Beogradska tvrđava ima Vodenu kapiju?

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
273.108
Skoro 100 godina je bila skrivena

Utvrđivanje priobalne zone Beogradske tvrđave započeto je u 15. veku, ali je konačnu formu ta bedemska trasa dobila sredinom 18. veka, u vreme vladavine Austrijanaca.
Vodena kapija Jedan je nastala između 1717. i 1739. godine, kada je započeta i rekonstrukcija Beogradske tvrđave u cilju njene bolje prenamene u vojne svrhe.

Vodena kapija predstavlja prolaz kroz priobalni bedem. Skoro čitav vek je ovaj deo bio nedostupan za arheološka istraživanja.
Ceo potez priobalnih utvrđenja bio je zasut jako velikom količinom nasipa za potrebe izgradnje železnice, i sama železnica je puno devastirala bedeme i sve arheološke slojeve na ovom potezu

Aktuelna arheološka istraživanja sprovode se u okviru izgradnje Linijskog parka na potezu od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.Zajedno ih sprovode Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Arheološki institut Beograda i „Zelenilo-Beograd".
Vodena kapija Jedan je izgrađena od opeke austrijskog formata, imala je i baroknu fasadu, koja je značajno oštećena prilikom izgradnje pruge i pravljenja nasipa.
Pre početka arheološkog istraživanja bio vidljiv samo deo svoda vrha kapije.

Poslednja faza uključuje i arheološko istraživanje zemljanog nasipa. Na tom potezu očekuju da dođu i do ostataka srednjevekovnih bedema. Posle toga slede konzertvatorsko-restauratorski radovi.

1648634627-18e047d516236ee5324d7c456a3d3950_5470962272-750x563.jpg
..
2966975_vodena-kapija_ls.jpg

https://www.blic.rs/vesti/beograd/d...odenu-kapiju-skoro-100-godina-je-bila/4kqznt5

Još jedna potvrda da Beogradska tvrdjava nije u celosti istražena i rekonstruisana..
 

jolemisa

Elita
Poruka
19.575
Dosta toga je Sava zatrpala kada nadodje,a posle i izgradnja putapored brodogradilista pa dalje.Gledao sam stare slike Beogradske Tvrdjave i vidi se da je mnogo vislja o terena,nego sto je danas.Videlo se da ispod Nebojsine su postojali odbrambeni zidovi,a toga danas nema.U delu Dorcola su izgradjene mnoge zgrade i ko zna koliko je i tu unisteno starog dela tvrdjave.I taj put je odneo delove tvrdjave.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.