Bezobrazluk apotekara...

Papa Smurf

Elita
Poruka
17.362
Da svecano otvorimo ovaj forum... :)

Primer od juce... Otac bio do apoteke u okviru DIS-a u KG-u da kupi neke lekove za parastitastu zlezdu... Ne secam se imena, samo znam da u pakovanju ima 4 tablete koje se piju jednom nedeljno i da kostaju 800 dinara... I s obzirom da je uzeo 2 kutije, devojka koja tu radi mu je naglasila da ovu jednu prvo koristi...

I kada sam pogledao rok trajanja tog leka, pise 12/2011... Znaci rok trajanja mu je do ovog meseca... Tablete mogu da se istrose tek u januaru, a tada ce im definitivno isteci rok trajanja... Bezobrazluk... :evil:

P.S. Sad se setih, lek se zove Bonap...

Poslednja izmena:
Овај форум је као акција Курира да пријавите мито, корупцију, сву неправду света :lol:

Лекови би морали да се комисијски попишу и униште након рока трајања. Мислим да би се прво консултовао са својим лекаром да видим шта он каже..

Primer od juce... Otac bio do apoteke u okviru DIS-a u KG-u da kupi neke lekove za parastitastu zlezdu... Ne secam se imena, samo znam da u pakovanju ima 4 tablete koje se piju jednom nedeljno i da kostaju 800 dinara... I s obzirom da je uzeo 2 kutije, devojka koja tu radi mu je naglasila da ovu jednu prvo koristi...

I kada sam pogledao rok trajanja tog leka, pise 12/2011... Znaci rok trajanja mu je do ovog meseca... Tablete mogu da se istrose tek u januaru, a tada ce im definitivno isteci rok trajanja... Bezobrazluk... :evil:

Da je bio "isteknut" rok trajanja i u momentu prodaje, mogli bi da odgovaraju i krivično..
(u stvari, ako je DO 12. meseca, rok je već i istekao.. treba videti šta tačno piše na deklaraciji)

Član 256. KZ
(1) Ko proizvodi radi prodaje, prodaje ili stavlja u promet škodljive životne namirnice, jelo ili piće, lek ili medicinsko sredstvo, ili druge škodljive proizvode,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.
(2) Ko životne namirnice, jelo ili piće, lek ili medicinsko sredstvo, stavlja u promet bez izvršenog pregleda od strane ovlašćenog lica kad je taj pregled propisima predviđen, ili ih stavlja u promet pošto im je istekao rok upotrebe,
kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(4) Proizvodi iz st. 1. i 2. ovog člana oduzeće se.

idiJoti,sta drugo reci.

nego,super je ovaj pf,da je bio otvoren ranije,ja sam tu imala sto-sta napisati...mozda cu imati i sada,ali sam u nekoj letargiji,tako da me nepravda ne pogadja vise tako kao pre.

inace,pf se mogao zvati i `kalimero`
:zaljubljena:

Da je bio "isteknut" rok trajanja i u momentu prodaje, mogli bi da odgovaraju i krivično..
(u stvari, ako je DO 12. meseca, rok je već i istekao.. treba videti šta tačno piše na deklaraciji)

Član 256. KZ
(1) Ko proizvodi radi prodaje, prodaje ili stavlja u promet škodljive životne namirnice, jelo ili piće, lek ili medicinsko sredstvo, ili druge škodljive proizvode,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.
(2) Ko životne namirnice, jelo ili piće, lek ili medicinsko sredstvo, stavlja u promet bez izvršenog pregleda od strane ovlašćenog lica kad je taj pregled propisima predviđen, ili ih stavlja u promet pošto im je istekao rok upotrebe,
kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.
(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(4) Proizvodi iz st. 1. i 2. ovog člana oduzeće se.

Rok trajanja se odnosi do ZADNJEG DANA MESECA naznačenog na spoljašnjem pakovanju...:neutral:
Osim toga, kada proizvođači potvrđuju rok trajanja, studije stabilnosti koje potvrđuju taj rok moraju da prate kvalitet proizvoda i sledećih 6 meseci, minimalno...;)
Tako, da lek koji si kupio bez problema možeš da upotrebiš u januaru mesecu, ukoliko je čuvan na propisan način...;)

Nemam pojma kako se nadjoh ovde ali kada već jesam da kažem nešta. Rokovi u opštem smislu se računaju tako da rok ističe poslednjeg dana ili meseca koji je naznačen na u ovom slučaju Bonapu. Znači ono 12/2011 znači da rok ističe nakon proteka decembra. I to nikako ne znači da se 1 januara lek mora baciti.

A u nekim apotekama lekove kojima je blizu rok isteka posebno predoče sa vidno umanjenom cenom.

P.S. A kakvo je stanje na tržištu lekova još je dobro da ga uopšte i ima...

Nemam pojma kako se nadjoh ovde ali kada već jesam da kažem nešta. Rokovi u opštem smislu se računaju tako da rok ističe poslednjeg dana ili meseca koji je naznačen na u ovom slučaju Bonapu. Znači ono 12/2011 znači da rok ističe nakon proteka decembra. I to nikako ne znači da se 1 januara lek mora baciti.

A u nekim apotekama lekove kojima je blizu rok isteka posebno predoče sa vidno umanjenom cenom.

P.S. A kakvo je stanje na tržištu lekova još je dobro da ga uopšte i ima...
baš tako....kada je situacija na tržištu ozbiljna, sami proizvođači, na osnovu studije stabilnosti, a u saglasnosti nadležne Agencije za lekove produžavaju rok trajanja pojedinih lekova...

Rok trajanja se odnosi do ZADNJEG DANA MESECA naznačenog na spoljašnjem pakovanju...:neutral:
Osim toga, kada proizvođači potvrđuju rok trajanja, studije stabilnosti koje potvrđuju taj rok moraju da prate kvalitet proizvoda i sledećih 6 meseci, minimalno...;)
Tako, da lek koji si kupio bez problema možeš da upotrebiš u januaru mesecu, ukoliko je čuvan na propisan način...;)

Zato sam i rekla da treba pogledati tačno šta piše na deklaraciji.. obično piše i tačna naznaka do kad traje i slično.
Što se tiče ostalog, bez obzira na standarde proizvođača, zakon je jasan po tom pitanju (iako se dosta diskutuje u pravnim krugovima da li je bilo neophodno ovo sankcionisati i krivičnopravnim normama, ili je dovoljno bilo da ostane na nivou prekršaja i sl - mislim na konkretan stav, ne na ceo član KZ-a koji sam citirala).

Ovo poslednje je i meni rekla apotekarka povodom leka za jetru (alternativa je u pitanju, neki ajurvedski lek), ali ipak se nisam usudila da eksperimentišem na sebi.

Zato sam i rekla da treba pogledati tačno šta piše na deklaraciji.. obično piše i tačna naznaka do kad traje i slično.
Što se tiče ostalog, bez obzira na standarde proizvođača, zakon je jasan po tom pitanju (iako se dosta diskutuje u pravnim krugovima da li je bilo neophodno ovo sankcionisati i krivičnopravnim normama, ili je dovoljno bilo da ostane na nivou prekršaja i sl - mislim na konkretan stav, ne na ceo član KZ-a koji sam citirala).

Ovo poslednje je i meni rekla apotekarka povodom leka za jetru (alternativa je u pitanju, neki ajurvedski lek), ali ipak se nisam usudila da eksperimentišem na sebi.
zakon je jasan, ali ja kažem kao čovek koji se bavi proizvodnjom istih kako se do tog roka dolazi...Ako bih ja taj lijek dao sebi ili svojim najbližim, da nema drugog rešenja, onda znaj da sam potpuno siguran u to što pišem...;)

jel to fore sa plazma keksom..i vracanja starih plazmi i prepakivanja u nove kutije sa novim datumima pakovanja..pardon "proizvodnje"?
datum ili rok trajanja na KUTIJI nije garancija da onome U kutiji odavno nije istekao rok trajanja...vec zakonska kamuflaza
sto se tice lekova narocito uvoznih uopste me ne bizacudilo ( s obzirom na profitne margine ) da se lekovi sa odavno isteklim rokom trajanja prepakuju u kutije sa novim natpisima o proizvodnji i roku trajanja..jos ako uzmemo poslovicni NEEFIKASNOST lekova u domacim apotekama..
a s ozbirom da drzavu vode..pa ljudi kojima cilj ( pare i moc ) opravdava sredstva..

p.s. apotekari koji prodaju te lekove direktno ne moraju da znaju a najverovatnije i ne znaju da je sve to..krivotvoreno..

kod nas se svi papiri rade ..pa za pare

eh sad se setih prijatelja koji trebao da kupi fiata stiloa..polovnog naravno..preko jednog servisa..iako ja ne idem da tumacim ispravnost tih automobila posao sam s njim i poneo opremu..nasli smo prodavca auta ne u njegovom nego u tudjem servisu gde fiat bio dignut na dizalicu i menjali mu "selenblokove" ( sugerise na 200 000 km + )..razmasio se odmah covek sa papiri kako auto presao 112 iljada km..izmedju ostalih papira..a posto u pitanju dizel bosch EDC16 ima u svom motornom kompjuteru i podatak o predjenoj kilometrazi koji prevaranti tesko mogu da izmene ( moguce ali mLogo komplikovano i samim tim skupo ) a tamo iscitam 252 iljade phe..

Лекови могу да се користе након истека рока трајања само у ванредним околностима, ратно стање итд, и то у периоду од 6 месеци након истека рт.
Ако не, онда морају да се униште. Лекови којима је истекао р.т. нису опасни, једноставно немају никакво дејство.
Имате лекове на којима пише да морају да се употребе 7 дана након отварања, да ли је то фармацеутски трик или није, стварно не знам..

Лекови могу да се користе након истека рока трајања само у ванредним околностима, ратно стање итд, и то у периоду од 6 месеци након истека рт.
Ако не, онда морају да се униште. Лекови којима је истекао р.т. нису опасни, једноставно немају никакво дејство.
Имате лекове на којима пише да морају да се употребе 7 дана након отварања, да ли је то фармацеутски трик или није, стварно не знам..

to za sedam dana važi za preparate koji su pre otvaranja bili sterilni, a ne sadrže konzervanse u sebi (kapi za oči i neki sirupi zbog nestabilnosti penicilina i cefalosporina...)

Podržavam postove kolege Labmena. Pa ne zna lek kad je otkucala ponoć (primer) 14. i počeo novi dan 15. Naravno da treba težiti da se lek ili bilo koji proizvod, upotrebe do naznačenog datuma, ali upotreba i mesec dana nakon isteka roka nije opasna. Ovde ne pišem o pravnoj strani, naravno. nemalo puta sam koristio razne proizvode sa rokom koji je prošao, ali isto tako bacao proizviode koji su bili u roku upotrebe (racimo većina Imlek proizvoda).

Podržavam postove kolege Labmena. Pa ne zna lek kad je otkucala ponoć (primer) 14. i počeo novi dan 15. Naravno da treba težiti da se lek ili bilo koji proizvod, upotrebe do naznačenog datuma, ali upotreba i mesec dana nakon isteka roka nije opasna. Ovde ne pišem o pravnoj strani, naravno. nemalo puta sam koristio razne proizvode sa rokom koji je prošao, ali isto tako bacao proizviode koji su bili u roku upotrebe (racimo većina Imlek proizvoda).

Svaki lek, da bi se našao na tržištu sa propisanim rokom trajanja mora da zadovolji ubrzanu (accelerated) studiju stabilnosti i običnu (long-term) u vremenskom periodu koji je predložen + 50% vremenskog perioda preko toga...

Ja ovo nikako ne bih savetovala da se uradi, dakle bilo šta čemu je istekao rok trajanja treba tretirati kao otpad.

nisam iz te struke :) ali poznajem nekoliko farmaceuta i mogu da potvrdim ono sta je labman rekao
jos odavno su mi svi potvrdili da lek ako se cuva u propisanim uslovima moze da se koristi 6 meseci preko roka upotrebe.

zapravo može da se koristi još 50% roka trajanja (ukoliko rok trajanja nije duži od 36 meseci), odnosno još 6 meseci ako je rok trajanja 36 meseci ili duži...
to je moja osnovna delatnost...;)
mada sam se sada dao u propise....nešto kao ovaj naš, inače jako dobar pdf...:)

Back