Berlinski kongres 1878. godine

Hvala svima. Zašto bi Germani stvorili Srbiju ako im je smetala? Također koliko znam AU nije okupirala BiH nego je tako dogovoreno na Berlinskom kongresu(?).

Srbija je već postojala kao de facto nezavisna država, samo je i de iure dobila nezavisnost... Germanima, je manje zlo bila takva slaba Srbija, nego velika Bugarska, ruski saveznik... sve je to velika partija šaha sa Rusima...

AU trupe su ušle u BiH i prije toga, tobože da pomognu srpske ustanike...

AU trupe su ušle u BiH i prije toga, tobože da pomognu srpske ustanike...

И тобоже и није.
Тешко да би Србија и Црна Гора могла заштити устанике да су се Турци одлучили вратити (што сигурно би). Једино преко Русије могло је бити од тога нешто. Али ко зна.... Проблем је био недостатак оружја....

Није уопште било лоше што је Аустро-Угарска ушла у Босну, само је проблем био што су римокатолички екстремисти имали велики утицај на политику Аустро-Угарске у Босни. Било је и мудри људи у Вијени који су мислили да треба Србима дати приоритет у Босни (ко што би и било нормално с обзиром да су већина). И никад Гаврило не би убио Фердинанда.
Камо среће да је Аустрија узела Босну сто година раније.... Тамо не би остало једног муслимана, а Срби би били апсолутна већина.

Znači Bismarck je želio Srbiju kao kontru Rusima?

- - - - - - - - - -

И тобоже и није.
Тешко да би Србија и Црна Гора могла заштити устанике да су се Турци одлучили вратити (што сигурно би). Једино преко Русије могло је бити од тога нешто. Али ко зна.... Проблем је био недостатак оружја....

Није уопште било лоше што је Аустро-Угарска ушла у Босну, само је проблем био што су римокатолички екстремисти имали велики утицај на политику Аустро-Угарске у Босни. Било је и мудри људи у Вијени који су мислили да треба Србима дати приоритет у Босни (ко што би и било нормално с обзиром да су већина). И никад Гаврило не би убио Фердинанда.
Камо среће да је Аустрија узела Босну сто година раније.... Тамо не би остало једног муслимана, а Срби би били апсолутна већина.

More bit' bidne, more bit' ne bidne...

Gdje piše da se Kneževina Srbija nije smjela širiti nikada izvan tih granica?

Malo preuveličano posmatraš stvari...nije nigdje odlučeno da se Srbija ne smije širiti, već je posredno, austro-ugarskom okupacijom BiH, stvorena prepreka po pitanju širanja granica Srbije u tom smjeru.

Nisam ja rekao da je to negde zapisano da se ne sme širiti; pa nisu valjda stranci toliko glupi da nešto tako napišu.

Dobro barem se slažeš da je austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine zabranjeno širenje Srbije u to teritoriju.

Ali to isto važi i za "Srpsko Vojvodstvo": Патентом од 18. новембра 1849. године, цар је формирао Војводство Србију и Тамишки Банат од делова Срема (румски и илочки срез), Бачке и Баната,[a] у којима су Срби били у већини, али јој је прикључио и источни Банат са румунском већином, тако да је њен етнички састав био веома сложен. Из територије војводства било је изузето подручје војне границе, коју је насељавало бројно српско становништво. Аустријски цар Фрањо Јосиф I (Franz Joseph I) је за себе узео титулу Велики војвода Војводства Србије (Grosswojwod der Wojwodschaft Serbien), а војводство је било потчињено директно Бечу.
https://sr.wikipedia.org/sr/Војводство_Србија_и_Тамишки_Банат

To isto važi i za Crnu Goru. Nemačko Carstvo, Austrougarska monarhija i Otomansko Carstvo bile su protiv toga da Raška oblast (Sanđak) dobije Kraljevina Srbija, da je tako odvoje od Crne Gore i ujedinjenja sa njom.

To isto važi i za Staru Srbiju (Makedonija, Kosovi i Metohija). Kada je Srbija posle Balkanskih ratova počela da se širi na ova područja i postajala najači "igrač" na Balkasnkom poluostrvu postala je "trn u oku" Nemačkoj Carevini i Austrougarskoj monarhiji.

Nakon toga izbija Veliki rat.

Poslednja izmena:

Није АУ ушла у БиХ да би спасавала Србе од Турака, него је то била нека врста компензације због тога што није успела да се наметне као колонијална сила. Босна је за Беч била занимљива пре свега као извор сировина. Да ли је било мудрих људи у Вијени не знам, али чињеница је да је вођена антинационална политика против Срба у Босни, уз додатак да су остала два етничка елемента смишљено конфронтирана у односу на Србе, као што се види из познатог Поћорековог писма министру Бјелинском. http://058.ba/2014/01/pocorekovo-pismo-svjedocanstvo-o-ratnim-namjerama-austrougarske/ . Принцип "завади па владај". Занимљиво је како је та политика преживела и на крају и тријумфовала у времену када АУ монархија већ одавно није постојала.

Шта би било да је Аустрија узела Босну 100 година раније стварно не можемо знати, али ако бих нагађао пре мислим да тамо не би било Срба него да не би било муслимана.

Ti možda misliš na to da je Srbija tada dobila uslovnu nezavisnost. Ali to je prilično beznačajno ograničenje, mislim da je i za Kosovo pre nekoliko godina nuđen takav status, ili ga čak ima i sada. U principu, međunarodni status zavisi samo od zemalja koje te priznaju a Srbiju (i Crnu Goru) priznale su tada praktično sve zemlje.

A inače, Berlinski kongres je u tom trenutku u Srbiji prepoznat kao međunarodni neuspeh, koji je izazvao veliko političko obeshrabrenje. Iz poznatih razloga. To govori u prilog tome da se u Beogradu nije naročito držalo do međunarodnog priznanja i da je Srbija funkcionisala de fakto kao potpuno nezavisna država od vremena kneza Mihaila i predaje Beogradske tvrđave.

Nisam mislio na odredbe o vjerskim slobodama u Srbiji što su tražili Jevreji, ako si na to mislio.

CIljao sam na ograničenja u vidu suđenja strancima, koja se sticanjem međunarodne nezavisnosti uopšte nisu promijenila u odnosu na vrijeme dok je bila turska autonomna cjelina.

P. S: Iako bi Sanstefanski ugovor stvorio jednu ogromnu Bugarsku, u slučaju Bosne i drugih teritorija, on i nije bio toliko nepovoljniji u odnosu na Berlinski:

sanstefanski-mir.jpg

Hvala svima. Zašto bi Germani stvorili Srbiju ako im je smetala? Također koliko znam AU nije okupirala BiH nego je tako dogovoreno na Berlinskom kongresu(?).

Kao što je bilo rečeno, stvar je bila politika šaha. U vrijeme kneza i docnije kralja Milana Obrenovića, često se govori o germanofilskom režimu koji je tada bio na snazi. Tu je brzo išla i Tajna konvencija i svi ostali sporazumi sa Austrougarskom monarhijom.

Germani nisu stvorili Srbiju, no opet, teško bi bilo dopustiti agarenima da obruše sve svoje snage na Srbe u vrijeme održavanja Berlinskog kongresa na slobodne balkanske državice; mislim na Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju. Pritisak javnosti bio je uperen ka simpatijama prema balkanskim nacijama, iako su bile "šizmatičke" (te je tako ujedno bio i uslovni). U vrijeme kada je položaj Bugara u Turskom carstvu bio jedna vrlo bitna i aktuelna tema, neodbranjivo bi bilo dopustiti muslimanima da se vrate na ta mjesta...tj. neodrživo.

Nisam ja rekao da je to negde zapisano da se ne sme širiti; pa nisu valjda stranci toliko glupi da nešto tako napišu.

Dobro barem se slažeš da je austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine zabranjeno širenje Srbije u to teritoriju.

Ali to isto važi i za "Srpsko Vojvodstvo": Патентом од 18. новембра 1849. године, цар је формирао Војводство Србију и Тамишки Банат од делова Срема (румски и илочки срез), Бачке и Баната,[a] у којима су Срби били у већини, али јој је прикључио и источни Банат са румунском већином, тако да је њен етнички састав био веома сложен. Из територије војводства било је изузето подручје војне границе, коју је насељавало бројно српско становништво. Аустријски цар Фрањо Јосиф I (Franz Joseph I) је за себе узео титулу Велики војвода Војводства Србије (Grosswojwod der Wojwodschaft Serbien), а војводство је било потчињено директно Бечу.
https://sr.wikipedia.org/sr/Војводство_Србија_и_Тамишки_Банат

To isto važi i za Crnu Goru. Nemačko Carstvo, Austrougarska monarhija i Otomansko Carstvo bile su protiv toga da Raška oblast (Sanđak) dobije Kraljevina Srbija, da je tako odvoje od Crne Gore i ujedinjenja sa njom.

To isto važi i za Staru Srbiju (Makedonija, Kosovi i Metohija). Kada je Srbija posle Balkanskih ratova počela da se širi na ova područja i postajala najači "igrač" na Balkasnkom poluostrvu postala je "trn u oku" Nemačkoj Carevini i Austrougarskoj monarhiji.

Nakon toga izbija Veliki rat.

Kada kažeš zabranjeno, ispada kao da prepričavaš fantazmogorične bajke srpskih novoromantičara/rasista; okupacijom Bosne i Hercegovine Austrougarska je namjeravala da spreči teritorijalno širenje Srbije u tom smjeru; kako to, tako i da razdvoji Srbiju i Crnu Goru. Za ovo potonje plan je bio propao i nije moglo biti sprečeno, već se ostvarilo 1912. godine.

Poslednja izmena:
Kada kažeš zabranjeno, ispada kao da prepričavaš fantazmogorične bajke srpskih novoromantičara/rasista; okupacijom Bosne i Hercegovine Austrougarska je namjeravala da spreči teritorijalno širenje Srbije u tom smjeru; kako to, tako i da razdvoji Srbiju i Crnu Goru. Za ovo potonje plan je bio propao i nije moglo biti sprečeno, već se ostvarilo 1912. godine.

Jesi li ti uopšte pročitao moju poruku? Plan pre svega Austrougarske Monarhije i Nemačke Carevine jeste propao, zato što je Kraljevina Srbija osvojila u balkanskim ratovima zemlje sa večinskim srpskim stanovništvom i priključila ih Kraljevini. Baš zbog toga što je plan pre svega Austrougarske Monarhije i Nemačke Carevine propao usledile su pripreme za napad na Kraljevinu Srbiju, a sledeće godine i napad na suverenu i međunarodno priznatu Kraljevinu Srbiju.

Jesi li sada shvatio?

Poslednja izmena:
zato što je Kraljevina Srbija osvojila u balkanskim ratovima zemlje sa večinskim srpskim stanovništvom i priključila ih Kraljevini.
Srbija je u Balkanskim ratovima osvojla zemlje sa manjinskim srpskim stanovnsistvom-Kosovo i Makedoniju.Nase etncke teritorije su bile na zapadu i severu vise nego na jugu.

Inace kad spomenusmo Santefanska Bugarksa iako nama Srbima izgleda kao losa ideja i izdaja Rusije i nije tako losa ako se pogleda geopolitika jer bi Rusija imala dva snazna slovenska igraca na Balkanu i bila mnogo delotvornija u plasiranju svog uticaja koji bi i nama pomogao u dobijanju etncikih teritorija koje je drzala Austrogarska.

Poslednja izmena:
Srbija je u Balkanskim ratovima osvojla zemlje sa manjinskim srpskim stanovnsistvom-Kosovo i Makedoniju.Nase etncke teritorije su bile na zapadu i severu vise nego na jugu.

Inace kad spomenusmo Santefanska Bugarksa iako nama Srbima izgleda kao losa ideja i izdaja Rusije i nije tako losa ako se pogleda geopolitika jer bi Rusija imala dva snazna slovenska igraca na Balkanu i bila mnogo delotvornija u plasiranju svog uticaja koji bi i nama pomogao u dobijanju etncikih teritorija koje je drzala Austrogarska.
Na Makedoniju se nije gledalo kao na zemlju sa manjinskim srpskim stanovništvom. U to vreme koncept nacionalne države još uvek nije poostao preovlađujući i na Kosovo i na Makedoniju se polagalo pravo na osnovu pomešanog legitimiteta - malo na osnovu svesti o tome da je to bilo područje srednjevekovne srpske države, a malo na osnovu ubeđenja da ga ipak nastanjuje slovensko stanovništvo koje nema baš potpuno jasan nacionalni identitet pa da će na kraju ipak prihvatiti srpski identitet. Dakle, postalo je jasno da to više ne može biti Turska, pa zašto onda ne bi bilo Srbija.

Što se tiče "slovenskih igrača", kakav je Bugarska slovenski igrač to smo videli u stotinak godina koje će potom nastupiti. Uvek se treba setiti bugarskog kralja koji je (negde oko 1928. mislim) rekao "mi smo pošteno odužili dug svojoj germanskoj rasi".

I dan-danas prihvataju da su slepo oruđe Zapada protiv Rusije, čak protivno njihovim sopstvenim interesima. Videti slučaj Južni tok. Naprosto, to je takva zemlja.

Na Makedoniju se nije gledalo kao na zemlju sa manjinskim srpskim stanovništvom. U to vreme koncept nacionalne države još uvek nije poostao preovlađujući i na Kosovo i na Makedoniju se polagalo pravo na osnovu pomešanog legitimiteta - malo na osnovu svesti o tome da je to bilo područje srednjevekovne srpske države, a malo na osnovu ubeđenja da ga ipak nastanjuje slovensko stanovništvo koje nema baš potpuno jasan nacionalni identitet pa da će na kraju ipak prihvatiti srpski identitet. Dakle, postalo je jasno da to više ne može biti Turska, pa zašto onda ne bi bilo Srbija.

Što se tiče "slovenskih igrača", kakav je Bugarska slovenski igrač to smo videli u stotinak godina koje će potom nastupiti. Uvek se treba setiti bugarskog kralja koji je (negde oko 1928. mislim) rekao "mi smo pošteno odužili dug svojoj germanskoj rasi".

I dan-danas prihvataju da su slepo oruđe Zapada protiv Rusije, čak protivno njihovim sopstvenim interesima. Videti slučaj Južni tok. Naprosto, to je takva zemlja.

Onda i Poljaci i Ukrainci nisu sloveni,zato sto imat i su imali sukobi sa Rusija?

Onda i Poljaci i Ukrainci nisu sloveni,zato sto imat i su imali sukobi sa Rusija?
Ko je rekao da Bugari nisu Sloveni? Samo sam rekao da je Bugarska bila i ostala slepo oruđe Zapada protiv Rusije, čak kada je to suprotno i samim njihovim interesima. Pa zar to nije očigledno? Meni je iskreno žao što je to tako.

Ovde je reč bila o tome da nisu u vreme Berlinskog kongresa i posle njega postojali neki specifični slovenski interesi, postojao je samo interes Rusije. A i da jesu postojali, Bugarska nije bila zemlja na koju se moglo osloniti. Tu pre svega mislim na bugarsku dinastiju.

Ko je po vama najviše profitirao Berlinskim kongresom?
Ja mislim Velika Britanija. Dovukli flotu do Dardanela, zapretili Rusima novim Krimskim ratom i dobili Kipar bez ispaljenog metka. Može li bolje?

S obzirom na nivo provokacije i bezobrazluka, a istovremeno i nultog poznavanja istorije, odgovor na tvoje pitanje je:
Srbiju je stvorio Bog, veliki i jedini.

Ko je rekao da Bugari nisu Sloveni? Samo sam rekao da je Bugarska bila i ostala slepo oruđe Zapada protiv Rusije, čak kada je to suprotno i samim njihovim interesima. Pa zar to nije očigledno? Meni je iskreno žao što je to tako.

Ovde je reč bila o tome da nisu u vreme Berlinskog kongresa i posle njega postojali neki specifični slovenski interesi, postojao je samo interes Rusije. A i da jesu postojali, Bugarska nije bila zemlja na koju se moglo osloniti. Tu pre svega mislim na bugarsku dinastiju.

Prvi bugarski knez posle oslobodjenije Bugarske je bio Aleksandar I Batenberg,koji je bio necak ruskog cara,i je ratovao u Rusko-turskog rata.Ruski car je odobrio njega kao bugarski vladar.Ali nazalost posle oslobodjenije Bugarske Rusi su se ponasali ovde kao u njihova kolonija,mesali sa se u nasoj unatresnom politike,cak i u 1887 su organizovali puc protiv njega i on je abdikirao.Pa onda sa dobili po pi*ke,nasli smo vladar koji nije bio po ruski ukus.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alexander_of_Battenberg

Prvi bugarski knez posle oslobodjenije Bugarske je bio Aleksandar I Batenberg,koji je bio necak ruskog cara,i je ratovao u Rusko-turskog rata.Ruski car je odobrio njega kao bugarski vladar.Ali nazalost posle oslobodjenije Bugarske Rusi su se ponasali ovde kao u njihova kolonija,mesali sa se u nasoj unatresnom politike,cak i u 1887 su organizovali puc protiv njega i on je abdikirao.Pa onda sa dobili po pi*ke,nasli smo vladar koji nije bio po ruski ukus.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alexander_of_Battenberg

Знам то, ја ништа друго нисам ни рекао. А што се тиче тога да се Русија у тих 7-8 година односили према Бугарској као да је колонија, важно је да се Немачка никада није тако односила према Бугарској.

Па и ми смо порадили на минирању јужног тока, ако је то већ неко мерило.

- - - - - - - - - -

Ma i da je stvorena ovakva Bugarska te 1878., to ne bi potrajalo dugo... u svakom narednom ratu bi Srbija, Grčka i Rumunija bili protiv nje... a to bi iskoristila i Turska... sve kao 1913. godine...

Србија би била презаузета сређивање ситуације на КиМ и на северу Албаније.

Знам то, ја ништа друго нисам ни рекао. А што се тиче тога да се Русија у тих 7-8 година односили према Бугарској као да је колонија, важно је да се Немачка никада није тако односила према Бугарској.

Nemacka stvarno nikad se nije tako odnosila.

Nemacka stvarno nikad se nije tako odnosila.
Baš mi je drago zbog vas i Nemačke.

Rusija se odnosila prema Bugarskoj kao prema koloniji i mešala se u unutrašnje poslove ukupno 7 godina, zbog čega ste zbacili proruskog kneza. Onda je došla nemačka dinastija koja vas je uterala u dva svetska rata na svojoj strani i koja ste izgubili i oni su prema Bugarskoj baš bili fer.

Ali u principu ne vidim da se nas dvojica ne slažemo, Bugarska nije bila činilac na koji se moglo osloniti kada su u pitanju nekakvi "slovenski interesi" na Balkanu, svejedno što ja mislim da slovenskih interesa nije ni bilo nego su to bili interesi Rusije. Nije se moglo osloniti ni u sprovođenju interesa Rusije i nije bilo moguće potkupiti Bugarsku nikakvim teritorijalnim ustupcima da takvu politiku promeni. Zašto je to tako, to je zanimljivo pitanje.

To je odlično razumevao Nikola Pašić kada je 1915. odbio da ustupi Makedoniju Bugarskoj da bi platio njen ulazak u rat na strani Antante, jer je znao da Bugarska to neće uraditi.

- - - - - - - - - -

Шта ово доказује?
Dokazuje da Putin kaže da je Bugarska ta koja je odbacila Južni tok. Ako se ne slažeš, vidi to sa Putinom, da se ja ne mešam.

Poslednja izmena:
Па и ми смо порадили на минирању јужног тока, ако је то већ неко мерило.

- - - - - - - - - -

Србија би била презаузета сређивање ситуације на КиМ и на северу Албаније.

A Bugarska ne bi bila zauzeta asimilacijom tolikih Srba, Makedonaca, Grka, Rumuna, Turaka?! Pa ni sa Pomacima nisu još izašli na kraj... Malo mačku goveđa glava!

- - - - - - - - - -

То не значи да и наше руководство није лобирало против, поготово Зорана Михајловић.

Moram reći iako je spam... samo naprednjaci mogu biti i proevropska (Vučić) i proruska (Nikolić) i proamerička (Zoka Mihajlović) stranka...

Back