Beograd najjeftiniji grad u Srbiji

Petar BSK

Veoma poznat
Poruka
10.059
Mleko u glavnom gradu košta čak 21 dinar manje nego u Kragujevcu, a ista je i razlika u ceni ulja u odnosu na Užice. Jeftiniji i kafa, čokolade, brašno...

U beogradskim marketima osnovni proizvodi su najjeftiniji u Srbiji. Tako je litar svežeg mleka jeftiniji za čak 21 dinar nego u Kragujevcu, a tolika je i razlika u ceni ulja u odnosu na Užice. U Beogradu su jeftiniji i kafa, jogurt, čokolada.

Za šest proizvoda, koje je Press obuhvatio ovim istraživanjem u sedam gradova, u Beogradu je trenutno potrebno izdvojiti 491,50 dinara, dok je u Kragujevcu tai iznos 576,80 dinara. Osim najpovoljnijih cena, Beograđani imaju i najbolje plate (u oktobru 2010. u proseku 42.421 dinar, dok je u Novom Sadu 39.904, Užicu 33.821, a Kragujevcu 30.991).

Jeftiniji transport

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović objašnjava da je Beograd najjeftiniji, jer za razliku od gradova u unutrašnjosti ima zdravu trgovačku konkurenciju.

- Zapravo, samo Beograd ima zdravu trgovačku konkurenciju. Ima više trgovinskih lanaca, što nije slučaj sa gradovima u ostalom delu Srbije - kaže Papović.

Ekonomista Goran Nikolić dodaje da nižim cenama u Beogradu doprinose i niži transportni troškovi.

- Uvek najbolju ponudu, a istovremeno i najniže cene imaju veliki trgovinski lanci, koji nisu u toj meri zastupljeni u drugim gradovima. Cene su niže zato što proizvođači i trgovci imaju niže transportne troškove. U provinciji su jedino jeftinije usluge - kaže Nikolić.

I kad se zanemare razlike u cenama, svi žitelji Srbije dodatno će morati da stežu kaiš, jer u trgovine neprestano stižu novi cenovnici. Juče su poskupeli mleko i mlečni proizvodi, danas će cigarete, a do kraja meseca biće povećane i cene brašna, kafe, slatkiša i alkoholnih pića.

Od početka januara šećer je poskupeo za četiri do šest odsto, negazirani sokovi za tri do 15 odsto, pojedini slatkiši za pet do 20 odsto, supe i čajevi za 12 do 15 i cigarete za dvadesetak dinara po paklici.


Novi cenovnici

U trgovinama se od juče primenjuju novi cenovnici mlekara „Subotica" i „Imlek".

- Cene u veleprodaji za dugotrajno i sveže mleko više su za dva, a za kiselomlečne proizvode za jedan dinar - rečeno je Pressu u „Imleku".

Za dva do 3,5 odsto skuplji su i proizvodi subotičke mlekare, a očekuje se da od 15. januara poskupe i proizvodi šabačke mlekare.

- Do kraja meseca najavljena su poskupljenja mleka i mlečnih proizvoda još nekih mlekara, pojedinih alkoholnih pića za 11 procenata i slatkiša - kažu u vodećim beogradskim trgovinskim lancima.

Zbog povećanja akciza poskupele su i određene vrste goriva. Tako evrodizel na većini pumpi sada košta 126,4 dinara, dok je evropremijum BMB-95 134,9 dinara. Cene na pumpama NIS-a nisu menjane.

CENE-KRAJ-1.jpg

CENE-KRAJ-2.jpg
 
Пази, питање је узорка на ком су сакупљали информације.
Познато је да мале продавнице набављају робу од великих трговачких ланаца па онда продају у својим продавницама које су удаљене од најближег супермаркета бар 100 км. Наравно да ће такву робу продавати скупље. Ако ништа друго, због трошкова транспорта.
Реалан однос би био узети једног продавца и његове продавнице по Србији, извадити референтне цене и упоредити. Мислим да по закону и не би смео да има различите цене у разним објектима.
Ово је само још један покушај да се направи јаз између Београда и свих осталих како би се мало мрзели међу собом (и предсобљем) док велики лопови износе авионе, камионе, шлепере, станове, предузећа и тако то.
 
Jeli vracarac , zasto si vulgaran? Salio sam se. Nemam preteranu potrebu da dodjem u Beograd. Tamo sam bio u zivotu manje od 20 puta.

Inace nisam od onih koji jedva cekaju kada ce sledeci put da odu u 'BG'! U jeee!

Nemoj da shvatis da imam bilo sta protiv Beograda.

Ali zato 'imam' mnogo sto sta protiv ljudi koji zive lepo ali bi zato prodali bulju samo da odu u 'BG'! U jee . uau HEHE ;)

p.s. Priznaj da i tebe nerviraju takvi likovi.
 
Poslednja izmena:

Back
Top