Bez Boga nema morala

Ne kradem jer su me roditelji vaspitali bolje od toga , a sto se tice laganja redovno slazem. Neverovatno da je u 10 zapovesti " nemoj da mi spominjes ime na pogresan nacin " a nema nemoj da budes rasista ili ne drzi robove , znaci 4 od 10 zapovesti su beskorisne , cak ja bih rekao da su 5 beskorisne , jer roditelji treba da zasluze postovanje , a ne da ga automatski dobiju jer je neko nekad zapisao to , znaci pola zapovesti je beskorisno.
Ništa nije beskorisno, ostalih 6 zavise od prve četiri jer da nije njih ne bi se poštovale ni ostalih 6.

Možda da malo razmislimo, o Bogu, ali bez religije. Na kraju krajeva, svaka od religija, nam je i nametnuta. Pogotovo, prilikom rođenja. I onda, većina ljudi, smatra, da je to neko verovanje, koje mu je pripalo, prilikom rođenja, ispravno i najbolje. E, pa, da li je to tako? Mislim da nije. Gde nam je, ono univerzalno, verovanje u višu silu. Verovanje, kojim su povezani svi ljudi, na ovoj planeti.
Što se satanizma tiče, pa zar Bog nije stvorio, tog istog đavola!? Oni nikako ne mogu biti suparnici. Jer je đavo, Božija kreacija. Njegovo stvorenje, baš kao i mi. I, kao niz, drugih stvorenja.
A, da ne pričamo, sad, o verovanju bez Boga, i stvaranju svega oko nas, bez njegovog uticaja. To je nešto, sasvim drugo.

S druge strane ipak imas dobrog Samaricanina i Hananejku koji su pomogli Hristu, te ih je nazvao i bliznjim.

Nije sve tako crno - belo.

Grcki stoici bili su itekako moralno, a u to vreme vladalo je paganstvo.

Mucne su mi ove teme gde su jedni bolji a drugi gori, niti da su vernici bolji od ateista, niti ateisti od verujucih. Sve je do coveka, i ovo su opsta mesta i teme za puko dokolicarenje, nikom korisne koje umesto da spajaju, samo razdvajaju ljude i unose "zlu krv".

Само Бог зна ко је стварно уз њега а ко није стварно уз њега, то је нама људима немогуће да знамо. Зато можемо само да верујемо и да се трудимо.

Стоици су имали свој морал, али њихов морал је њихова људска воља а не Божја воља. Стоик Марко Аурелије је прогањао и убијао Хришћане, где је ту онда Божји морал, па чак и људски морал, како убијати друге људе.

Занимљив ми је овај твој последњи коментар, типично женско резоновање, хајде да се сви слажемо и да прихватимо једни друге и да се не свађамо, али тако се не долази до решења.

Бар према Хришћанском веровању, сви смо створени кроз Логос, то јест кроз Сина Божјег, Исуса Христа. Христос зато каже да је он пут, истина, и живот. Створени смо кроз Логос, и кроз исти Логос долазимо до Створитеља. Ко није уз Логос тај је против Логоса, и ко не иде путем према Богу тај иде путем од Бога. Људи се позивају на људску логику, а ко нам је уградио логику, па Логос кроз којег смо створени.

Vrlo tolerantno. :) Satanisti veruju i slave jedno mitsko bice , ateisti to ne rade.

Није толерантно.

Христос нам је рекао ко су сатанисти. Када Петар покуша да га спасе од страдања на крсту, Христос му одговори: "Бежи од мене, сатано!" Зато што је Божја воља да Христос страда на крсту, а ко је против Божје воље тај је сатана. Зашто је Христос Спаситељ, зато што смо кроз њега створени, и кроз њега се повезујемо са Створитељем.

Проблем са многима је што доживљавају Христа само као човека који је преносио своје учење о Богу, а занемарују његову Божанску природу која је претежнија, да је он Божји Логос који се инкарнирао у телу човека, и да смо сви створени кроз њега.

Kada dete odraste i postane svoj čovek ne treba otac više da mu govori šta je ispravno ni da ga kažnjava jer nije bio dobar. On mora da ima izgrađen sopstveni sistem vrednosti i morala koje se bazira na roditeljskom ali je nadograđen kroz sopstvena životna iskustva.
Tako i čovek kao jedinka čovečanstva.
Toliko je naučio i stekao iskustva - stvarno, dokle će mu više trebati božiji tumači da mu govore no-no ovo, no-no ono.

Nemoralnima ni strah od boga ne pomaze,
moralnima nije potreban jer im je svest kontrolor
Uostalom, sve sto nije zakonom zabranjeno jeste dozvoljeno
To sto tebi nesto izgleda kao devijacija il je licemerje( jer bi i ti to potajno) ili drugaciji ukus
Само смртна казна је ауторитет за размишљање неморалнима...

Људи који се не Боје Бога, боје се смрти, и зато им бар тај умни ауторитет треба објашњавати, па тек онда Бога који је укинуо и укинут ће смрт на свим пољима...

Back