Beograd odustaje od izgradnje tunela kod Autokomande

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
308.532
unutrasnji_magistralni_poluprsten_260523_tw1024.jpg


Posle više od godinu i po dana čekanja najavljeno je da će se definitivno odustati od izgradnje tunela kod Autokomande koji je trebalo da bude deo unutrašnjeg magistralnog prstena Beograda.

Neposredan povod je primedba Vojske Srbije koja ima objekte pod zemljom u delu kojim je predviđena trasa tunela. Pre Vojske Srbije, nezadovoljni su u jesen 2021. godine bili i građani obližnjeg naselja Stadion koje se nalazi između stadiona Crvene zvezde i Partizana.

Ova najava ponovo je aktuelizovala ovaj projekat, a u nedostatku bilo kakvih detaljnijih informacija iz institucija, još jednom nametnulo pitanje da li je Beograd odustao od ovog projekta kojim bi trebalo da se smanje gužve, poveća brzina kretanja i smanji zagađenost.

Dušan Milanović, nekadašnji direktor sektora za saobraćaj u Urbanističkom zavodu Beograda, kaže da ovaj projekat neophodan, ali da jednostavnih rešenja koja će svima odgovariti, nema.

- Magistralni poluprsten je izuzetno potreban Beogradu, jer bi se omogućile alternativne veze između raznih delova grada. Sada npr. ako želite sa juga na sever grada imate samo jednu ili dve mogućnosti - kaže Milanović .

On ističe da su i Most na Adi, ulica Nikole Dobrovića (i Heroja sa Košara) na Novog Beogradu deo prstena kojim bi trebalo da se rastereti saobraćaj u užem gradsko jezgru, a da je Beograd jedan od retkih većih gradova koji nema prsten, dok ostali slični imaju po nekoliko.

U Beogradu se prema rečima struke obavi dnevno tri miliona putovanja, od čega 30% je automobilom a 48% javnih prevozom. Prema projektu iz 2008. godine ukoliko bi UMP postojao slika bi bila sledeća: sa tadašnjim brojem vozila na mreži u vršnom satu na mostu Gazela broj vozila bi bio manji za 27%, na Brankovom mostu za 24%, a u Bulevaru vojvode Mišića kod Sajma za 42%. Prosečna brzina bi se povećala sa postojećih 19 na 26 kilometara na čas.
link
 

Back
Top