Quantcast

Безобални пашњаци несвесног

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
33.513
Још од како је наступио сократовски-аполонски терор да се свему мора узети мера, и да се свему мора дати рационално име и мишљење, наша цивлизација пати а нема појма зашто. У суштини пати за ранијом, "Дионизијском" ером, у којој није морало све да се објасни и рационализује.
Живот се једноставно живео, а није било обавезно и да се квантификује. Но, трагове те ере је тешко скроз уништити. Зато у нашој култури постоји и " Тиховање".
Није свако ћутање тишина. Способност слушања тишине, одавно нам је отета. На срећу не свима. Ћутање и тишина нису исто. Ћутање је неговорење, а тишина не постоји без оних који су у стању да је опсервирају, то јест " чују".
Дакле, добили смо једну интелектуалу средину, која анализира, вербализује, па некад чак даје и синтезу. А тим путем, дошли смо до читавих генерација песудо-итнектуалаца који умеју да постављају питање, али не и да дају одговоре. Мада је боље не давати одговоре, ако су они погрешни.
Зато се скаче из једне у другу "утопију". А фрустрације неуспелим утопијама, као и пут до њиховог успостављања, прате најгнуснији могући злочини. Једноставно, математика ми је слабија страна... а можда чак и логика.
Но можда логика и није тако важна. У сваком случају није једини елемент нашег постојањ
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.