Biblijski Monoteizam

Jedno ne jedan. Nebuloze ti se pričinjavaju:)

Evo ne verujem da ćeš ali ako budeš..vidi hebrejski izraz "echad" kako se prevodi u raznim slučajevima gde se pominje. Recimo uzmeš onaj izveštaj iz Postanja 2,24..kako beše "..biće dvoje jedan" ili.."biće dvoje jedno telo":)..tu se koristi izraz "echad" kao i za Jahvea.."Naš Bog je echad".
Samo ti prekrajaj Bibliju to je greh u Bibliji jasno pise Bog je jedan

" Bog Otac

Vjerujem u Boga Oca, Koji je bez početka, neopisiv, bezgraničan, Koji je iznad svakog stvorenog bića, čija suština je poznata samo Njemu, Njegovom Sinu i Duhu Svetom.

Kao što u Svetom Pismu piše, "Koga čak ni serafimi se ne usude gledati".

Vjerujem i ispovijedam da Bog Otac nikada nije bio sličan niti jednom materijalnom obliku, niti je On ikada bio ovaploćen.
U Bogojavljenjima (pojavama Boga) u Starom Zavjetu, kao što su naši sveti oci svjedočili, nije bio Bog Otac koji se javljao, već je to uvijek bio Spasitelj, drugo lice Svetog Trojstva (tj. Riječ ili Logos, Anđeo Gospodnji, Gospod Savaot) Koji je otkrio Sebe prorocima Starog Zavjeta.
Takođe, u Novom Zavjetu Bog Otac se nikad nije pojavio već je svjedočio Svom Sinu u nekoliko prilika, ali samo glasom koji se čuo sa Nebesa.
Iz ovog razloga naš Spasitelj je rekao:

„Boga niko nije video nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Očevom, On Ga javi,“ (Jov. 1:18)

i
„Ne da je ko video Oca osim Onog koji je od Boga: On vide Oca“ (Jov. 6:46).

U dodatku, Djela četiri, pet i šest Sedmog vaseljenskog sabora navode da Sveta Trojica ne mogu biti ikonografski prikazana jer je On neizobražen i nevidljiv.
Zato se Bog Otac ne prikazuje na svetim ikonama.

Vjerujem da je On uzrok svih stvari, kao što je i svrha svih stvari.
Od Njega sva vidljiva i nevidljiva stvorenja imaju svoj početak, a bilo je vrijeme kada oni nisu ni postojali.
On je stvorio univerzum iz ničega.
I Zemlja takođe ima svoj početak, a čovjek je stvoren po Božijoj ljubavi.
Stvaranje čovjeka i univerzuma nije bilo iz potrebe, nužnosti.
Stvaranje je djelo slobodne i bezuslovne volje Tvorca.
Da je Njegova volja bila takva,
On uopšte nije trebao da nas stvori; odsustvo stvaranja Njemu ne bi značilo nedostatak. Ljubav tvorevine nije to što Mu daje zadovoljstvo.
Bog nema potrebu da bude zadovoljan.
On ne treba ništa.
Božija ljubav se ne može porediti sa čovjekovom ljubavi, pa čak i Njegove druge osobine kao što su očinstvo, pravda, dobrota, ne mogu biti uporedivi sa ljudskim parnjakom.
Božija ljubav je ljubav koja predstavlja nepoznanicu ljudskom umu i intelektu.
Bog nema „emocije“ koje mogu da stvore strast, patnju, potrebu ili neophodnost u Njemu.
Pa ipak, iako priroda božanske ljubavi ostaje neshvatljiva i neobjašnjiva ljudskom razumu, ova Ljubav je stvarna i iskrena i ja ispovijedam, u skladu sa Svetim Pismom, da je Bog ljubav! ..."...

http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=7142

Jedan je Bog i zove se JHVH Jehova.
Tako pise u Bibliji.

Bog je Bog JHVH Jedan.

Tako kaze Bog preko Biblije.

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Ime Boga je JHVH - JEHOVA

Prema Bibliji JEDAN JE BOG STVORITELJ SVEGA JHVH Jehova Bog.

On je "oduvek i zauvek" besmrtan i zivi u vecnosti.

Psalam 90 :2

90 Jehova, ti si okrilje naše
iz naraštaja u naraštaj.
2 Prije nego su se gore rodile,
prije nego si zemlju i plodno tlo sazdao,
oduvek i zauvek ti si Bog.

On im odgovori: Niste li čitali da je stvoritelj, u početku stvorio čoveka i ženu, (Matej 19:4)

Jer će u te dane biti nevolja kakva nije bila od početka sveta koji je Bog stvorio, i neće ni biti. (Marko 13:19)

Kad oni to čuše, podigoše svi skupa glas k Bogu, i rekoše: svevisnji Gospode, ti koji si stvorio nebo i zemlju i mora i sve što je u njima, (Dela 4:24)

Bog koji je stvorio svet i sve što je u njemu, on, koji je gospodar neba i zemlje, ne živi u rukotvorenim hramovima. (Dela 17:24)

i da otkrijem svima šta je udeljivanje tajne od uvek sakrivene u Bogu, koji je sve stvorio, (Efescima 3:9)

Jer je sve što je Bog stvorio dobro, i ništa nije na odmet kad se prima sa zahvalnošću. (1. Timotiju 4:4)

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)

“11 “Dostojan si, Jehova, Bože naš, primiti slavu i čast i moć, jer si ti sve stvorio i tvojom voljom sve postoji i stvoreno je.”
”(Otkrivenje 4:11)

On govoraše silnim glasom: Bojte se Boga i poklonite se njemu, jer dođe čas suda njegova, i poklonite se onome koji je stvorio nebo i zemlju, i more i izvore vodene. (Otkrivenje 14:7)
- - - - - - - - - -

Bog je JEDAN, prema Bibliji.

Jedan Bog i Otac svih, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama. (Efescima 4:6)

Jer si Ti velik i tvoriš čudesa; Ti si jedan Bog. (Psalmi 86:10)

Nije li nam svima jedan Otac? Nije li nas jedan Bog stvorio? Zašto neveru činimo jedan drugom skvrneći zavet otaca svojih? (Malahija 2:10)

I reče Mu književnik: Dobro, učitelju! Pravo si kazao da je jedan Bog, i nema drugog osim Njega; (Marko 12:32)

Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus, (1. Timotiju 2:5)

Psalam 83:18 Boze... da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova, Svevišnji koji je nad svom zemljom!

..................

BOg je preko svoje reci obznanio ISTINU.

Prema njoj je BOG JEDAN JHVH JEHOVA

Bog je rekao da samo Njega ljudi obozavaju...

2 Mojsijeva 1 Onda Bog izgovori sve ovo, govoreći: 2 Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji te je izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
3 Nemoj drugih bogova uz mene!

ili Bolji prevod 20 Onda je Bog izgovorio sve ove zapovesti:
2 Ja sam Jehova, Bog tvoj, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropske.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Isus Hrist je Bozji Sin i samo posrednik izmadju Boga i nas...

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)

I ja kao Jehovin Svedok zastupam to Biblijsko glediste o Bogu, da je Bog JEDAN.

a Isus hrist je Bozji Sin.

Ne, stoji echad..a to se prevodi sa "jedno". :)..Evo kako u Postanju stoji:..biće dvoje jedan" ili "biće dvoje jedno"..samo to pogledaj pa ćeš razumeti.

Bože sačuvaj da prekrajam Bibliju. Mislim da je samo citiram onako kako je napisano...

nesto ne ide da je Bog jedno :lol:

vec jedan

- - - - - - - - - -

evo dokazi

Jedan je Bog i zove se JHVH Jehova.
Tako pise u Bibliji.

Bog je Bog JHVH Jedan.

Tako kaze Bog preko Biblije.

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Ime Boga je JHVH - JEHOVA

Prema Bibliji JEDAN JE BOG STVORITELJ SVEGA JHVH Jehova Bog.

On je "oduvek i zauvek" besmrtan i zivi u vecnosti.

Psalam 90 :2

90 Jehova, ti si okrilje naše
iz naraštaja u naraštaj.
2 Prije nego su se gore rodile,
prije nego si zemlju i plodno tlo sazdao,
oduvek i zauvek ti si Bog.

On im odgovori: Niste li čitali da je stvoritelj, u početku stvorio čoveka i ženu, (Matej 19:4)

Jer će u te dane biti nevolja kakva nije bila od početka sveta koji je Bog stvorio, i neće ni biti. (Marko 13:19)

Kad oni to čuše, podigoše svi skupa glas k Bogu, i rekoše: svevisnji Gospode, ti koji si stvorio nebo i zemlju i mora i sve što je u njima, (Dela 4:24)

Bog koji je stvorio svet i sve što je u njemu, on, koji je gospodar neba i zemlje, ne živi u rukotvorenim hramovima. (Dela 17:24)

i da otkrijem svima šta je udeljivanje tajne od uvek sakrivene u Bogu, koji je sve stvorio, (Efescima 3:9)

Jer je sve što je Bog stvorio dobro, i ništa nije na odmet kad se prima sa zahvalnošću. (1. Timotiju 4:4)

“11 “Dostojan si, Jehova, Bože naš, primiti slavu i čast i moć, jer si ti sve stvorio i tvojom voljom sve postoji i stvoreno je.”
”(Otkrivenje 4:11)

On govoraše silnim glasom: Bojte se Boga i poklonite se njemu, jer dođe čas suda njegova, i poklonite se onome koji je stvorio nebo i zemlju, i more i izvore vodene. (Otkrivenje 14:7)
- - - - - - - - - -

Bog je JEDAN, prema Bibliji.

Jedan Bog i Otac svih, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama. (Efescima 4:6)

Jer si Ti velik i tvoriš čudesa; Ti si jedan Bog. (Psalmi 86:10)

Nije li nam svima jedan Otac? Nije li nas jedan Bog stvorio? Zašto neveru činimo jedan drugom skvrneći zavet otaca svojih? (Malahija 2:10)

I reče Mu književnik: Dobro, učitelju! Pravo si kazao da je jedan Bog, i nema drugog osim Njega; (Marko 12:32)

Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus, (1. Timotiju 2:5)

Psalam 83:18 Boze... da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova, Svevišnji koji je nad svom zemljom!

..................

BOg je preko svoje reci obznanio ISTINU.

Prema njoj je BOG JEDAN JHVH JEHOVA

Bog je rekao da samo Njega ljudi obozavaju...

2 Mojsijeva 1 Onda Bog izgovori sve ovo, govoreći: 2 Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji te je izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
3 Nemoj drugih bogova uz mene!

ili Bolji prevod 20 Onda je Bog izgovorio sve ove zapovesti:
2 Ja sam Jehova, Bog tvoj, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropske.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Isus Hrist je Bozji Sin i samo posrednik izmadju Boga i nas...

I ja kao Jehovin Svedok zastupam to Biblijsko glediste o Bogu, da je Bog JEDAN.

a Isus hrist je Bozji Sin.

Možda bih mogao sačekati i kasnije za iznošenje suštine cele teme ali ću reći samo da ovakvog "monoteizma" koji se propagira ovde nema u Bibliji. Biblija i u Torah i u Jevanđelju govori o "jedinstvu" a ne o "jednom" Bogu u singularitetu. Hebrejski izraz "echad" koji se koristi u formulaciji "Jedan(echad) Bog" jeste plural a ne singular. Pa bi glasilo pravilno "naš Bog je jedno" a ne "naš Bog je jedan(singular)". Kada bi se htelo istaći ovo da je Bog "jedan" a ne "jedno"(plural) onda bi stajao izraz "naš Bog je yichad-jedan(singular)". Kada recimo Grci koriste svoje termine u opisu ovog plurala Božanstva u Bibliji se koristi izraz "hen" tj. jedno a isto tako kao i kod Hebreja postoji izraz "monos" ili jedan, sam, inokosan ali se za Boga nikada ne koristi izraz "monos Theos"-jedan Bog već "hen Theos" ili jedno Bog.

No, pošto se izraz "jedan" za Boga nikada ne koristi u singuru već uvek i isključivo u pluralu Biblija ističe zapravo "jedistvo" ličnosti Božanstva. Iako postoji više od "jednog" entiteta Božanstva Bog je jedinstvo. To je upravo ono što je sušta suprotnsot paganskom konceptu iz sledećeg razloga. Naime, pagani su zamišljali božanstva različita jedna od drugih i odvojena često suprotstavljena..dok Biblijski plural Božanstva je sasvim suprotan. Entiteti su jedno u potpunosti...u savršenoj harmoniji jedinstva i delovanja, namera, ljubavi premda su entiteti oni su nerazdvojivi i to zapravo ukazuje na savršenu ljubav koja vlada u Božanstvu. Naravno, našem ljudskom umu možda je nedokučivo u potpunosti razumevanje ovog jednistva entiteta ali to ne znači da ga zato trebamo odbaciti jer nije u potpunsoti razumljivo našem umu. Jednostavno, mnogo toga je nepojmljivo našem umu pa zbog toga nećemo reći da to nije realnost i stvarnost. Sama žrtva Gospoda Isusa Hrista je nepojmljiva..zašto da strada neko ko nije kriv? A pri tom još je Reč Božija, Jovan 1,1-3. I mnog toga je nepojmljivo. Ali naš Bog je nepojmljiv i zato je i veličanstven..Dakle, suprotnost paganskom konceptu je upravo ovo "jednistvo" Boga i savršen sklad nasuprot paganskom haosu u rasulu među božanstvima a ne negiranje jedinstva Boga kao koncept suprotnosti isticanjem da je Bog inokosan..jer to zapravo i nije negiranje pagaskog koncepta već samo "podilaženje" paganstvu na indirektan način jer time zapravo ti koji to zastupaju samo priznaju da više entiteta božanstva ako bi postojalo vodilo bi haosu i nesaglasju čime zapravo potvrđuju ideju haosa koju propagiraju pagani. Pravi Biblijski koncept jeste sušta suprotnost paganskom jer negira pagansku ideju da ako ima više entiteta Božanstva da će oni morati biti nesaglasni i suprotstavljeni. Umesto haosa i nejedinstva Biblija upravo govori o savršenom jedinstvu a suština svega je "ljubav" jer je ona najvažnija karika koja omogućava ovakvo jednistvo. Ljubav mesto paganske sebičnosti i razdvajanja. Zato je naš Bog ljubav.

Naš Bog je "jedno" čuj Izrailju!

A, bre Jovanco, bio bi domacinski red da si naveo link ili reference o izvoru ove tirade, koja nema blagre veze sa stvarnoscu. Ovo su vidjenja veoma bliska katolicnikiim teolozima jezuitskog reda.

A, bre Jovanco, bio bi domacinski red da si naveo link ili reference o izvoru ove tirade, koja nema blagre veze sa stvarnoscu. Ovo su vidjenja veoma bliska katolicnikiim teolozima jezuitskog reda.

Pa Biblija je referenca..stihovi koje navedoh.

Ovo moj Hogare sam sam ja ispisao nisam citirao nikakav izvor:). Zar misliš da čim je tekst duži mora biti da je skinuto sa nekog sajta:). Dobro, razumem te..ima mnogih ovde koji to tako rade pa si pomislio da je i ovo isto. No, sve sam:).

A Reč Božija? Ko je? Da nije Reč Božija možda Isus?:)

Rec je bila u Boga, i Bog bi rec, prema tome, Mesija nije bio rec, zao mi je ali je to istina,a filozofija ljudska ce uvek biti aktuelna, :)

- - - - - - - - - -

Kolega, da li si čitao Jovanovo Evanđelje?

A zasto me pitas, to je normalno da se procita, kao i ostali bibl. tekst. Ima samo jedan mali problemcic, Jovan Nije pisao to Evandjelje, :)

Rec je bila u Boga, i Bog bi rec, prema tome, Mesija nije bio rec, zao mi je ali je to istina,a filozofija ljudska ce uvek biti aktuelna, :)

- - - - - - - - - -

Hm...ti sve citiraš kao da nema stihova posle toga..tako si i za Kaina a lepo piše sve. Ovde namerno ne citiraš nastavak koji kaže "i reč postade telo":). Dakle, očigledno ne voliš da Reč poistovetiš sa Hristom zbog teoloških stavova ali ko poznaje Pismo imalo videće koliko pogrešno citiraš.

Pozdrav

Ne, stoji echad..a to se prevodi sa "jedno". :)..Evo kako u Postanju stoji:..biće dvoje jedan" ili "biće dvoje jedno"..samo to pogledaj pa ćeš razumeti.

Bože sačuvaj da prekrajam Bibliju. Mislim da je samo citiram onako kako je napisano...

Pise Elohim,a to je Mnozina.:)

- - - - - - - - - -

Hm...ti sve citiraš kao da nema stihova posle toga..tako si i za Kaina a lepo piše sve. Ovde namerno ne citiraš nastavak koji kaže "i reč postade telo":). Dakle, očigledno ne voliš da Reč poistovetiš sa Hristom zbog teoloških stavova ali ko poznaje Pismo imalo videće koliko pogrešno citiraš.

Pozdrav

1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

Pise Jasno Bog Bese Rec, je li tako :?:

14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine;

Znaci Rec- Bog se useli ui nas puno Blagodati i Istine, je li tako.

Prema tome, ovde se ne pominje Mesija, vec direktno Bog.

Da te podsetim da je Mesija na krstenju primo Bozijeg Duha, :)

Jeste, i to je množina. Pa razmisli što:)..Eloh, Eloha, Elohim:) ili sing. dual, plur.(tri ili više):)

Nego ko je Reč Božija...?:)

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Pise Jasno Bog Bese Rec, je li tako :?:

14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine;

Znaci Rec- Bog se useli ui nas puno Blagodati i Istine, je li tako.

Prema tome, ovde se ne pominje Mesija, vec direktno Bog.

Da te podsetim da je Mesija na krstenju primo Bozijeg Duha, :)

Znači ta Reč nije Isus. A što Jovan priča o tome povezuujući sa Hristom sve?

jasno pise ko je rec Bozija:

Bog Bese Rec, :)

- - - - - - - - - -

Ta ososba pod imenom Jovan Nije pisala Evandjelje, mislio sam da ti je to poznato, :)

Pa da kao što Hristos nije Reč Božija tako ni Jovan nije pisao ovo Jevandjelje:):hahaha:

- - - - - - - - - -

"Izvorni hrišćani (Biblijski Unitarijanci, Hristadelfijanci) vjeruju kao i Jevreji u jednoga Boga JHVH. To vjerovanje je prevladalo prvih 300 godina hrišćanstva. Mesija mora biti ljudsko i bezgrešno biće, bez filozofskih špekulacija o preegzistenciji i slično. Marija je rodila jednu bebu. Marija nije rodila "parče mesa" u koje se "smjestilo" jedno preegzistentno biće. Time su (nažalost) jedini hrišćani koji imaju isti pogled na prirodu Boga i na prirodu Mesije kao i naša braća Jevreji. Znaju da je riječ (logos) postalo meso a ne Bog (Jovan 1:14)."

Nego na drugoj temi ipak priznaješ da se Reč ovaplotila u meso??? Evo gore tvoj citat..meni kažeš nije a ovde kažeš jeste:)

Pa da kao što Hristos nije Reč Božija tako ni Jovan nije pisao ovo Jevandjelje:):hahaha:

- - - - - - - - - -

"Izvorni hrišćani (Biblijski Unitarijanci, Hristadelfijanci) vjeruju kao i Jevreji u jednoga Boga JHVH. To vjerovanje je prevladalo prvih 300 godina hrišćanstva. Mesija mora biti ljudsko i bezgrešno biće, bez filozofskih špekulacija o preegzistenciji i slično. Marija je rodila jednu bebu. Marija nije rodila "parče mesa" u koje se "smjestilo" jedno preegzistentno biće. Time su (nažalost) jedini hrišćani koji imaju isti pogled na prirodu Boga i na prirodu Mesije kao i naša braća Jevreji. Znaju da je riječ (logos) postalo meso a ne Bog (Jovan 1:14)."

Nego na drugoj temi ipak priznaješ da se Reč ovaplotila u meso??? Evo gore tvoj citat..meni kažeš nije a ovde kažeš jeste:)

Hajde blago si ga meni, da se edukujes malo, pojma ti nemas ko je bibl. tekst pisao uopste,:

1) There is no way that the Fourth Gospel was written by John Zebedee or by any of the disciples of Jesus. The author of this book is not a single individual, but is at least three different writers/editors, who did their layered work over a period of 25 to 30 years.

Prevod: 1) Nema šanse da je Četvrto Evanđelje napisao Jovan Zebedejev ili bilo koji od Isusovih učenika. Autor ove knjige nije niti jedan pojedinac, ali su najmanje tri različita pisca / urednika koji su svoj slojeviti rad obavljali u razdoblju od 25 do 30 godina.

- - - - - - - - - -

Da vidimo, dal ces sada da se smejes, :)

- - - - - - - - - -

I nikakav rec Logos nije nikada postojala u bibl. tekstu, to je grcka filozofija.

Hajde blago si ga meni, da se edukujes malo, pojma ti nemas ko je bibl. tekst pisao uopste,:

1) There is no way that the Fourth Gospel was written by John Zebedee or by any of the disciples of Jesus. The author of this book is not a single individual, but is at least three different writers/editors, who did their layered work over a period of 25 to 30 years.

Prevod: 1) Nema šanse da je Četvrto Evanđelje napisao Jovan Zebedejev ili bilo koji od Isusovih učenika. Autor ove knjige nije niti jedan pojedinac, ali su najmanje tri različita pisca / urednika koji su svoj slojeviti rad obavljali u razdoblju od 25 do 30 godina.

- - - - - - - - - -

Da vidimo, dal ces sada da se smejes, :)

Ala Bart Erman:):hahaha:...samo ti idi stopama Ermana..i on je tako Istraživač ali u kontrasmeru:)

Reč Božija mene zanima!

A sta pise u Timotija poslanici :

16 I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu;

Ne pise da se Mesija ili Logos javio u telu , :)

- - - - - - - - - -

Ala Bart Erman:):hahaha:...samo ti idi stopama Ermana..i on je tako Istraživač ali u kontrasmeru:)

Reč Božija mene zanima!

Nikakav Bart Er. nije u pitanju, problem je sto ne znas ko su pisci bibl. teksta, :)

Коначно, ће оспорити начин на који се Четврто Јеванђеље користило у хришћанској историји као гарант онога што је названо хришћанским православљем или верским хришћанством. Ниkeјски савет из 325. године се ослонио на Четврто Јеванђеље као дословну историју како би формулисао вероисповести и на крају подвргнуо таквим доктринама као што је Утеловљење и Свето Тројство. Текстови који су употријебљени да подрже тај развој вјеровања, немају никакве везе с вањским Богом који улази у човјечанство у особи YAHushe, већ су прије покушаји да се опише искуство човјека који прекида границе свијести и улазак у трансформацију која је доступна унутар осећања мистичног јединства са Богом. Ако је то тако, онда Четврто Еванђеље има потенцијал да постане примарни библијски извор на основу којег се хришћанство може драматично променити да би говорило радикалном свешћу 21. века.

- - - - - - - - - -

Dokazali su mnogobrojni istrazivaci da osobe pod tim imenima, koja se navode u bibl. tekstu nisu osobe, koje su pisale tekst, jer je dokazano, da mi citamo Kopije teksta.

Коначно, ће оспорити начин на који се Четврто Јеванђеље користило у хришћанској историји као гарант онога што је названо хришћанским православљем или верским хришћанством. Ниkeјски савет из 325. године се ослонио на Четврто Јеванђеље као дословну историју како би формулисао вероисповести и на крају подвргнуо таквим доктринама као што је Утеловљење и Свето Тројство. Текстови који су употријебљени да подрже тај развој вјеровања, немају никакве везе с вањским Богом који улази у човјечанство у особи YAHushe, већ су прије покушаји да се опише искуство човјека који прекида границе свијести и улазак у трансформацију која је доступна унутар осећања мистичног јединства са Богом. Ако је то тако, онда Четврто Еванђеље има потенцијал да постане примарни библијски извор на основу којег се хришћанство може драматично променити да би говорило радикалном свешћу 21. века.

- - - - - - - - - -

Dokazali su mnogobrojni istrazivaci da osobe pod tim imenima, koja se navode u bibl. tekstu nisu osobe, koje su pisale tekst, jer je dokazano, da mi citamo Kopije teksta.

I Erman osporava Hristovo Božanstvo a Muslimani ga rado citiraju:)

А када помислимо да је неизбежан или сумњив крај 13 Павлових посланица, само 7 њих написао је Павле, а преосталих 6 су заправо дела непознатих аутора, написаних Павловим именом. Ко их је написао? Не знамо.

Али ми знамо да се око 80% библијских стручњака слаже да посланице: Први и Други Тимотеј, Тит и Ефежанци нису писали Павлу, док Колошани и Други Солуњанин имају заједничка мишљења.

Ако желимо кратко провјерити аутентичност еванђеља и њихове поруке, питамо се тко је заправо написао еванђеље? Одговор је више него кратак: не знамо, писали су га анонимни аутори. Када су написана? Нити нам је то познато, јер датира еванђеље је пука спекулација, иако се већина кршћанских научника слаже да најстарије еванђеље није написано прије 70-те.

"Добро је познато да је оригинално хришћанско еванђеље преношено усменим путем, тако да је ова усмена традиција преношења резултирала преносом различитих ријечи и дјела. Исто је тако истина да, када је хришћански извештај преведен у записник, писци и уредници и даље подлежу изменама, ненамерним и намерним. "

Али чак и ако сумње у аутентичност Библије и њене инспирације од хришћанских научника и критика нису довољне, могуће је направити кратак индивидуални тест који је способан да изведе сваког читаоца Библије.

Неопходно је прочитати када је Исус наводно разапет? Марково Еванђеље тврди да је Исус био разапет дан након Пасхе , док нам Јеванђеље по Јовану каже да је Исус био разапет дан прије Пасхе - који је од ова два истинита?

Hajde , mozda ti najbolje znas kada je Mesija razapet, pre ili posle Pashe , :)

А када помислимо да је неизбежан или сумњив крај 13 Павлових посланица, само 7 њих написао је Павле, а преосталих 6 су заправо дела непознатих аутора, написаних Павловим именом. Ко их је написао? Не знамо.

Али ми знамо да се око 80% библијских стручњака слаже да посланице: Први и Други Тимотеј, Тит и Ефежанци нису писали Павлу, док Колошани и Други Солуњанин имају заједничка мишљења.

Ако желимо кратко провјерити аутентичност еванђеља и њихове поруке, питамо се тко је заправо написао еванђеље? Одговор је више него кратак: не знамо, писали су га анонимни аутори. Када су написана? Нити нам је то познато, јер датира еванђеље је пука спекулација, иако се већина кршћанских научника слаже да најстарије еванђеље није написано прије 70-те.

"Добро је познато да је оригинално хришћанско еванђеље преношено усменим путем, тако да је ова усмена традиција преношења резултирала преносом различитих ријечи и дјела. Исто је тако истина да, када је хришћански извештај преведен у записник, писци и уредници и даље подлежу изменама, ненамерним и намерним. "

Али чак и ако сумње у аутентичност Библије и њене инспирације од хришћанских научника и критика нису довољне, могуће је направити кратак индивидуални тест који је способан да изведе сваког читаоца Библије.

Неопходно је прочитати када је Исус наводно разапет? Марково Еванђеље тврди да је Исус био разапет дан након Пасхе , док нам Јеванђеље по Јовану каже да је Исус био разапет дан прије Пасхе - који је од ова два истинита?

Hajde , mozda ti najbolje znas kada je Mesija razapet, pre ili posle Pashe , :)

Ja bih pitao gospodina Ermana, sve što one znam tu je Bart..Simson Eraman:)

Negiraš li Pismo? Njegovu nadahnutost? Verovatno to činiš jer ne možeš svoju nauku opravdati Pismom.

Pismo jasno kaže da je Reč Božija postala telo..i videsmo ga kao jedinorodnog sina Božijega..a ta Reč beše Bog.:).

Jasno pise da je Bog bio Rec, ne znam zasto ti ovo bode oci , :?:

I onda pise da je Rec postala Telo, zasto ovo Negiras :?:

Drugo:

Hajde , mozda ti najbolje znas kada je Mesija razapet, pre ili posle Pashe :?:

Da cujemo Prezviteru, kada je Boziji Sin razapet pre ili posle Pashe :?:

Kakva je to autenticnost :?:

- - - - - - - - - -

Sta pise ovde : 1 In the beginning was the Word, and the Word was with Eloah, and the Word was
Eloah;

Back