Bez Boga nema morala

Само смртна казна је ауторитет за размишљање неморалнима...

Људи који се не Боје Бога, боје се смрти, и зато им бар тај умни ауторитет треба објашњавати, па тек онда Бога који је укинуо и укинут ће смрт на свим пољима...
Netacno , taj eksperiment je vec radjen i smrtna kazna ne sprecava ljude da budu serijske ubice na primer , cak drzave u Americi u kojima vazi smrtna kazna imaju veci broj serijskih ubica nego drzave koje nemaju smrtnu kaznu.
Jedina stvar koju smrtna kazna povecava je sansa da ubijes nevino osudjenog coveka , zbog cega je treba ukinuti svuda.

crkveni sabor u Toledu 586:
"Episkopi mogu prodavati zene koje svestenici drze za ljubavnice"

crkveni sabor Sevilja 619 donosi i odluku da se rob koji je pobegao pa bio uhvacen vrati nazat biskupu od koga je i pobegao

crkveni sabor Rems 630:
"robovi hriscanske veroispovedi mogu se prodavati samo hriscanima"

crkveni sabor Toledo 655
"Ropkinje i njihova deca iz odnosa sa svestenicama postaju vecni posed crkve"

episkop Jorka, Egbert zabranio prodaju manastirskih robova

papa Grgur prvi, ovlastio episkopa sardinije da one koje nisu katolici okuje u lance, muci vatrom i baca u tamnice
Робство траје од пада Адама до данас, то теби није јасно... Робство је нежељени ефекат греха

Некад је било регулисано, а данас није - ту је једина разлика...

Poslednja izmena od moderatora:
Робство траје од пада Адама до данас, то теби није јасно... Робство је нежељени ефекат греха

Некад је било регулисано, а данас није - ту је једина разлика...

Некад си роба (социјални случај модерно речено) морао да храниш и социјализујеш, а данас не мораш ништа осим да му наплатиш порез и дижеш цене комодитета...

Иначе качиш западњачке бољке и проблеме нежењених папских свештеника (који своје тајне супруге морају да крију), дакле проблеме које не постоје на Православном истоку НИГДЕ...

Што би рекли Хрвати - фулао си генералијом, пајдо
Uglavnom hriscanstvo nema puno zamerki drzanju robova, prodaji robova...

Mnogi filozofi su kroz istoriju predstavljali svoje učenje o moralu, o onome šta je dobro a šta loše raditi. Bez obzira koliko ta učenja bila tačna, a najvećim delom jesu, ostaje problem sankcija za prekšioce zadatih moralnih normi u nekom društvu. Osim kritike i prekih pogleda (naravno ako nije u pitanju kršenje zakona) prekršioci prođu gotovo nekažnjeno i to pod uslovom da budu uhvaćeni za svoj prestup. Zato je postojanje Boga preko potrebno jer strah od Božije kazne drži ljude podalje od grehova i grešaka.
Треба схватити и пажљиво читати Стари Завет не Исусову Платонову односно неоплатонску редакцију истог.
Морају се искључити осећања и морал 21. века да би то разумели.
Стари Завет је једна од најзначајних библиотека са више редакција до данас али су трагови старих редакција остале на неким местима.
Дакле Јахве почиње од бронзаног доба.
Постоје делови који указују на жртвовање деце прворођених што је био раширен обичај код Феничана и Каананаца јер је 50% прворођених умирало.
Смисао жртве прворођених за откуп жетве и остале деце и потомства.
Јако много људи то зна међу хришћанима и јеврејима сколарима.
Јевреји немају проблем као хришћански апологети они знају за то али то је део њиховог идентитета и и не само њиховог већ већине друштава бронзаног доба само што код њих пише код других не.
Ти кад читаш видећеш еволуцију тог Бога и морала до Христа.
Где хришћански морал је нешто сасвим друго од старозаветног морала.

Možda se svi podsvesno bojimo Boga pa instiktivno činimo dobra dela. Jer ako je Bog rekao da se čini dobro možda naša podsvest to čini iz straha. Nešto kao i kod vaspitanja, mi radimo ono što nam vaspitač (ne mora biti samo roditelj) kaže jer se plašimo kazne.

Čini mi se da je suština Božije poruke, barem kako je ja vidim, upravo u tome – da se ljubav prema dobru razvije iznutra, a ne samo iz straha. Kao što dete koje je prvo poslušno zbog straha od kazne kasnije postaje osoba koja čini dobro jer je to deo njegove ličnosti.

Uglavnom hriscanstvo nema puno zamerki drzanju robova, prodaji robova...
Хришћанство се не бави економијом и социјалном политиком, већ гледа да умањи зло - човекољубивим духом поштеде злосрећника од иживљавања секуларних власти, која покушава да се прекопира и у црквено руковођење вечним душама...

По мени иако нисам компетентан апостол Павле је одлучио да нас не подреди законима Торе јер они носе своје проклетсво и бреме дакле да није тако одлучио постали би Јевреји.
Он се одлучио за једно сасвим друго тумачење Торе које је пренео нама Џентајлсима.
Дакле северни део краљевина Израел је нестала и смисао 12.
Он је веровао у резерекцију да се они налазе међу свим Џентајсима.
Схватајући да Стари Завет с Богом није ни мало идеалан и одбио је да нас постави под бреме истог.

Даље многе ћемо ствари сазнати касније зашто Павле завршава своју мисију у Таршиш , Шпанији.
Традиционално се мисли са је то најзападнији део римског царства где треба пренети вест или јеванђеље
Међутим на КЈУ изворима дословно пише знак ће вам бити пророк Јона!
Дакле не његов боравак три дана а можда наравно и то.
Већ је пророк Јона отпловио из Јафе у Таршиш у Шпанију.
Према тумачењу радње на језеру и олује где Исус хода по води и утишава олују радња и речи се не поклапају са малим слатководним језером већ отвореним морем.

Svako ima svoju cenu za koliko ce prodati svoju cast ,osim onih koji su spremni i svoj zivot dati za nju.Jer svoju cast i svoj zivot ne razdvajaju .
Zato verujemo u svetce koji su zivot svoj dali za Boga ,koji je vecni izvor ljubavi,casti i zivota.
(Kaze se u Svetom Pismu : Ko je spreman za Boga zivot svoj poloziti,dobice ga...)
Ko nema makar klicu casti ,taj ne moze poznati Boga jer cast pripada sustini.
Bez sustine nema opstanka.

Sta smo mi znali o Bozanskoj ljubavi, casti i vecnom zivotu dok nismo poznali Sina Bozjeg ,Isusa Hrista?

Poslednja izmena:
Само смртна казна је ауторитет за размишљање неморалнима...

Људи који се не Боје Бога, боје се смрти, и зато им бар тај умни ауторитет треба објашњавати, па тек онда Бога који је укинуо и укинут ће смрт на свим пољима...
Zamisli, ne bojim se ni boga ni smrti
Znam da ce jedan dan zavrsiti ispod zemlje, shvatio sam da je to neminovnost i pomirio sam se sa tim
Zivot ima lepih trenutaka ali su oni toliko mali i prolazni da su u jednacini zivota statisticka greska
Al to je vec visa filozofija

Zamisli, ne bojim se ni boga ni smrti
Znam da ce jedan dan zavrsiti ispod zemlje, shvatio sam da je to neminovnost i pomirio sam se sa tim
Zivot ima lepih trenutaka ali su oni toliko mali i prolazni da su u jednacini zivota statisticka greska
Al to je vec visa filozofija
Ти си у самонегаторској резигнацији, то је најгоре душевно стање - равнодушје...

Netacno , taj eksperiment je vec radjen i smrtna kazna ne sprecava ljude da budu serijske ubice na primer , cak drzave u Americi u kojima vazi smrtna kazna imaju veci broj serijskih ubica nego drzave koje nemaju smrtnu kaznu.
Jedina stvar koju smrtna kazna povecava je sansa da ubijes nevino osudjenog coveka , zbog cega je treba ukinuti svuda.
Ne treba je ukinuti nego treba eliminisati one koje su nesumnjivo ubili vise od 2 osobe

Sta smo mi znali o Bozanskoj ljubavi, casti i vecnom zivotu dok nismo poznali Sina Bozjeg ,Isusa Hrista?
Пре Христа, сви су били слепци, чак и најокатији људи...

Од Христа, чак су и најслепљи погледали, али опет је већина била себи битнија од Бога... Упркос просвети Христовој у Цркви, премноги нису хтели да поверују да је Христос Бог и Месија...

Само Бог зна ко је стварно уз њега а ко није стварно уз њега, то је нама људима немогуће да знамо. Зато можемо само да верујемо и да се трудимо.

Стоици су имали свој морал, али њихов морал је њихова људска воља а не Божја воља. Стоик Марко Аурелије је прогањао и убијао Хришћане, где је ту онда Божји морал, па чак и људски морал, како убијати друге људе.

Занимљив ми је овај твој последњи коментар, типично женско резоновање, хајде да се сви слажемо и да прихватимо једни друге и да се не свађамо, али тако се не долази до решења.

Бар према Хришћанском веровању, сви смо створени кроз Логос, то јест кроз Сина Божјег, Исуса Христа. Христос зато каже да је он пут, истина, и живот. Створени смо кроз Логос, и кроз исти Логос долазимо до Створитеља. Ко није уз Логос тај је против Логоса, и ко не иде путем према Богу тај иде путем од Бога. Људи се позивају на људску логику, а ко нам је уградио логику, па Логос кроз којег смо створени.
Ne, samo sam mislila da je bolje pokazati svojim primerom nekom ko ne veruje, da budes dobar, blag, da ga ne mrzis, da nemas nista protiv njega, a on ce sam nekada verovatno razmisliti, nego da od njega pravis neprijatelja, ako te ne dira. Jednostavno, pusti ljude da zive, svako ima svoj trenutak spoznanja. Ovako, ako ga stalno "davis i gusis" da nije ispravan (evo ova tema je bas takva), da mora ovo, da mora ono, stvaras samo otpor, jer znamo da i vernici nisu/nismo ispravni, nego se samo trude/trudimo oko spasenja.

Nesto kao sto je patrijarh Pavle bio uzor cak i ateistima, cenili su/smo ga svi i voleli.

Ali ako te dira, druga je stvar.

Verujem da su nam, nekim nevidljivim nitima ugrađeni i dobro i zlo...tu stanuju, u našim genima...Tvorac je uradio svoj zadatak. Zapovesti ništa neće promeniti, vaspitanje i iskustva hoće....
Već sam jednom napisala, ali ponoviću...."Moral nije ne smem i ne mogu. Moral je NEĆU. Nije vrlina ne grešiti, već MOĆI, a ne hteti grešiti.
Ovo je u jednom govoru i Patrijarh Pavle rekao...čiji je izvorni tekst, ne znam...
Suština je da čovek snagom svog dobra i volje, postaje zaista čovek. Sve ostalo je laž i licemerje.

Back