Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imala sam 12 bodova.
Mrsava dvojka.
A imala peticu iz srpsko-hrvatskog tokom celog skolovanja.
I tolike knjige procitala!
Bas sam se ubedacila.
Ma ja sam bre 4 semestra na faksu imala srpski, pa i ispit polagala. Jedina osmica koju sam u zivotu dobila,a ucila se samo gramatika, a profa
bio neki cuveni lik koji je bio zakon za srpsku gramatiku, pravopis i slicno. Svi su udzbenici u to vreme bili njegovi.
A ovde na ovom testu dobih 14 poena, neku trojku, a kaze se da je test za sesti osnovne. Ti od 12 godina i ne znaju sta je iglu/iglo, sankcionisanje,
a o skriptama ( ili skriptima) i da ne govorim. Pa nas se ministar ( onaj sto gradi kanale po Srbiji, a profesor je na nekom faksu za prirodne nauke)
zayebunio u vezi biliona i milijarde pa lupio neku brojku od 100 biliona.

Ja inace te patike zovem Najke, rimuje se snajke:D

Za osmice malo lazem, imala sam jos dve:hahaha:
Popravile su mi prosek pa sam umesto sest na kraju imala skoro sedam:hahaha:

Poslednja izmena:
Nisam odolela, 12 poena :)
Juce uzela 3 knjige iz biblioteke, sad ne znam sta cu. Mislim samo da cu od 'Greha' da odustanem, za pocetak.
A uzela Crveni sari, Kuca u Kairu i Moja Afrika.[/QUOTE]
Ko je autor ove Kuce u Kairu? Ako je onaj Nobelovac , onda moj dubok naklon.:worth:

A Moja Afrika me razboli cim pomislim na nju( knjigu, ne i Afriku:heart:)

Kuća u Kairu (verovatno autorke Samije Serageldin) je meni knjiga koja ostaje u sećanju.
Rayela, ovde na temi se ne čitaju samo Nobelovci :)

- - - - - - - - - -

Nema više lektora ni u ozbiljnim medijima. Daj bože da ih još ima u RTS, ali iz ostalih su proterani kao nepotreban trošak. U jednom momentu je postalo obavezno da novinari budu fakultetski obrazovani, što bi valjda trebalo da podrazumeva i da su pismeni. Medjutim, ima puno tih nedoumica, a i pravopis se menjao, tako da ni u ono što smo znali i u šta smo bili sigurni više nismo.

I ima nešto što je već zaživelo u jeziku i zaista zvuči nelogično drugačije, kao npr. Najki, kad smo navikli da je Najk.
Kako to misliš, u jednom momentu? Pa zar nije uvek i oduvek :eek:
Mislim, ja znam da predsednik države ne mora da ima fakultet :dash:
Ali sam mislila da se za novinare podrazumeva :think:
Do duše, sad sam se setila, ni Tijanić nije imao fakultet :dash:
Joj zemljoooooooooooo
smilie_wut_114.gif

No da pređemo na lepše teme. Ja knjigu Moja Afrika nisam čitala.
Film mi je jedan od omiljenih. Kao i svi ostali u kojima igra Meril Strip.
Znači da čitam, nema veze što sam gledala film?
I onako volim knjige o Africi.

Mislim da sam pročitala da je pravilno Pačino. A možda i kapučino. Kako god, ja ne govorim tako i ne pada mi na pamet da se slepo držim nekog Klajna (je li on uopšte Srbin? :mrgreen: ).
Novinari su nam mahom nepismeni, to stoji. U Politici su valjda najpismeniji, koliko sam uspela da vidim.
Ipak, drago mi je što su ovim testom skrenuli pažnju na to da je dekada period od deset dana, a ne deset godina (ta greška se stalno sreće po novinama i vrlo me iritira).

Lamar, ja obožavam Meril Strip.

A, da, ja sam u stvari došla da vam pokažem šta sam upravo kupila:

laguna_avgust.jpg

''Crveno more pod crvenim nebom'' je nastavak ''Laži Loka Lamore'' koja mi se svidela.
''Avanture nevaljale devojčice'' su za policu s Nobelovcima, pošto nisam imala ništa Ljosino,
''Neobično putovanje gospodina Daldrija'' sam uzela onako - nije mi bila na spisku, ali volim ponekad da ćapim nešto neplanski i iznenadim samu sebe. Čitala sam ''Sve što smo prećutali'' istog autora i bila mi je ok, neobična.

To je to što se tiče ovog meseca i Lagune. Mada, rođendan mi je uskoro, pa možda padne još nešto...

Kako to misliš, u jednom momentu? Pa zar nije uvek i oduvek :eek:
Mislim, ja znam da predsednik države ne mora da ima fakultet :dash:
Ali sam mislila da se za novinare podrazumeva :think:
Do duše, sad sam se setila, ni Tijanić nije imao fakultet :dash:
Joj zemljoooooooooooo
smilie_wut_114.gif

Nije uvek bilo tako. Ja kad sam došla u branšu bilo je dosta starijih novinara koji nisu imali fakultete. Posle su primani samo sa fakultetima, s tim što je opet bilo onih (a sa dolaskom tzv. nove vlasti ima ih i više) sa debelom zaledjinom koji nisu morali, tj . ne moraju da ispunjavaju nikakve uslove.

A onda smo u vreme kad je gorepomenuti bio direktor RTS govorili da novinari RTS i državne novinske agencije moraju da imaju fakultete, ali direktori ne moraju. Direktor agencije je tada bio Luka Mičeta koji takodje nema završen fakultet. Posle je pisao i izdavao knjige, tako da je on sad književnik, pa mu je, prema tome, mesto na ovoj temi !!!

Ali sve je to meni poštenije i nemati fakultet, a ne kao ovi sada sa lažnim doktoratima i slično. Pa nemaš-nemaš, zašto lažeš da imaš.

Poslednja izmena:
Ja ne znam koliko knjiga da nosim na more a jos manje koje da nosim :(
Brzo citam, koliko bi mi knjiga bilo dovoljno, ubice me momak ako ponesem koferce knjiga:rumenko:
Tj ne bi me ubio posto me on i nagovara da nosim i citam ali posto ce on da vuce koferce:mrgreen:

No da pređemo na lepše teme. Ja knjigu Moja Afrika nisam čitala.
Film mi je jedan od omiljenih. Kao i svi ostali u kojima igra Meril Strip.
Znači da čitam, nema veze što sam gledala film?
I onako volim knjige o Africi.

Ja sam knjigu tek nedavno citala ( pa jos i dva puta jer me je bas oborila s nogu), a film sam gledala poodavno, i film
je svojevremeno odusevio jer sumi i Meril Strip i Redford, ali onaj Brandauer ( genijalan pozorisni glumac) vrlo omiljeni,
da neka zemi i najomiljenicji glumci.

Medjutim, film nikada ne moze bas sve da prikaze, a i radnja u romanu je malo drugacija, ne ide bas sve u prilog Redfordu,
ali ni njoj mada je i sama autorka glavna junakinja te price, a valjda je svako kada pise o sebi malo i subjektivan.

- - - - - - - - - -

Brzo citam, koliko bi mi knjiga bilo dovoljno, ubice me momak ako ponesem koferce knjiga:rumenko:
Tj ne bi me ubio posto me on i nagovara da nosim i citam ali posto ce on da vuce koferce:mrgreen:
Bez 6 komada ne polazi na put. Al da imaju prosecno po 400-500 strana.;)

Ja sam nosila 10 a pročitala 5. Ali prosto sam moarla da nosim više da bih tamo imala zadovoljstvo da biram :D

Ja sam knjigu tek nedavno citala ( pa jos i dva puta jer me je bas oborila s nogu), a film sam gledala poodavno, i film
je svojevremeno odusevio jer sumi i Meril Strip i Redford, ali onaj Brandauer ( genijalan pozorisni glumac) vrlo omiljeni,
da neka zemi i najomiljenicji glumci.

Medjutim, film nikada ne moze bas sve da prikaze, a i radnja u romanu je malo drugacija, ne ide bas sve u prilog Redfordu,
ali ni njoj mada je i sama autorka glavna junakinja te price, a valjda je svako kada pise o sebi malo i subjektivan.

- - - - - - - - - -

Bez 6 komada ne polazi na put. Al da imaju prosecno po 400-500 strana.;)
Jel to onaj što je voleo crnkinju i umro od sifilisa valjda?

To sa knjigama za odmor je mnogo nezgodno. Najzgodnije bi bilo učlaniti se tamo u neku biblioteku pa uzimati koliko ti treba. Ali pošto sada uglavnom letujemo u inostranstvu, onda je to teško izvodljivo.
Moj stav je da se ponese, da ne zafali. Jeste da su teške i da traže puno mesta. Ali znaš kako kažu, od viška glava ne boli.
Ja sam jedne godine ponela nedovoljno, pa sam na kraju čitala ćerkinu Tračaru.:mrgreen:
A što se tiče toga koje da nosiš, napiši ovde šta dolazi u obzir, pa ćemo mi da ti izaberemo. :zper:

Jel to onaj što je voleo crnkinju i umro od sifilisa valjda?
Jeste, igrao je on u mnogo dobrim filmovima onog Madjara ( Istvan Sabo), mozda si gledala Pukovnik Ridl, Mefisto?
On je valjda taj sifilis imao i kad se zenio autorkom.

Ali citaj knjigu svakako.

- - - - - - - - - -

Čuj, obožavam... Ja čak i ličim na nju...:lol:
Lepsa si od nje, ali si i mladja;)

I nisam nešto mnogo čitao. Imao sam neka druga posla, pa sam se manje javljao. Ne znam ni da li ću narednih dana biti u mogućnosti da pišem ovdje...

Inače, na testu sam imao 14 tačnih. Mislim da nije baš dobro osmišljen, jer dosta pitanja je na nivou kurioziteta. Tipa, kaže se Špankinja, jer Španjolka dolazi od hrvatskog oblika Španjolska i sl. Potreban je test pismenosti, a ne jezičkih nedoumica. Šta vrijedi što neko zna da se kaže Špankinja, ako ne zna gdje se koristi veliko slovo ili piše rječcu ne odvojeno od imenice ili priloga.
Slažem se.:ok:

Mislim da sam pročitala da je pravilno Pačino. A možda i kapučino. Kako god, ja ne govorim tako i ne pada mi na pamet da se slepo držim nekog Klajna (je li on uopšte Srbin? :mrgreen: ).
Novinari su nam mahom nepismeni, to stoji. U Politici su valjda najpismeniji, koliko sam uspela da vidim.
Ipak, drago mi je što su ovim testom skrenuli pažnju na to da je dekada period od deset dana, a ne deset godina (ta greška se stalno sreće po novinama i vrlo me iritira).

Lamar, ja obožavam Meril Strip.

A, da, ja sam u stvari došla da vam pokažem šta sam upravo kupila:

Pogledajte prilog 335782

''Crveno more pod crvenim nebom'' je nastavak ''Laži Loka Lamore'' koja mi se svidela.
''Avanture nevaljale devojčice'' su za policu s Nobelovcima, pošto nisam imala ništa Ljosino,
''Neobično putovanje gospodina Daldrija'' sam uzela onako - nije mi bila na spisku, ali volim ponekad da ćapim nešto neplanski i iznenadim samu sebe. Čitala sam ''Sve što smo prećutali'' istog autora i bila mi je ok, neobična.

To je to što se tiče ovog meseca i Lagune. Mada, rođendan mi je uskoro, pa možda padne još nešto...
Za Neobično putovanje gospodina Daldrija mi jedna koleginica reče pre neki dan da je prilična laganica (što nije ništa loše), ali je ne pitah da li joj je valjala ili ne. Baš me zanima tvoje mišljenje kad pročitaš.
Prve dve imam, prvu još nisam čitala a drugu jesam ali mi se ne dopada (ja sam verovatno jedina kojoj se Avanture nevaljale devojčice nisu svidele).

Trebalo bi da mi jedan kolega donese (ako ne zaboravi, a valjda neće) Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu. Gledala sam je prošle godine na Sajmu pa ću taman sada da je čitam. A vidim da je izašao sad i drugi deo, ali o tom potom.

Čituckam Francuskog baštovana. Na momente je ok a na momente me nešto nervira. Videću do kraja šta će da preovlada.

Poslednja izmena:
I moram da dodam da se čini da je dosta novinara nepismeno, ali mene užasavaju novi akcenti. Meni izgovor reči sa tim novim akcentima zvuči nakaradno. Možda to tako treba, ali meni se ne sviđa.

I neko gore reče da su pravilni oblici i razočaranje i razočarenje. Znam da mi je profesor srpskog u prvom gimnazije rekao da će mi dati 1 ako još jednom kažem razočarenje ( a rekla sam samo jednom :mrgreen:). A i ima logike - ja sam razočarana, a ne razočarena. Ja nisam filolog, i stvarno ne znam da li mogu da se koriste oba oblika, ali meni je logičnije da kažem razočaranje. E sad, da li je moja logika dobra, ne znam, ali nadam se da jeste:lol:

Не, ниси једина. Ни мени се та књига није свиђала, па сам одустао после неколико десетина страница. Иначе волим Љосу.

Šta voliš tačno? Preporuči...;)
Meni se Avanture i Pohvala pomajci sviđaju, Panteleon i posetiteljke ne, Razgovore u Katedrali sam batalila, imam Povest o Majti, Rat za smak sveta i Don Rigobertove beležnice... Trebalo bi ovu poslednju da pročitam, jednom si mi, čini mi se ti baš rekao da je nastavak Pohvale pomajci.

Trenutno sam u takvom stanju da sam odjednom stala sa citanjem.
Za taj roman ``Dom gospodjice Peregrin...`` sam cula da je dobar, kao i Neobicno putovanje gospodina Daldrija.
Mnogo hvale i roman o onom stogodisnjem starcu koji je pao... zaboravila sam naziv romana.

Vece svima :)

I mene sad iznervira ovaj glupi test..Imala sam 9 poJena :mrgreen:
Usput oni stalno nesto izmisljaju, bilo da je rec o pravopisu sprsk. jez. ili nedoumicama..U normalnim zemljama pravopis je star po 200 god,
a kod nas ne traje ni 10 a evo ga novo izdanje..

Da uzmem samo ovaj primer
15. Ako ste se izvinili, pa izvinuli, vi ste:
b) tražili oproštaj, pa se savili
Izvinuti se znači izviti se, saviti se.

Ok, jasno je sta je pravilno ali izviti se i saviti se, koliko ja znam (ako Klajn opet nije nesto uveo :lol:) izviti i saviti nije sasvim isto.
Izvio se da dohvati novine n.pr obicno znaci malo se vise ispruzio, izduzio da dohvati novine...
a savio se bi znacilo da se povio na dole..

A mozda i ja nisam u pravu :lol:

Šta voliš tačno? Preporuči...;)
Meni se Avanture i Pohvala pomajci sviđaju, Panteleon i posetiteljke ne, Razgovore u Katedrali sam batalila, imam Povest o Majti, Rat za smak sveta i Don Rigobertove beležnice... Trebalo bi ovu poslednju da pročitam, jednom si mi, čini mi se ti baš rekao da je nastavak Pohvale pomajci.
Odavno hocu da kupim tu nevaljalu devojciu i uvek zaboravim.
Sada sam je kupia i jos jednu njegovu knjigu Smrt u Andima.
Silne neke knjige pokupovah i ja, Bog te pita kada cu ih citati. Kad odem na odmor:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back