Beograd - loše mesto, najskuplji grad

Наравно чула сам за економску кризу и шта сад покушаваш с тим да кажеш?
Да треба да се преслимо негде у пасивне крајеве и да преживимо кризу? Јел то поента?

ti si izgleda suvise mlada,pa teze kapiras neke stvari...

mnogi ce ljudi MORATI da se presele u pasivnije krajeve,jer BUKVALNO nece imati sta da rade u beogradu ako dodje do nekog teskog oblika te krize...

narocito oni koji su iz tih krajeva i dosli..

..mislim da sam sasvim lepo objasnio u proslom postu.....stavi se u polozaj muzicara iz filharmonije,koga sam naveo kao hipoteticki primer.....i koje su mu mogucnosti....

mnogi ce ljudi MORATI da se presele u pasivnije krajeve,jer BUKVALNO nece imati sta da rade u beogradu ako dodje do nekog teskog oblika te krize...

..mislim da sam sasvim lepo objasnio u proslom postu.....stavi se u polozaj muzicara iz filharmonije,koga sam naveo kao hipoteticki primer.....i koje su mu mogucnosti....
zasto bi morali da se presele, ako bude kriza bice u celoj Srbiji,kao da po selima tece med i mleko, pre ce se snaci da prezive ovde gde su mogucnosti vece, nego po nekim zaseocima.
Ako smo preziveli 93.godinu, prezivecemo i to.Ne secam se da je Beograd bio pust, avetinjski grad u to vreme.

Мани ме молим те катаклизмичких предвиђања, или седи напиши неки антиутопијски роман, па олакшај своју
душу.
Мени је више него довољна и ова тренутна катаклизма, а ако буде нешто још грђе, сигурно ћу смислити нешто
корисно и практично за преживљавање...
А ти слободно проведи живот у страху од будућности, ако немаш паметнија посла. :roll:

Poslednja izmena:
Јасмина Ана
Уопште вам не предлажем да се из Београда преселите у Трстеник или у Мрчајевце...
Ćurka jedna,pa zveknuo bi je lopatom da me pamti!:besan2:Da vam nema Mrčajevaca i drugih sela crkli bi od gladi vandali nezasiti!:kletva:Nije vam dosta što prstom ne morate da maknete nego vam sad i blato smeta.Damo vam zrno,vi hoćete pogaču...
Middle_Finger.gif

zasto bi morali da se presele, ako bude kriza bice u celoj Srbiji,kao da po selima tece med i mleko, pre ce se snaci da prezive ovde gde su mogucnosti vece, nego po nekim zaseocima.
Ako smo preziveli 93.godinu, prezivecemo i to.Ne secam se da je Beograd bio pust, avetinjski grad u to vreme.

slabo se secas......nije bio u svako doba dana pust,ali bilo je SVASTA tada...

a ovi ljudi ce morati da se presele zato sto tamo odakle su dosli imaju npr neku njivu,kucerinu ili sta vec,a ovde sada imaju posao sa 200 eura mesecno koji ce mozda izgubiti,i garsonjeru koju placaju "suvim zlatom".....

Мани ме молим те катаклизмичких предвиђања, или седи напиши неки антиутопијски роман, па олакшај своју
душу.
Мени је више него довољна и ова тренутна катаклизма, а ако буде нешто још грђе, сигурно ћу смислити нешто
корисно и практично за преживљавање...
А ти слободно проведи живот у страху од будућности, ако немаш паметнија посла. :roll:

sad smo sa teme o beogradu i krizi presli na neke "licne" poruke tipa "olaksaj dusu".........ja ti samo navodim cinjenice,a ti ako mozes odgovori na to.......ili sacekaj jos malo da porastes...

itekako imam pametna posla i nemam strah od buducnosti...

i ono nisu kataklizmicka predvidjanja,vec izvestaji, sa uglavnom,svih svetskih stanica.........odnosno to je cinjenicno stanje...

sad smo sa teme o beogradu i krizi presli na neke "licne" poruke tipa "olaksaj dusu".........ja ti samo navodim cinjenice,a ti ako mozes odgovori na to.......ili sacekaj jos malo da porastes...

itekako imam pametna posla i nemam strah od buducnosti...

i ono nisu kataklizmicka predvidjanja,vec izvestaji, sa uglavnom,svih svetskih stanica.........odnosno to je cinjenicno stanje...

Ама човече, шта ја имам од тога што поседујем сазнање о евентуалној надолазећој катаклизми?!
Да ли треба да упропастим садашњост страхујући од будућности?

U drugom svetskom ratu ljudi su bezali iz Beograda jer su se plasili bombardovanja i Beograd kao glavni grad bio je na meti, svakako to se znalo.. medjutim kada nas je NATO bombardovao ljudi su se okupljali na mostovima i bili takozvani "ljudski stit", nevidjeno nesto.. vremena se menjaju, ljudi se menjaju, ne vidim tezinu krize koja bi mogla toliko da pogodi stanovnike Beograda pa da pocnu da se razilaze po "kucama" :D

Јасмина Ана
Лоше место, најскупљи град
Понекад, као у Алхемичару, пропутујемо хиљаде миља да бисмо тек тамо, у туђини, сазнали да је благо закопано испред наше куће

Не брине мене светска економска криза. Не зато што ми и нисмо део великог света, па, као што кажу – шта ме брига за грађански рат – ја сам са села... Ми одавно познајемо и препознајемо разне врсте дна. Дно дна је само предсобље оног правог дна, иза којег има још... не дај боже да доживимо све оно што можемо да издржимо...

Долазе судњи дани. Раслојавање ће сада тећи муњевито, десиће се пре слутње, пре мисли.

Неће проћи ни година, када ће све бити друкчије... Овде, у Србији, настаће права борба за опстанак.

Све што смо слушали и читали о животињском свету десиће се нама. Преживеће најјачи, најжилавији, најлукавији...Преживеће безобзирни, бахати, храбри...

Страх нас блокира.Везује нам руке. Шта ће бити?

Хоћемо ли остати без посла, хоћемо ли имати новца да се лечимо, да школујемо децу?...Хоћемо ли још некада, било када, отпутовати било где да заборавимо беду сопственог живота?

Хоћемо ли...Страх је највећи непријатељ човека...

Како спасити сопствени живот?, није то само наслов једног од романа храбре и луцидне Ерике Џонг већ и питање које треба да поставимо себи.

Шта да урадимо пре пропасти?

Живот нуди многа решења која често не видимо...Некада, кажу мудраци, морамо да прођемо дугим погрешним путем да бисмо нашли прави пут...Понекад, као у Алхемичару, пропутујемо хиљаде миља да бисмо тек тамо, у туђини, сазнали да је благо закопано испред наше куће...

Нису то бајке, ни приче за малу децу. Зар свако од нас не познаје неког ко је после отказа у државној или приватној фирми, направио велики успех и велике паре...И захваљивао се дану кад је остао без посла!..Не би ни знао да зна, да моћ има у себи...

Погледајте око себе...Ако видите негде парче своје земље, зар вам ништа не пада на памет?

Немојте случајно да правите викендицу! Викендице су чиста утопија...

Прво штала, па кућа, то је златно правило...Али, ви сте из града. Одрасли сте на асфалту...

Бити Београђанин, драги моји суграђани, није ваше занимање...Најскупљи град у Србији може за многе да постане лоше место...

Немојте да помислите да хоћу да вам, као некада Кори Удовички, предложим да продате свој стан и купите мањи,па да од те разлике живите...Или да вам,као Марија Антоанета, кажем да једете колаче...

Уопште вам не предлажем да се из Београда преселите у Трстеник или у Мрчајевце...

Само вам, одговорно, тврдим, да је живот хуманији и јефтинији у мањем месту, у Војводини или Шумадији, свеједно...Ако једва састављате крај са крајем, од Београда ћете имати само штетне последице: загађен ваздух, гужве у превозу, кафане, позоришта, биоскопе у које не улазите, никада...Шта имате од свог вољеног града?

Да бисте у Београду живели опуштено, треба вам много више пара него било где у Србији. Верујте. У малом граду можете попити одличну кафу са минералном водом и ратлуком за само педесет динара, што је у Београду равно бакшишу за конобара.

У малом граду не плаћате превоз, такси је толико јефтин да вам се не исплати да палите ауто, ако га имате. Пијаце су јефтиније, људи су срдачнији.Ваздух је чистији.

Постоји много начина да се спасемо. Да сачувамо ментално здравље. Ако имате неку кућу у селу, било где, можете издати свој стан у Београду на годину-две, да се одморите од сиромаштва. Ако немате ништа ван Београда, можете, за мале паре, изнајмити стан или кућу у неком малом граду или селу. Успут, посадићете неко поврће, купићете овце. Или козе...И видећете – хиљаду динара тамо није исто као хиљаду динара у Београду. Можда вам, тако опуштеним, падне напамет нека сјајна идеја за посао. Без стреса, и идеје изгледају другачије...

Преживели сте најгору кризу. Сад можете да се вратите у Београд. Ако је то град вашег живота и ако вас к себи вуче овај нови београдски асфалт. Можда живот без стреса и није неки живот. Можда кафица од триста динара има бољи укус. Можда је боље умрети од смога него од досаде.Ту близу је и дивно излетиште – ваздушна бања Панчево... А и Ковин, сјајно лечилиште...

Сећате ли се оне песме Симе Пандуровића: „Сишли смо с ума у сјајан дан, провидан, лак, нама драга знан, и светковасмо отцепљење то, од света...

Јасмина Ана
[објављено: 17/11/2008]

http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Loshe-mesto-najskuplji-grad.sr.html

-----------------

sta mislite o ovoj kolumni Jasmine Ane?

Da li je doslo vreme da se 20-50% sadasnjih Beogradjana vrati u sela iz kojih se doselilo u Beograd? :think:

Pa i kod nas je sve skupo samo za razliku od Beogradjana ovde su plate daleko manje.

Ама човече, шта ја имам од тога што поседујем сазнање о евентуалној надолазећој катаклизми?!
Да ли треба да упропастим садашњост страхујући од будућности?

kazu da ce u buducnosti pravovremena informacija biti vrednija od novca........:)

svako ko moze neka uziva u sadasnjosti....ali buducnost neminovno dolazi,i onda ce buducnost biti ustvari sadasnjost...:)

Back