BERBE GROŽDJA PO VOJVODINI

proka

Legenda
Poruka
57.100
BERBE GROŽDJA PO VOJVODINI



Septembar je mesec berbe grožđa. U ovo doba godine u Vojvodini možete osetiti slatkasti miris ovog voća na svakom koraku i primetiti užurbanost lokalnih stanovnika u želji da što pre pohrle u svoje vinograde i oberu plodove svoga rada.
Najpoznatiji vinogradi i vinarije u Vojvodini se nalaze na području opštine Subotica, opštine Vršac i planine Fruška gora. Ova tri vinska regiona su čuvena po kvalitetu proizvedenih vina i specifičnim sortama grožđa koje uspevaju na ovim prostorima.

grozdje, orezivanje jpg



U čast berbe grožđa, širom Vojvodine se održavaju mnogobrojne manifestacije.


Dani berbe grožđa – Vršac, ili kako ga vrščani popularno zovu „Grožđebal" najveća je, najstarija i najposećenija turističko-privredna manifestacija na ovim prostorima. Bogat i kvalitetan program prilagođen je za svačiji ukus. Zaštitna ličnost „Berbe" je Vinko Lozić, lik iz dela poznatog srpskog pisca Jovana Sterije Popovića. Vinko je prva ličnost i komandant trodnevne parade i svečanosti. Na svečanom otvaranju gradonačelnik mu predaje ključeve grada, koje vraća na svečanom zatvaranju. U toku manifestacije u slavu berbe grožđa organizuju se mnogobrojna kulturna, komercijalno-sportska dešavanja, kao i izložba grožđa i vina.


Grožđenbal - Sremski Karlovci, je najveća karlovačka manifestacija sa tradicijom održavanja dugom 80 godina. Tokom trajanja manifestacije posetioci imaju priliku da degustiraju različite sorte vina, pravljene od različitih sorti grožđa. Takođe u okviru ove manifestacije se održava bogat kulturno- umetnički program, a posetiocima se nude mnogobrojni proizvodi domaće radinosti.


Berbanski dani – Subotica, je tradicionalna palićka manifestacija, posvećena završetku radova u voćnjacima i vinogradima. Manifestacija uključuje izložbu voća i povrća, izložbu i degustaciju voća i vina, kao i „Berbansku pijacu" uz izložbu meda, prezentaciju sireva i izložbu cveća i rasadnika. Manifestacija, takođe ima humanitarni karakter, gde se prodajom hrane i pića prikuplja pomoć za humanitarne ciljeve


volite li groždje, pijete li vino?
 

Back
Top