Berlin nas ocenjuje posle 16. novembra | Politika | Novosti.rs

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...:516341-Berlin-nas-ocenjuje-posle-16-novembra @DolphinBrowser

Berlin nas ocenjuje posle 16. novembra
D. MILINKOVIĆ | 25. oktobar 2014. 10:43 | Komentara: 13
Za otvaranje pregovora sa EU Bundestag traži ispunjavanje još dva ključna uslova: primenu Briselskog sporazuma i pronalaženje krivaca za paljenje ambasade. Od posete Zigrama Gabrijela zavisi dalji tempo integracija

Nemačka zahteva “Brisel 2“

POSLANICI Bundestaga i dalje nisu u potpunosti zadovoljni ispunjavanjem uslova koji su stavljeni pred Srbiju, a dva ključna zahteva Berlina su puna primena Briselskog sporazuma, pronalaženje i procesuiranje svih odgovornih za paljenje nemačke ambasade - saznaju „Novosti“.


Tako bi ukratko glasio rezime poruka petočlane delegacije nemačkog parlamenta, koja se tokom upravo završene trodnevne posete posete Beogradu, srela sa srpskim zvaničnicima, predstavnicima opozicije i civilnog sektora.

Konačna odluka da li će Nemačka upaliti „zeleno svetlo“ da se u decembru otvore prva pregovaračka poglavlja 32 i 35, o finansijskoj kontroli i KiM, biće doneta posle 16. novembra, kada u posetu Srbiji dolazi jedan od najbližih saradnika kancelarke Angele Merkel - njen zamenik i ministar ekonomije i energetike Zigmar Gabrijel.

Od rezultata njegovih razgovora u Beogradu u velikoj meri će zavisiti da li će nemački poslanici usvojiti inicijativu da se u zaključak Bundestaga, u kojem se insistira da pregovori otpočnu oblastima 23, 24 i 35, unese i „aneks“ da se na početku može otvoriti i poglavlje 32, za koje je Srbija usvojila pregovaračku poziciju i u potpunosti je spremna. To bi dalo mogućnost kancelarki Merkel da na Evropskom savetu u decembru glasa za otvaranje poglavlja o Kosovu i finansijskoj kontroli.

Prema našim informacijama, on će u jednodnevnu posetu Srbiji stići s velikom privrednom delegacijom, kako bi i na taj način bio poslat signal da Nemačka podržava napore Srbije i reforme koje se sprovode.

Član delegacije Bundestaga, poslanik SPD Josip Juratović, kaže, za „Novosti“, da se na sastancima u Beogradu posebno razgovaralo o ekonomskim reformama, problemima manjina u Srbiji, o tome da Berlin podržava napore Srbije i da se on nada što skorijem otvaranju poglavlja. Na pitanje da li je i pronalaženje krivaca za paljenje nemačke ambasade jedan od glavnih uslova, Juratović kaže da „stvaranje pravne države podrazumeva i raščišćavanje mnogih stvari koje su iz ovih ili onih razloga do sada ignorisane“.

I ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović, koja se takođe srela sa delegacijom Bundestaga, potvrđuje da je jedna od tema bila i paljenje ambasada:

- Nemački poslanici su izrazili očekivanja da će krivci biti pronađeni. Istraga je već dala neke rezultate. Tokom niza susreta koje sam imala i u Berlinu i u Beogradu, izneli smo argumentaciju zbog čega mislimo da je važno da otvorimo jedno poglavlje do kraja godine. Beograd je dosta uradio i na implementaciji Briselskog sporazuma, ne čekajući da se formira nova vlada u Prištini, i zato ne bi trebalo da trpimo u brzini procesa evropskih integracija.

SRBIJA FAKTOR STABILNOSTI

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa delegacijom poslanika nemačkog Bundestaga i tom prilikom je obostrano konstatovano da je Srbija važan faktor regionalne stabilnosti, kao i ekonomskog razvoja. Vučić je upoznao je predstavnike Bundestaga sa reformskim merama koje sprovodi Vlada. Posebno je istaknuta važnost regionalnih infrastrukturnih projekata, kao što su pruga Beograd-Sarajevo, Beograd-Bar i auto-put Niš-Priština. Zajednički je ocenjeno da je Srbija postigla vidan napredak u procesu evropskih integracija.

....................

Zar nismo dobili pozitivnu ocenu EK? Opet nas sad ocenjuje Nemacka. Traze Brisel 2. Najbitnije je da smo opet faktor stabilnosti. Sta li ce baba sada da trazi? :think:
 

Back
Top