Beograđani "skinuli" crtani sa Interneta u Nemačkoj, STIGAO IM RAČUN OD 950 EVRA!

~Kiki~

BUNTOVNA S RAZLOGOM
VIP
Poruka
541.315
rOJk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXprN01EQV8vMWY5M2YzOTA5YmNjM2E4OWIxOTgzZGYzODA2Y2Q5Y2EuanBlZ5GTAs0C5ACBAAU

Beograđanina, Bojana Veličkovića boravak u Nemačkoj proteklog februara papreno je koštao. Samo za gledanje crtaća preko interneta njegovog deteta u kući domaćina morali su da iskeširaju 950 evra!

Dete je naime, skinulo crtani film "Storks", preko veb stranice "Popkorn", "zakačeno" na internet domaćina, a samo posle 48 sati kompanija "Vorner bros", poslala je pismo da gledanje mora da se plati, pišu "Večernje novosti".

Kako objašnjava Veličković, račun je plaćen kako domaćin u Nemačkoj ne bi imao probleme, jer je navedena njihova IP adresa.

- Da nismo dali taj novac usledila bi tužba, a iznos je mogao da dostigne i 1.700 evra - kaže on.

Ostatak teksta na linku
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/b...-nemackoj-stigao-im-racun-od-950-evra/qpy08k5

rOJk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTXprN01EQV8vMWY5M2YzOTA5YmNjM2E4OWIxOTgzZGYzODA2Y2Q5Y2EuanBlZ5GTAs0C5ACBAAU

Beograđanina, Bojana Veličkovića boravak u Nemačkoj proteklog februara papreno je koštao. Samo za gledanje crtaća preko interneta njegovog deteta u kući domaćina morali su da iskeširaju 950 evra!

Dete je naime, skinulo crtani film "Storks", preko veb stranice "Popkorn", "zakačeno" na internet domaćina, a samo posle 48 sati kompanija "Vorner bros", poslala je pismo da gledanje mora da se plati, pišu "Večernje novosti".

Kako objašnjava Veličković, račun je plaćen kako domaćin u Nemačkoj ne bi imao probleme, jer je navedena njihova IP adresa.

- Da nismo dali taj novac usledila bi tužba, a iznos je mogao da dostigne i 1.700 evra - kaže on.

Ostatak teksta na linku
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/b...-nemackoj-stigao-im-racun-od-950-evra/qpy08k5

Malo nedosledna izjava.
Mislim da je problem sto popkorn skida preko torent sajtova,i zato su i dobili kaznu.Samo gledanje cini mi se da nije svuda platno,problem je sto je dete SKINULO film...

Vest je potpuni bullshit. Niko te u Nemačkoj ne kažnjava zato što si gledao piratski crtani, već zato što si ga PODELIO DRUGIMA.
Naime, torrent protokol je takav da čim krene da skida, on krene i da deli, i taj drugi deo je ono za šta su oni zapravo platili kaznu.

Da su našli neki piratski sajt na kom možeš onlline da gledaš piratizovane crtaće (a ima ih krš), ili da su prosto koristili VPN, ne bi dobili nikakvu kaznu.

Xaxax dao bi im k dizbiju oci

Vidi, na Zapadu postoje agencije koje prate da li neko radi to što su uradili ovi naši.
I sad tu platiš crtani kao da si ga deset puta kupio.

Sasvim druga stvar je šta je radila Srbija pod Demokratskom Strankom kad su hapsili preprodavce CD-ova
a da se ni jedan proizvodjač ili zastupnik nisu bunili.

Tako ti je moj drugar proveo 2,5 godine u centralnom zatvoru kao privredni kriminalac.

Vidi, na Zapadu postoje agencije koje prate da li neko radi to što su uradili ovi naši.

Sasvim druga stvar je šta je radila Srbija pod Demokratskom Strankom kad su hapsili preprodavce CD-ova

Tako ti je moj drugar proveo 2,5 godine u centralnom zatvoru kao privredni kriminalac.

Pa ti preprodavci CD-ova su uništavali posao onima koji su legalno radili, plaćali filmove distributerima,
plaćali kopije, markice, porez državi, plate radnicima...itd...itd..
inspektori im disali za vrat samo da nađu da u klubu imaju neki pirat.

Ovo pričam iz prve ruke jer mi je brat imao jedan od prvih video klubova u zemlji.

Uzmeš VPN i nema brige. Nažalost, mislim da za džabe ne može da se nađe zaista dobar, ali opet, uz neku minimalnu nadoknadu možeš biti miran. Ili, kao besplatna alternativa, mislim da može i Tor da posluži.

A sećate se kada kod nas devedesetih nije postojao zakon koji baš eksplicitno kaže da je zabranjeno distribuirati piratske diskove, pa su ih firme tipa Beosoft, GL Soft, Shine i ostali nesmetano prodavali? Onda su negde tamo oko 2001, čini mi se, to izmenili i u narednih par godina su sve te firme pozatvarane, ili promenile delatnost.

Pa ti preprodavci CD-ova su uništavali posao onima koji su legalno radili, plaćali filmove distributerima,
plaćali kopije, markice, porez državi, plate radnicima...itd...itd..
inspektori im disali za vrat samo da nađu da u klubu imaju neki pirat.

Ovo pričam iz prve ruke jer mi je brat imao jedan od prvih video klubova u zemlji.

Ma razumem ja tebe nego da li ti shvataš da nije bilo žalbi jer niko nije bio uvoznik ili zastupnik?
Onako, država predstavlja Warner Bros interese za džabe, da bude trendi

- - - - - - - - - -

Pa onda bi pola Amerike bilo uhapšeno tom logikom.
Tamo bi jedva dočekali deljenje pravde koju patentirala boranija iz DS-a
A otkud oni da znaju šta je po zakonu kad im sve kapitalno bilo i protiv Ustava?

Ma razumem ja tebe nego da li ti shvataš da nije bilo žalbi jer niko nije bio uvoznik ili zastupnik?
Onako, država predstavlja Warner Bros interese za džabe, da bude trendi

- - - - - - - - - -

Pa onda bi pola Amerike bilo uhapšeno tom logikom.
Tamo bi jedva dočekali deljenje pravde koju patentirala boranija iz DS-a
A otkud oni da znaju šta je po zakonu kad im sve kapitalno bilo i protiv Ustava?

Kako niko nije bio uvoznik ili zastupnik? Šta pričaš? A otkud ti tvoji koji su prodavali uopšte znaju da niko nije bio uvoznik?
Proveravali su kao? :lol: Skinu sa neta, narežu i prodaju, i fućka im se, laka zarada, bez ikakvih troškova, baš ih briga da li je neko to pošteno kupio i radio po zakonu.
Moj brat je i sam bio uvoznik/zastupnik/distributer za određene filmove, druge je kupovao od drugih, niko nije imao monopol.

Ljudi su na prodaju piraterije, pocetkom/srediom 90tih, kada se 1 narezan disk/dvd prodavao za 20 maraka zaradili kuce i stanove.

Idem na nostaldži put...

Sredina 90ih nije sigurno. I dalje smo iznajmljivali kasete.

Pre će biti tokom 1997-1998. pa nadalje. Sećam se da smo tada imali pentium 286-386-486, ali oni nisu imali kodeke za puštanje stvarčica. Tek od Windows ME (2000) je pomava za diskovima počela da bude prominentna, i to su ugl bili likovi koji su prodavali na sred ulice 6 filmova za 100-150 dinara. Možda i manje od toga. To je bio DviX format, dakle 480p-720p, često camrecorded i hardsubbed.

Ovo je potrajalo do 2004. godine relativno kada su ljudi počeli masovno i da kupuju internet pakete i da sami se bakću oko interneta. Vrh DL-a za mnoge je bio od 256kbps do 512kbps. Od 2006. pa nadalje su se pojavljivali i paketi malo jače sorte, pogotovo u SBB-u. To se postepeno na svakih relativnih dveju godina povećavalo.

Vrhunci piraterije su bili u periodu od 2008-2009 pa do 2015-2016. godine, nakon čega su mnogi servisi prestali sa radom usled gomile tužbi. Nakon toga je počela poveća hajka koja i dan das traje. Mnogi torrenti su nestali.

Tako da mi to deluje ovako
Ako je neko već mogao da zgrće toliko novca da skupi da napravi kuću ili kupi stan (relativno 20.000evra ili 40.000maraka za garsonjeru), morao bi da proda oko 3.300 diskova na kojim bi bilo po šest različitih filmova, kako bi se skupila svota od relativnih 2mil dinara.

I to da radi na ulici.

Ako prosečan video klub pajtos može da skupi dovoljno klijenata (konstantnih) da to sakupi, morao bi da dnevno ima makar 40 klijenata koji će da kupuju pirateriju, dok je većina video klubova koje ja znam imali možda između 5 i 10 ljudi nedeljno koji bi nešto iznajmili ili kupili, ako i toliko. Šest filmova na DISC-u je mnogo za odrasle ljude, a klinci su obično jedni drugima pozajmljivali ili davali discove sa filmovima koje bi drugi vratili nakon što pogledaju nakon nedelju-dve.

Tako da ne zameri mi, ali ako znaš takve ljude koji su se obogatili prodajom DISCova do te mere da su kuće izgradili ili kupili stanove - svaka ti čast! Voleo bih da ih upoznam i da mi uplate par listića za lotto :mrgreen:

Pre će biti tokom 1997-1998. pa nadalje. Sećam se da smo tada imali pentium 286-386-486, ali oni nisu imali kodeke za puštanje stvarčica. Tek od Windows ME (2000) je pomava za diskovima počela da bude prominentna

Ma jok. Diskovi su se prodavali pocevsi od prvih CD playera-a (tad skoro niko niko nije imao rezac) 1992. Ne toliko filmovi mozda koliko software i muzika. Filmovi su dosli 1996 a Windows ME je retko ko imao, svi su presli redom na XP 2001.
Kod nas je internet dosao 1996, pa od tada naglo skace i piraterija jer se moglo svlaciti ko je imao bolji link, osim nas koji smo bili na dial up-u.
Inace Plato je prodavao piratske CD ove sve do 2003 cini mi se. Sve do 2006 kada se omasovio broadband internet u Srbiji ljudi su jeidni izvor imali sa ulice.

a sto nisu hi fi centar hapsili najveceg pirata,nego one sa 30 diskova

Sećam se da sam na Platou redovno kupovao piratske diskove, odmah s vrata pa levo gde su stajali. Jednog dana odem i tražim neki softwer, a prodavac me pogleda snishodljivo, kao da sam došao drogu da kupim, i kaže onako drsko, značajno, sa visine "MI OVDE NE PRODAJEMO piratski softver, to možete kupiti NA BUVLJAKU..."

Pitam ga "a jeste li vi ovu vašu tezgu koja je ovde stajala do pre neki dan premestili na buvljak?"

Ne sećam se šta je odgovorio... ali znam da nije ništa pozitivno... :lol:

Ma jok. Diskovi su se prodavali pocevsi od prvih CD playera-a (tad skoro niko niko nije imao rezac) 1992. Ne toliko filmovi mozda koliko software i muzika. Filmovi su dosli 1996 a Windows ME je retko ko imao, svi su presli redom na XP 2001.
Kod nas je internet dosao 1996, pa od tada naglo skace i piraterija jer se moglo svlaciti ko je imao bolji link, osim nas koji smo bili na dial up-u.
Inace Plato je prodavao piratske CD ove sve do 2003 cini mi se. Sve do 2006 kada se omasovio broadband internet u Srbiji ljudi su jeidni izvor imali sa ulice.

Ovo su bitni delovi.

Treba to uporediti sa prodajom DvD playera. Oni su bili papreno skupi tada i nisu baš imali mogućnost reprodukcije različitih verzija i nisu imali potrebne kodeke...Znam da kada je izašao Sony Playstation 2 je bila velika pomava za DviX filmovima. U stvari su ljudi kod nas kupovali PS2 original ne samo zbog igara već i zbog DvD-a... Sećam se kada sam na PS2 gledao film ''Troja'' sa Brad Pitt-om. Tada sam masovno pikao Age of Mythology.

Dakle, definitivno 2001-2005. godine. Vrhunac i dalje je bio prominentan i 2006. godine jer sećam se zbog PES06 kakav je boom bio u mnogim gaming klubovima.

No, i dalje sumnjam da je neko bio lud da daje 20maraka ili sl na Compact Disc. To vidim samo u verziji toga AKO je neko imao dobar link (satelitski net) i mogućnost nabavke poprilično skupocene opreme. CD-RW nije ni izašao kod nas pre 1997-1998. godine...DvD plejeri su bili skupi. Dakle, taj period prodaje PS2, recimo da je tada piraterija sa filmovima bila najviša. To je moje mišljenje...

uu plato je bio zakon za prljavu metaliku iz rualnih podrucja Srbije :cool:

Boot disc je postojao za Segu Dreamcast koji je puštao MP3 i DviX filmove na čipovanoj segi (ja mislim da se ''čipovala'', nisam siguran). Dakle, to je taj period 2001. +

Sega Dreamcast je bila posebno teška za krekovanje kod nas jer mnogi originali nisu bili na običnim CD, već je postojalo nešto što se zvalo GD-ROM. Jeste Disc, ali veličina oko 1Gb u odnosu na tipičnih 600-640-700mb.

Pirati su na ulicama prodavali slično kao i nekada kada su ljudi prodavali markice. Onako, sebi u bradu ''devize, devize, markice, markice'' :lol:

Back