Beogradski vazduh vidljiv golim okom, stručnjaci – nešto mora da se preduzme

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1614404481139.png

Beogradski vazduh vidljiv golim okom, stručnjaci – nešto mora da se preduzme

Prema podacima sa sajta Air Visual, nivo otrovnih čestica u vazduhu u Srbiji je toliki da ugrožava zdravlje. I nije reč o incidentu, već je postalo uobičajeno, upozoravaju u inicijativi "Ne davimo Beograd", koja je tim povodom održala konferenciju ispred Skupštine Beograda. Pridružili su im se i stručnjaci koji poručuju da godinama pričamo o ovom problemu, nešto mora da se preduzme.

I ovog jutra, kao i mnogih prethodnih, bilo je dovoljno da pogledate kroz prozor kako biste proverili nivo aerozagađenja, jer je vazduh bio vidljiv golim okom.

Beogradski je u 10 časova ponovo bio na vrhu neslavne liste „šampiona“ po nivou otrovnih čestica, odmah između zagrebačkog i pekinškog.

Ništa bolje nije bilo ni sat kasnije ispred gradske skupštine.

„Evo, ovde gde se mi nalazimo, dakle Starom gradu, evo koja je vrednost. Dakle, sve vreme smo u ovoj ljubičastoj zoni već danima“, kaže Radomir Lazović iz inicijative „Ne davimo Beograd“.

Ako predugo gledate u vazduh oko sebe, trebalo bi da se zabrinete i nadate da nećete biti među sedam do dvanaest hiljada ljudi koji godišnje umru zbog njega. U inicijativi „Ne davimo Beograd“ kažu – gradski i državni vrh to sve zna, ali problem ignorišu.

„Dakle, ovo je izjava Aleksandra Vučića. Takođe – „zagađenje u našim gradovima traje jedan dan ili dva“. „Mi ne možemo da budemo zagađeni“. Dakle, evo, to je to“, doadje Lazović.

Pored termoelektrana, individualnih ložišta, spalionice u Vinči i saobraćaja, trovači vazduha deluju i na daljinu, poput novootvorene livnice u Bariču, objašnjava Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju.

„S jedne strane kada duvaju zapadni vetrovi stiže nam to zagađenje, a s druge strane kada duvaju jugoistočni i istočni vetrovi stiže nam zagađenje iz Smedereva, Kostolca, Drmna pa čak i iz Bora“, rekla je Đorđević.

Šta je onda rešenje, šta preporučujete kao struka?

Đorđević: Rešenje je da se ne uvoze prljave tehnologije.

Profesor Đurđević: Vreme je za dela

Profesor Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević smatra da su eksperti dovoljno govorili, te da je vreme za dela.

„Sad je, što se mene tiče, korak na onima koji treba da donesu neka rešenja, implementaciju određenih politika i na njima treba da bude pritisak da li se te politike sprovode, da li su efikasne i ako nisu efikasne da dođe do neke promene stanja u tom smislu“, smatra Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta.

Na najavu gradonačelnika Zorana Radojičića da će Grad doneti strategiju za bavljenje ovim problemom u „Ne davimo Beograd“ odgovaraju pitanjem – šta se čekalo 12 godina?
„Šta je sa radnim grupama koje su oformljene, šta je sa eko taksom koja je potrošena? Ovi ljudi su potpuno nezainteresovani da se bave problemom zagađenja vazduha, osim kao PR temom“, poručuje Lazović.

Prema Lazovićevim rečima, „Ne davimo Beograd“ je prošle godine nadležnima predložio set mera za rešenje problema, ali odgovor je izostao, te umesto za to gradski oci resurse troše na projekte od kojih građani nemaju koristi.

link

Браво за Иницијативу Не Да(ви)мо Београд! Тако се задобија поверење Београђана! Организовањем акција чишћења комшилука, сталним супростављањем градским челницима у њиховим суманутим идејама и борбом за чист ваздух који удишемо! НДМБГД је на сигурном путу да оствари сјајан резултат на предстојећим изборима за Град Београд!

Pa šta je rešenje po tebi?
Pa prelazak na struju i gas , možda i subnvencije države za to ,širenje mreže centralnog grejanja i toplovoda .
Takodje ovde je problem što su ljudi navikli da im zimi bude 22 C i više u stanu , da se šetamo u kratkim rukavima i gaćama unutra , za razliku od severnijih zemalja gde je unutra najviše 18 , a zimi sede u duksevima u stanovima , čak i džemperima . Jeste da nije komotno ,al je ekonomičnije , a i zdravije je mnogo , jer nikako nije zdravo da zimi bude tako toplo unutra ,lošije se i spava i diše , suv je vazduh , kao ni leti kad mnogi nabiju klimu na 16 -18 ,a napolju 30+ .

Može li neko da mi objasni odakle toliko zagađenje ?
Ма багра Сорошева и Бајденова оће еко порезе да уведе у целом свету...

брину Сатанисти о ''мајчици планети земљи'' да би обичним људима загадили живот и што више ограничили слободу

Pa prelazak na struju i gas , možda i subnvencije države za to ,širenje mreže centralnog grejanja i toplovoda .
Takodje ovde je problem što su ljudi navikli da im zimi bude 22 C i više u stanu , da se šetamo u kratkim rukavima i gaćama unutra , za razliku od severnijih zemalja gde je unutra najviše 18 , a zimi sede u duksevima u stanovima , čak i džemperima . Jeste da nije komotno ,al je ekonomičnije , a i zdravije je mnogo , jer nikako nije zdravo da zimi bude tako toplo unutra ,lošije se i spava i diše , suv je vazduh , kao ni leti kad mnogi nabiju klimu na 16 -18 ,a napolju 30+ .

Mi imamo dovoljno struje da možemo da priuštimo 22 stepena , oni koji nemaju neka se ponašaju shodno svojim mogućnostima

Protegni se koliko si dug .

Ма багра Сорошева и Бајденова оће еко порезе да уведе у целом свету...

брину Сатанисти о ''мајчици планети земљи'' да би обичним људима загадили живот и што више ограничили слободу

Nije to u ovom slučaju ..

Nije to u ovom slučaju ..
Све је то повезано...

агентура је да се умноже порези...

кораци до тога су да се мантра црним статистикама, секу шуме око градова, аналитиком кукумацчи и на крају никад не реши, чак и кад се уведе намет

Da, baš to mislim.

Moraš da izbiješ iz glave tu zamisao da Frankfurt živi na račun Malih Crljena

Pa i živi već par decenija , ne misliš valjda da baba Merkel iz puste ljubavi
širi svoje debelo dupe po ovim prostorima.

Inače, tema je i više nego ozbiljna jer ova zagađenja nisu normalna
i ugrožavaju sve nas i njih i one treće.
To više nije puko politikanstvo nego ozbiljno trovanje građana i svih živih bića ovde.

Ovo je prvi i jedini razlog da se svi usaglasimo i kao jedan ustanemo protiv genocida koji se vrši nad nama. :)
sasvim sam ozbiljna.

Све је то повезано...

агентура је да се умноже порези...

кораци до тога су да се мантра црним статистикама, секу шуме око градова, аналитиком кукумацчи и на крају никад не реши, чак и кад се уведе намет

Mene više fasciniraju teletabisi koji slepo gutaju takve priče

Dolazi lik kod mene u kancelariju - kako si: ne znam, - što? - pa ovo zagađenje? odakle je zagađenje? - Smederevo. Bor. - Kako ti misliš da čestice (koje su teške) struja reke kao Dunav donosi uzvodno ? Pa ne znam . Kako misliš da mi koji smo na putanji golfske struje - zapad-istok osetimo zagađenje iz Bora, tj da te teške čestice uprkos toj struju dođu do nas ? Pa ne znam?
Lik je inženjer , jedan od najjačih tehničkih fakulteta

Da je rekao TENT ili Pančevo pa ok .. ali ..

Sem toga Bdg , koji je na dve tako velike reke + košava ima tako malo uslova za zagađenost koja se predstavlja na celoj njegovoj teritoriji. To da imamo industriju kao Šenženl Luka oko sebe pa ok .. ali mi sa jednom TE otvorenim prostorom i dve reke ... da budemo najzagađeniji u svetu ...

To jedino ako onu spravu za zagađenje stave kraj auspuha teretnog kamiona iz 1980-i neke godine .

Back