Bez 500 evra po osobi nema letovanja, grčka ostrva skuplja i do 50 odsto

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
308.110
168751_letovanje-2023_s.jpg

Pandemija virusa korona, a onda i ruska invazija na Ukrajinu pokrenule su inflaciju kojoj se ne nazire kraj. Rast cene energenata uticao je na gotovo sve sfere društva, pa tako i na turizam. Cene aranžmana ove godine su znatno više nego prethodne, ali uprkos tome, rezervacije i uplate letovanja u srpskim agencijama uveliko su dostigle nivoe iz 2019. godine. Najtraženija je, tradicionalno Grčka.

Cene su šarenolike, gotovo da nema destinacije koja nije poskupela, pa se tako čini da je bez 500 evra po osobi skoro pa nemoguće otići na letovanje, čak i kada su one najjeftinije destinacije u pitanju.

Dok su čarter linije poskupele oko 20 odsto, cene letova na redovnim linijama više su i do 30. Aleksandar Seničić, direktor Jute u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su prvenstveno poskupele avio-karte do letnjih destinacija što dalje diktira cenu aranžmana, te tako nije isto da li ćete avionom ići do Turske i Grčke ili, na primer Egipta.

Oni koji će se na more uputiti avionskim prevozom treba da znaju da učešće avionskih karata u celokupnom aranžmanu iznosi čak od 30 do 40 odsto, zavisno od destinacije.Primera radi, avionski aranžman za Hanju na Kritu koji je 2019. godine iznosio 680 evra, ove godine - u isto vreme i u istoj smeštajnoj jedinici - iznosi čak 1.195 evra, što je skoro pa dvostruko povećanje cena.

Kada je u pitanju apartmanski smetaj on je neznatno poskupeo - od 5 do 7 odsto kada su u pitanju predsezona i kraj sezone, dok u jeku sezone cene su više za 15 odsto.
Upravo zato što je povećanje cena vidljivije kada su grčka ostrva u pitanju, veće interesovanje turista iz Srbije vlada za kopneni deo Grčke. Preporuka je da se na Halkidikiju, koji je inače skuplji od 10 do 15 odsto u odnosu na prethodnu godnu, smestaj rezervise jos u Srbiji i nikjako ne ici na slepo.
link

ma dizu paniku da bi ljudi isli u u crnu goru.

cene su skoro identicne kao prosle godine.. jeste nesto poskupeo avionski prevoz ali u grcku ljudi uglavnom idu kolima ili autobusom pa to i ne utice toliko na cenu letovanja.

svake godine pred pocetak sezone krenu katastrofalni tekstovi kojima se ljudima objasnjava kako grcka nije kao sto je bila i kako je tamo strasno, skupo i uzasno.

ali bukvalno svakog pocetka leta ista prica. najobicnija propaganda.

u grckoj je super i povoljno :D

Pogledajte prilog 1341751

Pandemija virusa korona, a onda i ruska invazija na Ukrajinu pokrenule su inflaciju kojoj se ne nazire kraj. Rast cene energenata uticao je na gotovo sve sfere društva, pa tako i na turizam. Cene aranžmana ove godine su znatno više nego prethodne, ali uprkos tome, rezervacije i uplate letovanja u srpskim agencijama uveliko su dostigle nivoe iz 2019. godine. Najtraženija je, tradicionalno Grčka.

Cene su šarenolike, gotovo da nema destinacije koja nije poskupela, pa se tako čini da je bez 500 evra po osobi skoro pa nemoguće otići na letovanje, čak i kada su one najjeftinije destinacije u pitanju.

Dok su čarter linije poskupele oko 20 odsto, cene letova na redovnim linijama više su i do 30. Aleksandar Seničić, direktor Jute u razgovoru za Euronews Srbija kaže da su prvenstveno poskupele avio-karte do letnjih destinacija što dalje diktira cenu aranžmana, te tako nije isto da li ćete avionom ići do Turske i Grčke ili, na primer Egipta.

Oni koji će se na more uputiti avionskim prevozom treba da znaju da učešće avionskih karata u celokupnom aranžmanu iznosi čak od 30 do 40 odsto, zavisno od destinacije.Primera radi, avionski aranžman za Hanju na Kritu koji je 2019. godine iznosio 680 evra, ove godine - u isto vreme i u istoj smeštajnoj jedinici - iznosi čak 1.195 evra, što je skoro pa dvostruko povećanje cena.

Kada je u pitanju apartmanski smetaj on je neznatno poskupeo - od 5 do 7 odsto kada su u pitanju predsezona i kraj sezone, dok u jeku sezone cene su više za 15 odsto.
Upravo zato što je povećanje cena vidljivije kada su grčka ostrva u pitanju, veće interesovanje turista iz Srbije vlada za kopneni deo Grčke. Preporuka je da se na Halkidikiju, koji je inače skuplji od 10 do 15 odsto u odnosu na prethodnu godnu, smestaj rezervise jos u Srbiji i nikjako ne ici na slepo.
link
Pa nije to tako strašno

ma dizu paniku da bi ljudi isli u u crnu goru.

cene su skoro identicne kao prosle godine.. jeste nesto poskupeo avionski prevoz ali u grcku ljudi uglavnom idu kolima ili autobusom pa to i ne utice toliko na cenu letovanja.

svake godine pred pocetak sezone krenu katastrofalni tekstovi kojima se ljudima objasnjava kako grcka nije kao sto je bila i kako je tamo strasno, skupo i uzasno.

ali bukvalno svakog pocetka leta ista prica. najobicnija propaganda.

u grckoj je super i povoljno :D
Nisam primetio na bookingu...tvoje reči..potvrdu..
Ako ti, za debelu vanzezonu, treba 800 evra za dvoje za nedelju dana, smeštaj, to je za GR neopravdano skupo. Bezveze i mesto, okej za pola para, realno Za nedelju dana na moru ne skidam ni gaće do kupatila, ne isplati se...šta je 7 dana na moru..
I to je vnsz i Grčka..

Nisam primetio na bookingu...tvoje reči..potvrdu..
Ako ti, za debelu vanzezonu, treba 800 evra za dvoje za nedelju dana, smeštaj, to je za GR neopravdano skupo. Bezveze i mesto, okej za pola para, realno Za nedelju dana na moru ne skidam ni gaće do kupatila, ne isplati se...šta je 7 dana na moru..
I to je vnsz i Grčka..
sta si konretno to gledao?

Naišao na cenu Ap na Halkidikiju..MSM..
Okej, privatna je plaža, puno zelenila, tik uz more, max.privatnost..prilično, barem za mene nepoznato selce, naći ću, pa postavljam, pošto svašta nešto svuda povremeno gledam..
i ja isto gledam jer se jos dvoumim da li u tursku avionom ili u grcku kolima pa i ja gledam i ono sta sam video je otprilike bilo slicnih cena kao prosle godine sto se tice apartmana. (mozes i na pp da mi posaljes ako nadjes nesto zanimljivo)
naravno ne gledam neke luks apartmane jer me to nije nikad zanimalo..meni je vazno da je na prvom spratu, ne volim prizemlje zbog kradja i da ima tople vode i da je cisto..ostalo me ne zanima jer ionako u apartmanu samo spavam i tusiram se :D

Dakle sigurno se moze i bez tih 500 evra samo zavisi ko sta I kako zeli.
negde u sezoni aprtmani su oko 20 do 30 € dnevno po sobi (znaci ne po osobi)
hoteli su u grckoj skupi, idu od 35€ tri zvezdice pa navise po osobi
ali ne moras u hotel, apartman ima i svoju prednost da mozes nesto i da napravis sta u hotelu ne mozes da radis.

Ja iskreno ne vidim kako bih smestio iolo kvalitetno letovanje od barem deset dana u ispod 500€.
Znam da teoretski može ali...da li je to to onda.
sve zavisi, ako uzimas apartman i delis troskove prevoza smestaj i prevoz moze biti povoljniji.
naravno, ne racunam hranu u tim troskovima.

realno u sezoni pristojno letovanje sa hranom po osobi ne moze da dodje ispod 500€ osim ako ne nosis pola prodavnice u gepeku i onda odmor pretvoris u stajanje pored sporeta.
zato mi se sve vise svidja turska jer ima povoljniji AI od grcke i sasvim je pristojno.

ok, rang zvezdica i ono sta AI znaci u grckoj i turskoj su razliciti pojmovi i zato su grcki hoteli iste kategorizacije znatno skuplji ali je i u turskoj sasvim ok.

Ja još nisam upoznao nekog ko je letovao za manje od 500e u Grčkoj (50e/dan), a da se nije hranio u samoposluzi (sa kuvanjem, ili bez).
Lično, ne idem u Grčku (bukvalno nikad nisam prešao makedonsko-grčku granicu) delom zbog toga. Nemam baš neograničen budžet za letovanje, a u CG prođem sa mnogo manje od toga, s tim da se hranimo po restoranima.
Ono jes', imam lepu cenu smeštaja, ali i da ga plaćam duplo više, ne mogu da dobacim do 50e/dan po glavi.
Samo je poenta izbegavati "popularna mesta", ali čim se uopšte priča o cenama, to važi i za Grčku, i bilo gde drugo :)

Mislim da pljuvanje po CG ipak drži primat.

Back