Besnilo

vildza:
To sto Bucko radi, njemu na savest, ali ima tih volontera koji ih hrane i cuvaju. Na njih sam i mislila jer jedan covek ne odredjuje celu organizaciju. Svakako, neko ce tu uvek kroz te jadnicke da vidi profit, a neko ce uvek da daje sve od sebe. A kakvo bi to uopste bilo drustvo u ovoj Srbiji, a da nema nekog masnog tipa ko je glavni, koji vozi dzip i ide na ruckove, pa malo para stavi u dzep i tako. Sto se tice inspekcije, ali i veterinara, vrlo mali broj je onih koji to radi iz ljubavi i veterinari i jesu najveci lopovi, kako rece prof. na vet. fakultetu, a to znam na primeru svojih pasa i macaka.

Slazem se da nesto nije u redu u toj silnoj ljubavi. Ja imam u svom dvoristu, u kuci i u stanu, pored svog dobermana, jos dva mesanca, jednog smo nasli ispod Brankovog mosta, drugu je neko izbacio napolje, a mnogo je slatka i sterilisana kujica, jednu macku koju smo nasli polu mrtvu jer je pas skoro prekinuo na pola, mace kome je polomljena noga (cije bandaziranje i snimanje na svake dve nedelje kosta djavo i po i toliko o vetrinarima), jos jednog debelog i lenjog macora koji puca od zdravlja, do skoro smo imali vevericu koja nija mogla da pokrece zadnje noge pa je pre nedelju dana uginula, a za mesec dana mi dolazi jos jedan bebac, mesanac haskija i nekog domaceg cicka. Eto, sve ovo treba nahraniti i zbrinuti, a ja nemam licna primanja pa sve delimo i pomazu sa svih strana... I nije mi tesko jer najveci deo posla obavljam ja. Bez uvrede, ali moja baka je svoje ostatke rucka davala svim mogucim zivotinjama samo zato da ga ne baci, ne i zato sto joj je bilo zao jer ce sinteri da naprave cistac...

Samo kada si navikao da te sisaju automehanicari a kada veterinar zatrazi 10 posto od prosecnog mehanicarskog racuna onda je lopov.Ovde znanje niko ne ceni.

A ne, greska... Ma nemoj mi samo reci da za snimanje jedne noge treba da izdvojim jednom 1500, drugi put 1800, a treci put 2400 i da je stvar u tome sto ja ne cenim necije znanje i da je to apsolutno ispravno? A sva tri puta se radilo o istoj stvari, kontrola, bez terapije i mnogo ulozenog truda osim za snimanje i gledanje snimaka. Pa ne znam samo na osnovu cega formira cenu svaki put kad odem. Pa za mog psa koji je ogroman i kog sam podizala iz mrtvih nisam toliko para dala u kratkom roku.

Ja postujem svacije znanje i trud ulozen u sticanje istog, i vrlo dobro znam to da cenim. Ja ga imam i odlicno znam sta to znaci. Ali, sto je mnogo - mnogo je.

Ovo je malo zakasnela reakcija na poruke sa prethodne strane,ali moja greska sto ih ne citam na vreme.Elem,kao prvo ne moze to tek tako-ako ti se svidja pas ili macka uzmi ih u stan,jer ako imas mesta za jedno imas i za dvoje.Nazalost da je samo prostor u pitanju uzela bih ja jos njih troje,ali finansijska sredstva ne dopustaju.Pretpostavljam da je to najveci problem vecine.
A sto se tice dobrotvornih organizacija,ako je neko od vas gledao na animal planet-u emisije o njihovim organizacijama koje se sastoje kompletno od donacija ljudi pa im opet sve savrseno funkcionise, dolazimo do zakljucka da je ovde greska u samoj organizaciji udomljavanja pasa i macaka.A izmedju ostalog sam zakljucila da su kod nas rasni psi prilicno jeftini (u odnosu na ostatak evrope),na Britanskom sajtu sam videla da stene zlatnog retrivera kosta 300-500 funti,dok sam ja platila 100e,i samim tim ljudi pomisle da kad vec imaju pare za rasnog zasto bi uzlimali mesanca (sad ce vecina vas da pomisli da sam neki snobisa,ali sam ja pre njega imala kucu zenku koju sam uzela sa ulice).
Zakljucak-opet moram da optuzim neorganizovanost drustava za udomljavanje zivotinja.A tek azili-naguraju gomilu pasa na jedno mesto i normalno da to niko ne moze da ishrani.Cula sam da ih ima po 250 u jednom azilu!Pa ako to nije previse ja ne znam sta jeste.I normalno krecu kukanja kako ne mogu da ih ispoklanjaju a 98% ljudi ni nezna da postoje azili.Zasto se lepo ne ogranice na odredjeni broj pasa,pa kad to udome uzmu nove.Stvarno ne razumem.

Uh...
na koliko mesta ćemo da pričamo (i raspravljamo) o istim stvarima? :roll:
Ima nekoliko tema o pomoći životinjama, zatim o Društvima i organizacijama za pomoć i zaštitu životinja, da ne pominjem teme o lutalicama... i uvek dolazimo do istog.
I ne vidim ni jedan jedini razlog da mi koji smo ovde i koji volimo životinje i o njima brinemo na način koji mislimo da je najbolji i da nam najviše odgovara - međusobno raspravljamo o tome šta je bolje ili ko je veći ljubitelj i ko čini više?!
Previše je onih koji su neodgovorni, slepi i gluvi na ovakve pojave (da ne pominjem gore reči) i premalo onih koje to dotiče - na bilo koji način, pa zar treba još trošiti energiju na međusobna prepucavanja?!
Da, ljubitelj je i onaj ko ih pokupi sa ulice i brine o njima doživotno, i svi oni koji poslednjih dana jure ulicama Beograda pokušavajući da lutalice sklone od hajki, i stanari urbanih naselja koji imaju po nekog "zajedničkog" ljubimca-lutalicu, pa i svako ko je ikad dao komad hrane i pomazio nekog od nesrećnika sa ulice... I makoliko da su te stvari lepe i humane, na žalost je još uvek to daleko od rešenja problema lutalica i napuštenih životinja, ali je ipak deo rešenja - makoliko da je mali.
Htedoh reći -jedini način da uspemo je da radimo zajedno ili, bar, da jedni drugima ne smetamo - bilo da radimo samostalno ili u okviru neke organizacije/udruženja.
Što se besnila tiče, u razgovoru sa ljudima koji o životinjama znaju mnogo više i na njihovoj zaštiti rade mnogo aktivnije - potvrdila sam svoja uverenja da to jesu "namešteni" slučajevi besnila koji služe kao dobar izgovor za koješta :evil: :evil: :evil:

Ljudi pricate tu svasta a nemate pojma da li je sve to bas tako kako kazu mediji.
i pitam se samo da li uopste neko zna nesto vise o besnilu i o merama u suzbijanju besnila?????

besnilo je akutna zarazna bolest. inace je zoonoza (mogu oboleti i ljudi). Virus napada centralni nervni sistem,prouzrokujuci gubljenje svesti,pojavu paralize .... Uzrocnik pripada grupi RABDOVIRUSA. Izvor zaraze su obolele zivotinje ili uginule od besnila. Zivotinje izlucuju virus preko sline. Ranijih god. glavni izvor zaraze bio je pas, danas pored pasa prenose i lisice , slepi misevi itd.Inkubacija traje izmedju 3 i 6 nedelja. zarazena zivotinja u pocetku ne jede, ne odaziva se na poziv , ima ukocen pogled. Kasnije obicno bezi od vlasnika i nakon paralize respiratornog trakta ugine.Procenat letaliteta(smrtnosti) je 100%. Lecenje zivotinja se ne preduzima.Sto se tice profilakse ona se sastoji u redovnom vakcinisanju zivotinja.
U okviru sprovodjenja ovih mera obavezno je prijavljivanje svakog slucaja besnila.Sumnjive zivotinje treba odmah odvojiti i ubiti.Takodje se iz peventivnih razloga moraju unistiti sve macke i psi koji su mogli doci u dodir sa zarazenim zivotinjama.Uvodi se obavezan karantin za sve pse u podrucju gde se zaraza pojavila.Sve pse i macke u sirem podrucju obavezno vakcinisati.

uz dužno poštovanje za tvoj trud, moram reći da nije loše obnoviti "gradivo" o besnilu koje smo, nadam se, svi davno savladali.
Naravno da niko ovde nije osporavao da je besnilo opasna bolest, već samo izražavamo sumnju da ono što se redovno dešava svake godine kada se naprasno pronađe "besna" lisica (da li je neko pročitao negde rezultate ispitivanja od čega je stvarno uginula pronađena lisica?) ima ikakve veze sa besnilom.
Na to pitanje nam nisi dao odgovor.

Ne znam ima li neko pojma ili ne, šta je to besnilo, ali moram da se ponavljam jer očigledno, pola od ovog što je ovde napisano niko i ne čita... Dakle rekao sam: dokle god se ne uvedu strogi zakoni o držanju kućnih ljubimaca broj lutalica, pasa i mačaka, će se drastično uvećavati.. Ali s'obzirom koliko vladajuće strukture ove države i ovog grada vode računa o svojim ličnim interesima i džepovima to u skorije vreme neće biti rešeno.. Prema tome ovakve rasprave su totalno bespredmetne!!!!!!!

smeh:
uz dužno poštovanje za tvoj trud, moram reći da nije loše obnoviti "gradivo" o besnilu koje smo, nadam se, svi davno savladali.
Naravno da niko ovde nije osporavao da je besnilo opasna bolest, već samo izražavamo sumnju da ono što se redovno dešava svake godine kada se naprasno pronađe "besna" lisica (da li je neko pročitao negde rezultate ispitivanja od čega je stvarno uginula pronađena lisica?) ima ikakve veze sa besnilom.
Na to pitanje nam nisi dao odgovor.
A da li je lisica uopšte pronađena ili je to samo navlaka da bi ljudi potrošili još malo para!?

Ne ta lisica nepostoji ( jer su trazili da je ispitaju i posto je ona navodno spaljena) sada su kao fora obustavi li !!! 20 sam naletela na njih u mom naselju , odmah sam pozvala ekipu i jeb*** smo im mamu ( izvinite) pustili 2-e kuci iz kombija izbusili gume , a onda su oni izvadili pistolje... pa smo pobegli!! mamu im pip u pip crkli da bog da u najgorim mukama!!!

S obzirom da je ova tema aktuelna poslednjih dana, mislim da je znacajno reci da ce se u petak, 3. marta 2006. godine u 18 casova, u svecanoj sali Opstine Novi Beograd odrzati tribina pod nazivom "Besnilo i lutalice". Organizatori su ORCA (Organizacija za postovanje i brigu o zivotinjama) i Asocijacija za javno zdravlje Srbije, uz ucesce Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (WHO) za Srbiju i Crnu Goru.

Cilj tribine je da upozna javnost sa problematikom besnila - rasprostranjenoscu, nacinima prenosenja, ponasanjem u slucaju ujeda zivotinje i sl. Pored toga, bice predstavljeni nacini efikasnog suzbijanja besnila, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO), odnosno uloga drzavnih organa i struke u ovom procesu.

Naime, WHO jasno istice da masovno unistavanje pasa lutalica nije nacin na koji se moze suzbiti besnilo, i insistira na efikasnim merama:
1. kontrola kretanja zivotinja
2. smanjenje broja lutalica kroz kontrolu radjanja
3. vakcinacija zivotinja

Oslanjajuci se ove preporuke, ORCA ce na tribini predstaviti i program efikasne i humane kontrole populacije pasa i macaka lutalica, imajuci u vidu izrazenost ovog problema.

Na tribini ce govoriti: mr. sci vet. Gordana Jermolenko, virusolog; prim. dr med sci Verica - Lela Ilic Vlatkovic, epidemiolog; prim. dr med sci Bozidar Ljubic, epidemilog; prof. dr Marijana Vucinic; dr Melita Vujnovic, predstavnik Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju i Crnu Goru.

Tribina je otvorena za javnost, pa koga interesuje ova tema pozvan je da prisustvuje.

Očigledno ništa nije urađeno po ovom pitanju! Tema je i dalje vrlo aktuelna! Tragedija je da već drugu godinu za redom ide akcija dotirane sterilizacije kuja?! Mrzi ljude da dovezu kuju do veterinara i da posle dođu po nju?!

Back