Bezobrazluk lekara

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.857
HIPOKRATYOVA ZAKLETVA

Kunem se Apolonom Lekarom i Asklepijem i Higijom i Panakejom i svim bogovima i boginjama, koje pozivam za svedoke, da ću prema svojim sposobnostima i rasuđivanju ispuniti ovu zakletvu i ovaj zavet:
Da ću onog ko me je naučio ovoj veštini smatrati ravnim mojim roditeljima i da ću živeti u saradnji sa njim i da ću mu, kad mu je potreban novac, davati deo svog; da ću njegove potomke smatrati ravnim mojoj braći i sestrama po muškoj lliniji i da ću ih učiti ovoj veštini – ako žele da je nauče – bez naknade i zaveta, da ću učenja i usmena uputstva i svo drugo znanje preneti mojim sinovima i sinovima onog ko je poučio mene, i učenicima koji su dali ovaj zavet i zakleli su se po medicinskim pravilima – ali nikom drugom.
Primeniću mere dijete za dobrobit bolesnih prema svojim sposobnostima i proceni, čuvaću ih od štete i nepravde.
Neću dati nikakav smrtonosan lek nikome ko ga traži, niti ću tako nešto predlagati. Isto tako, neću nijednoj ženi dati sredstvo za abortus. U čistoti i svetosti držaću moj život i moju veštinu.
Neću primeniti nož, čak ni na onima koji pate od kamena, već ću to prepustiti onima koji se tim poslom bave.
U koju god kuću da dođem, doći ću za dobrobit bolesnih, uzdržavajući se od svake namerne nepravde, svakakvog lošeg ponašanja, a posebno od seksualnih odnosa i sa ženskim i sa muškim osobama, svejedno da li su slobodni ili robovi.
Šta god da prilikom lečenja, pa čak i po strani od lečenja, čujem u pogledu života drugih ljudi, a što nipošto ne bi trebalo pričati, zadržaću za sebe, smatrajući da je sramota govoriti o takvim stvarima.
Ako ispunim ovu zakletvu i ne prekršim je, neka mi bude dato da uživam u životu, vladam ovom veštinom, da budem uvažen među ljudima za sva vremena; a ako je prekršim i lažno se zakunem, neka me zadesi sve suprotno od ovoga.

hipokrat_coin.gif

Ovo je izvorna Hipokratova zakletva, kakva se danas više ne koristi. Ona je danas potpuno izmenjena, u smislu poštovanja dostignuća savremene nauke. Na nekim medicinskim fakultetima u svetu se čak više i ne polaže ni u kom obliku.

A iz kog razloga se vise ne drze Hipokratove zakletve ? Da nije nesto upereno protiv njih ili je sadrzaj takav da ih ometa u redovnom i savesnom vrsenju sluzbe za koju su placeni,i to dobro za nase uslove? Pitam,jer ima dosta primera nesavesnog lecenja,skoro svakodnevno saznamo za neki slucaj.

Ako se ovo tako cesto desava a isti prave fatalne greske,neka mesaju malter,tu iako su nesposobni i ako naprave gresku nece unistiti neciji zivot :evil::evil::evil:

Ovo sam sad nasao pretrazujuci ... nazalost svakodnevno procitamo ovako nesto.Sta se desava sa tim ljudima,jesu li svesni sta cine

http://www.vesti.rs/Drustvo/Tesko-dokazive-greske-lekara.html

:evil::evil::evil:

Podrazumevano strahovita doktorska greska--ko odgovara za nju..??

prijatelj mi je 7 godina lecen od raka koze da bi posle 7 godina otkriveno da je pogresna dijagnoza...dijagnoza je potvrdjena sa vise mesta da bi prvo posle 7 godina demantovana u inostranstvu a nakon toga potvrdjena na VMA...toliko hemodijaliza...zracenja...zamislite koliko je trpela sve godine porodica--posebno ako se zna da u porodici niko nije stalno zaposljen...zanima me ima li ovaj covek pravo na naknadu stete..?? ako ima zna li neko advokata koji se bavi ovakvom problematikom..??ako zna nek mi na PP posalje njegove podatke...

Podrazumevano strahovita doktorska greska--ko odgovara za nju..??

prijatelj mi je 7 godina lecen od raka koze da bi posle 7 godina otkriveno da je pogresna dijagnoza...dijagnoza je potvrdjena sa vise mesta da bi prvo posle 7 godina demantovana u inostranstvu a nakon toga potvrdjena na VMA...toliko hemodijaliza...zracenja...zamislite koliko je trpela sve godine porodica--posebno ako se zna da u porodici niko nije stalno zaposljen...zanima me ima li ovaj covek pravo na naknadu stete..?? ako ima zna li neko advokata koji se bavi ovakvom problematikom..??ako zna nek mi na PP posalje njegove podatke...

Član 251. KZ
(1) Lekar koji pri pružanju lekarske pomoći primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili ne primeni odgovarajuće higijenske mere ili uopšte očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i drugi zdravstveni radnik koji pri pružanju medicinske pomoći ili nege ili pri vršenju druge zdravstvene delatnosti očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Pod lečenjem se u smislu ovog krivičnog dela podrazumeva postavljanje dijagnoze i određivanje i primenu terapije.

E sad za konkretnu naknadu štete ne znam, ali se od srca nadam da ćeš naći što pre adekvatnog advokata, jer ovo ne treba pustiti tek tako da se gurne pod tepih.

Član 251. KZ
(1) Lekar koji pri pružanju lekarske pomoći primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili ne primeni odgovarajuće higijenske mere ili uopšte očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i drugi zdravstveni radnik koji pri pružanju medicinske pomoći ili nege ili pri vršenju druge zdravstvene delatnosti očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Pod lečenjem se u smislu ovog krivičnog dela podrazumeva postavljanje dijagnoze i određivanje i primenu terapije.

E sad za konkretnu naknadu štete ne znam, ali se od srca nadam da ćeš naći što pre adekvatnog advokata, jer ovo ne treba pustiti tek tako da se gurne pod tepih.
ubedjujem coveka da tuzi...i za sad ne sme..leci se jos u istim institucijama i plasi se posledica...pogresilo je vise institucija kod nas...platio je pregled u bugarskoj gde mu je data sasvim druga dijagnoza koja je kasnije potvrdjena i na nasoj VMA...sto je najgore vise patologa u vise institucija je dalo pogresan nalaz...uzas...covek je izgubio 40 kilograma...zracen nekoliko puta...pa one kako se zvase za rak terapije..jedva mu sad po malo organizam prihvata novu terapiju prema novoj dijagnozi...sta je ta porodica pretrpela je uzas...niko u kuci ne radi..a mesecno je covek placao i do 450 evra i to za pogresne lekove...

ubedjujem coveka da tuzi...i za sad ne sme..leci se jos u istim institucijama i plasi se posledica...pogresilo je vise institucija kod nas...platio je pregled u bugarskoj gde mu je data sasvim druga dijagnoza koja je kasnije potvrdjena i na nasoj VMA...sto je najgore vise patologa u vise institucija je dalo pogresan nalaz...uzas...covek je izgubio 40 kilograma...zracen nekoliko puta...pa one kako se zvase za rak terapije..jedva mu sad po malo organizam prihvata novu terapiju prema novoj dijagnozi...sta je ta porodica pretrpela je uzas...niko u kuci ne radi..a mesecno je covek placao i do 450 evra i to za pogresne lekove...

:dash: :dash: :dash: :dash: :dash:
Boldovano, razumem ga, jer sam i ja bila u sličnoj situaciji (grdno sam nastradala zbog nemara lekara, i nisam imala energije da se mlatim po sudovima).
Ali, ovo što je on pretrpeo je stvarno.... previše.

Meni nije jasno odakle 450 evra mesečno. To je za godinu dana 5400 evra. A za sedam godina 37800 evra. A niko u kući ne radi...

A kada je utvrdjeno da se ne radi o raku kože...koja je nova dijagnoza utvrdjena...

Meni nije jasno odakle 450 evra mesečno. To je za godinu dana 5400 evra. A za sedam godina 37800 evra. A niko u kući ne radi...

A kada je utvrdjeno da se ne radi o raku kože...koja je nova dijagnoza utvrdjena...

I sad je bitnije odakle njemu 450 evra mesečno da spašava živu glavu (kako je mislio), nego apsolutna nekompetencija i nebriga lekara i patnja njegova i njegove porodice?

Naravno da nije bitnije! O suštini problema smo i diskutovali, na kraju krajeva.

(ali inače i ja se pitam, pošto je to masovna pojava - kako nezaposleni ljudi uspevaju da skupe tolike novce za lečenje - ali to je moj lični trip, pošto da sam u takvoj situaciji, ja to kanda ne bih uspela ... to je krajnje sekundarno, ali se opet provuče kroz diskusiju)

pa oni znaju kako su se snalazili...pomagala je porodica,ponekad opstina...sin i supruga su svercovali i dovijali se na sve nacine..prodavali su sta su imali i tako...

Naravno da nije bitnije! O suštini problema smo i diskutovali, na kraju krajeva.

(ali inače i ja se pitam, pošto je to masovna pojava - kako nezaposleni ljudi uspevaju da skupe tolike novce za lečenje - ali to je moj lični trip, pošto da sam u takvoj situaciji, ja to kanda ne bih uspela ... to je krajnje sekundarno, ali se opet provuče kroz diskusiju)

njegov sin je najbolji prijatelj mom sinu...ne ide da javno pisem...ako procita taj divni decko---podsetice se muka tantalovih..a cim je dobio vozacku morao je da pocne da svercuje da bi pomogao porodici...i medicinu je upisao--verujem da je povod bio otac..inace je vukovac a sad 4 god.medicine..

I moja majka je kriva za korupciju u medicini.

Nema odlaska kod lekara a da ne ponese čokoladu i kafu.

I šta ona kaže na moje primedbe da je podmićivač ?! Pa kaže da posle takvog nastupa lekar ima živaca da je lepo sasluša, bude ljubazan i pre završava dalje potrebne preglede.

Mislim, ja posle toga mogu samo da zaćutim jer sam se sreo s majmunima u belim mantilima koji otaljavaju pacijente kao stoku, namrgođeni, bez jezika i s mržnjom prema celom svetu.

Pa sad budi pametan, i sudi ...

Moja supruga pokusala je da izabere ginekologa u Domu zdravlja "Noni Sad"...

Sestra koja zakazuje preglede kod doktorke Popov odbila da napravi ugovor,kojim bi moja supruga izabrala dr.Popov za svog lekara,sa objasnjenjem da je doktorka "prebukirana" i da potrazi drugog.Sestra koja zakazuje kod druge doktorke rekla je da je doktorka trenutno odsutna,ali nece moci da je prihvati kao pacijenta ni kada se vrati jer takodje ima previse pacijenata. Na moje pitanje "Da li pacijent ima pravo da bira lekara i da li lekar moze da odbije pacijenta?" odgovorila mi je sa "Da,moze ako ima previse pavijenata.".

Kod zastitnika prava pacijenata dobio sam sledeci odgovor:
"Ako je lekar ispunio broj pacijenata po normativu IMA PRAVO (ne i obavezu) da odbije potpisivanje ugovora sa pacijentom."
Sto znaci da moze da potpise ugovore sa pacijentima koji su dosli pre i posle vas a vas da odbije i ne mora nikome nista da objasnjava. Takav je zakon.

Trenutno sam bolestan i nocima kasljem,ne mogu da spavam. Juce sam pokusao da zakazem pregled i dobio odgovor da dodjem danas u 7 sati jer ce tada zakazivati preglede za 29. decembar. Do 29. cu biti mrtav ili zdrav pa mi lekar nece ni trebati. Razmisljao sam (ozbiljno razmisljao) da izadjem na terasu go do pojasa i da na svakih 10-ak minuta merim temperaturu dok ne dostigne 39 koliko je potrebno da me prime istog dana.

Trenutno sam bolestan i nocima kasljem,ne mogu da spavam. Juce sam pokusao da zakazem pregled i dobio odgovor da dodjem danas u 7 sati jer ce tada zakazivati preglede za 29. decembar. Do 29. cu biti mrtav ili zdrav pa mi lekar nece ni trebati. Razmisljao sam (ozbiljno razmisljao) da izadjem na terasu go do pojasa i da na svakih 10-ak minuta merim temperaturu dok ne dostigne 39 koliko je potrebno da me prime istog dana.

E to je taman tako. Znam iz ličnog iskustva al ne što sam tražio lekarsku pomoć za sebe nego za oca. Češće idem za njega da podignem lekove (šećeraš je i podižem insulin) pa onda moram da planiram da zakažem ni prerano ni prekasno. Matematika je to, i opednutost danima, evo kako. Ako dođem prerano (nekoliko dana) neću dobiti pakovanje insulina jer mi kretenčina neće dati. Neće dati zato što će mu doći "komisija koja proverava prepisivanje insulina i optužiće ga za dilovanje" jer po dnevnim dozama može se izračunati tačno koliko traje jedno pakovanje, pa onda otkud izdaje recept za novo pakovanje kad nije potrošio staro. Kaže 100 € kutija.

Ako dođem prekasno, ćale ostaje bez insulina a onda tek katastrofa.

Tako, ko živ ko mrtav u našem najnovijem demokratskom zdravstvu. Ebem ja njima mater posred ... da im ebem mater. Ovaj demkratski zdravstveni sistem je ponižavajući i neljudski. Zbog onog šta sam video i pročitao o našem zdravstvu mogu pouzdano da tvrdim da mnoštvo umire svojevoljno bez traženja lekarske pomoći jer - jadan je onaj kome je potrebna usluga demokratskog zdravstva.

Znam, nikad to sve nije bilo sjajno ali mi se čini da je danas vrhunac zla. Lekar - pacijent , to je danas borba a ne pomoć i lečenje. :evil:

E to je taman tako. Znam iz ličnog iskustva al ne što sam tražio lekarsku pomoć za sebe nego za oca. Češće idem za njega da podignem lekove (šećeraš je i podižem insulin) pa onda moram da planiram da zakažem ni prerano ni prekasno. Matematika je to, i opednutost danima, evo kako. Ako dođem prerano (nekoliko dana) neću dobiti pakovanje insulina jer mi kretenčina neće dati. Neće dati zato što će mu doći "komisija koja proverava prepisivanje insulina i optužiće ga za dilovanje" jer po dnevnim dozama može se izračunati tačno koliko traje jedno pakovanje, pa onda otkud izdaje recept za novo pakovanje kad nije potrošio staro. Kaže 100 € kutija.

Ako dođem prekasno, ćale ostaje bez insulina a onda tek katastrofa.

Tako, ko živ ko mrtav u našem najnovijem demokratskom zdravstvu. Ebem ja njima mater posred ... da im ebem mater. Ovaj demkratski zdravstveni sistem je ponižavajući i neljudski. Zbog onog šta sam video i pročitao o našem zdravstvu mogu pouzdano da tvrdim da mnoštvo umire svojevoljno bez traženja lekarske pomoći jer - jadan je onaj kome je potrebna usluga demokratskog zdravstva.

Znam, nikad to sve nije bilo sjajno ali mi se čini da je danas vrhunac zla. Lekar - pacijent , to je danas borba a ne pomoć i lečenje. :evil:

slicnih primera ima koliko hoces...
valjda misle da ces i ti da se ogrebes o insulin...kretenizam...
sve mi se cini da su lekari umislili da pacijenti postoje zbog njih a ne da obratno...
mislim da je jedino resenje da se omoguci i privatnicima da primaju pacijente a da im RZZO refundira uslugu...da se ove drzavne birokrate nauce vise redu i da postuju pacijenta...

I sad je bitnije odakle njemu 450 evra mesečno da spašava živu glavu (kako je mislio), nego apsolutna nekompetencija i nebriga lekara i patnja njegova i njegove porodice?

Zasigurno znam da bi mnogi medju kojima sam i ja u takvoj situaciji...zbog neposedovanja te love...završili sa životom. Inače ne mislim da se u tom slučaju radi o nekompetenciji i nebrizi lekara. I cela ta priča mi je potpuno neuverljiva. I nisam slučajno pitao ono ...koja je dijagnoza ustanovljena kao...ispravna i konačna.

Ne bih to mogao ni ja a garantuijem i mnogi koje poznajem.

Back