Betoven je bio Džastin Biber svog vremena

Sensei

Master
Moderator
Poruka
75.412
Betoven je bio Džastin Biber svog vremena - iako je njegova slava verovatno bila zbog talenta, a ne zbog onoga što je Džastina Bibera učinilo slavnim.

Tokom 1790-ih i 1800-ih imao je sve: bio je klavirski virtuoz u Beču, centru evropske muzike (gde su živeli Mocart i Hajdn); bio je bogat i slavan; plemići su se borili da postanu njegovi pokrovitelji, naručivali od njega kompozicije i plaćali daim podučava lepe ćerke. Zarada koju je ostvario objavljivanjem serije klavirskih trija bila je dovoljna da pokrije troškove života za godinu dana.

Evo ga 1806, izgleda poletno
1722670496034.png

Bio je 'beznadežan flert', prema jednom od njegovih učenika, i svađao se sa svima, uključujući i svoju braću

Budući da je on [Betoven] bio stalni iznajmljivač, jedan od njegove braće je pokušao da izobliči svoj društveni status potpisujući [jedno od njegovih pisama] „Johann van Beethoven, zemljoposednik“. Kompozitor je odgovorio potpisom „Ludvig van Betoven, vlasnik mozga“.

Takođe je imao prilično „umetnički temperament“:

O vi ljudi koji mislite ili kažete da sam zlonamerna, tvrdoglava ili mizantropska, koliko mi činite nepravdu. Ti ne znaš tajni uzrok zbog kojeg ti se činim takvim i ja bih okončao svoj život [misleći na njegovu rastuću gluvoću] - samo me je moja umetnost sputavala. Ah, činilo se nemogućim da napustim svet dok nisam doneo sve što sam osećao da je u meni.

Dr Franc Vegeler, jedan od najstarijih Betovenovih prijatelja u Bonu, napisao je da je Betoven „uvek bio zaljubljen – ponekad tako uspešno da bi mu mnogi zgodni mladići mogli pozavideti!“

Drugi doktor koji ga je lečio tokom perioda od 10 godina, otprilike u vreme kada je komponovao svoje srednje kvartete, napisao je da je Betoven imao sklonost prema gracioznim i krhkim ženama (što je slučajno odražavalo fizički tip njegove majke), ali je obično zadržao njihov identitet. tajna od njegovih prijatelja i sasvim moguće od samih žena.

Prvi poznati identitet žene koja je privukla Betovena bila je Žanet Honrat iz Kelna - bila je plava, živahna, ali je imala jak osećaj za muziku. Imajte na umu da je Betoven u to vreme imao oko 20 godina – bila je u poseti svojim prijateljima von Breuningsima, a Betoven je bio blizak prijatelj njihovog sina Stefana koji je, kako se ispostavilo, bio otvorenije zaljubljen u gospođu Honrat.

Svakako, da je imala izbora po tom pitanju, verovatno bi izabrala zgodnog aristokratinog sina, a ne tvrdoglavog sina jednostavnog muzičara, koliko god da je volela muziku.

Postojala je i Fraulein Vesterhold – neuzvraćeni flert koji je verovatno više odvraćao pažnju od sudskih poslova, iako će ga se kasnije rado sećati kao „Fraulein von V.

Možda je najjača ljubav iz tih dana u Bonu bila prema sestri njegovog prijatelja Stefana fon Bruninga, Eleonori.

Porodici ga je prvobitno predstavio budući dr Vegeler kada su fon Breuningovi tražili učitelja klavira za Eleonoru. Kasnije će joj posvetiti sonatu za klavir, ali jednu je ostavio nedovršenu, otprilike u vreme kada je radio na Op. 10 sonata u Beču, pet godina nakon što je napustio Bon. Pišući joj, on bi joj se obraćao sa „Slatka Eleonora“. I dalje je posedovao njen minijaturni portret 34 godine kasnije.

Tu je bila i Babette Koch čija je majka, udovica Koh, vodila jedan od najboljih restorana visoke klase u Bonu, gde su se mnogi redovni upisivali u oproštajnu knjigu za mladog kompozitora uoči njegovog odlaska u Beč. Osim Babette. Znamo da su ona i Betoven plesali zajedno na zabavi jednom prilikom, prema pismu prijatelja. Bila je dobra prijateljica Eleonore fon Breuning i čini se da je i budući dr Vegeler bio veoma oduševljen njom, napisavši u jednom od svojih pisama da je ona „ideal savršene dame“. Godinu dana kasnije, Betoven je napisao Eleonori: „Ako vidite B [Babette] Koch, recite joj molim vas da čekam da odgovori na moja dva pisma.

Bio je niske, zdepaste građe, tamnog tena narušenog ožiljcima od malih boginja, sa gustim obrvama i gustom crnom kosom koja je prkosila najboljim namerama češlja ili četke... slabovidost (neko vreme je nosio naočare do 47. godine) i kako je stario, kosa je brzo prosedla pre nego što je imao 50.

Back