Beskontaktno plaćanje

dobri_ca

Početnik
Poruka
1
Prošle godine sam jedva uspeo da nađem banku koja je u svojoj ponudi imala deviznu debitnu karticu bez opcije za beskontaktno plaćanje. Vremenom su gotovo sve banke iz svoje ponude izbacile kartice kojima je moguće plaćati isključivo uz unos PIN-a. Interesuje me zašto je to tako, da li je moguće da više ne postoje klijenti koji bi želeli karticu u potpunosti zaštićenu PIN-om? Ako sam karticu ostavio negde u kancelariji, u hotelskoj sobi dok sam na kupanju itd, kako da budem siguran da je neko neće upotrebiti - platiti do iznosa koji je dozvoljen bez unosa PIN-a i posle vratiti tamo gde je bila? Zašto banke nemaju opciju da klijent sam izabere do kog limita može da se plaća bez unosa PIN-a? Ovih dana jedan veliki operater je podigao taj limit na 5.000 dinara.

Uvek imaš Dina karticu, ona nema čip uopšte, samo magnetnu traku.

Inače, kartične transakcije su osigurane - ako dokažeš da ti je neko ukrao karticu, platio nešto i vratio ti krišom karticu (za šta je šansa, realno, minimalna), imaš pravo da poništiš transakciju i dobiješ pare nazad, tako da nema opasnosti. Čak i ako ti neko ukrade karticu i zna tvoj pin pa ti skine sve pare, opet imaš pravo na naknadu štete.

Back