Бербок: Проширење ЕУ неопходност, опасне "сиве зоне" на Балкану и истоку

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
92.658

1714383715431.png

Berbok: Proširenje EU neophodnost, opasne „sive zone“ na Balkanu i istoku1714382340-2024-04-25T085236Z_1601551972_RC2KD7A0T9OQ_RTRMADP_3_CLIMATE-CHANGE-GERMANY-750x500.jpg


Autor: Beta 29. apr 2024

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da Evropska unija (EU), barem od početka ruske agresije na Ukrajinu, zna da je njeno proširenje geopolitička neophodnost i da su političke i geografske "sive zone" na Balkanu ili na istoku Unije veoma opasne.

U autorskom tekstu za nekoliko evropskih medija povodom 20. godišnjice velikog proširenja, kada je u Uniju ušlo deset zemalja, Berbok je istakla da EU ne može sebi da priušti takve sive zone jer su za (predsednika Rusije Vladimira) Putina one poziv na mešanje i destabilizaciju.

Berbok je navela da danas, kao i pre 20 godina, milioni Evropljana vide priliku i obećanje da postanu građani Unije koja ne može sebi da dozvoli da još jednom celu generaciju natera da sedi u čekaonici za EU, kao u zemljama Zapadnog Balkana.

„Ne smemo propustiti priliku da našu Uniju učinimo većom i snažnijom i, samim tim, bezbednijom. Naša unija mira i slobode otvorena je za nove članice“, istakla je nemačka ministarka.

Berbok je napisala i da, kako bi prijem novih članica bio uspešan, mora da se osigura da EU ostane sposobna da preduzima mere i da će se o tome još mnogo razgovarati. Kako je dodala, od velike pomoći u tim debatama biće im iskustvo iz proširenja 2004.

Berbok je istakla da Unija mora da se reformiše i rekla da, po njenom mišljenju, to uključuje smanjenje prostora za veto u Savetu.

link

Аналена царице наша! Данке данке, све Србијанско си ти за ЕУ повела! Аналена тебе воли ужа Србадија цела!!
 
Аналена царице наша! Данке данке, све Србијанско си ти за ЕУ повела! Аналена тебе воли ужа Србадија цела!!
sledece godine su izbori u Nemackoj, narod je izuzetno nezadovoljan sa trenutnom politikom vlade.
Skoro sigurno se na vlast vraca CDU/CSU, a Grüne lete iz vlasti, pa misljenje Anal-ene otrilike ima otprilike vrednost kao kad u Srbiji nesto izjavi Ruska Jakic.
 
А, ти се то надаш због свог вољеног Чипуљчанина ... Па, надај се и даље ...
deluje mi da se ti nadas da ce Srbija da expresno udje u EU i te zasluge pripisu Vucicu.
to ovde sve vreme k*njaš protiv Vucica, a ustvari si njegov najveci bot na ovom forumu.
 

Back
Top