Bez pristojnog naslova

Waterfall

Buduća legenda
Poruka
49.629
ren i rupel: zaboravite kosovo, okrenite se eu
Politika - Pre 42 minuta

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oli Ren i predsedavajući Saveta ministara EU, šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel, izjavili su danas u Evropskom parlamentu u Strazburu da bi Srbi trebalo da "okrenu kosovsku stranicu" i posvete se integraciji u EU.

Ren je u obraćanju poslanicima evropskog parlamenta rekao da je za Srbe sada "težak trenutak", ali da je "vreme da Srbija okrene stranicu" i posveti se evropskim integracijama.

Evropski komesar je ocenio da je Kosovo proglasilo nezavisnost na "dostojanstven način i uz puno poštovanje predloga Martija Ahtisarija".

Ren je istakao da je sada cilj EU da "što pre postavi Kosovo na obe noge" uz pomoć donatorske konferencije, koja će biti organizovana pre leta.

Evropski komesar je ocenio da je atmosfera u Prištini "vesela", a osudio je "nasilje u Beogradu i na severu Kosova".

"Vrata EU nisu zatvorena za Srbiju", poručio je šef slovenačke diplomatije Rupel, naglašavajući da je "Srbiji potrebna EU i da je Evropskoj uniji potrebna Srbija".

Rupel je ocenio da principi teritorijalnog integriteta i suvereniteta "nisu bili ugroženi" u slučaju otcepljenja Kosova, ali nije objasnio kako je uspeo da dođe do takvog zaključka.
 

Back
Top