Biblijska prorocanstva

• Začetnik teme Začetnik teme Alita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alita

Zainteresovan član
Poruka
334
Postoje li biblijska prorocanstva koja se nisu ostvarila? I ako postoje, ne znaci li to da citav koncept pisma pada u vodu jer ne postoji doslednost? Sta na to kaze nas brzomislilac ChatGPT?

Da, postoji nekoliko biblijskih proročanstava koja se često navode kao neispunjena ili problematična. Neka od njih su:

1. Isusova brza ponovna pojava

U Novom zavetu, Isus kaže svojim učenicima:
"Zaista, kažem vam, nećete obići gradove Izraelove dok ne dođe Sin Čovječji." (Matej 10:23)
"Zaista, kažem vam, neki od onih što ovde stoje neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovečjega kako dolazi u svom kraljevstvu." (Matej 16:28)

Ove rečenice sugerišu da je Isus trebao da se vrati vrlo brzo, u životnom veku njegovih učenika. Međutim, to se nije dogodilo.

2. Tir će biti uništen zauvek (Jezekilj 26:7-14)

Prorok Jezekilj predviđa da će kralj Navuhodonosor uništiti grad Tir i da nikada neće biti obnovljen:
"I učiniću da budeš goli greben; postaćeš mesto gde se razapinju mreže; nećeš se više podići, jer ja, Gospod, govorim."

Iako je Navuhodonosor napao Tir, grad je preživeo i kasnije ga je obnovio Aleksandar Veliki. Danas postoji grad Tir u Libanu, što znači da proročanstvo nije u potpunosti ispunjeno.

3. Egipat nikada neće biti moćan (Jezekilj 29:15)

Jezekilj predviđa da će Egipat postati slaba nacija i da se nikada više neće uzdići među narodima:
"Neće se više uzdići nad narodima, i umanjiću ih da ne vladaju nad narodima."

Međutim, Egipat je u kasnijim vekovima imao periode moći, poput dinastije Ptolemeja i kasnije kao deo Osmanskog carstva i modernog sveta.

4. Niniva će biti uništena i nikada više neće biti naseljena (Sofonija 2:13-15)

Proročanstvo kaže da će Niniva biti potpuno napuštena i ostati pustoš zauvek.

Iako je drevna Niniva bila uništena, danas je taj region ponovo naseljen, uključujući grad Mosul u Iraku, koji se nalazi na istom području.

ne samo proročanstva već i pregršt kontradiktornosti
kao npr
jel grob bio otvoren ili zatvoren kada su stigle žene
koga su videle kraj groba? anđela ili mladića ili dva muškarca ili dva anđela
jesu li ti ljudi ili anđeli bili van ili unutar grobnice
stajali ili sedeli
je li Marija Magdalena prepoznala Isusa kad joj se prvi puta pojavio
onda koje su sve žene bile
jel bio mrak ili sunce izlazilo
itd itd

marko
И пошто прође субота, Марија Магдалина и Марија Јаковљева и Соломија купише мириса да дођу и да помажу Исуса
to se dešava u nedelju
jovan
39. А дође и Никодим, који пре долази Исусу ноћу, и донесе помешане смирне и алоја око сто литара.
40. И узеше тело Исусово, и обавише Га платном с мирисима, као што је обичај у Јевреја да укопавају.
a ovo se dešava u petak

zašto postoji nesuglasica ko će ga i kad pomazati?
valjda su se znali običaji

marko
И пошто прође субота, Марија Магдалина и Марија Јаковљева и Соломија купише мириса да дођу и да помажу Исуса
to se dešava u nedelju
jovan
39. А дође и Никодим, који пре долази Исусу ноћу, и донесе помешане смирне и алоја око сто литара.
40. И узеше тело Исусово, и обавише Га платном с мирисима, као што је обичај у Јевреја да укопавају.
a ovo se dešava u petak

Isto tako i kada u jevanđelima pominju šta je Isus rekao pre nego što je izdahnuo. Ako su bili prisutni, zar nisu mogli da zapamte poslednje reči svoga učitelja? Vrlo nelogično.

marko
to se dešava u nedelju
jovan
a ovo se dešava u petak

Несугласице су од твог приземног капацитета за духовно, а не до текста који говори у својим оквирима излагања...

aj ti sa nadzemnim kapacitetom objasni.
ili ćeš i dalje da mantraš ko i sektaši "ne razumeš ti to" a nikakvog objašnjenja jer pojma nemate.
Па ти немаш духа за разумевање, јер се надгорњаваш супротстављеним закључцима у старту, уместо да будеш побожан и разборит...

Шта да ти се прича, да је већ било миропомазање у Лазаревој кући која му је просула жена Марија стакленицу мира за укоп, што је само пар апостола видело лично и забележило...

Сваки апостол прича оно што је видео лично или научио од Мајке Божије и сличних верних пратилаца, којих је било за прсте једне шаке, поготову пред страдање...

Isto tako i kada u jevanđelima pominju šta je Isus rekao pre nego što je izdahnuo. Ako su bili prisutni, zar nisu mogli da zapamte poslednje reči svoga učitelja? Vrlo nelogično.
moguće da je sve to rekao samo se ne zna kojim redosledom.
pazi jevanđelja ko zna ko je pisao pa onda kopije, pa kopije od kopija pa razni prevodioci, ko zna šta piše u originalu.
zato i ima ovoliko kontradiktornosti
recimo dok Hrist i apostoli pišu drugi dolazak u njihovo doba ide, crkva to prolongira do ne zna se kad i tako drži vernike u čekanju.
naišao sam na jednog pravoslavnog dal beše teolog ne znam ali očito da je shvatio poentu da se sve dešava u ovom životu.
takođe jedan pravoslavan sveštenik kaže ne "zavirujte iza zavese" tj šta će biti nakon ovog života.
ima i poštenih.

moguće da je sve to rekao samo se ne zna kojim redosledom.
pazi jevanđelja ko zna ko je pisao pa onda kopije, pa kopije od kopija pa razni prevodioci, ko zna šta piše u originalu.
zato i ima ovoliko kontradiktornosti
recimo dok Hrist i apostoli pišu drugi dolazak u njihovo doba ide, crkva to prolongira do ne zna se kad i tako drži vernike u čekanju.
naišao sam na jednog pravoslavnog dal beše teolog ne znam ali očito da je shvatio poentu da se sve dešava u ovom životu.
takođe jedan pravoslavan sveštenik kaže ne "zavirujte iza zavese" tj šta će biti nakon ovog života.
ima i poštenih.
A tu su i stavri koje crkva nije htela da "ubaci" u novi zavet jer im očigledno nije pasovalo. Isto je i za Božić koji je samo premaskirani paganski praznik. Ali to se ne može objasniti nekome ko je fanatično spreman da brani nešto što niije preispitivao. Ja više ovde ne otvaram teme, kao da pričam zidu. Neka svako veruje u svoju laž. :D

A tu su i stavri koje crkva nije htela da "ubaci" u novi zavet jer im očigledno nije pasovalo. Isto je i za Božić koji je samo premaskirani paganski praznik. Ali to se ne može objasniti nekome ko je fanatično spreman da brani nešto što niije preispitivao. Ja više ovde ne otvaram teme, kao da pričam zidu. Neka svako veruje u svoju laž. :D
ja nemam protiv, što se mene tiče neka veruje u šta hoće, ali kad piše "belo" a oni ti protumače da ustvari to belo nije belo već crno e onda stvarno ne znam, izvode vratolomije.
pa čoveče danas svi falsifikuju kopije od kopije prevode od prevoda pa našteluj sebi

ja nemam protiv, što se mene tiče neka veruje u šta hoće, ali kad piše "belo" a oni ti protumače da ustvari to belo nije belo već crno e onda stvarno ne znam, izvode vratolomije.
pa čoveče danas svi falsifikuju kopije od kopije prevode od prevoda pa našteluj sebi
Meni je omiljeno ono kad se nešto tumači bukvalno jer im ide u korist, a onda nešto je metafora jer im opet tako odgovara. No, opet, nemam problem da ljudi veruju u to što žele. Mada ne videh neki argument ovde i vidim da nije ovo za mene. Reddit možda ima bolju diskusiju.

Meni je omiljeno ono kad se nešto tumači bukvalno jer im ide u korist, a onda nešto je metafora jer im opet tako odgovara. No, opet, nemam problem da ljudi veruju u to što žele. Mada ne videh neki argument ovde i vidim da nije ovo za mene. Reddit možda ima bolju diskusiju.
ne može jedna "duhovna knjiga" da se gleda kao stvarnost već kao alegoriju u protivnom možeš imati kratak spoj u mozgu.
npr šta mi se sviđa, kad piše Isus kaže sve u pričama biva jer je to teška hrana za nas i da koliko toliko nešto shvatimo ali ne, ovde su svi eksperti izučavaoci naučavaici pa bolje znaju od samog Isusa šta je hteo reći
beži od takvih moj ti savet, ti koji gataju iz biblije :D

Па ти немаш духа за разумевање, јер се надгорњаваш супротстављеним закључцима у старту, уместо да будеш побожан и разборит...

Шта да ти се прича, да је већ било миропомазање у Лазаревој кући која му је просула жена Марија стакленицу мира за укоп, што је само пар апостола видело лично и забележило...

Сваки апостол прича оно што је видео лично или научио од Мајке Божије и сличних верних пратилаца, којих је било за прсте једне шаке, поготову пред страдање...
au brate ispolivaše ga svi redom samo ne znaju jel bio prtak ili nedelja , mobilni nisu radili tih dana?

zamisli grci jednobožci

18. А неки од Епикуроваца и од стојичких мудраца препираху се с њим; и једни говораху: Шта хоће овај беспослица? А други: Види се као да хоће нове богове да проповеда. Јер им проповедаше јеванђеље о Исусу и о васкрсењу.

19. Па га узеше и одведоше на Ареопаг говорећи: Можемо ли разумети каква је та нова наука што ти казујеш?

20. Јер нешто ново мећеш у наше уши; хоћемо дакле да видимо шта ће то бити.

21. А Атињани сви и путници из других земаља не беху низашта друго него да шта ново казују или слушају.

22. А Павле ставши насред Ареопага рече: Људи Атињани! По свему вас видим да сте врло побожни;

23. Јер пролазећи и мотрећи ваше светиње нађох олтар на коме беше написано: Богу непознатом. Ког дакле не знајући поштујете Оног вам ја проповедам

Postoje li biblijska prorocanstva koja se nisu ostvarila? I ako postoje, ne znaci li to da citav koncept pisma pada u vodu jer ne postoji doslednost? Sta na to kaze nas brzomislilac ChatGPT?

Da, postoji nekoliko biblijskih proročanstava koja se često navode kao neispunjena ili problematična. Neka od njih su:

1. Isusova brza ponovna pojava

U Novom zavetu, Isus kaže svojim učenicima:
"Zaista, kažem vam, nećete obići gradove Izraelove dok ne dođe Sin Čovječji." (Matej 10:23)
"

Ove rečenice sugerišu da je Isus trebao da se vrati vrlo brzo, u životnom veku njegovih učenika. Međutim, to se nije dogodilo.
Iz sledecih stihova vidimo da Isus govori da to nece biti skoro da ce cak zakasbiti i da ne zna taj dan.
U stvari izvotni tekst kaze to je posao Oca pa zato on o tome mece da govori.

Matej 24,36A o danu tome i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do otac moj sam.

Matej 25,5A budući da ženik odocni, zadrijemaše sve, i pospaše.

Matej 25,19A po drugom vremenu dođe gospodar tijeh sluga, i stade se računiti s njima.

Dojam u prevodima izgleda kao da Isus kaze da nece stici da obidju sve gradove u Izrailu tako ce on brzo doci.

Ali to izvorni tekst ne misli.
Jer smisao Isusovog dolaska je tek tada kada su svi cili.

Luka 24,47I da se propovijeda pokajanje u ime njegovo i oproštenje grijeha po svijem narodima počevši od Jerusalima.

2. Petrova 3,9 Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje.

A on navodno dolazi pre toga?
Pa za koga?

Ovo je znacenje teksta:

Задатак продирања јеванђеља у градове Израела је толико тежак да се не може завршити до доласка Сина Човечијег

Nastavice se.

"Zaista, kažem vam, neki od onih što ovde stoje neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovečjega kako dolazi u svom kraljevstvu." (Matej 16:28)

Isus ima specifican alegorijski nacin govora.
Jer odma posle par dana on vodi na goru dvojicu ucenika i preobrazava se pred njima u svojoj nebeskoj slavi u kakvoj ce doci kada bude dosao drugi put.
Ta dva ucenika su imala prilike da unapred vide delic toga, njegovog dolaska na taj nacin.
O tome je govorio Isus.

Kao kada kaze: srusite ovu crkvu i sagradicu novu za 3 dana.
Fariseji misle to bukvalno i kazu, sta prica ovaj, 46 god je gradjena a on ce sam za 3 dana?
Isus govori za sebe kao crkvu, on je crkva i sagradice je za 3 dana raspecem i vaskrsenjem.

Tako i za pricest, ovo je telo moje ovo je krv moja.
Opet neki misle da je to bukvalno.
Pa nije jer kada je uspostavio pricest jos nije bio razapet.
A i sam onda kaze da je to secanje na njega.
Itd.
Inace ko ce raskinuti zivog boga rukama i ako je to preziveo dokrajciti ga zubima?

Pogledajmo:

Matej 17,1Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu,

I odma posle 6 dana se to ispunilo.
3 ucenika su ga videli isto kao sto ce doci u svom carstvu tako ce izgledati.

Gramatika izvornog teksta namerno kaze, nakon 6 dana da bi ukazala na ispunjenje toga.

Matej 17,1I poslije šest dana uze Isus Petra i Jakova i Jovana brata njegova, i izvede ih na goru visoku same.

Matej 17,2I preobrazi se pred njima, i zasja se lice njegovo kao sunce a haljine njegove postadoše bijele kao svijet.

Matej 17,3I gle, ukazaše im se Mojsije i Ilija, koji s njim govorahu.

Matej 17,4A Petar odgovarajući reče Isusu: Gospode! dobro nam je ovdje biti; ako hoćeš da načinimo ovdje tri sjenice: tebi jednu, a Mojsiju jednu, a jednu Iliji.

Matej 17,5Dok on još govoraše, gle, oblak sjajan zakloni ih; i gle, glas iz oblaka govoreći: ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji; njega poslušajte.

Matej 17,6I čuvši učenici padoše ničice, i uplašiše se vrlo

.Matej 17,7I pristupivši Isus dohvati ih se, i reče: ustanite, i ne bojte se.

Matej 17,8A oni podignuvši oči svoje nikoga ne vidješe do Isusa sama.

Matej 17,9I silazeći s gore zapovjedi im Isus govoreći: nikom ne kazujte što ste vidjeli dok sin čovječij iz mrtvijeh ne ustane.

Njih trojica su videla delic Bozjeg carstva i Hristovu slavu.

Nastavice se.

2. Tir će biti uništen zauvek
(Jezekilj 26:7-14)

Prorok Jezekilj predviđa da će kralj Navuhodonosor uništiti grad Tir i da nikada neće biti obnovljen:
"I učiniću da budeš goli greben; postaćeš mesto gde se razapinju mreže; nećeš se više podići, jer ja, Gospod, govorim."

Iako je Navuhodonosor napao Tir, grad je preživeo i kasnije ga je obnovio Aleksandar Veliki. Danas postoji grad Tir u Libanu, što znači da proročanstvo nije u potpunosti ispunjeno.
Pa to se ispunilo Tir je bacen u vodu.
Tir o kome ti govoris nije onaj Tir gde je bio.
To je sasvim drugi grad na drugom mestu koji se tako prozvao.
Tir je skroz bacen u more kako prorocanstvo kaze.

Tir je izvorno bio ostrvo „okruženo morem“ (Ezek. 27:32). „Danas,“ kaže Aubet, „Tir je poluostrvo pridruženo kopnu.“ Poluostrvo je stvoreno zamuljivanjem mola ili nasipa koji je sagradio Aleksandar Veliki 332. prije n.e. (Aubet 1993: 27). Aubet napominje da je na kopnu postojao grad koji su rimski istoričari poznavali kao „drevni Tir“, a koji se naziva i „Paleo-Tir“. Egipatski i asirski tekstovi zovu ga Uzu / Ušu. Pisar u Papirusu Anastasiju I (1290–1186 prije n.e.), na primjer, kaže:

„Kakav je Uzu? Kažu da je još jedan grad u moru koji se zove Luka Tir. Voda se do njega dovodi čamcima.“ (Wilson 1969: 477) Aubet dodaje:

„Smatralo se da je bio drugi Tir na kopnu i trajao je kao satelitski grad sve dok je nije osvojio Nebuhadnezar.“ (1993: 30)

Nakon poraza Jerusalima 587. prije n.e., Nebuhadnezar je usmjerio pažnju na Tir. Iako je porazio kopneni Tir, 13-godišnja opsada ostrvskog grada pokazala se besplodnom. Istoričar Diodor je potvrdio da je Aleksandar koristio kamenje iz Starog Tira koji je uništio Nebuhadnezar za izgradnju svog mola (Diodor, 17.40; Wells 1936). Nasip je bio dugačak 800 m i širok 60 m, a izgrađen je tako da je Aleksandar mogao svoju opsadnu opremu premjestiti na ostrvo. Aleksandrovi inženjeri toliko su temeljno očistili ruševine iz Starog Tira da danas nije moguće pronaći trag drevnog grada. Tako, prema H.J. Katzensteinu, precizna lokacija kopnenog Tira predstavlja tačku kontroverze. Prema ovom stručnjaku za istoriju Tira, „Aleksandar Veliki ga je u svojoj poznatoj opsadi demontirao … i potpuno je nestao.“ (1997: 15).

H.J. Katzenstein tvrdi da je arheologija razbila svaku sumnju oko Nebuhadnezarove opsade Tira.

Back