Quantcast

Bertolt Breht-osnivač epskog teatra

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
228.131
“Došao je da unese u nas veliki nemir, i prisilio nas da upitamo: šta je to teatar dvadesetog veka? Rekao je: donosim vam užitak spoznavanja, slobodnog stava, neizbežnih zaključaka… Može se reći: razdrmao je sanjivost teatra.”

(NJ. Langhoff- (1901-1966) berlinski reditelj

Bertolt Breht (1898-1956) predstavlja posebnu, sveobuhvatnu umetničku pojavu, kako u Nemačkoj tako i u čitavoj Evropi. On otvara potpuno novo poglavlje u istoriji pozorišta svojim inovativnim pogledom na dramsku umetnost. Breht, kao potpuna pozorišna ličnost, objedinio je u sebi dramskog pisca, pesnika, teoretičara, reditelja, osnivača dramke trupe (Berliner ansambl) a učestvovao je i u komponovanju muzike za svoje songove. On je želeo da svojom teorijom objasni svoje stvaralaštvo i da na taj način unese novinu i promenu u dramski svet, koji je po njegovom mišljenju bio neophodan.

“Ne buljite tako romantično”, Brehtov je veoma efektan komentar uz njegovu dramu “Bubnjevi u noći” kojim on ukazuje na koji se način drame percipiraju u njegovo vreme. U književnom i pozorišnom svetu pojavljuje se dvadesetih godina XX veka a u to vreme su se na nemačkim pozornicama prikazivale isključivo “bombastične i romantične predstave klasičnih komada bez ikakve aktuelnosti, ili praznjikave salonske dramice i komedije”.(Jovan Ćirilov, predgovor “Majka Hrabrost i njena deca”) Breht od samog početka bavljenja dramaturgijom i pozorištem, gaji iskreni animozitet prema ovakvom teatru. On zbog toga na scenu stupa veoma energično i prepun bunta, što će se i uočiti u njegovom dramskom opusu i na taj način se Breht može svrstati u pisce angažovanog teatra. On ujedno želi da formuliše nove teatarske principe.

U njegovom dramskom stvaralaštvu se može uočiti otpor tadašnje mlade generacije nemačkih intelektualaca protiv dobro skrojene drame, francuske dramaturgije.Tako da Breht u svom poduhvatu nije usamljen, i drugi stvaraoci njegove generacije reagovali su negativno na tadašnje stanje u drami i pozorištu.. Njemu je bilo strano neangažovano pozorište u kome gledalac ne razmišlja i pasivno konzumira sadržaj sladunjavih melodrama bez ikakve zapitanosti i želje za njom. Breht se protivi pozorištu koje ne budi misli već nejasna osećanja, on je protiv emocionalnosti, protiv lirskog i dirljivog i zalaže se za racionalnost. On želi intelektualno pozorište. Međutim, Breht je istovremeno odbacivao optužbe da je njegova umetnost hladna i bez emocija. On i sam ističe da nas osećanja gone da od razuma tražimo krajnje napore, a da preko razuma otkrivamo osećanja.

Breht želi predstavu koja bi posedovala objektivnost, preciznost i lakoću sportske utakmice, kao i gotovo sportski aktivnu publiku. U svom prvobitnom stvaralačkom periodu usredsredio se protiv kulinarske publike, dramaturgije i kritike i to je dovelo do formulisanja njegovih prvobitnih teoretskih principa ali oni tada još uvek ne predstavljaju njegovu definitivnu teoriju. Breht će tek kasnijih godina uobličiti svoju uticajnu teoriju pozorišta Epski teatar, po kojoj predstava ne treba da navede gledaoca da se emotivno identifikuje sa akterima radnje, već da u njemu izazove racionalno preispitivanje i kritiku onoga što vidi na sceni. Verovao je da katarza emocija ostavlja publiku samozadovoljnom. Umesto toga, želeo je da publika iskoristi svoju kritičku moć da prepozna zlo u društvu i da ga promeni.
(zoran djeric)
 

Neno

Iskusan
Moderator
Poruka
6.421
ensayo mutter courage brecht weigel[4].jpg


BERLIN, Deutsche Theater, 1949 ( Erich Engel, Bertold Brecht, Paul Dessau and Helene Weigel.)

"Ima nečeg trulog tamo gdje su velike vrline."
"Ko je protiv politike, ustvari je za politiku koja se provodi nad njim."
"Nemojte se truditi da samo vi budete dobri, već da i svijet što ga iza sebe ostavljate postane dobar."
"Nikada ne vjeruj onome koji o svakome govori dobro."
"Niko vam ne može usaditi osjećanje manje vrijednosti bez vašeg pristanka."

B.B.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.