Безвлашће у Шавнику, нема ни избора ни принудне управе!

Stronghold

Aktivan član
Poruka
1.503
У црногорској општини Шавник локална власт не функционише од 2022. године, још нема одлуке о новим изборима, а црногорска влада је повукла одлуку о увођењу принудне управе.

Својеврско безвлашће у Шавнику траје од неуспелих избора 2022. године а расплет се не назире ни после реакције власти из Подогорице.

Одлука Владе да уведе принудну управу у општини Шавник била је спорна, исто као што је спорна и одлука Скупштине општине Шавник да скрати мандат који је престао још 2022 године, тврди адвокат Веселин Радуловић, а преноси РТЦГ.

Он наводи да је такође спорна и одлука црногорске владе да накнадно повуче своју одлуку, али и да је добар потез председника Јакова Милатовића да не донесе одлуку о расписивању избора.

"Изгледа да законодавац не може бити да буде ни приближно маштовит и да предвиди све ситуације које политичари и политичке партије могу да креирају у пракси. У сваком случају, не можемо говорити о елементарној регуларности изборног процеса у ситуацији када изборни процес не може да се оконча у једној тако малој општини и истовремено се стварају услови да се распишу нови избори иако приходни избори нијесу одржани", сматра Радуловић.

Излаз из ове ситуације он види у томе да институције обезбеде да се окончају већ расписани локални избори јер је то обавеза државе и њених институција.

"Услове за одржавање избора не можете мењати док изборни процес траје, али свакако треба обезбедити правни оквир који ће у будућности обезбедити регуларност изборног процеса. Коначно, невероватно је који је степен неодговорности код тзв политичких елита и колико су институције неспособне да обезбеде поштовање правног поретка и политичаре и политичке партије доведу "ка познанији права"", навео је Радуловић.

Црногорска влада је повукла одлуку о увођењу принудне управе у Шавнику зато што одлука СО Шавник о скраћењу мандата локалном парламенту ступа на снагу даном доношења.

У саопштењу Владе наводи се да је одлука повучена како не би дошло до објављивања два правна акта која на различите начине уређују исто питање."

https://www.politika.rs/scc/clanak/606621/Bezvlasce-u-Savniku-nema-ni-izbora-ni-prinudne-uprave

Dosta više sa tom Ukrajinom,ovo je bitnije!
 

Back
Top