Đukanović redovno podseća u svojoj emisiji "Put u reči" na Radio Beogradu), ni sadašnji ministar prosvete, koji na svaki predlog, zahtev ili primedbu odgovara: "To ne spada u nadležnost ovog ministarstva."

Da li to znači da se u srednjoj školi uči previše književnosti, te da to gradivo treba smanjiti kako bi bilo mesta za jezik? Može li se reći da đaci iz srednje škole izlaze sa dobrim poznavanjem književnosti, kad je toliko rade?

- Da li je književnosti previše ili ne, ja nisam stručan da ocenim. Znam samo da su stručnjaci za obrazovanje oduvek kritikovali srednjoškolsku nastavu u svim predmetima, ne samo u ovom, jer je gradivo preobimno, previše ima činjenica koje se uče napamet, umesto da se razvija sposobnost učenika da samostalno razmišlja.

Čini se da se jezičko obrazovanje obično vezuje za gramatička i pravopisna pravila, koja većina ne zna, pa otud i mišljenje o generalnoj nepismenosti. Ko je, po Vama, pismen?

- U srećnijim zemljama podrazumeva se da svako ko je završio srednju školu zna gramatička i pravopisna pravila. Pismen je onaj ko je zapamtio većinu njih i ume da ih primeni u govoru i pisanju. Takvih ima relativno dovoljno među novinarima i voditeljima, manje među onima koji gostuju na radiju i televiziji (računajući i političare), a najmanje među prosečnim građanima, onima koji kažu dve rečenice u uličnim anketama pred kamerom, ili napišu pismo za rubrike tipa "Među nama".

http://www.b92.net/info/intervju/index.php?yyyy=2014&nav_id=911201

Da li vas nekolicina ovde sa Filoloskog deli Kjalnovo misljenje da oni koji su studirali Srpski jezik i knjizevnost nisu kvalifikovani da predaju gramatiku?

Ja sam cetiri semesttra imala srpski ( zvao se srpskohrvatski) kao obavezan predmet i cetiri sam sesmestra bubecala samo gramatiku.
Jes da se nicega ne secam, ali tada sam je znala.

Strasno ali istinito. J auglavnom izbegavam da pricamo tome,****** jos da se neko uvredi ali stvarno, nigde se nisam osecala tako izlovano i nedobrodoslo kao u Budimpesti.
A s druge strane, grad kao grad je san snova.
Ali ljudi :/

Ko mladja sam radila u rock klubu za sankom i cesto su nam gostovali bendovi . neneki svetske klase naravno, underground, jazz itd....Holandjane sam mogla da namirisem na kilometar. Uvek su nosili svoje pivo i pritom se cepili i za ono besplatno koje dobiju od kluba, puni sebe, ko da su dosli da nas pokore a ne da ti zabavljaju raju. Ni dan danas nesto ne mirisem Holandjane zbog toga :lol:

Eto ja sam ispamovala za sve pare :)

Obaveštenje koje ste tražile. Važi za ceo Beograd a za druge ne znam.

Dakle popust za upis u biblioteku će važiti 26.10 - 26.11 i iznosiće 750 dinara za porodično učlanjenje.
Dakle 750 dinara za dve osobe.

Informacija od moje drugarice koja je bibliotekar na opštini Zvezdara :)

:uja:

Sto volim kad spamujete :mrgreen: :lol:

Nije biblioteka bez spama...bas procitah par lepih prica (tzv spamova :lol:) ovde..Red knjiga, red putovanja, utisaka..pa opet knjiga..

Slabo citam :( a i nemam sta pametno da kazem...osim da citam sta vi lepo pisete..:aha:

- - - - - - - - - -

Obaveštenje koje ste tražile. Važi za ceo Beograd a za druge ne znam.

Dakle popust za upis u biblioteku će važiti 26.10 - 26.11 i iznosiće 750 dinara za porodično učlanjenje.
Dakle 750 dinara za dve osobe.

Informacija od moje drugarice koja je bibliotekar na opštini Zvezdara :)

Super :klap: Drago mi je da ima :) Meni licno ne ali zbog svih onih kojima treba

Evo i javno da ti zahvalim na informaciji draga Lamar!
Samo sad sam se setila... posle euforije... da li to vazi za sve: i one zaposlene i nezaposlene, ili ce opet traziti neke dokumente, potvrde...
Sutra cu da odem do moje biblioteke, jos nisam produzila clansku... :(

Evo i javno da ti zahvalim na informaciji draga Lamar!
Samo sad sam se setila... posle euforije... da li to vazi za sve: i one zaposlene i nezaposlene, ili ce opet traziti neke dokumente, potvrde...
Sutra cu da odem do moje biblioteke, jos nisam produzila clansku... :(

Sigurno to vazi za sve..ja se vec par god. uclanjujem kad su popusti..i nije bilo nikakvih ogranicenja...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back