Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

onda je problem jos malji, svaki trgovac ako je iole ozbiljan toga ima u nenormalnim kolicinama, ja ih imam 200-300 komada i u kompletima i posebno i obicne i pp i nigad nemogu da prodam koliko mogu da kupim , pre dve godine sam sutjeske i neretve u original bankovnim kesama od po 1000 komada , 4 kese bacio u stari metal po 1.5evra/kg prodaju se 3-4 komada godisnje, a ja nemam nameru da zivim 1000godina

onda je problem jos malji, svaki trgovac ako je iole ozbiljan toga ima u nenormalnim kolicinama, ja ih imam 200-300 komada i u kompletima i posebno i obicne i pp i nigad nemogu da prodam koliko mogu da kupim , pre dve godine sam sutjeske i neretve u original bankovnim kesama od po 1000 komada , 4 kese bacio u stari metal po 1.5evra/kg prodaju se 3-4 komada godisnje, a ja nemam nameru da zivim 1000godina
Moram priznati da moi ovde stosta nije jasno. I gosp Marko i gosp Ado su izjavili i usaglasili se da je vrednost jednog novcica oko 10E. A gosp Franc ios kaze da je 4 kese po 1000 kom dao u staro gvozdje jer nemoze nikom da proda. Pa zar onda nije logicnije da se spusti cena na recimo 5 E i proda ne 3-4 kom godisnje nego desetak?
I recimo da malo drugacije formulisem pitanje. recimo dodjem ja ili gosp. Ado i zelimo da kupimo 4 kom. Kolika ce u tom slucaju biti cena?

Kolega jevdokan, ocito niste dobro shvatili. Cenu od 10-ak evra mogu postici kovanice ''sutjeska'' ukoliko ne postoji urezan put ka spomeniku na kovanici ili eventualno ukoliko su avers i revers zarotirani jedan u odnosu na drugi za odredjeni broj stepeni, za razliku od regularnih komada. Ali, ukoliko je komad sasvim regularan, on nije mnogo vredan i cena mu je od 20-30 din. pa do 50-60 din. Nadam se da su sada stvari bar malo jasnije sto se tice kovanice ''sutjeska''. POZDRAV

Moram priznati da moi ovde stosta nije jasno. I gosp Marko i gosp Ado su izjavili i usaglasili se da je vrednost jednog novcica oko 10E. A gosp Franc ios kaze da je 4 kese po 1000 kom dao u staro gvozdje jer nemoze nikom da proda. Pa zar onda nije logicnije da se spusti cena na recimo 5 E i proda ne 3-4 kom godisnje nego desetak?
I recimo da malo drugacije formulisem pitanje. recimo dodjem ja ili gosp. Ado i zelimo da kupimo 4 kom. Kolika ce u tom slucaju biti cena?

kakva crna cena od 10 evra, ja prodajem komlet sutjeska i neretva u originalnom pakovanju narodne banke sa sertifikatom za 1 evro, bez pakovanja sam ih nudio po 5 dinara

Da kolega Franc Ios one i vrijede u kompletu toliko ali regularni primjerci samo, ova varijanta bez puta je neki stvarno raritet i jako tesko za pronaci, samim tim i poprilicno vrednija. pare nisu problem Bogu hvala pa i ta cijena je meni sasvim prihvatljiva, al hajd je nadji. vidio sam ga samo jednom kod kolege koji ga je sasvim slucajno nasao i to po smijesnoj cijeni za oko 1 euro, dosta tih ljudi i nezna sta prodaju, povrsno gledaju.

Jos jednom da pitam: da li neko zna ista o kovanicama koje sam objavio (6 gorepostavljenih slika)? Stvarno sam se potrudio da otkrijem tacno koje su, za jednu jesam (mada ne mnogo informacija), a ostale dve nemam pojma ni otprilike. Poskidao sam i kataloge sa foruma, i tu trazio, pa i dalje nista. Ako iko ista zna, narocito za onu sa poslednje dve slike, bio bih jako zahvalan kada bi to podelio sa mnom.

Poslednja izmena:
kolega niste pogrijesili, bas naprotiv, jako pametno od vas da ste se sjetili ovoga kako bi objasnili ljudima koji nisu mnogo upuceni tacno o cemu se radi.
a Franc Ios prvi put u zivotu cujem da je neko to pokusao, nevjerovatno cime se ljudi sluze sve. A po meni je nemoguce da se to uradi savrseno da ne neznam kakva tehnologija u pitanju. al nek ste mi rekli da znam, pozdrav za Vas.

I ja sam moram priznati cesto nailazio na 1915-tu gde je graver poliran, tj. naknadno skidan. Neki komadi se kako kolega Franc ios kaze odmah uoce i tu nije potrebno neko vece znanje ili zagledjivanje komada, jednostavno odmah se vidi na prvi pogled. E dok su neki odradjeni stvarno, da se tako izrazim, ''profi'' i tu je potrebno vece iskustvo i da vam je mnogo komada (i sa graverom i bez gravera i ovih kod kojih je graver skidan) proslo kroz ruku! Zato oprez prilikom kupovine 1915-te bez gravera! Pozdrav!!!

Jos jednom da pitam: da li neko zna ista o kovanicama koje sam objavio (6 gorepostavljenih slika)? Stvarno sam se potrudio da otkrijem tacno koje su, za jednu jesam (mada ne mnogo informacija), a ostale dve nemam pojma ni otprilike. Poskidao sam i kataloge sa foruma, i tu trazio, pa i dalje nista. Ako iko ista zna, narocito za onu sa poslednje dve slike, bio bih jako zahvalan kada bi to podelio sa mnom.

Она у средини би требало да је 1/4 француског еку-а из 1690-е, KM# 270.1, вредност по Краусу: VG-50$, F-120$, VF-275$, XF-620$

Kolega lion.skin, sto se tice drugog novcica: u pitanju je francuski ecu iz 1690 god. koji je kovan u Parizu jer ima oznaku kovnice ''A'' (vi ste je slikali naopacke). Inace na aversu je francuski kralj Luj XIV 1643-1715, ovo je godina njegove vladavine, dakle pune 72 godine. Inace, Luj XIV bio je poznat i kao "kralj sunce''-''Le Roi Soleil'' ili Luj Veliki-Louis le Grand, a ostao je upamcen po svojoj apsolutnoj vladavini i izjavi:''Drzava, to sam ja-L´ etat c´est moi!"
POZDRAV

nista u numizmatici nemoj da te cudi , udaranje zatupljenog eksera u novkov da bi izgledo kao sa zigom, brisanje gravera , pokusaji da se izalizanim peatodinarkama 79 ugravira kosa , zumbom otkidanja komadica kovanice u pokusaju da se proda kao kovnicka greska , pravljenja i udaranja laznih pecata na ausatrouarskim banknotama , posrebrivanje dinara iz 1925 da bi izgedao kao proof koji vraedi 500-600e,odlivanje 5,10,20 para 1917 u srebru i zlatu, kao i mnoge druge svinjarije koje nasem coveku mogu da padnu napamet kako bi ucario neki sitni dinar

nista u numizmatici nemoj da te cudi , udaranje zatupljenog eksera u novkov da bi izgledo kao sa zigom, brisanje gravera , pokusaji da se izalizanim peatodinarkama 79 ugravira kosa , zumbom otkidanja komadica kovanice u pokusaju da se proda kao kovnicka greska , pravljenja i udaranja laznih pecata na ausatrouarskim banknotama , posrebrivanje dinara iz 1925 da bi izgedao kao proof koji vraedi 500-600e,odlivanje 5,10,20 para 1917 u srebru i zlatu, kao i mnoge druge svinjarije koje nasem coveku mogu da padnu napamet kako bi ucario neki sitni dinar

Није то само наша специјалност, раде то и у свету, нпр "репарирају" античке или средњевековне кованице да "поправе" детаље...

Back