Beskrajni SF, F & H kviz - druga sezona

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a tu je i ovo
Another older SF writer with very high literary standards was James Blish (but apparently not all of his output was so good). His novel (by collection of short stories) "The Seedling Stars" was a landmark, where instead of terraforming planets humans are transformed by "panthropy" (sounds like a prediction of genetic engineering), a particular story therein "Surface Tension" has been widely reprinted and is a great one. His Cities in Flight series (also collected as novel) is also a classic (I have read only one of those in an anthology). His novel A Case of Conscience is also highly regarded, it blends theology and SF in a unique way.

E sad, mene u stvari zanima da li je iko sem mene citao ovu knjigu...ali posto je malo bezveze da tako postavim pitanje :), ide ovako:

U pitanju je domaci SF.

Podaci:
- Glavni lik/narator je po zanimanju arhitekta
- Medju ostale glavne likove spadaju po jedan Nemac, Rus, Latinoamerikanac i Indijac, a svima im komanduje Francuz
- Najveci deo radnje se odvija na Belom irvasu. Tamo je mnogo hladno.
- Razlog zbog koga je tamo (i na pola planete) mnogo hladno je promena od pola stepena prouzrokovana "sedmogodisnjom suncevom bolescu"
- autor te knjige je takodje napisao jednu u ex-yu prilicno poznatu deciju knjigu u cijem se naslovu javlja i ime edicije u kojoj su svojevremeno objavljeni, izmedju ostalog, Mac od Sanare i Elrik od Melnibonea, i jos gomila fantastike.
- prvo, i verovatno jedino, izdanje te knjige je objavljeno u Beogradu 1976. (mada sam je ja dobila tek 1984. '76 sam imala -1 godinu :))

Traze se autor i naslov.

Ne moze da se gugla. Moze da se nadje na internetu ali ne bas lako

Hintovi slede on demand. Ako je pitanje previse zeznuto, jer je vrlo moguce da sam samo ja na planeti citala tu knjigu, stavite ga u nebodujucu kategoriju, a ja imam jedno normalnije i neuporedivo lakse. :)

Knjiga se zove Beli potop. Da se razumemo, to je prilicno omladinska knjiga...al je jedna od prvih SF stvari koje sam ja procitala, pored legendarne Zvezde Kec (mislim, to je otprilike taj fazon, svi likovi uglavnom dobri i prilicno bledunjavi, slatka i fina i pristojna ljubavna prica, samo sto je ovde rec o negativnoj utopiji, da ne kazem distopiji :)). Ali covek ima zanimljive metode naracije (cela prica je kao pronadjena kao "poruka u boci" par vekova posle dogadjaja, i tako dalje i tako dalje), i bilo mi je skroz zanimljivo, tada, da neko odavde pise SF i da je glavni lik odavde i tako to. Btw. nemam pojma da li ta knjiga moze negde jos da se pronadje, ali imam ja taj jedan raskupusani primerak, pa mogu da probam nekako negde da ga skeniram ili tako nesto. :) Ili da ga dobacim tako u fizickom obliku. Sad postavi pitanje. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back