BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
2 Mojsijeva 2

11. I kad Mojsije bijaše velik, izide k braći svojoj, i gledaše nevolju njihovu. I vidje gdje nekakav Misirac bije čovjeka Jevrejina između braće njegove.
Djela 7:23, Jevr. 11:24

12 I obazrev se i tamo i amo, kad vidje da nema nikoga, ubi Misirca, i zakopa ga u pijesak.

Ovako napisi da oni koji prvi put cuju o ovome imaju jasnu sliku :manikir:

Neko se sa anekim potukao, neko je nekog istukao i Mojsije kao glavni bahati magnaš onako ladno ubije čoveka...

A dobar je stih...

I obazrev se i tamo i amo, kad vidje da nema nikoga, ubi Misirca, i zakopa ga u pijesak.

i to u funkciji da pojedini imaju jasnu sliku da je to ubistvo izvršeno na svirep i podmukao način.

A da bi priča bila još jasnija da pogledamo i naredne stihove...

Izlazak 2:13-14...

'' I sutradan izađe opet, a to se dva Jevrejina svađahu, i reče onom koji činjaše krivo: Zašto biješ bližnjeg svog?
A on reče: Ko je tebe postavio knezom i sudijom nad nama? Hoćeš li da me ubiješ kao što si ubio Misirca? Tada se Mojsije uplaši i reče: Zaista se doznalo.''

Zašto se Mojsije i ovde nije obazreo levo i desno ...da bi ubio i ovog koji je samo bio onog drugog...

Baš me interesuje onako ...stručno objašnjenje...
Pointing_Character_8294.GIF

бил рокнуо хитлера док је био дете знајући да ће овај изазвати и учинити најстрашнији злочин човечанству 20 века?
молим те да ми одговориш што једноставније и искреније са да, не или нисам сигуран.
хвала унапред

Zmaje, Zmaje, kakve veze ima ovo sa onim

Brojevi 31:17...

'' Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.''

A u vezi tvog pitanja ne bih mogao ni da zamislim mogučnost da ubijem bilo koje malo dete pri zdravoj pameti naravno. Medjutim kada bih utripovao da neko dete može biti zločinac kada postane odrastao čovek pa zbog toga ubio neko dete...jedino što bi meni trebali da urade jeste to da me živog bace u ...krečanu...

Možeš li navesti stih u kojem Isus kaže da će se krstiti samo da bi ljudima dao primer...:think:

Sta radi Jovan krstitelj:

Marko 1:4 Pojavi se Jovan krsteći u pustinji, i propovedajući krštenje pokajanja za oproštenje greha.

Propoveda i krstava pokajanje od greha zbog orostenje greha.

Znaci svako ko njemu dodje kaje se od svojih greha to potvrdjuje svojim krstenjem. Jovan ga krstava da bi mu bog oprostio grehe.

ISUS DOLAZI KOD JOVANA DA SE KRSTI:

13 Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti.
14 A Jovan branjaše Mu govoreći: Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni?
15 A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Jovan ostavi Ga.
16 I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše Mu se nebesa, i vide Duha Božjeg gde silazi kao golub i dođe na Njega.
17 I gle, glas s neba koji govori: Ovo je Sin moj ljubazni koji je po mojoj volji.

Matej 3.

Jovan odbija jer ne vidi u njemu gresnika.
Kaze mu ti trebas mene da krstis, ti si pravednik.
Jovan ne vidi u Isusu osobu koja treba da se pokaje i krsti.

STA KAZE ISUS ZASTO SE KRSTAVA RADI OPROSTENJE GREHA?

>>ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. <<

ISUS SE KRSTAVA DA BI NAM BIO PORIMER NE ZATO JER JE BIO GRESAN .
Nije bio gresan.

2.Kor 5:21 Jer Onog koji ne znaše greha nas radi učini grehom, da mi budemo pravda Božja u Njemu.

Iako isus nije nikada ucinio greh, on je primio kaznu kao gresnik.

1.Pet 2:22 Koji greha ne učini, niti se nađe prevara u ustima Njegovim;

Kada Isus kaze da nam treba ispuniti svaku pravdu.
Misli na sve to sto je Bog odredio za spasenje coveka pa i krstenje.
Iako isus nije gresnik, on je kroz sve to trebao da prodje pa i kroz smrt, koja je u stvari samo udeo gresnika a ne pravednika.
Ali kao pravednik koji je umro za nas a ne gresnik je Isus mogao da plati nasu krivicu.
Kao gresnik nebi mogao ni za sebe.

Isus kaze svojim slusaocima:

Joh 8:46 Koji me od vas kori za greh? Ako li istinu govorim, zašto mi vi ne verujete?

Apostoli kazu:

2.Kor 5:21 Jer Onog koji ne znaše greha nas radi učini grehom, da mi budemo pravda Božja u Njemu.

Heb 4:15 Jer nemamo Poglavara svešteničkog koji ne može postradati s našim slabostima, nego koji je u svačemu iskušan kao i mi, osim greha.

Isus je morao sve da prodje kao i mi, osim greha.

8 Znajući da se propadljivim srebrom ili zlatom ne iskupiste iz sujetnog svog življenja, koje ste videli od otaca; 19 Nego skupocenom krvlju Hrista, kao bezazlenog i prečistog jagnjeta;

1 Petrova 1.

1.Pet 2:22 Koji greha ne učini, niti se nađe prevara u ustima Njegovim;

Sta radi Jovan krstitelj:

Marko 1:4 Pojavi se Jovan krsteći u pustinji, i propovedajući krštenje pokajanja za oproštenje greha.

Propoveda i krstava pokajanje od greha zbog orostenje greha.

Znaci svako ko njemu dodje kaje se od svojih greha to potvrdjuje svojim krstenjem. Jovan ga krstava da bi mu bog oprostio grehe.

Kažeš svako ko njemu dodje kajući se Jovan ga krštava...No neće biti da je baš tako...Jovan je birao koga će krstiti a koga neće...

Matej 3:7...''A kad vide (Jovan) mnoge fariseje i sadukeje gde idu da ih krsti, reče im: Porodi aspidini! Ko kaza vama da bežite od gneva koji ide?''

13 Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti.
14 A Jovan branjaše Mu govoreći: Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni?
15 A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Jovan ostavi Ga.

A nije li Isus došao Jovanu da ga Jovan krsti da bi se ispunilo...pismo...Ima mnogo stihova kada Isus kaže ono...da se zbude pismo...A ima i ono da je prorokovano da će biti kršten isto kao i ono da će biti raspet. Neće biti da je Isus kršten da bi dao primer drugima već da bi se ispunilo proroštvo a to nije jedno te isto.

A ima i ono... da li je Jovan znao da je Isus onaj koji krštava svetim duhom...

Jovan 1:32-34 ...

"I svedoči Jovan govoreći: Videh Duha gde silazi s neba kao golub i stade na Njemu. I ja Ga ne znadoh; nego Onaj koji me posla da krstim vodom On mi reče: Na koga vidiš da silazi Duh i stoji na Njemu to je Onaj koji će krstiti Duhom Svetim.I ja videh i zasvedočih da je ovaj Sin Božji.''

Ovo ekstremno protivreči onom iz ...

Matej 3:13-14 ...

"Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti. A Jovan branjaše Mu govoreći: Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni?"

Nije Glasniče Biblija jednostavna da bi se iz nje uzeli samo oni stihovi kojima bi se nešta dokazalo jer se ne mogu tek tako odbaciti i oni drugi koji protivreče onim koji se uzimaju za neku konkretnu okolnost.

A sada onako logično. Nije li apsurdno da se Isus pokaje i da ga Jovan krsti a da je pri tom Isus oličenje bezgrešnosti. Ja mislim da je apsurdno ...samo tako...

Kada Isus kaze da nam treba ispuniti svaku pravdu.
Misli na sve to sto je Bog odredio za spasenje coveka pa i krstenje.
Iako isus nije gresnik, on je kroz sve to trebao da prodje pa i kroz smrt, koja je u stvari samo udeo gresnika a ne pravednika.

Kada je Jovan rekao Isusu...Ti treba mene da krstiš...moguće je da se je osećao grešnim kao Adamov potomak i kao takav bio grešan. No kako po Jovanovom jevandjelju Jovan K. nije znao ko je Isus do trenutka završetka krštenja priča se malo komplikuje. A kada Isus kaza ono...ostavi sada... to bi moglo da bude u smislu...imamo da završimo scenario pa ćemo kasnije misliti o tome...A što se tiče onog ispunjenja svake pravde to se ne misli na ono...pravedno-nepravedno već na nešta drugo.

Zgodno složeno.

No poslije Ivan šalje učenike da ga pitaju je li on taj ??

Dakle moguće da je to interpolacija taj uvod.

Nisam u prethodnom postu stigao da napišem i o tome...ali sam stigao postaviti ono...

Jovan 1:32-33 ...

"I svedoči Jovan govoreći: Videh Duha gde silazi s neba kao golub i stade na Njemu. I ja Ga ne znadoh; nego Onaj koji me posla da krstim vodom On mi reče: Na koga vidiš da silazi Duh i stoji na Njemu to je Onaj koji će krstiti Duhom Svetim."

Nisam u prethodnom postu stigao da napišem i o tome...ali sam stigao postaviti ono...

Jovan 1:32-33 ...

"I svedoči Jovan govoreći: Videh Duha gde silazi s neba kao golub i stade na Njemu. I ja Ga ne znadoh; nego Onaj koji me posla da krstim vodom On mi reče: Na koga vidiš da silazi Duh i stoji na Njemu to je Onaj koji će krstiti Duhom Svetim."

Post je upao iza tvoga ali je pisan iza glasnikova i njemu je bio namjenjen da je zgodno složio i uzima što paše kao po običaju ne sagledavši cjeli kontekst.
Ivanove sumnje su velike i to je vidljivo u evandjelima.

Post je upao iza tvoga ali je pisan iza glasnikova i njemu je bio namjenjen da je zgodno složio i uzima što paše kao po običaju ne sagledavši cjeli kontekst.
Ivanove sumnje su velike i to je vidljivo u evandjelima.

Znam da si pisao u vezi Glasnikovog posta. Ja sam se samo nadovezao na to...onako..

I to je ono o čemu ti pre neki dan pisah. Uvek ma ko da je od vernika u pitanju uvek se uzima samo ono što kako ti kaza... paše za neku konkretnu situaciju.

Neko se sa anekim potukao, neko je nekog istukao i Mojsije kao glavni bahati magnaš onako ladno ubije čoveka...

A dobar je stih...

I obazrev se i tamo i amo, kad vidje da nema nikoga, ubi Misirca, i zakopa ga u pijesak.

i to u funkciji da pojedini imaju jasnu sliku da je to ubistvo izvršeno na svirep i podmukao način.

A da bi priča bila još jasnija da pogledamo i naredne stihove...

Izlazak 2:13-14...

'' I sutradan izađe opet, a to se dva Jevrejina svađahu, i reče onom koji činjaše krivo: Zašto biješ bližnjeg svog?
A on reče: Ko je tebe postavio knezom i sudijom nad nama? Hoćeš li da me ubiješ kao što si ubio Misirca? Tada se Mojsije uplaši i reče: Zaista se doznalo.''

Zašto se Mojsije i ovde nije obazreo levo i desno ...da bi ubio i ovog koji je samo bio onog drugog...

Baš me interesuje onako ...stručno objašnjenje...
Pointing_Character_8294.GIF

Nije to bio obican NEKO nego njegov sunarodnik kojeg je neki Misirac tukao i maltretirao :)

A premda su Jevreji bili robovi, nije imao ko da ga odbrani i ovaj je mogao ciniti s njim sta god pozeli cak i da ga ubije nebi odgovarao :)

Zato je Mojsije kao pravedan covek tako postupio jer nije mogao samo da gleda kako se neko izivljava sa njegovim sunarodnikom :manikir:

Ali sve je to bio deo Bozijeg plana da bi Mojsije pobego u pustinju i tamo sreo Boga i ostalo sto je sledilo :D

Ti stalno osudjujes nesto sto i sam ne mozes dokuciti :mrgreen:

Vidim ovde i sudis Bogu za njegova dela koja je cinio :lol:

Ti si znaci pravedniji cak i od Boga kad mu mozes suditi hmm :think:

Poslednja izmena:
'' Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.''

A u vezi tvog pitanja ne bih mogao ni da zamislim mogučnost da ubijem bilo koje malo dete pri zdravoj pameti naravno. Medjutim kada bih utripovao da neko dete može biti zločinac kada postane odrastao čovek pa zbog toga ubio neko dete...jedino što bi meni trebali da urade jeste to da me živog bace u ...krečanu...

па проблем је то да Бог не трипује, то је својствено човеку зато и прави грешке.
можда је мојсије триповао када је то писао, а можда није?

па проблем је то да Бог не трипује, то је својствено човеку зато и прави грешке.
можда је мојсије триповао када је то писао, а можда није?

cek bre...ti opet bogu dajes osobine smrtnog coveka? zar bog nije slozenije bice cije osobine jedan smrtnik tesko da moze da pojmi - sto se vidi iz prilozenog :)

cek bre...ti opet bogu dajes osobine smrtnog coveka? zar bog nije slozenije bice cije osobine jedan smrtnik tesko da moze da pojmi - sto se vidi iz prilozenog :)
не дајем БРЕ него раздвајам човекову промисао од божије.
ја као човек не би могао да убијем дете, а рецимо човека би рокнуо (у екстремном случају) да ми око не трепне, док Бог може да убије дете а исто може да опрости злочинцу.

ne ide to tako...znaci bog za sebe ima posebne moralne zakone a ljudima je maksimalno ogranicio slobodu uvodjenjem strogih 10 zapovesti.

наравски, оно што је нама немогуће Богу је могуће.
и када одеш на суд да ти се суди, судија ти одређује казну када сагледа све чињенице иако је по теби неправедно теби пресудио, а он је само обичан човек који ради свој посао.
не видим ако каже да волиш Њега и друге људе, где те је ограничио с обзиром да по твојој норми није потаман па живиш ван тих заповеди,
добила си моћ расуђивања, е сад да ли је то добро или лоше само Небо зна.:)

ko kaze da ja zivim izvan ovih 10 zakonitosti? ja samo kazem da su zakoni relativni :lol:
ja ne vidim boga kao NEKOGA ko moze da ubije, da pomogne, da onesposobi, da kazni...takvo vidjenje je za ove sto bi da se drze u stadu. to je manipulisanje narodom po principu nagrade i kazne.
па јесте човеку је све релативно јер не зна све чињенице и онда тако ми диванимо и размењујемо ко је како разумео неку поруку.
можда гледамо исту ствар само из различитих углова па се дешавају нејасноће јер ти мој а и ја твој угао уопште не видимо.
ајд сад реци ми да ти не кажњаваш или не награђујеш своје дете, па да помислим да си тролер:D

Дигресија из друге религије.
Седи Мујо у салону за шанком, потеже виски за вискијем. Отварају се двокрилна врата, улази Вајат Ерп. Мујо се окрену, проговоре колтови, Вајат Ерп лежи мртав. Отварају се двокрилна врата, улази Док Холидеј. Мујо се окрену, проговоре колтови, Док Холидеј лежи мртав. Отварају се двокрилна врата, улази Шериф, Мујо се окрену па рече "Е да ниси муслиман и тебе бих вала упуцао!"

па јесте човеку је све релативно јер не зна све чињенице и онда тако ми диванимо и размењујемо ко је како разумео неку поруку.
можда гледамо исту ствар само из различитих углова па се дешавају нејасноће јер ти мој а и ја твој угао уопште не видимо.
ајд сад реци ми да ти не кажњаваш или не награђујеш своје дете, па да помислим да си тролер:D

da ali ja nisam bog....nagrada i kazna vaze samo za ovaj svet smrtnika dragi :)
ovo za ugao gledanja nemas si itekako u pravu, sto jeste upravo dokaz o relativnosti svega pa i bozijih zakona koji vladaju ovde u prizemlju.

наравски, оно што је нама немогуће Богу је могуће.
и када одеш на суд да ти се суди, судија ти одређује казну када сагледа све чињенице иако је по теби неправедно теби пресудио, а он је само обичан човек који ради свој посао.
не видим ако каже да волиш Њега и друге људе, где те је ограничио с обзиром да по твојој норми није потаман па живиш ван тих заповеди,
добила си моћ расуђивања, е сад да ли је то добро или лоше само Небо зна.:)

Чекај бре, бркаш лончиће. Убиство је итекако могуће и човеку, сваки дан се уверавамо у то, а наши драги нововерци-протестанти то правдају "слободном вољом" (за њих: само да знате - Лајбницова теодикеја уопште не укључује слободну вољу, и много је боља од ваше).
Да ти помогнем, можда си хтео рећи да је убиство неморално човеку, а може бити морално Богу?!

da ali ja nisam bog....nagrada i kazna vaze samo za ovaj svet smrtnika dragi :)
ovo za ugao gledanja nemas si itekako u pravu, sto jeste upravo dokaz o relativnosti svega pa i bozijih zakona koji vladaju ovde u prizemlju.

е необрћи сад драга:), јер том логиком и ти манипулишеш децом.
релативно је за човека не за Бога, Он зна а ми учимо и надамо се да ћемо достигнути то знање, међутим, то је немогућа мисија, али поента је тежња ка том знању. (барем ја тако схватам)
настаје проблем оног тренутка кад се неко појави и каже да зна ту онда избија курцслуш.

Чекај бре, бркаш лончиће. Убиство је итекако могуће и човеку, сваки дан се уверавамо у то, а наши драги нововерци-протестанти то правдају "слободном вољом" (за њих: само да знате - Лајбницова теодикеја уопште не укључује слободну вољу, и много је боља од ваше).
Да ти помогнем, можда си хтео рећи да је убиство неморално човеку, а може бити морално Богу?!

i ja mislim da je hteo ovo da kaze :) inace postoje ljudi koji nemaju problem sa moralom kad je ubistvo dece u pitanju, imas primere kroz istoriju.

добро сам написао, само нисам мислио на убиство када сам споменуо не/могућност, него на уопштено, па и на те моралне законе који су нама представљени преко Библије.
.

to se dragi zove vaspitanje...iz mog ugla npr :lol:
to i kazem bog ne podleze tim igrama kojima se smrtnici igraju. kad bi mogao da posmatras stvari iz bozije perspektive shvatio bi da su delovi ove nase stvarnosti tako mali i nebitni.

хехе ти била добра за политичаре
зашто Бог не би васпитавао своја створења?
и откуд ти знаш где Бог подлеже или не подлеже за "небитним" стварима?:D

Pa ja sam mislo da razgovaram sa nekim ko razume tematiku da nemoram da pisem opsirno,i da se podrazumeva da krstava svakoga koji dodje kajuci se.
One sto su Svestenici i Fariseji poslali da uhode Jovana nisu ni dosli da se krste.
A da su se pokajali i da su hteli Jovan bi i njih krstio.
Trebam, li uz sve to da objasnim da li su dosli na knjima ili pesice ?
Da lis u dosli siti ili gladni?
Da lli su poneli oruzje ili ne?
Koliko dugo su tacno tamo ostali?
Kako Jovan da krsti nekoga koji nema greha.
Zato je Jovan mislo da ne krsti Isusa.
A ako mislis drugacije.
Samo napred!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back