Biblijski Monoteizam

A "Simbol vere" kaze ovako :

"СИМВОЛ ВЕРЕ

ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин!"

Pročitaj njegovu poslanicu Jevrejima. ;)

Nisi odgovorio na pitanje ko sedi pored Boga :?:

- - - - - - - - - -

Isus Hrist (4. prije n.e. – 31. n.e.) je jedinstvena i najpoznatija Ličnost u istoriji čovječanstva od čijeg rođenja se računa cijela jedna era. Međutim, Sveto Pismo ne govori o Hristu samo kao o jednom Čovjeku koji je živio u određenom istorijskom periodu, već Ga identifikuje kao jedinorođenog Sina Božjeg, od vječnosti.

- - - - - - - - - -

Prema Bibliji, Bog Otac je Izvor života, a Njegov Sin – Isus Hrist – Kanal života: „Za nas postoji jedan Bog Otac od koga je sve, i mi u Njemu, i jedan Gospod, Isus Hrist, kroz koga je sve, i mi kroz Njega.“ (1. Korinćanima 8:6)

„Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek, Hristos Isus.“ (1. Timoteju 2:5)

Verujem kako je Saul tvrdio, da je Hrist bio covek.
Ko sada sedi pored Boga :?:

Kroz i za Njega je sve nastalo ,tako da Hristos nije covek ,nego Gospod Bog
Hristos jeste bio covek ali ima punu Bozansku Silu ,osobine svima je jasno da je on bio ovaplocen od Duha Svetoga i postao covek ,ali On postoji pre svih vekova ,oduvek

- - - - - - - - - -

A da li je postojao pre dolaska na svet?

Postojao je oduvek

Kroz i za Njega je sve nastalo ,tako da Hristos nije covek ,nego Gospod Bog
Hristos jeste bio covek ali ima punu Bozansku Silu ,osobine svima je jasno da je on bio ovaplocen od Duha Svetoga i postao covek ,ali On postoji pre svih vekova ,oduvek

- - - - - - - - - -

Postojao je oduvek

Nista kroz njega nije nastalo, kako moze kroz Coveka da nesto nastane, dal si procitao postanje :?:

Hrist, Sin Božji, odmah se postavio između života i smrti,
jer je pristao da zauzme čovjekovo mjesto i pruži mu drugu priliku. Na taj način je spriječeno puno izvršenje smrtne kazne izrečeno nad čovjekom (vidi: 1. Mojsijeva 2:17) i uvedena opšta blagodat raspoloživa Adamu i svim njegovim potomcima. Upotreba
opšte Božje blagodati vodila je Adama i sve njegove potomke
pod „zaklon milosti“ ili spasonosnu Božju blagodat, dok je njena
zloupotreba kroz nevjerstvo, neposlušnost i činjenje grijeha proizvodilo osudu Zakona, sankcije i širenje prokletstva na zemlji.

Osnovni Hristov pokretački motiv zapisan je u proroštvu: „Evo, dolazim, u svitku knjige pisano je o meni. Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje, i zakon je tvoj duboko u meni.“ (Psalam 40:7,8)

Nista kroz njega nije nastalo, kako moze kroz Coveka da nesto nastane, dal si procitao postanje :?:

Hrist, Sin Božji, odmah se postavio između života i smrti,
jer je pristao da zauzme čovjekovo mjesto i pruži mu drugu priliku. Na taj način je spriječeno puno izvršenje smrtne kazne izrečeno nad čovjekom (vidi: 1. Mojsijeva 2:17) i uvedena opšta blagodat raspoloživa Adamu i svim njegovim potomcima. Upotreba
opšte Božje blagodati vodila je Adama i sve njegove potomke
pod „zaklon milosti“ ili spasonosnu Božju blagodat, dok je njena
zloupotreba kroz nevjerstvo, neposlušnost i činjenje grijeha proizvodilo osudu Zakona, sankcije i širenje prokletstva na zemlji.

Osnovni Hristov pokretački motiv zapisan je u proroštvu: „Evo, dolazim, u svitku knjige pisano je o meni. Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje, i zakon je tvoj duboko u meni.“ (Psalam 40:7,8)

Kolega, da li si čitao Jovanovo Evanđelje?

Možda bih mogao sačekati i kasnije za iznošenje suštine cele teme ali ću reći samo da ovakvog "monoteizma" koji se propagira ovde nema u Bibliji. Biblija i u Torah i u Jevanđelju govori o "jedinstvu" a ne o "jednom" Bogu u singularitetu. Hebrejski izraz "echad" koji se koristi u formulaciji "Jedan(echad) Bog" jeste plural a ne singular. Pa bi glasilo pravilno "naš Bog je jedno" a ne "naš Bog je jedan(singular)". Kada bi se htelo istaći ovo da je Bog "jedan" a ne "jedno"(plural) onda bi stajao izraz "naš Bog je yichad-jedan(singular)". Kada recimo Grci koriste svoje termine u opisu ovog plurala Božanstva u Bibliji se koristi izraz "hen" tj. jedno a isto tako kao i kod Hebreja postoji izraz "monos" ili jedan, sam, inokosan ali se za Boga nikada ne koristi izraz "monos Theos"-jedan Bog već "hen Theos" ili jedno Bog.

No, pošto se izraz "jedan" za Boga nikada ne koristi u singuru već uvek i isključivo u pluralu Biblija ističe zapravo "jedistvo" ličnosti Božanstva. Iako postoji više od "jednog" entiteta Božanstva Bog je jedinstvo. To je upravo ono što je sušta suprotnsot paganskom konceptu iz sledećeg razloga. Naime, pagani su zamišljali božanstva različita jedna od drugih i odvojena često suprotstavljena..dok Biblijski plural Božanstva je sasvim suprotan. Entiteti su jedno u potpunosti...u savršenoj harmoniji jedinstva i delovanja, namera, ljubavi premda su entiteti oni su nerazdvojivi i to zapravo ukazuje na savršenu ljubav koja vlada u Božanstvu. Naravno, našem ljudskom umu možda je nedokučivo u potpunosti razumevanje ovog jednistva entiteta ali to ne znači da ga zato trebamo odbaciti jer nije u potpunsoti razumljivo našem umu. Jednostavno, mnogo toga je nepojmljivo našem umu pa zbog toga nećemo reći da to nije realnost i stvarnost. Sama žrtva Gospoda Isusa Hrista je nepojmljiva..zašto da strada neko ko nije kriv? A pri tom još je Reč Božija, Jovan 1,1-3. I mnog toga je nepojmljivo. Ali naš Bog je nepojmljiv i zato je i veličanstven..Dakle, suprotnost paganskom konceptu je upravo ovo "jednistvo" Boga i savršen sklad nasuprot paganskom haosu u rasulu među božanstvima a ne negiranje jedinstva Boga kao koncept suprotnosti isticanjem da je Bog inokosan..jer to zapravo i nije negiranje pagaskog koncepta već samo "podilaženje" paganstvu na indirektan način jer time zapravo ti koji to zastupaju samo priznaju da više entiteta božanstva ako bi postojalo vodilo bi haosu i nesaglasju čime zapravo potvrđuju ideju haosa koju propagiraju pagani. Pravi Biblijski koncept jeste sušta suprotnost paganskom jer negira pagansku ideju da ako ima više entiteta Božanstva da će oni morati biti nesaglasni i suprotstavljeni. Umesto haosa i nejedinstva Biblija upravo govori o savršenom jedinstvu a suština svega je "ljubav" jer je ona najvažnija karika koja omogućava ovakvo jednistvo. Ljubav mesto paganske sebičnosti i razdvajanja. Zato je naš Bog ljubav.

Naš Bog je "jedno" čuj Izrailju!

Isus će im: "Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili!

...

Ja imam tri blaga Koja cijenim i cuvam: Prvo je ljubav, Drugo je umjerenost, Trece je nikad ne biti prvi na svijetu. Usled ljubavi nema straha. Usled umjerenosti postoji rezerva snage. Nikadane biti prvi, omogucuje vlastiti razvoj.

Lao Ce

Bez Boga ne možemo činiti ništa.

...

’’Ne doseže se Atman ni poukom, ni umovanjem, niti čestim slušanjem objave; samo koga on izabere, jedino taj ga može doseći, samo njemu Atman otkriva svoj pravi lik’’ (Upanishade, Katha Upanishad)

Da.

„Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek, Hristos Isus.“ (1. Timoteju 2:5)

Izraz "hen" koji se i ovde koristi za Isusa Hrista treba da ukaže na "posebnost" nečega ili nekoga u ovom slučaju Isusa Hrista koji je "poseban" upravo po tome što je "jedni" posrednik između Boga i ljudi. Želi da se istakne da je Isus pravi posrednik u odnosu na neke koji se mogu smatrati posrednicima premda su lažni. Izraz "hen" dakle nekada ima tu ulogu. Za razliku od uobičajne kada želi da se istakne plural jedinstva poput Jovan 10,30- "Ja i Otac jedno smo".. itd..gde je jasno da se radi o jedinstvu više entiteta.

Međutim, ovo u 1. Timotiju 2,5 je identično sa onim iz 1. Korinćanima 8,4.6 gde se upravo želi istaći "posebnost" Boga u odnosu na druge "bogove" u koje veruju ili misle da postoje pa je pravi Bog istaknuto odvojen.

U ovom kontekstu "hen" ne govori o prirodi Božanstva već Ga ističe u odnosu na nešto drugo što želi ili pretenduje da se izjednači sa Njim.

Za razliku od uobičajne kada želi da se istakne plural jedinstva poput Jovan 10,30- "Ja i Otac jedno smo".. itd..gde je jasno da se radi o jedinstvu više entiteta.

Nema više entiteta, jer odmah posle kaže kako je Otac u njemu i on u Ocu i kako dela govore o njegovoj vezi sa Ocem.
Dakle, reč je o jednom entitetu sa unutrašnjim stanjima svesnosti.
Kada savesno deluje, deluje iz Dobra, odnosno, kroz Oca.

Kada bi bilo više entiteta u njemu, to bi onda bila šizofrenija.

Ok, zanimljivo razmišljanje. Međutim, upravo objasnih da su neznabošci tako rezonovali stvari tj. njihov rezon da više entiteta Božanstva proizvodi neslogu i haos zapravo je pogrešan jer je Bog u savršenom skladu. Entitet kod Biblijskog Boga ne doprinosi niakavoj šizofreniji i nesaglasnosti. To je pak ponukalo neke da se suprotstave toj ideji pagana tako što će negirati entitete i govoriti da je Bog sam, inokosan. To je kao što rekoh podilaženje neznabošcima:)

Pozdrav.

Nema više entiteta, jer odmah posle kaže kako je Otac u njemu i on u Ocu i kako dela govore o njegovoj vezi sa Ocem.
Dakle, reč je o jednom entitetu sa unutrašnjim stanjima svesnosti.
Kada savesno deluje, deluje iz Dobra, odnosno, kroz Oca.

Trojstvo je na neki nacin misterija, koja se prihvata kakva jeste.

Mislim da je nije moguce dati objasnjenje zasto je tako.

Trojstvo je na neki nacin misterija, koja se prihvata kakva jeste.

Mislim da je nije moguce dati objasnjenje zasto je tako.

Misterija je za one koji trojstvo vide kroz tri ličnosti, ne shvatajući da ličnost ne možeš nikako pripisati ni Ocu niti Duhu svetom.
Ali ako trojstvo gledaš kao tri sile koje učestviju u svakoj manifestaciji, onda stvari postaju razumljivije.

Pise Bog je jedan

a ti pises nebuloze

- - - - - - - - - -

..................

hriscanstvo je monoteizam

Jedno ne jedan. Nebuloze ti se pričinjavaju:)

Evo ne verujem da ćeš ali ako budeš..vidi hebrejski izraz "echad" kako se prevodi u raznim slučajevima gde se pominje. Recimo uzmeš onaj izveštaj iz Postanja 2,24..kako beše "..biće dvoje jedan" ili.."biće dvoje jedno telo":)..tu se koristi izraz "echad" kao i za Jahvea.."Naš Bog je echad".

Poslednja izmena:

Back