Ljudi su na prodaju piraterije, pocetkom/srediom 90tih, kada se 1 narezan disk/dvd prodavao za 20 maraka zaradili kuce i stanove.
Idem na nostaldži put...
Sredina 90ih nije sigurno. I dalje smo iznajmljivali kasete.
Pre će biti tokom 1997-1998. pa nadalje. Sećam se da smo tada imali pentium 286-386-486, ali oni nisu imali kodeke za puštanje stvarčica. Tek od Windows ME (2000) je pomava za diskovima počela da bude prominentna, i to su ugl bili likovi koji su prodavali na sred ulice 6 filmova za 100-150 dinara. Možda i manje od toga. To je bio DviX format, dakle 480p-720p, često camrecorded i hardsubbed.
Ovo je potrajalo do 2004. godine relativno kada su ljudi počeli masovno i da kupuju internet pakete i da sami se bakću oko interneta. Vrh DL-a za mnoge je bio od 256kbps do 512kbps. Od 2006. pa nadalje su se pojavljivali i paketi malo jače sorte, pogotovo u SBB-u. To se postepeno na svakih relativnih dveju godina povećavalo.
Vrhunci piraterije su bili u periodu od 2008-2009 pa do 2015-2016. godine, nakon čega su mnogi servisi prestali sa radom usled gomile tužbi. Nakon toga je počela poveća hajka koja i dan das traje. Mnogi torrenti su nestali.
Tako da mi to deluje ovako
Ako je neko već mogao da zgrće toliko novca da skupi da napravi kuću ili kupi stan (relativno 20.000evra ili 40.000maraka za garsonjeru), morao bi da proda oko 3.300 diskova na kojim bi bilo po šest različitih filmova, kako bi se skupila svota od relativnih 2mil dinara.
I to da radi na ulici.
Ako prosečan video klub pajtos može da skupi dovoljno klijenata (konstantnih) da to sakupi, morao bi da dnevno ima makar 40 klijenata koji će da kupuju pirateriju, dok je većina video klubova koje ja znam imali možda između 5 i 10 ljudi nedeljno koji bi nešto iznajmili ili kupili, ako i toliko. Šest filmova na DISC-u je mnogo za odrasle ljude, a klinci su obično jedni drugima pozajmljivali ili davali discove sa filmovima koje bi drugi vratili nakon što pogledaju nakon nedelju-dve.
Tako da ne zameri mi, ali ako znaš takve ljude koji su se obogatili prodajom DISCova do te mere da su kuće izgradili ili kupili stanove - svaka ti čast! Voleo bih da ih upoznam i da mi uplate par listića za lotto