Би-Би-Си најављује насиље на КиМ???

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
Када представници НАТО-а који су пре свега и задужени и смештени на КиМ ради одржавања мира у покрајини,преко БиБиСи-ја отворено и без пардона најављују насиље - како онда тумачити глупачке изјаве Шутановца и Тадића???

Дакле, Срби, спремајте се за рат!'Na Kosovu će izbiti nasilje'

Dejan Radojević
BBC London
t.gif

t.gif
20071214103302_44300368_kosovobannerafp_203b.jpg

Srpski navijači na fudbalskim tribinama Šta će se dalje dešavati na Kosovu je pitanje kojim se ovih dana bavi nemali broj analitičara, a kao jedno od ključnih pitanja po okončanju sednice Saveta bezbednosti UN 19. decembra nameće se bezbednosna situacija.
Naime, veliki broj posmatrača strahuje od izbijanja nasilja u pokrajini, zbog nezadovoljstva albanske većine odlaganjem konačnog rešenja za pitanje statusa pokrajine.
Prvi komandant KFOR-a, Klaus Rajnhard, u razgovoru za BBC kaže da će, po njegovom mišljenju, na Kosovu najverovatnij izbiti sukobi:
"Ne mislim da će oni prerasti u neku vrstu gradjanskog rata, zato što je NATO tamo - spreman je, njegovi vojnici znaju šta da rade. Biće na ulicama i pokušaće da spreče nasilje. Ali oni ne mogu da budu na svakom mestu, posebno ne tokom noći. Šesnaest hiljada vojnika nije mnogo. Zato mislim da će na Kosovu izbiti nasilje", kaže Rajnhard.


Zaštita Srba prioritet
On dodaje da će glavna uloga NATO-a i civilne misije EU, ukoliko ona bude upućena na Kosovo, biti zaštita Srba - iako medjunarodne snage neće baš biti popularne medju njima:
"Možda među pripadnicima srpske manjine vojnici NATO-a neće biti naročito popularni, ali mislim da su Srbi svesni da bez međunarodnih snaga ne bi imali šanse da opstanu."
Nemački general upozorava i da bi dogadjaji koji bi mogli da uslede posle proglašenja nezavisnosti Kosova mogli da imaju posledice po čitav region:
"Plašim se da će u tom slučaju i Srbi severno od Ibra proglasiti nezavisnost, i da bi to moglo da izazove lančanu reakciju. Na primer, Albanci na jugu Srbije, na području Preševa, mogli bi da pokušaju da se ujedine sa Kosovom. To bi moglo da dovede do sličnih inicijativa u delovima Makedonije. Pri tome, ne znamo šta bi u tom slučaju uradila Republika Srpska, koja bi mogla da pokuša da se izdvoji iz Bosne i Hercegovine", ocenjuje Rajnhard u razgovoru za BBC.

"Sve zavisi od igrača na terenu"
t.gif
20051007190601kosovo.203jpg.jpg

Vojnik KFOR-a tokom demonstracija na Kosovu Tomaš Valašek, direktor Odseka za spoljnu politiku i bezbednost pri Centru za evropske reforme u Londonu dao je svoju procenu dešavanja na Kosovu nakon neuspeha pregovora dveju strana i održavanja sednice SB UN 19. decembra:
"Šta će se dešavati na terenu na Kosovu sada zavisi od igrača na terenu. Tužna istina je da su se velike sile - Amerika, Evropa i Rusija - našle u potpunoj blokadi u Savetu bezbednosti. Na regionalnom nivou, Srbija i kosovske vlasti su takodje u blokadi. Nema mnogo nade za diplomatsko rešenje, a razvoj situacije će zavisiti od poteza koje budu vukli kosovska vlada i Beograd. Čini mi se da Evropska unija pokušava da taj proces makar u nekoj meri drži pod kontrolom. U svakom slučaju, ovo je loš rezultat. Svi smo se nadali sporazumnom rešenju", rekao je on.

Sprečiti pogoršanje situacije
Za Evropsku uniju je sada ključno da spreči da loša situacija postane još gora, i zato je važno da bezbednosnu situaciju drži pod kontrolom, dodaje Valašek :
"Postoji više scenarija koji imaju različite posledice po bezbednosnu situaciju. Svi očekuju da kosovska vlada proglasni nezavisnost - pitanje je šta će se onda dogoditi sa Srbima na severu Kosova. Neke zemlje Evropske unije brinu da bi onda i Srbi na severu proglasili nezavisnost. Pitanje je šta bi se desilo sa srpskim enklavama južno od Ibra? Da li će ti ljudi napustiti svoje domove? Dakle, ima raznih loših scenarija koji podrazumevaju pokrete izbeglica i napetosti izmedju Srba i Albanaca. Mislim da je vrlo važno da i NATO i EU budu spremni za sve te scenarije, i da budu u stanju da odgovore kako bi bezbednosna situacija ostala pod kontrolom".

Šta sa srpskim enklavama?
t.gif
20041024040949kosovo2203.jpg

Kosovski Srbi BBC je Tomaša Valašeka upitao i da li će NATO pokušati da spreči Srbe na Kosovu da se u suštini odvoje od Kosova i ostanu u sastavu Srbije:
"Ne znam kakva politička uputstva data komandantima vojnih snaga, ali znam da su im politička uputstva potrebna. Znam da su do pre nekoliko nedelja dobijali vrlo oskudna uputstva. Komandant NATO snaga na Kosovu se čak žalio da ne dobija dovoljno uputstava o tome kako da reši ta politička pitanja. Zbog toga je važno da EU i NATO zajedno sa vladama u Beogradu i Prištini razmotre razne scenarije, i da se unutar Unije i NATO donesu odluke - šta se dešava u slučaju A, šta se dešava u slučaju B, šta u slučaju C... Scenarije zapravo i nije teško predvideti - proglašenje nezavisnosti Kosova, pokušaj severa Kosova da se odvoji, izbeglički talas... Potrebno je da sada odlučimo šta ćemo raditi, a ne kada to već počne da se dešava".
Valašek dodaje da se na planovima radi, ali podvlači da ima utisak da komandanti NATO snaga na Kosovu očigledno nisu zadovoljni, jer još uvek nisu dobili nikakva detaljna uputstva.
 

UbicaDecijegaLica

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
Нису ни свесни која се Пандорина кутија отвара евентуалним признањем Косова, или им је можда циљ
изазивање општег хаоса?!

Zasto bi Americi bila u interesu jaka EU, jaka Rusija i sve jaca Kina ? Sa "Balkanskim pitanjem" Amerika moze da resi (zapali) dva problema EU i Rusija. Sto se tice Kine, ona im sada odgovara jer se vecina robe na njihovom trzistu proizvodi u Kini za minimalna ulaganja (troskove) a prodaje se po maksimalnim cenama na njihovom (US) trzistu. Kompanije koje uzimaju milijarderske profite su svakako americke a njihovim vlasnicima (koji podrzavaju US vladu) je u interesu da se ovo stanje nastavi. Kada (ako) im Kina zasmeta, tu su uvek Tajvan, Japan i drugi kineski vekovni "neprijatelji" kao "azijski fitilj". Amerika je upravo bila najjaca posle velikih ratova, kad su svi ostali bili poruseni i naravno da bi se izgradili morali su da se zaduzuju mocnoj Americi od koje su ujedno sve morali i da kupe jer nisi imali infrastrukturu za bilo kakvu proizvodnju.

Zapitajte se samo kome bi trenutno Globalni Rat najvise odgovarao ?
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.