BEOGRADSKI METRO

Da,zivimo u zemlji Srbiji,ovde ljude ne interesuje svoj zivot,kako ce lepse i lakse ziveti,vec neke teme visoke politike. Da je tema Kosovo i Metohija ili Mladic ovde bi bilo 1000 clanova,ali kad je u pitanju obicna zivotna tema onda nas ima na prste da nabrojimo. Kad se resi KIM ,.... ostace samo ekonomske teme,teme zivota,ali mozda bude kasno za njih.

:!: upravo tako!

Lepo je Sloba manipulisao rajom..hleba i igara, znao je da to lako prelazi u naviku..
Sto se metroa tice, mozda ce ta tema Srbima biti intresantna 2042. kada prevozno sredstvo po ostalim evropskim gradovima bude privatni avion ko sad na Aljasci, a do tada ce da resavaju velike misterije masonskih loza i vatikanskih zavera. A onda, kada i Jagodina bude dobila metro, Bg ce da revidira projekat "sa tramvajem u 21. vek", cisto iz inata...:roll:

Samo sto je danasnji rezim mnogo gori,nema ni jedne opozicione tv ili radio stanice,a o novinama da i ne govorim. Dobro deca naucila od svojih roditelja kako se to radi. Danas na vlasti sve deca mocnika iz stambolicevog rezima.
Nakrali se njihovi roditelji u to vreme bezvlasca,usli sa kapitalom u prvi talas privatizacija u vreme Markoviceve vlade, a zatim u sankcije sa kojim milioncetom, na kraju pozuteli i danas imamo talase lopovske privatizacije.

Na Novom BGD se gradi,ali ko gradi.........
Novi Bgd je bio poznat po zelenim povrsinama,kojih vise nema,cak su pre neki dan u gradu rekli da je park prijateljstva neiskoriscena povrsina!!!!!!!!!!
A,stambene i poslovne zgrade grade bas oni iz prvog pasusa,okrecu pare,nista tu nije sazidano za nas beogradjane.

Ovde se stalno ponavlja tema kako samo se u Beogradu gradi. Da li je neko upoznat sa novim zakonima o lokalnoj samoupravi i kako sada lokalna samouprava funkcionise. Takav model je recimo Engleska uvodila 100 godina i jos uvek ne funkcionise dobro ni kod njih. Stvar je u tome sto su sada lokalne samouprave /gradovi i opstine/ nezavisne ekonomske celine, u prevodu opstine u Beogradu i nekim vecim gradovima sad ne znaju sta ce sa parama,a neke opstine /np Babusnica/ mogu da stave katanac i na samo zgradu opstine. Jer nema finansiranja iz centralnog sistema kao ranije,nego opstine /gradovi/ same sebe finansiraju. A,sa druge strane imamo prividnu gradnju stambenih i poslovnih zgrada koja nema veze sa budzetom,nego to grade privatnici za sebe. Oni grade tamo gde mogu da okrenu novac,gde postoji trziste,...............

privatnici grade za sebe...jok, nego će za tebe da grade. grade za sebe, da bi posle naplaćivali izdavanje nekretnine ili šta već hoće sa njom...'alo, nije vam jasno da je stigao kapitalizam. a to - kako je neko došao do para - tu se više ništa ne može. mene su roditelji učili da budem marljiva i vredna i da se ne grebem o tuđe....ali, nisu svi roditelji takvi, pa šta.

Rekla si da se Novi Bgd gradi i da se za 4 god izgradio vise nego u Titovo vreme. Zato ti i kazem da se gradi za pojedince,a ne za narod.

Ako si se ti pomirila da budes rob,marljivi i vredan,ja nisam.......... i nikad necu.
Kako je neko dosao do para je veoma vazno,barem jos uvek,jer postoji agencija za sukob interesa/kontrolise imovinu politicara/,koja zaposljava preko 100 mladih ljudi koji zu zaposleni preko partiskih veza.Predsednik te agencije je Milovan Dedijer,jedan od crveno-zutih,koji je osamdesetih godina ukrao oko 20 stanova.Taj spasava sve lopove,od Djelica/11 miliona za 2 god/ ,Kradomana Bozovica,do ostalih njima slicnih. Zato se nadam da ce svi ti iz te agencije u zatvor,pa polako da cistimo kucu od olosa. Recices da sam idealista! Jesam! Ali se nadam boljem,radim za bolje,nisam se predao,nisam se pomirio sa sudbinom,nisam prihvatio "ako ne mogu da ih pobedim pridruzicu im se". I jos uvek verujem u jednake mogucnosti za sve,socijalnu pravdu,............
Takodje verujem u vreme u kome nece ubijati ili premlacivati na ulici zato sto mislis drukcije,zatosto imas svoj biznis,zato sto............... kao sto se danas desava.

privatnici grade za sebe...jok, nego će za tebe da grade. grade za sebe, da bi posle naplaćivali izdavanje nekretnine ili šta već hoće sa njom...'alo, nije vam jasno da je stigao kapitalizam. a to - kako je neko došao do para - tu se više ništa ne može. mene su roditelji učili da budem marljiva i vredna i da se ne grebem o tuđe....ali, nisu svi roditelji takvi, pa šta.

Savrseno je nama jasno da je stigao kapitalizam (ova tema je prvenstveno ekonomska, poenta je bila da se jave ljudi koji nesto znaju o isplativosti projekta-metro), ali ti izgleda nisi razumela poentu onoga sto je klavir011 hteo da kaze.
Isto kao sto ja ne razumem diskutante na forumu koji se jave samo da napisu neku frazu ili recenicu tipa: "ma necemo to mi nikad doziveti" ili "samo se Beograd gradi"...pisanje samo da bi se nesto pisalo mi nikad nije bilo jasno..

Ispred sebe imam materjal o metrou i mostu preko Save kod Ade. To su materjali Saveza inzinjera i tehnicara Srbije, Akademije arhitekture Srbije,Jugoslovenskog drustva za gradjevinske konstrukcije,Saveza arhitekata Srbije,Udruzenja za urbanizam,njihova prepiska sa bivsim gradonacelnikom i strucna platforma saveta jedne parlamentarne opozicione stranke.
Sada nemam vremena da iz toga izvucem najvaznije,ali veceras cu pokusati da ukratko napisem najvaznije iz tih dokumenata.
Inace ja sam masinski ing.,ali sam na neki nacin upoznat sa ovim problemom. Moje uze zanimanje je preciscavanje,odnosno zastita zivotne sredine.

Takodje verujem u vreme u kome nece ubijati ili premlacivati na ulici zato sto mislis drukcije,zatosto imas svoj biznis,zato sto............... kao sto se danas desava.
stvarno si sa obe noge na zemlji.

Gore navedene organizacije su odrzale vise tribina sa temom metroa,saobracaja i mostova u Beogradu. U tim diskusijama je ucestvovalo preko 200 istaknutih arhitekata,gradjevinaca,graditelja mostova,urbanista itd.

Mostovi u Beogradu!!!!!
Beogradu nedostaju mostovi,na razlicitim pravcima i za razlicite saobracajne namene. Medjutim strucna javnost nije uverena da je most na lokaciji spic Ade Ciganlije danas prioritetno resenje. Efekti tog mosta nisu dovoljno sagledani.
Konkurs za ustupanje poslova izrade idejnog projekta /koji ni danas nije zavrsen-uradjeno je samo idejno resenje/ za most na spicu Ade nije opravdao ocekivanja. Na konkursu je ucestvovalo samo 5 radova,mostovi istog tipa,sa kosim zategama,sa jednostrukum pilonom sa samom spicu Ade, i sa neopravdano i nepotrebno velikim rasponom preko citavaog glanvog toka Save. I ako se na toj lokaciji Save zahteva samo 150m.
Takav mostovi se danas ne grade kao gradski mostovi. Ziri je odabrao jedan lep most,mozda i najlepsi,ali i najskuplji i ne za ovu lokaciju.
Ako bi se sagradio ovakav most on bi bio najveci most tog tipa u Evropi i jedino po tome bi bio zabelezen. I naravno bio bi primer neopravdanog trosenja novca.
Brojna iskustva pokazuju da mostovi ovakvog tipa u odnosu na primerenije konstruktivno resenje sa manjim rasponom su najmanje 50% jeftinija. Znaci mogao bi za isti novac da se izgradi i most kod Nemanjine /drumsko-sinski/ i jedna velika garaza. Cena mosta na spicu Ade je oko 45 miliona evra bez prilaznih mostovskih konstrukcija, koje moraju biti najmanje 1,5km. Krajnja cena mosta bi bila 162 miliona evra.
Mostovi ovakvog tipa i raspona su izrazito osetljivi na rusilacka dejstva. Rusenje ovakvog mosta,zbog velikog raspona i sirine mosta i dva reda kablova,mogao bi da stvori branu na Savi i da katastrofalno poplavi nize zone starog i Novog Beograda.
Sama lokacija mosta je tema za sebe. Most bi se nalazio na najsirem delu Save /mozete videti na karti/,a veliki je problem dotoka i otoka saobracaja na obe strane reke,a narocito na desnoj,jer se most zavrsava kod danasnjeg zeleznickog prelaza iza hipodroma. Na tom mestu je predvidjena raskrsnica sa semaforom propusne moci 10000-12000 automobila na dan. I to na 46m od ulaska u tunel.To su podatci koji dovode u pitanje izgradnju tunela bes koga most nema nikakvg smisla. Po tome se vidi kakvi diletanti su radili i prihvatili ovo resenje.
I na kraju samo idejno resenje ima veliki propust, nije predvidelo stanicu javnog prevoza iznad Ade Ciganlije i ako Adu leti poseti i preko 300000 ljudi.

sebična sam. ne idem na adu uopšte. ali, slažem se uglavnom sa svom silom slova iznad....ipak, moje je gledište da je bolje da se gradi i ovako nego onako, kao za slobinog vremena....

Metro!!!!!
-Saobracaj je krvotok svakog grada,nema zdrave i efikasne urbane sredine bez zdravog saobracajnog sistema
-Efikasan sistem javnog prevoza u gradovima sa preko 500000 stanovnika je moguc samo pomocu kvalitetnog sinskog prevoza.
-Pouzdan i ekonomican sinski prevoz moze biti samo onaj koji je nezavisan od drugih uticaja,znaci metro.

O istorijatu javnog prevoza u Beogradu,odnosu istorijatu pokusaja izgradnje metroa sam vec pisao na pocetku ove teme,naravno u najkracim crtama,zato to necu ponavljati.
Automobilsko-tramvajski model grada je najskuplji model milionskog grada. Izgradnja metro sistema je neminovna i sto pre to shvatimo to bolje. Samo metroom se jeftino i brzo stize do radnih mesta,......
Izgradnjom metroa se povecava budzet grada,jer cena gradjevinskog zemljista se povecava i do 4 puta,a oslobadza se velika povrsina novog gradjevinskog zemljista. Zato je danasnji rezim protiv metroa,jer sada oni i njima bliski kupuju gradjevinsko zemljiste.
U gradovima Evrope se pripremaju odluke o zabrani ulaska automobila u centralne gradske zone. A,nasa gradska vlast u epicentru je sagradila javnu garazu i najavljuju izgradnju jos 20 garaza. Uz to se u rekonstruisanim ulicama smanjuju trotoari radi povecanja parking mesta. Primer je Bulevar,Pasterova,.... Parking mesta su izvor brze i nekontrolisane zarade. A, ne vodi se racuna o propusnoj mogucnosti saobracajnica. Trend u Svetu je izgradnja biciklistickih staza,kod nas u centru nema prostora od parking mesta.
Dok se bukvalno danas u 44 grada u Evropi gradi metro-sistem mi planiramo da na automobilski sistem potrosimo preko milijardu evra /poluprsten/.
Evropska banka za obnovu i razvoj je ostalim gradovima koji grade metro omogucila donacije od prosecno 480 miliona evra,zasto bi BGD bio izuzetak. Prema projektu “metro Beograda” za 970 miliona evra moze da se izgradi prva etapa od 16,5km sa 18 stanica,drumsko-sinski most na potezu Nemanjina,2800 parkig mesta i 32000m2 prodajno-poslovnog prostora u vlasnistvu grada. Uz donacije,kredite EU,............. ostalo bi bila istorija. Inace budzet Beograda je skoro 1,5 milijardi evra.
Automobilski sistem je neefikasan,jer zauzima najvise prostora,a sa druge strane u proseku se u svakom automobilu prevozi 1,22 osobe. U Beogradu trenutno automobilski saobracaj u spicu zauzima 51,5% saobracajnica,pesaci 32%,a javni prevoz 16,5%. Sa druge strane automobilski prevoz je angazovan za prevoz samo 3,1% ljudi,dok javni za 87,3%. Kako vozila javnog prevoza koriste iste saobracajnice kao i automobili,oni ne mogu da pruze bolje uslove za prevoz gradjana. Ako se tome doda da u BGD ima 4 puta vise automobila od propusne moci saobracajnica,metro izgleda kao jedino resenje buducnosti.danasnja putna mreza u gradu je na granici iskoriscenja uz kriticne eksploatacione uslove. Prosirenje ulica u centru /ako bi i bio moguc/ bi samo doveo do povecanja zagadjenja.
Krajnji kapacitet podzemnog tramvaja je 15000 putnika/cas/smer,a to je vec danas prestignuto na najvaznijim pravcima kao sto je Brankov most ili Bulevar JNA. Kapacitet metroa je 45000 putnika/cas/smer.
Gradski metro je potpuno nezavistan sinski sistem koji bi pokrivao kompletno podrucje Beograda sa zadatkom da poveze glavne stambene celine. Zatim,gradska zeleznica bi povezivala prigradska podrucja sa gradom,sa presednim stanicama sa metroom. I na kraju tu je autobusko-tramvajski sistem koji opsluzuje glavna metro cvorista. Sve bi funkcionisalo kao celoviti mrezni sistem.
I na kraju zanimljivi podatci! Za prevoz 1000 putnika potrebno je 75000m2 ako se prevoze automobilom,7000m2 ako se prevoze autobusom-tramvajem i samo 500m2 ako se prevoze metroom.
Ceo projekat automobilsko-tramvajskog grada je vizija kardelj-stambolicevog urbaniste Djordja Bobica,Radoja Stefanovica,Vladimira Macure,.... iz vremena samoupravljanja kada su ponistili sve radnje oko metroa,uzeli 200 miliona $ iz samodoprinosa za metro.Beogradu namenili nazadni tramvajsko-automobilski sistem. Ovaj nazadni sistem nam namecu i zadnjih 7 god. Unutrasnji magistralni poluprsten je relikt te retrogradne ideje,odnosno ineteresne grupe za izgradnju,jer bi u Beogradu bez metroa ostalo najjeftinije gradjevinsko zemljiste. Beograd je imao nesrecu da od 1982.g. pa sve do danasnjih dana u urbanizmu ga vode poslusnici,koji ne samo da su stopirali metro-sistem iz licnih interesa,nego rasprodajom gradjevinskog zemljista u centru grada prete da zauvek ostave Beograd bez metroa.

Ne postoji lazna dilema laki ili teski metro????
Postoji samo dilema hocemo li u buducnosti se voziti metrom ili nasminkanim tramvajem /takozvani laki metro/!

Metro!!!!!
-Saobracaj je krvotok svakog grada,nema zdrave i efikasne urbane sredine bez zdravog saobracajnog sistema
-Efikasan sistem javnog prevoza u gradovima sa preko 500000 stanovnika je moguc samo pomocu kvalitetnog sinskog prevoza.
-Pouzdan i ekonomican sinski prevoz moze biti samo onaj koji je nezavisan od drugih uticaja,znaci metro
...

klavir011, još jednom hvala na informacijama i konstruktivnoj diskusiji
247.png

Metro je itekako isplativa stvar za gradski budžet, a da ne govorimo o tome da potencijalni turizam ne možeš da planiraš bez dobre infrasktrukture...u suprotnom Beograd ostaje balkanska varošica interesantna eventualno zapadnim ex-yu komšijama zbog nižih cena i dobrog provoda.

Uzmimo primer Beča, uporediv po veličini i broju stanovnika sa Bgd-om, ima 6 metro-linija (samo 35% stanovnika koristi redovno javni prevoz), koje se stalno nadogradjuju (proširuju), i zbog toga godišnje imaju rast prihoda izmedju 3 i 4% (ok, treba uzeti u obzir da je i izrazito turistički i kongresni grad jer je jedno od sedišta UN-a). Konkretna godišnja cifra prihoda od karti godišnje (za sve linije: autobuse, tramvaje, prigradska sinska vozila i metroe) je bila, recimo za 2006. 367,3 miliona eura. Od toga po procenama investiraju oko 65% u dalje širenje mreže i broje 7800 zaposlenih.

verovatno je 367 miliona evra mnogo manje para u odnosu na cenu izgubljenog vremena po busevima i u čekanju istih. naravno, jedva čekam metro, ali mi je i jasno zašto se to ne gradi....

Ovako je otprilike izgledao predlozeni plan metro-linija pre par godina:

Pet linija gradskog metroa i četiri linije regionalnog metroa.
Mreža gradskog metroa trebalo bi da bude duga 67,9 km, od čega je 86% trase pod zemljom, 13% nad zemljom (odvojeno od ostatka saobraćaja) i ostatak od oko 1% bi činio 68 stanica od čega 57 pod zemljom i 11 nad zemljom.

Linije bi bile sledeće:
M1 Ustanička-Zemun Polje
M2 Mitrovo Brdo (Braće Jerković)-Dorćol
M3 Jajinci-Bežanija (Blok 45)
M4 Petlovo Brdo-Dorćol
M5 Radio industrija (Batajnica)-Petlovo Brdo

Regionalni metro (sličan S-bahnu u Austriji ili Nemačkoj ili RER-u u Parizu), imao bi u beogradskom području 42,3 km, od čega 23,47 km pod zemljom, 17,2 km po zemlji i 1,63 km nad zemljom sa 10 stanica po zemlji, 13 pod zemljom i dve nad zemljom.

Konačne linije bi povezivale sledeće gradove:
RM1 Zrenjanin-Obrenovac
RM2 Novi Sad-Smederevo
RM3 Pančevo -Mladenovac
RM4 Ruma-Požarevac

Mislim da bi, uz pritisak javnosti (kada bi mediji prestali da se bave isključivo visokom politikom i isforsirali priču o metrou) moglo da dodje do zahteva za referendumom, da Beogradjani sami odluče da li i kakvu vrstu metroa žele da dobiju.

Ne zna se!
Jer se predstavlja samo laki metro,tacnije tramvaj,a sta se prica u strucnim krugovima ne smeju ni jedne novine da objave.
Javnost u Srbiji?Da li znate kako se lako manipulise glasacima,samo je novac poteban.To se vidi i po rezultatima zadnjih parlamentarnih izbora,broj poslanika direktno zavisi od novca ulozenog u kampanju. Ideje onih koji nemaju novca ne postoje u javnosti,to je sadasnjost i buducnost sistema koji se formira u Svetu,a i mi postajemo deo toga.
Takav referendum bi kod nas bio deo politicke borbe i gradjani bi glasali za politicku opciju,a ne vrstu prevoza.
Najgore sto se svi bave nekom visokom politikom,a ne misle na svoje zivote,zivote porodice kad glasaju,a to rezimu odgovara,oni i namecu teme narodu.Jer dok se vrte te teme visoke politike oni polako krcme sve,rasprodaju u bescenje,bogate se.....................

Sve se to zna, sve je to predstavljeno javnosti ali nista od toga moji zemljaci :):):)

Da se zna, i da su ljudi zainteresovani, ne bi samo klavir011 i ja tupili na ovoj temi o stvarima koje su od opšteg intresa svih nas.
Problem je što većina ljudi još živi u devedesetim, na ovaj ili onaj način. Većinu ekonomskih pitanja doživljavate ko SF za Srbiju, a to je idealan teren da se tajkuni i stranci bogate kroz nepravednu privatizaciju.
Svako je odgovoran za sebe i svoj nivo gradjanske svesti. I nema pravo da kritikuje, a da sam nije pokušao nešto da popravi.

Ovako je otprilike izgledao predlozeni plan metro-linija pre par godina:

Pet linija gradskog metroa i četiri linije regionalnog metroa.
Mreža gradskog metroa trebalo bi da bude duga 67,9 km, od čega je 86% trase pod zemljom, 13% nad zemljom (odvojeno od ostatka saobraćaja) i ostatak od oko 1% bi činio 68 stanica od čega 57 pod zemljom i 11 nad zemljom.

Linije bi bile sledeće:
M1 Ustanička-Zemun Polje
M2 Mitrovo Brdo (Braće Jerković)-Dorćol
M3 Jajinci-Bežanija (Blok 45)
M4 Petlovo Brdo-Dorćol
M5 Radio industrija (Batajnica)-Petlovo Brdo

Regionalni metro (sličan S-bahnu u Austriji ili Nemačkoj ili RER-u u Parizu), imao bi u beogradskom području 42,3 km, od čega 23,47 km pod zemljom, 17,2 km po zemlji i 1,63 km nad zemljom sa 10 stanica po zemlji, 13 pod zemljom i dve nad zemljom.

Konačne linije bi povezivale sledeće gradove:
RM1 Zrenjanin-Obrenovac
RM2 Novi Sad-Smederevo
RM3 Pančevo -Mladenovac
RM4 Ruma-Požarevac

Mislim da bi, uz pritisak javnosti (kada bi mediji prestali da se bave isključivo visokom politikom i isforsirali priču o metrou) moglo da dodje do zahteva za referendumom, da Beogradjani sami odluče da li i kakvu vrstu metroa žele da dobiju.

pa...po ovome, ja ne bih ništa koristila....:?

Najbolje se vidi kako bi funkcionisao grad sa metroom i bez njega ovih dana kada je putare ponovo iznenadio sneg u sred zime.

Koliko vidim na semi projekta iz 2000.g. koju je napravio sektor za metro i podzemne radove grada Beograda,a cije desetogodisnje istrazivanje i projektovanje je danasnji rezim bacio u djubre je predvidjeno 5 linija,ovo je vec napisano,samo da potvrdim godinu projekta.
linija M1 Elektronka industrija Zemun-M.M.lug,
linija M2 Dorcol-Brace Jerkovic,
linija M3 Bezanija/bl45/-Jajinci,
linija M4Dorcol-Knezevac i
linija M5 Zemun Gornji grad-Knezevac.

Jos jednom podatak koji sam napisao na predhodnoj strani.
U spicu prepodnevnom i popodnevnom u Beogradu:
automobili zauzimaju 51,5% saobracajnica a prevoze 3,1% sudeonika u prevozu
pesaci zauzimaju 32% saobracajnica i sudeluju u 9,6% prevoza
javni prevoz zauzima 16,5% saobracajnica i prevozi 87,3% sudeonika u saobracaju/gradjana/.

Ne znam je li vec bila slicna tema, ali mene zivo zanima dokle se doslo u planovima za pocetak gradnje lakog metroa u Beogradu (bilo je nekih planova koji su se mogli videti na netu o 3 linije-za pocetak :lol:)!?
Molim bez standardnog pesimizma, pisite ako nesto zaista znate :roll:
Cmoks i hvala unapred 8)
ja sad prvi put vidim ove planove za laki metro
videla sam ga jedino u berlinu ali berlin je mnogo prostraniji grad sa mnogo razvijenijim sistemom javnog saobracaja tako da ne znam uopste kako bi se nesto nalik tome izvelo u beogradu.
mislim da bi klasican metro mnogo bolje rasavao problem iako je skuplji mislim da bi bio funkcionalniji.
metro je nesto najsavrsenije sto je moglo da se izmisli za lokalni saobracaj i ja sam pravi fanatik istog.
inace sve nesto malo malo pa cujem kako kod nas kao ne moze metro zbog podzemnih voda ili tako nesto :shock: sad meni ne ulazi u glavu kako su u londonu i to mnogo ranije mogli da izgrade metro pored onolike reke kao i u nekim gradovima koji su sigurno vodeniji od beograda a kod nas ne moze...
licno ne vidim metro u bg ni za sto godina :(

Back