Берлускони:Спасао сам Италију од комуниста, време је да спасем Европу „германизације"

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
http://www.nspm.rs/hronika/silvio-b...sta-vreme-da-spasem-evropu-germanizacije.html
Демантујући оптужбе о умешаности у секс скандал, осам месеци пошто је Италију довео на ивицу финансијске катастрофе, бивши италијански премијер Силвио Берлускони у познатом стилу најављује повратак у политику уочи избора почетком наредне године.
berluskoni-cartoon-468.jpg„У претходним мандатима сам спасао Италију од комуниста, сада је време да довршим животно дело – да спасем Италију и Европу од претеће германизације.“

Арогантном најавом „нове политичке борбе за ослобођење земље и ЕУ од економског и политичког диктата Берлина”, Берлускони је отворио свој шести поход на „заслужени положај премијера“.

Као да је заборавио да је био принуђен да напусти све политичке функције, осим звања народног посланика, због економске политике и због умешаности у низ корупционашких и сексуалних скандала, парадни 76-годишњи популиста објавио је рат корупцији, али и „старој гарди” политичара које је, како је рекао, прегазило време.

Најављујући, у случају победе, формирање владе четрдесетогодишњака, Берлускони је истакао да ће се његова странка Народ слободе вратити коренима и имену из 1993. – Форца Италија.

Непосредно после конференције за штампу, Берлускони је дао интервјуу најтиражнијем немачком булеварском дневнику „Билд”. Одлуку је новинарима „Билда” образложио потребом да се информише немачка јавност, а пре свега Ангела Меркел, о неопходности измене досадашњег спољнополитичког политичког курса.

„Немачка је битан фактор у свим размишљањима о будућности Европе, пре свега ЕУ”, истакао је Берлускони и појаснио на шта је мислио када је рекао да се окреће борби против германизације континента: „Немачка мора да се окрене далековидој политици заснованој на солидарности према свим европским народима... Када критикујемо Немачку, мислимо да она кочи европски напредак. Уместо да тежи германизацији Европе, Берлин би требало да Немачку поведе путем евроинтеграција без условљавања.“

Узимајући себи за право да посредством булеварског дневника немачку канцеларку подучи како би требало да убудуће наступа у Европи, он је истакао да је у сталном контакту са Меркеловом и да је ту поруку већ неколико пута пренео у личним контактима.

Када је интервју објављен, портпарол кабинета Меркелове Штефен Сајберт је демантовао да је канцеларка била у контакту са Берлусконијем после његовог одласка.

Шта је навело „каваљера“ са деснице да се поново кандидује? Он тврди да је откако је поднео оставку, до данас, суочен са свакодневним, многобројним апелима грађана да се врати на место шефа владе. Штавише, позива се на јавности непознате процене да би у овом тренутку могао да рачуна са подршком око 30 одсто бирачког тела.

Статистике противурече Берлусконију. У блиц-анализама је установљено да би бившег шефа владе данас подржало између 18 и 22 одсто бирача.

Већи постотак бирачке наклоности Берлускони би могао да обезбеди, каже, скретањем улево. То је, уосталом већ најавио: у случају победе на изборима 2013. посветиће се враћању привилегија које су запосленима одузете – одлуком садашње владе Марија Монтија.

Милош Казимировић

(Политика)
 

Back
Top