Biblijski Monoteizam

Pise : 14 And the Word became flesh,a posto je : and the Word was
Eloah, a Eloah jeste Bog, znaci Bog se uselio u telo,a ne Mesija,a kako se to Rec uselila u telo, pa vrlo jednostavno:
Jovan 4,24: a Bog je i Duh.
Znaci, Rec je bila Bog,a Bog je ustvari Duh, te se tako i Duh uselio u telo.
Dokaz jeste da je Marija zacela Bozjim Duhom je li tako :?:

Pise : 14 And the Word became flesh,a posto je : and the Word was
Eloah, a Eloah jeste Bog, znaci Bog se uselio u telo,a ne Mesija,a kako se to Rec uselila u telo, pa vrlo jednostavno:

Da vrlo jednostavno samo ti kommplikuješ.

Ko je to "telo" koje je Reč Božija."....tijelo useli se u nas puno blagodati i istine i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca" Jovan 1,14

Hajde da vidimo dokle čemo se praviti da ne znamo o kome se radi.:)

Jedinorodni od Oca...ko je On? Eto to je to telo koje je bilo Reč Božija i Bog.

slavu, kao jedinorodnoga od oca" Jovan 1,14

- - - - - - - - - -

Zasto u Timotija poslan. ne pise tako :?:

16 I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu,

Ne pise jedinorodnog od Oca, ne pise Mesija, nego pise Bog,a to se vraca opet da je Bog Bio Rec.
Dal ce ovo da ti se slozi u glavi, :)

znaci da je postojala ljudska filozofija tj. manipulacija, :)

A znači ovo u Jovanu 1,14 je ljudska filozofija i manipulacija.

Ah..pa dobro nešto mora da strada...ili teologija ili Pismo. Ti si odabrao teologiju a odbacio Pismo.

Tvoja odluka..sasvim legitimna.

No, jasno je iz dosadašnjeg da Pismo u Jovanu 1 uči da je Isus Reč Božija i Bog.

To smo razjasnili. Hvala:)

Idemo dalje.

Lepo pise da: je Bog bio Rec i Uselio se u Telo, to uce trojica , koja su pisala Evandjelje, :)

Biblijksi argumenti za monoteizam – Peta Mojsijeva 4:35: “Tebi je to pokazano da poznaš da je Gospod Bog, i da nema drugog osim Njega.” Peta Mojsijeva 6:4: “Čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš jedini Gospod .” Malahija 2:10a: “Nije li nam svima jedan Otac? Nije li nas jedan Bog stvorio?” Prva Korinćanima 8:6: “Ali mi imamo jednoga Boga Oca, od koga je sve i za koga smo mi, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz koga je sve postalo, pa i mi - njegovim posredstvom.” Efescima 4:6: “Jedan je Bog i Otac svih, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima.” Prva Timoteju 2:5: “Jer Bog je jedan i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos.” Jakov 2:19: “Ti veruješ da ima samo jedan Bog? Dobro činiš; i demoni to veruju i drhte.”

Hteli da ga kamenuju i mnogo ranije, jer se "gradio jednak Bogu" (Jn, 5:18)

Kakav je to jevrejin bio Mesija kada je radio subotom,a Bog je zapovedio jevrejima da ne rade subotom

17 A Isus im odgovaraše: Otac moj dosle čini, i ja činim.

- - - - - - - - - -

"gradio jednak Bogu"

Gde je to Mesija Tvrdio, :)

- - - - - - - - - -

Idemo KOnstantinovi Nikejski trinitrijanci, da cujemo, :lol:

Kakav je to jevrejin bio Mesija kada je radio subotom,a Bog je zapovedio jevrejima da ne rade subotom

17 A Isus im odgovaraše: Otac moj dosle čini, i ja činim.

- - - - - - - - - -

"gradio jednak Bogu"

Gde je to Mesija Tvrdio, :)

- - - - - - - - - -

Idemo KOnstantinovi Nikejski trinitrijanci, da cujemo, :lol:

Pitanje za tebe.
Rimljani su imali jasan zakon da ko radi subotom, 100% moze da bude kamenovan.
Tu sam narod stoji 100% iza toga.
Zasto jevrejske vodje to nisu iskrostile gde bi dobile sto psoto podrsku naroda i otklonile ga, nego su morali da idu nocu tamo da se kriju od naroda da ga hapse?

I na sudjenju ni jedna osuda za subotu sto je kamenovanje100%
samo da su ga pitali, da li sir adiosnubotom to i to to i to, on bi potvrdio.
Nego mu dovode lazne svedoke da lazu?

Moze li onako malo strucno objasnjenje?

Znas, ne znas?

Zašto? Zato što "ne beše došao čas Njegov"? ;)
Uzgred, što si ti uzrujan danas? Imam utisak da bi nekog mlatnuo u žaru diskusije :)

Ja nemam.
Samo revnost.
Slucjano malo vise vremena.

Pa zar ne rekoh kada mu bese dosao cas?
Kada mu bese dosao cas, mogli su da mi to nakace na sudjenje a nisu?
Oni dovodise lazne svedoke i nista ne bi od njih?

- - - - - - - - - -

Da je moj Magistre, Isus krsio bilo koju zapovest od 10, nikada mi spasenje ne bi videli a on bi postao ono sto i sotona, kako ga on sam naziva.
bezakonik.

On dosao da spase one koji krsili zakon i da kazni onoga glavnog koji ga je krsio, isto krsenjem zakona?

Moj Magistre?

- - - - - - - - - -

I treba da ti je poznato da za hrista kaze da ce uciniti zakon, velikim i slavnim kada dodje.
Misli se kao mesija, tada.
Ako ga je preksrio, nikako ga nije ucinio velikim i slavnim, nikako moj Magistre.

I jos rece nisam dosao da ukinem zakon vec ispunim.
Kako ga je ispunio ako ga je prekrsio?

Znaci nesto ne stima u tom vasem shvatanju toga?

Pitanje za tebe.
Rimljani su imali jasan zakon da ko radi subotom, 100% moze da bude kamenovan.
Tu sam narod stoji 100% iza toga.
Zasto jevrejske vodje to nisu iskrostile gde bi dobile sto psoto podrsku naroda i otklonile ga, nego su morali da idu nocu tamo da se kriju od naroda da ga hapse?

I na sudjenju ni jedna osuda za subotu sto je kamenovanje100%
samo da su ga pitali, da li sir adiosnubotom to i to to i to, on bi potvrdio.
Nego mu dovode lazne svedoke da lazu?

Moze li onako malo strucno objasnjenje?

Znas, ne znas?

Kako pise, osudjen je na smrt zbog hule na Boga,a Bog je imao plan sa njim da postrada.
Naslo bi se bilo sta, jer je Morao da strada.
Strucno objasnjenje potrazi od kvalifikovanih svestenika. :)

I jos rece nisam dosao da ukinem zakon vec ispunim.
Kako ga je ispunio ako ga je prekrsio?
a sta bi bilo da ga nije ''prekrsio''? ucenici NE bi trgali klasje u subotu.
neukidanje, tj. ispunjenje se odnosi na zakon PROROKE, a ne na mojsijev zakon koji je krsio
nece nestati ni slovce dok se sve ne ispuni - proroci se ispunjavaju, a zakon ako ''ispunjavas'' ne mozes selektivno - Hristova merila su ionako iznad mojsijevog zakona, ali subotarima je uzaludno objasnjavati

A farizeji mu rekoše: „Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?“… I govoraše im: „Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.

zakon je i postavljen da se vi ograniceni upletete i padnete, bio je dobar do Hrista, jer pre ionako nije bilo spasenja, pa da se ogranice bezakonici, ali su u zakon i postavljane stvari za koje moras da si gluplji od najglupljeg fariseja pa da teras ljude da ih se pridrzavaju - nije vam receno da pamet obrezujete, vec da skinete okrajak sa srca - zakon je postavljen za gresnike i sve najgore, a izaban narod, jeste ih izabrao najgrdje da im stavi jaram, i jos e neki pitaju nije li se Bog predomislio sto je ''IZABRAO'' BAS NJIH

Poslednja izmena:
Šta znači biblijski monoteizam?

Monos (jedan) i theos (Bog) znači vjerovanje u jedno-personalnoga Boga. U vrijeme kada je Isus bio na zemlji i Otac JHVH na nebu, koliko je to osoba? Sada Isus sjedi desno od Boga JHVH, a Bog JHVH na prestolu. Koliko je to osoba? Ako se Isus moli Ocu i kaže da ne bude njegova volja, nego Očeva, koliko je to osoba? Ako Isus predaje Carstvo Ocu JHVH, koliko je to osoba? Jedna ili dvije? Ja mislim da ovo može dijete od godinu dana da odgovori. Jasno je da su Isus i Bog dvije osobe i ako su "jedno" u planu i namjeri (Jovan 10:30).
Trijadologija nije biblijski monoteizam jer uči da su tri osobe ustvari jedan Bog. Koriste se uvijek ista 5-10 stihova da bi se utemeljilo to vjerovanje (1Mo 1:26; Isa 9:5; Jovan 1:1; 1:14: 8:58; 20:28; Rim 9:5; Kol 1:15; Fil 2:6; 1Jov 5:20). Problem je nedostatak znanja o crkvenoj i filozofskoj istoriji prvih Hrišćana i kako je to Trojstvo postalo većina među vjernicima tek od 4. vijeka pa do danas. Ako je Isus Bog, a Bog je samo jedan, onda treba naći rešenje za taj problem. Filozofi su ga pronašli i crkveni Oci su te filozofske mehanizme koristili. Radi se u stvari o tri-teizmu, znači tri Boga (Bog-Otac, Bog-Sin i Bog-Sveti Duh).

Modalizam (Samo Isus vjerovanje - Oneness) nije biblijski monoteizam jer polazi od toga da je Isus i Sin i Otac JHVH i Sveti Duh u jedno. Logika je sledeća: Ako je Isus Bog, onda Isus mora biti Otac. Jer pravi Bogomoljci znaju da je samo Otac Bog (Jovan 4:23). Na taj način su "spasili" monoteizam ali su stvorili nove probleme. Isus kaže da on nije Otac, nego onaj koji je na nebesima (Matej 23:9). Isus je naš brat isto kao i Mojsije (5Mo 18:15). Pored toga bi Isus pričao sam sa sobom, molio bi se sebi, predaje sebi Carstvo itd. Oneness vjerovanje je jedna druga vrsta Trijadologije, sa razlikom da Trojstvo nije jedan pored drugog, nego možda jedan iza drugog. Arijanizam (Jehovini Svjedoci) nije biblijski monoteizam. Oni vjeruju da je Bog Jehova (kako ga nazivaju) veliki Bog a Isus mali Bog (čitaj Jovan 1:1 u njihovome prevodu). Arijanizam je filozofija 2-3 vijeka. Isus nije čovjek nego arh-anđeo Mihajlo u Starome zavjetu. Time se Isus nije rodio nego transformisao od anđela u ljudsko biće.

Jevreji vjeruju u biblijski monoteizam jer poznaju jedinoga Boga JHVH kroz istoriju čovječanstva. Odbacuju svaku špekulaciju o grčko-filozofskoj inkarnaciji u šta gore navedeni hrišćani vjeruju i odbacuju svaku vrstu spekulacije o Šemi Izrael (5Mo 6:4 / Mk 12:29). Jevreji znaju da ima samo jedan Bog i taj Bog se zove JHVH (Adonai, HaŠem). Mesija mora biti ljudsko biće, ni pošto anđeo ili sam Bog.

Izvorni hrišćani (Biblijski Unitarijanci, Hristadelfijanci) vjeruju kao i Jevreji u jednoga Boga JHVH. To vjerovanje je prevladalo prvih 300 godina hrišćanstva. Mesija mora biti ljudsko i bezgrešno biće, bez filozofskih špekulacija o preegzistenciji i slično. Marija je rodila jednu bebu. Marija nije rodila "parče mesa" u koje se "smjestilo" jedno preegzistentno biće. Time su (nažalost) jedini hrišćani koji imaju isti pogled na prirodu Boga i na prirodu Mesije kao i naša braća Jevreji. Znaju da je riječ (logos) postalo meso a ne Bog (Jovan 1:14).
Da li nam je cilj da pretvorimo sve vjernike u članove naših zajendica? Nije. Ostanite gdje jeste i gledajte unutar vaših zajednica da ne pogazite prvi i najveći zakon Isusa i Mojsija (5Mo 6:4 / Mk 12:29). Ne dozvolite da budete robovi 1700 godišnje tradicije. Pentekostalci su dosta fokusirani na Duha svetog. Evanđeoski vjernici često samo na Mesiju Isusa. A gdje je Otac JHVH? Ko daje Njemu slavu? Gledajte da ne zaboravite Oca JHVH. Dajte Ocu JHVH i Sinu Isusu slavu kako Biblija to naređuje. Vratite blagoslov vašim zajednicama i kažite NE paganskim ritualima.
https://www.facebook.com/
Po meni, biblijski monoteizam je "postojao" (nadam se da su svima jasni znaci navoda) mnogo pre Isusa, dakle od Adama i Eve. Oni su "znali" samo za jednog Boga. Ovi problemi koje navodiš, nastali su mnogo kasnije, kada su morali da Isusa proglase za boga (325. god na Nikejskom saboru), pa otuda je veoma problematično, da Isus, koga neki hrišćani smatraju za Boga, stalno govori o Ocu na nebu, a da ne postoje dva, nego jedan. Sveti duh ovde nije vredan pomena.

Back