Evo, ja imam predlog, zasto svako ko misli da Srbima samo masovnost treba, ne obaveze sebe na usvajanje ili hraniteljstvo?
To je humano. To je fer.
Ako vec imamo takve stavove, dajte da predjemo na delo.
Stimulacija je besmislena ako ne postoji uredjena i jaka drzava. A drzavi trebaju porodice sa troje djece.
Ne poznajem licno ni ove sto mogu ni ove sto ne mogu da prehrane po deset dvanaest. Zato i kazem da su ove teme besmislene, jer tih porodica ima veoma malo. Ne ubijaju budzet.
Ne upropastavaju budzet ni ovi sto se iakoluju i odu, ako cemo pravo, jer pare koje fijaspora salje su koliko i mi proizvedemo.
Meni smeta prica o ukidanju povlastica, kada zivimo scenario u kom se stalno tiho i glasno ukida svako davanje i namecu obaveze. Gdje se mijenjaju zakoni tako da jedino nas covjek nema nista od toga
Povlastice kog tipa?
Ja sam kazala povlastice za cetvoro dece jer drzava mora da podeli novac koji ima izmedju raznih kategorija. Ne mozemo da ukinemo jednu kategoriju, svima njima treba pomoc. Ne treba manja pomoc detetu koje je sjajno u skoli ali nema para za studije. I on zasluzuje stipendiju.
Ne mislim da je korisnije za drzavu per se radjati vise dece od troje, cetvoro. Mislim da je ziveti odgovorno najkorisnije za drustvo u celini.
Odgovoran zivot je jacanje porodice. Jacanje obrazovanja. Jacanje nakadasnjeg treceg stalaza. To je onaj pramac koji bi trebalo da odredjuje drustvenu klimu.
Sve ostalo je propaganda.
Volela bih da vidim statistiku ucesca dece iz ovakvih porodica u maloletnickoj delikvenciji.
Ne znam statistiku ali kladila bih se da je slicno svuda u svetu...pa i u Srbiji. Zna se sta su geta, sta su migrantska predgradja Pariza, ulice siromasnih rudarskih gradova u Engleskoj.
Tesko mi je da poverujem da je Srbija posebna i da samo u njoj iz drustvene bede decaci idu direkt u postene ljude. Obicno su to ljuti, mladi ljudi. Bas kako i pesma kaze.
A kaze lepo, samo propaganda nece da slusa.
Ja bih zamolila da svi oni koji podrzavaju ovakve price podju do lokalnog sklonista za Rome, pocnu da usvajaju ili da se bave hraniteljstvom pa ce onda videti koliko je tesko, pretesko povesti vise dece iz siromastca na put discipline i odgovornosti. Koliko je tesko rasterati kriminalce oko njih skupljene i koji ih vrbuju za svoj gros. Koliko je tesko sacuvati ih od poroka.
Znam jer sam kao student volontirala i svekrva mi je bila socijalni radnik. Obe smo saglasne, izvuce se jedno dete od deset, ako i toliko.
Lako je tudjim ledjima u koprive. Da politicari tako neguju svoju decu pitala bih ja njih.
Ali takvi uvek dobro dodju za rat, za potkupljivanje, za pretorijance na ulici. Cemu danas svedocimo.